ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2025
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακός ξεσηκωμός στη Θεσσαλονίκη, στους δρόμους εργαζόμενοι και νεολαία

MotionTeam

Την απόφαση του εργαζόμενου λαού να συνεχίσει και να κλιμακώσει την πάλη του αποτύπωσε και η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, με τα συνδικάτα να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την απεργία της Πρωτομαγιάς, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Από νωρίς το πρωί, άλλωστε, σε μια σειρά χώρους δουλειάς δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, με πολλούς απ' αυτούς να «νεκρώνουν» και σε πολλούς άλλους η συμμετοχή να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Στη συνέχεια, οι απεργοί άρχισαν να συρρέουν προς τις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης. Και μετά με πορείες, μαχητικά, φωνάζοντας τα συνθήματά τους, κατευθύνθηκαν συγκροτημένα στον χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, και μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, νέοι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά τους, γέμισαν τον χώρο της πλατείας και τον δρόμο. Απεργοί από εργοστάσια, από επιχειρήσεις στον χώρο του επισιτισμού - τουρισμού, οικοδόμοι, εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους και την Περιφέρεια που παλεύουν να παραμείνουν στην εργασία τους, εργαζόμενοι στις μεταφορές (ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, Μετρό) έδωσαν δυναμικό και μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση. Μαζί τους, οι μισθωτοί δικηγόροι, οι λογιστές, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο, και άλλους κλάδους.


MotionTeam

Δυναμικό ήταν το μπλοκ των εργαζομένων στον χώρο της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, με το πανό του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης να γράφει: «Τα πάντα θυσιάζονται στην κερδοφορία, τα νέα Τέμπη είναι στη γωνία». Εκατοντάδες απεργοί του κλάδου συσπειρωμένοι στο κλαδικό σωματείο τους αυτές τις μέρες παράλληλα με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, δίνουν τη μάχη για την ανάκληση των απολύσεων και βελτίωση των όρων εργασίας σε μια σειρά επιχειρήσεις.

Μαχητικό και μαζικό ήταν και το μπλοκ των δασεργατών, που ενισχύθηκε από συναδέλφους τους, οι οποίοι ήρθαν με δύο λεωφορεία από την Ξάνθη και τη Ροδόπη, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού τους ενάντια στην παράδοση του δασικού πλούτου στους ξυλοβιομήχανους και στη διάλυση των δασικών συνεταιρισμών.

Μετά τη συγκέντρωση και τις ομιλίες, οι χιλιάδες απεργοί, σαν πολύβουο ορμητικό ποτάμι, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η πορεία, στο πέρασμά της, σάλπισε ξεσηκωμό. Προπορεύονταν οι διανομείς - ντελιβεράδες, με τα μηχανάκια και τις κόρνες να δίνουν τον ρυθμό. Και πίσω ακολουθούν τα οργανωμένα μπλοκ των εργαζομένων από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Με συνθήματα όπως «στο σύστημα του κέρδους καμία υποταγή - σύγκρουση κι αγώνας για την ανατροπή», «Κόστος η ασφάλεια και οι υποδομές, του κράτους οι ευθύνες δολοφονικές», κάλεσαν τον λαό να χτυπήσει την καρδιά του συστήματος που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.


INTIME NEWS

Καταδίκασαν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας και βροντοφώναξαν «Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή - Εξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Ιδιαίτερα ζωντανό το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, που δίνοντας το δικό του στίγμα φώναζε: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές - σίτιση και στέγαση δωρεάν σπουδές» και «δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου δόθηκε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Πλέον ξέρουμε τη δύναμή μας!

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, που κωδικοποιώντας το μήνυμα της απεργίας, ξεκαθάρισε: «Είμαστε ξανά στο δρόμο, γιατί δεν ανεχόμαστε να παίζουμε τη ζωή μας κορόνα γράμματα στα εργοστάσια, στην άσφαλτο, στις αποθήκες. Είναι κόστος για την εργοδοσία η ασφάλεια και η υγεία των εργατών. 300 νεκροί τα τελευταία δύο χρόνια στους χώρους δουλείας, χιλιάδες σακατεμένοι. Θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας από μια χούφτα παράσιτα».

«Πλέον ξέρουμε! Στις 28 Φλεβάρη, στη μεγαλύτερη απεργία εδώ και πολλές δεκαετίες, οι εργαζόμενοι δοκιμάσαμε λίγη από τη δύναμή μας. Είδαμε στην πράξη τι σημαίνει οργάνωση, διεκδίκηση. Είδαμε τι σημαίνει να τα βάλω με την κυβέρνηση, με το αφεντικό μου, με όποιον τσακίζει τη ζωή των πολλών», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Και κατέληξε λέγοντας: «Ερχονται αγώνες που θα δείξουμε και πάλι τη δύναμή μας. Ερχονται μάχες που θα τις δώσουμε με αυταπάρνηση και αισιοδοξία, και θα τα καταφέρουμε. Με πρώτο σταθμό τη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς. Ολοι στον αγώνα!».

Κλιμακώνουμε με παρακαταθήκη τους μεγάλους αγώνες

Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, μίλησε για τον αγώνα που δίνεται στον κλάδο με τα σωματεία και την Πανελλαδική Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), για τις ΣΣΕ ενάντια στα ατομικά Σύμφωνα Απασχόλησης. «Παρακαταθήκη μας είναι οι αγώνες των παλαιότερων γενιών εργαζομένων, είναι ο ταξικός προσανατολισμός των δράσεών μας, είναι η συλλογική οργάνωσή μας με μεγάλο όπλο την αλληλεγγύη», ανέφερε.

Ο Γιάννης Πιπερίδης, πρόεδρος Συλλόγου Μικρών Αυτοπασχολουμένων Εμπόρων, μίλησε για την πολιτική που διαρκώς συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα ανεχτούμε άλλο τις συκοφαντίες της κυβέρνησης περί φοροδιαφυγής. Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και κάθε είδους δικαιολογία που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, είναι προκλητικές αν αναλογιστεί κανείς ότι γίνεται κυριολεκτικά πάρτι εκατομμυρίων».

«Οι δασεργάτες δεν έχουμε ανάγκη ούτε θέλουμε να συμπράξουμε με τις μεγάλες εταιρείες όπως μας καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τα συνεργατικά υβριδικά σχήματα», ανέφερε ο Αλέξανδρος Τσουραλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας. Και, μετέφερε την ανάγκη για πραγματική στήριξη, τονίζοντας: «Δεν θέλουμε να γίνουμε είλωτες - σκλάβοι στις μεγάλες εταιρείες, που πάλι εμάς θα χρησιμοποιούν για να παραχθεί η ξυλεία μέσα στο δάσος, αλλά με όρους εργασιακής γαλέρας. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να σταματήσουμε το ξεπούλημα του δασικού πλούτου, δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι».

Η Κωνσταντίνα Πλιακούρα, απολυμένη εργαζόμενη από την «Kenotom» και μέλος ΣΕΤΗΠ, τόνισε ότι η απόλυσή της έγινε γιατί δρούσε συνδικαλιστικά στο χώρο εργασίας της και μετέφερε την πείρα από τον κλάδο, που επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη που προβάλλεται περνάει μέσα από τις μαζικές απολύσεις και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις.

«Φοιτητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά! Θα το φτάσουμε στο τέρμα», ήταν το μήνυμα από τον Βασίλη Βασιλειάδη, πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ.

Την εργασιακή ομηρία που βιώνουν εδώ και ένα χρόνο 170 εργαζόμενοι κατήγγειλε, τέλος, ο Κριστιάν Τριανταφυλλίδης, συμβασιούχος εργαζόμενος στον ΟΑΣΘ. Και, όπως είπε, «ενώ ο Οργανισμός χρειάζεται μόνιμους οδηγούς επειδή έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2012, λόγω του ότι βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, ανανεώνει τις συμβάσεις μας με νέες που και αυτές είναι ορισμένου χρόνου. Οι νέες συμβάσεις γράφουν ότι οι μήνες που έχουμε εργαστεί στον ΟΑΣΘ δεν αναγνωρίζονται ως προϋπηρεσία για να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου».

Σε άλλες πόλεις της Κ. Μακεδονίας

Το σύνθημα «Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς - Οχι στους πολέμους και στους εξοπλισμούς», αντήχησε και σε κάθε πόλη της Κ. Μακεδονίας. Στις Σέρρες, στην Κατερίνη, στη Βέροια, στη Νάουσα, στο Κιλκίς, στην Εδεσσα, στα Γιαννιτσά και την Αριδαία, στον Πολύγυρο, εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έδωσαν μαχητικά το «παρών». Στο πλευρό τους βρέθηκαν αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, κ.ά.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και οι αγρότες, που για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εισόδημα εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους και δεν τις αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Οι αγρότες θα δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους αύριο Παρασκευή, με μηχανοκίνητες πορείες στις έδρες των αντιπεριφερειών.


Εμφανίστηκαν και τα «φαντάσματα» του Εργατικού Κέντρου

«Μαγικό... Θα είναι σαν να υπάρχουμε, αλλά δεν θα υπάρχουμε»

MotionTeam

«Μαγικό... Θα είναι σαν να υπάρχουμε, αλλά δεν θα υπάρχουμε»
Με έναν καυστικό τρόπο θύμισαν τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση, το όργιο της εκτεταμένης νοθείας που επιχειρήθηκε από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου.

Στη «συγκέντρωση» του Εργατικού Κέντρου εμφανίστηκαν επιτέλους «εργαζόμενοι» από τα σωματεία Θυρωρών (όπου φαίνονται ψηφίσαντες μέχρι και πεθαμένοι), Χρηματοπιστωτικού και Ν. Γενιάς (με ψηφίσαντες ανθρώπους που δεν υπάρχουν).

Και τα φαντάσματα έχουν ...δικαιώματα, λοιπόν, κι αυτό αποτυπώνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες...

Το σύνθημα «είμαστε φαντάσματα μέσα στα σωματεία - Χέρι χέρι πάμε με την εργοδοσία» τα είπε όλα.

Η δε ειρωνεία είναι ότι στην πραγματικότητα η νόθα «πλειοψηφία» του ΕΚΘ θα έπρεπε κανονικά να ευχαριστήσει τα παραπάνω «φαντάσματα», γιατί χωρίς αυτά η συγκέντρωσή του δεν θα είχε ψυχή.


Μητσοτάκης - Κεραμέως με την ... πραμάτια τους

MotionTeam

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, την ώρα της κεντρικής ομιλίας εμφανίσθηκαν ξαφνικά ο ...πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως, για να διαφημίσουν την «πραμάτια» που μπορούν να αγοράσουν οι εργαζόμενοι με τις αυξήσεις εμπαιγμό του κατώτατου μισθού.

Ευθύς αμέσως πήραν την απάντηση: «Πανηγυρίζουν ο Μητσοτάκης και τα παπαγαλάκια του πως αύξησαν τον μισθό ένα καρβέλι ψωμί τη μέρα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τον εξαφανίζει από το πρώτο δεκαήμερο. Ενας στους δύο παίρνει λιγότερο από 1.000 ευρώ μεικτά. Αλλά τα αφεντικά μας μόνο πέρσι μοιράστηκαν 15 δισ. Ενας στους τρεις παίρνει λιγότερα από τον κατώτατο. Αλλά οι μέτοχοι μετράνε το ένα ρεκόρ τζίρου μετά το άλλο. Είμαστε στο δρόμο, γιατί δεν δεχόμαστε την κοροϊδία της κυβέρνησης με την εξευτελιστική αύξηση του κατώτατου μισθού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ