ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2025
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Ελλάς - Γαλλία ... πολεμική οικονομία

Eurokinissi

Νέα σχέδια μπίζνες και εμπλοκής συζήτησε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στις συναντήσεις που είχε στο Μαξίμου και στο υπουργείο Αμυνας.

Χαρακτηριστικά, στη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη εστίασαν στην περιλάλητη «αμυντική συνεργασία» Ελλάδας - Γαλλίας και στις «προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της», γεννώντας πρόσθετη ανησυχία, καθώς στην Ελληνογαλλική Συμφωνία του 2021 για την εγκαθίδρυση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και στην Ασφάλεια» προβλέπεται για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ακόμα και «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα στις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Στο πλαίσιο αυτό «ανταλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», όπως λένε από το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Μίλησαν επίσης για τις «τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του προγράμματος ReArm Europe», σε επιβεβαίωση της στροφής στην πολεμική οικονομία, με δισ. που θα κοπούν από τις όποιες κοινωνικές δαπάνες.

Και στις δηλώσεις τους, άλλωστε, ο Μητσοτάκης είπε ότι η «στρατηγική εταιρική σχέση» τους «εμβαθύνεται διαρκώς», ενώ «η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ», όπως και ότι οι δύο κυβερνήσεις «θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ».

Ο δε Λεκορνί ευχαρίστησε για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, τηρώντας κατά γράμμα την προαναφερθείσα διμερή Συμφωνία, «υποδέχτηκε τις στάσεις των πλοίων μας σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου "Charles de Gaulle" και της ομάδας συνοδείας».

Πουλάνε όπλα και στους δύο ΝΑΤΟικούς «συμμάχους»

Προηγουμένως ο Γάλλος ήταν στον υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, ενώ πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ατζέντα όπως είπε ο Δένδιας ήταν η «περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων» και η «στρατηγική μας συνεργασία, και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της ΕΕ», τις οποίες πασπάλισε και με ολίγη από «κοινές αξίες».

Στο μεταξύ, ενώ κοινοπραξία όπου μετέχει το Παρίσι παζαρεύει να πουλήσει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία πυραύλους «Meteor», η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε χθες διακρατική σύμβαση για την προμήθεια από τους Γάλλους 16 κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού», είπε σχετικά ο Δένδιας, ενώ από την κυβέρνηση διέχεαν ότι η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων είναι «ένα πρώτο αντίβαρο» για τους τουρκικούς «Meteor». Δηλαδή οι Γάλλοι βρίσκουν πελατεία και θησαυρίζουν πουλώντας και στους δύο ΝΑΤΟικούς «συμμάχους», και αυτό είναι τάχα προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η χώρα θα αγοράσει δε κι άλλα, καθώς μετά τα 24 μαχητικά «Rafale» και τις 3 φρεγάτες «Belharra» ο Δένδιας επιβεβαίωσε ξανά ότι συζητούν και για τέταρτη (λέγεται ότι για το θέμα θα γίνει ΚΥΣΕΑ αύριο Τετάρτη), όλα προγράμματα τα οποία «επιτρέπουν και την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας και αντίληψης», όπως είπε ο Ελληνας υπουργός, θυμίζοντας άλλωστε ότι οι δύο πλευρές συμμετέχουν σε αποστολές όπως η «Ασπίδες», στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση στέλνει απανωτά φρεγάτες στον Κόλπο του Αντεν για να προστατεύσει συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων διαμετακόμισης.

Νέα αναβολή για το καλώδιο, «για να μην προκληθούν αντιδράσεις»

Εξάλλου, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο η Τουρκία να λάβει ευρωενωσιακά κονδύλια για παραγωγή όπλων, ο Δένδιας τη «φωτογράφισε» λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητος», «η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ» κ.λπ. Ο Λεκορνί πάντως απέφυγε να τοποθετηθεί, προτιμώντας να παινέψει τις αποστολές ελληνικών όπλων στην Ουκρανία και να τάξει για την οικοδόμηση πολεμικών πλοίων «μια θυγατρική της "Naval Group" στην Ελλάδα, πάντα φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες, κατά κύριο λόγο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Το τι προσφέρουν τέτοιες πολυδιαφημισμένες «φιλίες», «συμμαχίες», «στρατηγικές συμφωνίες» κ.λπ. φαίνεται από την εξέλιξη της υπόθεσης πόντισης του καλωδίου στα ανοιχτά της Κάσου, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, κάτι που η τουρκική αστική τάξη, διεκδικώντας λόγο και μερίδιο σε κάθε σχέδιο και μπίζνα στην Ανατ. Μεσόγειο, εμποδίζει από πέρυσι τον Ιούλη.

Μετά τις διαρροές τις προηγούμενες μέρες ότι ...οσονούπω εκδίδεται Navtex και τα ερευνητικά ξαναπιάνουν δουλειά, με τις πλάτες μάλιστα των Γάλλων, που θα έχουν το αεροπλανοφόρο τους στην περιοχή, την περασμένη Τρίτη σε κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε «μικρή αναβολή της έναρξης των ερευνών». Διαχέουν τώρα πως «η απόφαση για μικρή αναβολή της έναρξης των ερευνών φαίνεται ότι κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν εξυπηρετούν στη δεδομένη διεθνή συγκυρία βεβιασμένες κινήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις».

Και χθες άλλωστε κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Τουρκίας (τύπου CN-235) πέταξε στην επίμαχη περιοχή στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, προχωρώντας και σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ τουρκικά ΜΜΕ υποδέχτηκαν την καθυστέρηση του έργου ως επιβεβαίωση της «τουρκικής αποφασιστικότητας» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Π.χ. η εφημερίδα «Turkiye» έγραψε ότι «η Ελλάδα πατάει δυνατά φρένο! Ενεργειακό έργο αναστέλλεται μετά την αντίδραση της Τουρκίας», συγκεκριμένα «σιωπηλές αλλά αποτελεσματικές παρεμβάσεις» της Αγκυρας, επιχαίροντας για τη «γεωπολιτική πίεση» που ασκήθηκε. Η δε «Turkgun» έγραψε ότι «η Αγκυρα προειδοποίησε την Αθήνα - Εκαναν πίσω», προβάλλοντας πως υπό τον φόβο μιας τουρκικής αντίδρασης η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε «δεύτερη αναβολή» του σχεδίου πόντισης.

Την ώρα δε που τρέχει υπό σκέπη ΝΑΤΟ ο πολυδιαφημισμένος ελληνοτουρκικός διάλογος, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του για την 98η επέτειο από την ίδρυση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» κάνει ξανά λόγο για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με μια ανακοίνωση 45 λέξεων, όπου γράφει ότι «η Συνθήκη της Λοζάνης είναι σαφής και αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη», κ.λπ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι νέοι εξοπλισμοί δεν γίνονται για τη θωράκιση της άμυνας, αλλά για τη στροφή στην οικονομία του πολέμου

Σε σχόλιό του για τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας είναι αποκαλυπτικές για το ότι οι όποιοι νέοι εξοπλισμοί δεν γίνονται με κριτήριο τη θωράκιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος "ReArm Europe" της ΕΕ, δηλαδή του εγχειριδίου στροφής της στην οικονομία του πολέμου, ύψους 800 δισ. ευρώ, ενάντια στο οποίο μόνο το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί καθαρά, όπως έκανε και στην πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Αυτό ισχύει και για τη σύμβαση για την αγορά 16 πυραύλων "Exocet", που υπεγράφη σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για τη διαφαινόμενη αγορά μίας ακόμη πανάκριβης φρεγάτας "Belharra", που θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός, για τις ανάγκες του οποίου "δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια". Την ίδια στιγμή, τόσο η Γαλλία όσο και η ΕΕ στο σύνολό της αναβαθμίζουν τις μπίζνες με την άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν και την πώληση προηγμένων γαλλικών οπλικών συστημάτων».

ΚΡΗΤΗ
«Φράκαραν» τα λιμάνια από τα ΝΑΤΟικά πλοία

Δεν χωράνε πλέον στο λιμάνι της Σούδας τα πολεμοκάπηλα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και όπως φαίνεται επιλέγεται και το λιμάνι του Ηρακλείου να καλύψει τις ανάγκες ελλιμενισμού πολεμικών σκαφών, μία ακόμα δραστηριότητα στο πλαίσιο των κερδοφόρων επενδύσεων του ομίλου «Grimaldi».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έφτασαν και ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Ηρακλείου (πιθανώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή) 3 πολεμικά πλοία τα οποία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΙRINI», που περιπολεί στην Ανατολική Μεσόγειο με πρόσχημα την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Σε σχόλιό της η Τομεακή Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει: «Η ευρωπαϊκή επιχείρηση "IRINI", στην οποία εντάσσονται τα εν λόγω πολεμικά πλοία, μόνο προσχηματικά έχει ως αποστολή την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αφού στην πραγματικότητα είναι ενταγμένη στα αιματοβαμμένα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή. Αλλωστε οι "λύκοι" που διαμέλισαν τη Λιβύη δεν μπορούν να φυλάνε τα "πρόβατα". Ο λαός και η νεολαία του Ηρακλείου μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια, να μην επιτρέψουν σκέψεις για στρατιωτική λειτουργία του λιμανιού του Ηρακλείου και φιλοξενία ΝΑΤΟικών στρατιωτικών αποστολών».

Παράλληλα, χθες το πρωί έφτασε στην αμερικανική βάση της Σούδας, στα Χανιά, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle». Αγκυροβόλησε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Clemenceau 25», όπου σε άσκηση νοτιοανατολικά της Κρήτης έλαβαν μέρος ομάδα μάχης φρεγατών, ένα πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και 22 «Rafale» της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στη βάση για 6 ημέρες, μέχρι και την Παρασκευή 18 Απρίλη.

Πριν φτάσει στην Κρήτη το «Charles de Gaulle», το Σάββατο έκανε στάση στη ράδα του Φαλήρου, με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να προχωρά σε σχετική καταγγελία, τονίζοντας ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο είναι ανεπιθύμητο στο λιμάνι του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ