Δεν πέρασε η εξόφθαλμη προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης
Αλλαξε στάση η «Πλεύση Ελευθερίας» μετά τη γενική κατακραυγή για τη στάση της στην Επιτροπή Δεοντολογίας
5/3/2023 Η συμβολική παρέμβαση του ΚΚΕ για το έγκλημα στα Τέμπη αντιμέτωπη με την καταστολή |
Θυμίζουμε ότι η περίπτωση αφορά τη συμβολική παρέμβαση του ΚΚΕ στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το 2023, λίγες μόλις μέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και συγκεκριμένα στις 5 Μάρτη. Τότε, άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφάλειας έφτασαν στο σημείο να εγκλωβίσουν τον βουλευτή και τα μέλη του Κόμματος μέσα στον Λευκό Πύργο, χτυπώντας και απειλώντας τους απρόκλητα. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν επίσης τουλάχιστον 4 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανάμεσά τους ένα μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Μαβίδης - Πέσιτς.
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, όπου πρώτα συζητήθηκε το αίτημα, είχε αποφασιστεί να προταθεί προς την Ολομέλεια της Βουλής να μη χορηγηθεί άδεια για την άσκηση ποινικής δίωξης. Εκεί, είχαν ψηφίσει κατά της άσκησης ποινικής δίωξης όλα τα κόμματα, εκτός από την «Πλεύση Ελευθερίας» και το αντιδραστικό μόρφωμα «Νίκη».
Μετά την αλγεινή εντύπωση και την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η στάση των δύο αυτών κομμάτων, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, άλλαξε στάση και δήλωσε στην Ολομέλεια ότι θα καταψηφίσει το αίτημα. Επιχειρώντας, δε, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την προηγούμενη στάση της, επανέλαβε ότι πρέπει να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία γιατί «θεσπίζει ειδικά προνόμια», υπερασπιζόμενη μια άκρως αντιδραστική θέση που οδηγεί βουλευτές που αγωνίζονται υπέρ των λαϊκών συμφερόντων να βρίσκονται κατηγορούμενοι. Και επικαλέστηκε μάλιστα - για να δικαιολογήσει την θετική ψήφο στην άρση ασυλίας - την περίπτωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δουδωνή τον οποίο εγκωμίασε κιόλας. Μόνο που η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε ζήτημα συκοφαντικής δυσφήμισης από το φασιστοειδές Στίγκα και βέβαια καμία σχέση δεν είχε με την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης του Γ. Δελή.
Το σκοταδιστικό μόρφωμα της «Νίκης» επέμεινε στην άρση της ασυλίας, με τον βουλευτή του Σπ. Τσιρώνη να δηλώνει πως «η Νίκη μένει σταθερή στη θέση της».
Ο Γ. Δελής στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου έγινε η σχετική συζήτηση, αναφέρθηκε στο κλίμα των ημερών, στη συγκίνηση αλλά και την οργή του κόσμου για τον θάνατο των 57 ανθρώπων μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, που διεκδικούσε την ανάδειξη των αιτιών και την τιμωρία των ενόχων, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε σε δράσεις και κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των πάνδημων αυτών λαϊκών αιτημάτων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την απρόκλητη και βάναυση επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με χημικά και γκλομπς μέσα και έξω από τον Λευκό Πύργο κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η συμβολική δράση των διαδηλωτών.
Κατήγγειλε ακόμα ότι η υπηρεσία που ανέλαβε τη διερεύνηση αυτής της πολιτικής δράσης ήταν η Υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, στοιχεία που οδηγούν σε συνειρμούς άλλων σκοτεινών εποχών του παρελθόντος.
Το θέμα που τίθεται, κατέληξε, είναι εάν η Βουλή θα επιτρέψει και τα όποια κόμματα συνεργήσουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, ακόμα κι όταν αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, στην οποία συμμετέχει ένας βουλευτής κομμουνιστής ή όχι, σημειώνοντας: «Ετσι αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στο καθήκον τους οι βουλευτές του ΚΚΕ απέναντι στον λαό, συμμετέχοντας και οι ίδιοι στις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος και υποστηρίζοντας μέσα κι έξω από τη Βουλή τα δίκαια και τα συμφέροντα του λαού μας».
Την προσπάθεια ποινικοποίησης της συμβολικής πολιτικής δράσης του ΚΚΕ στο πρόσωπο του Γ. Δελή και μάλιστα από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, με τον εισαγγελέα να του προσάπτει την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας σε απείθεια», που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας.
Κατήγγειλε ότι αυτή η κλασική περίπτωση ποινικοποίησης της πολιτικής δραστηριότητας δείχνει τον προσανατολισμό που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της Δικαιοσύνης.
«Την ίδια ώρα που είναι στο απυρόβλητο υπουργοί για το έγκλημα των Τεμπών, Καραμανλής, Τριαντόπουλος, ακόμη και ο πρωθυπουργός, την ίδια ώρα σέρνεται στα δικαστήρια ένας βουλευτής που καταγγέλλει αυτό το έγκλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε, σχολιάζοντας και τη στάση της «Πλεύσης Ελευθερίας» πως «το άρθρο 62 αφορά το ακαταδίωκτο των βουλευτών και δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί έτσι θα στοχοποιούνται οι βουλευτές που στηρίζουν τους αγώνες του λαϊκού κινήματος για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που υπερασπίζονται φτωχές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς. Αυτή η γενική θέση για άρση ασυλίας οδηγεί σε αντιδραστικές πρακτικές».
Ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε ακόμα στην τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, όπου τσουβαλιάστηκαν τα άρθρα 62 και 86, τα οποία αφορούν άρση ασυλίας βουλευτή και νόμο περί ευθύνης υπουργών αντίστοιχα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε αντιδραστικές πρακτικές.
Υπενθύμισε ότι οι υπουργοί προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 82 του Συντάγματος, τον οποίο μάλιστα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να καταργήσουν παρότι στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρχε σχετική πρόταση του ΚΚΕ.
Τέλος, ο Γ. Γκιόκας ξεκινώντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε και στην αρνητική τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Δουδωνή, για την πρόταση του ΚΚΕ σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, τονίζοντας ότι εάν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, η Βουλή εδώ και δύο χρόνια δεν θα είχε κάνει τίποτα για το έγκλημα των Τεμπών και εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται, γιατί στην Εξεταστική αναδείχθηκαν και εξετάστηκαν και τα «δικά του έργα και ημέρες», γεγονός που θέλει «απελπισμένα να ξεχάσουμε», για να καλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεών του για την απελευθέρωση της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, με μαχητική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια |
Οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι, ανάμεσά τους στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, διώκονται επειδή στις 6 Απρίλη 2022, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την ώρα της διαδήλωσης ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να προσεγγίσει τα βρετανικά τροχοφόρα στρατιωτικά οχήματα που βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι, να πετάξει κόκκινες μπογιές και να γράψει πάνω τους «ΝΑΤΟ go home», απαιτώντας η Θεσσαλονίκη να γίνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών.
Διώκονται με τις ανυπόστατες κατηγορίες της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της βίας κατά υπαλλήλων, της ελευθέρωσης φυλακισμένου. Στην πραγματικότητα, διώκονται για τη δράση τους ενάντια στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να σύρει τη χώρα μας και τον λαό σε θανάσιμα πολεμικά σχέδια, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που περνάνε μέσα από την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Χθες, πρώτη μέρα της δίκης, κατέθεσαν 9 αστυνομικοί, μάρτυρες κατηγορίας. Η δίκη θα συνεχιστεί με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και μαρτύρων υπεράσπισης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ οι αγωνιστές απεργοί ήδη δικάζονται, ακόμα, τρία χρόνια μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η προκαταρκτική εξέταση για τη μήνυση που κατέθεσαν κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος τους.
Τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, φοιτητικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι άλλων φορέων βρέθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων τους, με πολύωρη μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, απαιτώντας να απαλλαγούν οι συνάδελφοί τους από κάθε κατηγορία.
Με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συναδέλφους τους.
Παράλληλα διαμήνυσαν για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τους καλεί να πληρώσουν τον λογαριασμό των εξοπλισμών για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σφαγεία.