ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2025
Σελ. /28
ΘΑΣΟΣ
Το «όπου βγει» είναι κανονικότητα για τους κατοίκους της

Η αγανάκτηση για τα χρόνια προβλήματα που δυσκολεύουν τους κατοίκους μεταφέρθηκε στη σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης του νησιού

Ενταγμένη στον κανόνα που θέλει κάθε γωνιά της Ελλάδας και κάθε άνθρωπο του μόχθου να υποφέρει το ίδιο από την αντιλαϊκή πολιτική και η πανέμορφη Θάσος, με τους κατοίκους της να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για ανεπίλυτα χρόνια προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή τους, στη σύσκεψη της ΚΟ Θάσου, στον Λιμένα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την περασμένη Παρασκευή.

Την σύσκεψη άνοιξε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικός σύμβουλος Θάσου Νίκος Χρυσάφης, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε ο Κώστας Κουκούλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς και σωματεία του νησιού, μεμονωμένοι κάτοικοι, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του «Καλογερικού», ενώ τον λόγο πήραν οι Αλέκος Λουβουλούδης, πρόεδρος Συνταξιούχων ΝΑΤ Θάσου, Κατερίνα Μαντοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Καβάλας, Παντελής Τζίνης, μέλος της διοίκησης Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Θάσου, Βαγγέλης Φρυδάς, αντιπρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, πρώην δήμαρχος Θάσου, Λάμπρος Λαμπρινίδης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο», Κώστας Παναγιωτόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θάσου, Βασίλης Χονδρογιάννης, εκπαιδευτικός. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης.

Ο Αλέκος Λουβουλούδης κατήγγειλε μεγάλο πρόβλημα με τις υποδομές και τις δομές, όπως του νερού και της Υγείας. Οπως τόνισε, «η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και ο δήμος Θάσου οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις όπως η πολυήμερη διακοπή στην Καλλιράχη πριν δύο χρόνια». Επεσήμανε πως όποια έργα γίνονται στο δίκτυο «γίνονται μόνο κάτω απ' τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις». Τα Κέντρα Υγείας έχουν μεγάλες ελλείψεις, όπως είπε, ενώ παραμένει όνειρο η λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο νησί. Για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες σημείωσε ότι «η προπαγάνδα ότι η "απελευθέρωσή" τους θα έφερνε ανάπτυξη έχει καταρρεύσει παταγωδώς. Οι εφοπλιστές επιλέγουν πού, πότε και πόσα δρομολόγια θα βάλουν, έτσι η γραμμή Πρίνου - Καβάλας είναι "φτωχός συγγενής" με συνέπεια την ταλαιπωρία των κατοίκων». «Ζούμε σε διαρκή αβεβαιότητα. Το όπου βγει είναι κανονικότητα», κατήγγειλε.

Η Κατερίνα Μαντοπούλου τόνισε πως οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για το αυτονόητο, για ζωή με αξιοπρέπεια, καθώς οι μισθοί τους είναι στα τάρταρα. «Προσβάλλει τη νοημοσύνη μας η αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα» πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, με τις ατομικές συμβάσεις να επικρατούν, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που είναι εργαλείο στα χέρια της εργοδοσίας, τη διαμονή σε κοντέινερ και σε δωμάτια χωρίς κλιματισμό ή εξαερισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις με κοινόχρηστη τουαλέτα για τρεις ή τέσσερις εργαζόμενους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο «για να αποσπάσουμε κι άλλες νίκες. Το μέλλον για μας και τα παιδιά μας για να είναι φωτεινό περνάει μέσα απ' τους αγώνες μας, για την ανατροπή του συστήματος που θεωρεί τις ζωές μας κόστος», πρόσθεσε.

Ο Παντελής Τζίνης αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, τονίζοντας ότι το 55% του προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις ελαστικών μορφών εργασίας, δίμηνες συμβάσεις, 8μηνες ή με τη φοβερή πατέντα των προσλήψεων μέσω αναπτυξιακών οργανισμών, η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, όπως και η υποστελέχωση, μηχανήματα και οχήματα παραμένουν ασυντήρητα, με συνέπεια να υπάρχουν πολλά δυστυχήματα και ατυχήματα. Αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, ενώ ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη στήριξη στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

Ο Βαγγέλης Φρυδάς αναφέρθηκε στην κοινή δράση φορέων και Σωματείων για συντονισμό στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και όλους τους νησιώτες. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αποθήκης αποβλήτων στον Πρίνο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους, αφού οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες. «Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι το κέρδος πάει κόντρα στις ζωές μας, το έγκλημα στα Τέμπη έκανε πολύ κόσμο να συνειδητοποιήσει αυτή την πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, αφού καλωσόρισε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε και αυτός στο ζήτημα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, ζήτημα που όπως φαίνεται προβληματίζει σοβαρά τους κατοίκους της περιοχής και προκαλεί την έντονη αντίδρασή τους.

Πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από την προσωπική του βιβλιοθήκη, όπως είπε, μια Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1946. Επίσης πρακτικά ημερίδας από συμπόσιο που είχε οργανώσει ο δήμος Θάσου και ένα δικό του «λογοτεχνικό πόνημα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «με την ευχή να είναι πάντα γερός να κάνει την καρδιά του πέτρα και να σπάει αυγά».

Ο Λάμπρος Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία που έχει το νησί από την αρχαιότητα, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια καταγραφής αυτής της Ιστορίας και ανάδειξής της για «να μη χαθεί η ιστορική μνήμη και η συνέχεια». Επεσήμανε ωστόσο ότι πολλές φορές οι Σύλλογοι «καλύπτουν μεγάλο κομμάτι ερευνητικής δουλειάς που θα έπρεπε να κάνει το κράτος, αλλά δυστυχώς όταν ζητάμε τη βοήθειά τους, βρίσκουμε κλειστές πόρτες».

Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, καταγγέλλοντας πως οι αρμόδιοι κωφεύουν. «Ο κλάδος μας έχει σοβαρό πρόβλημα, το έχουμε καταθέσει σε όλους τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, εισάγουμε όχι μέλια, σιρόπια σε βαρέλια και εδώ βάζουν λίγο ελληνικό και το κάνουν μέλι», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι έλεγχοι βρίσκουν καραμελόχρωμα που είναι καρκινογόνο (...) όταν ένα μέλι βρίσκεται σε σούπερ μάρκετ με 4 ευρώ με το ΦΠΑ, με το κέρδος του σούπερ μάρκετ, το κέρδος του μεσάζοντα είναι δυνατόν να είναι "μέλι";».

Ο Βασίλης Χονδρογιάννης στηλίτευσε τη μη καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, αφού κατά τους αρμόδιους λεφτά δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως για τους εμπόρους του πολέμου. Αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση του αγώνα με τους εκπαιδευτικούς που διώκονται για την αγωνιστική τους στάση απέναντι στην «αξιολόγηση», ενώ μίλησε και για τις ελλείψεις σε υποδομές, με ιδιαίτερη αναφορά στο κτίριο του ΕΠΑΛ που δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Τον λόγο πήρε τέλος ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για τη στήριξη στον αγώνα ενάντια στα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη εργαζόμενου στο Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Επειδή με τους συναδέλφους του διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη ΝΑΤΟικών!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επισκέφθηκε το Σάββατο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης.

Αφού ξεναγήθηκε στο Μουσείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θαυμάσαμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Εβρου, εδώ στο Μουσείο της Αλεξανδρούπολης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το προσωπικό, τους εργαζόμενους του μουσείου για τη θαυμάσια ξενάγηση και την υποδοχή. Ενα μουσείο το οποίο χρειάζεται παραπέρα ενίσχυση με προσωπικό, με όλες τις ειδικότητες, χωρίς την ομηρία βέβαια των συμβασιούχων, αλλά και με τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Θα θέλαμε και σήμερα εδώ να αναδείξουμε το ζήτημα της απαράδεκτης δίωξης εργαζόμενου σε αυτό εδώ το μουσείο, γιατί λένε ότι τόλμησε να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις, να δημοσιοποιήσει δηλαδή με ανακοίνωση, μαζί με άλλους συναδέλφους του, την επίσκεψη εδώ των ΝΑΤΟικών στο μουσείο. Και βέβαια όλοι μας ξέρουμε ότι πολιτισμός και δολοφονία αμάχων, δολοφονία ανθρώπων δεν πάνε μαζί. Γι' αυτό ζητάμε να σταματήσει άμεσα αυτή η δίωξη από το υπουργείο Πολιτισμού. Συμπαραστεκόμαστε, είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του προσωπικού του μουσείου και των εργαζομένων στην Εφορία Αρχαιοτήτων του Εβρου και θα θέλαμε να απευθυνθούμε στο υπουργείο Πολιτισμού, να σταματήσει αμέσως αυτή τη δίωξη. Να την βάλει στο αρχείο και βεβαίως να καλύψει τις ανάγκες του μουσείου, για να μπορεί να το απολαμβάνει όλος ο ελληνικός λαός, όλη η ελληνική νεολαία με νέο προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης εγκαινιάστηκε πριν τρία χρόνια και φιλοξενεί μια εξαιρετική, πρωτότυπη συλλογή εκθεμάτων από την περιφέρεια Εβρου, ευρήματα από τα προϊστορικά χρόνια έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ανάμεσά τους αμφορείς, προσφορές σε θεότητες, εργαλεία πήλινα, οστέινα, λίθινα, αγγεία ανθρωπόμορφα, νεολιθικά ειδώλια, επιτύμβιες στήλες και αντικείμενα από τύμβους, όπως στεφάνια, αγγεία, πινάκια, μυροδοχεία, κοσμήματα και νομίσματα, μεταλλικά και πήλινα αναθήματα, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιγραφές στη θρακική γλώσσα που δεν έχουν ακόμα αποκρυπτογραφηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ