Σύμφωνα με αυτές, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η εκταμίευση της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου πρόκειται να κατατεθεί στην Κομισιόν το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο να ακολουθήσει αμέσως μετά το αίτημα για την έκτη δόση ύψους 3,9 δισ. ευρώ και μέχρι τον Νοέμβριο το αίτημα για την έβδομη δόση.
Επιπλέον, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί και η ενδιάμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021-2027, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία για τις διευκολύνσεις που προωθεί η Κομισιόν, ώστε να ανακατευθυνθούν πόροι σε στρατηγικούς τομείς όπως η στέγαση και η καινοτομία. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, «θα κατευθυνθούν κονδύλια στη στέγαση και το πρόγραμμα "Σπίτι μου ΙΙ" για το οποίο ήδη έχουν εγκριθεί δάνεια για το 28% του συνολικού προϋπολογισμού». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά που το χρησιμοποιούν στα δόκανα των τραπεζών μέσω των δανείων, με αβέβαιο το εάν θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν. Πέρα από τη στέγαση, ένα κομμάτι των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί και στην «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος STEP.
Ο δε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επανέλαβε την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα, δηλαδή το τσάκισμα του λαού με τα «ματωμένα» πλεονάσματα που προέρχονται από τη φοροεπέλαση. Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup, σημείωσε πως «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα τα οποία έγιναν γνωστά, όπως τη ρήτρα διαφυγής, τους δασμούς, το ψηφιακό ευρώ και μια σειρά από άλλα ζητήματα, αν θέλετε, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν μήνα η Κομισιόν μέσω του επόπτη της για την Ελλάδα, Κοστέλο, είχε επισημάνει: «H Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς δεν θα δοθεί παράταση στην τελική προθεσμία του Αυγούστου του 2026 για υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης». Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό σηματοδοτεί ένα νέο αντιλαϊκό κρεσέντο, αφού τους 17 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του προγράμματος η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει 240 ορόσημα, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μασουλήσουν τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ (με τη μορφή επιδοτήσεων και φθηνών τραπεζικών δανείων) που απομένουν.
Ανάμεσα σε άλλα, τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που βρίσκονται μπροστά είναι: Η διαδικασία επίσπευσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε ποσοστό 95%, μαζί με τη δημιουργία δύο κεντρικών γραφείων. Οι συμβάσεις ανάθεσης για τα νέα κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας. Η σύμβαση για το έργο THΟRAX, που αφορά την ηλεκτρονική ασφάλεια και τις επικοινωνίες των ΕΔ. Οι συμβάσεις για την αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων. H έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών.
Από τη μέχρι τώρα πείρα πάντως επιβεβαιώνεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «λεφτόδεντρο» για το κεφάλαιο και υπερμνημόνιο για τον λαό, αφού η εκταμίευση κονδυλίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις συνδέεται άμεσα με τους ρυθμούς της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβεβαιώνεται, επίσης, από την πορεία των εκταμιεύσεων ότι παρά το αντεργατικό - αντιλαϊκό ντελίριο της κυβέρνησης, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, παρά τα προκλητικά κίνητρα που δίνουν οι επενδυτικοί νόμοι και το Ταμείο Ανάκαμψης για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεων περνάει μέσα από κυβερνητικά προγράμματα «αναβάθμισης» κτιρίων με «πράσινες» προδιαγραφές, η σχετικά χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων συνολικά στην ΕΕ και ειδικότερα στη χώρα μας προκαλεί προβληματισμό στα αστικά επιτελεία για το τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία.
Και γι' αυτό άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε και χτες, μέχρι το Πάσχα αναμένεται να υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος, ώστε να απενταχθούν ή να τροποποιηθούν έργα και προγράμματα που δεν προχωρούν και να αντικατασταθούν με άλλα. Η αναθεώρηση σχεδιάζεται για επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους 15 μήνες έγιναν δύο αναθεωρήσεις του προγράμματος, αλλά παρά τις κινήσεις με διορθώσεις σε στόχους και ορόσημα, σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών βρίσκονται σε εκκρεμότητα...
«Εχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ», θύμισε ο Ερντογάν |
Με φόντο τα πυρετώδη παζάρια και τις εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «ευνοούμε τον διάλογο αντί για τις αντιπαραθέσεις, την κοινή λογική αντί για την πόλωση, τη σφαιρική αντίληψη αντί για τους αγώνες εξουσίας», αναδεικνύοντας ότι η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και οφέλη από τη «διευθέτηση» μιας σειράς «κρίσεων», από τη μεταπολεμική Συρία και τις ισορροπίες στον Νότιο Καύκασο μέχρι το Αιγαίο, το Κυπριακό και την αναμόρφωση των Βαλκανίων. Επιπλέον, την ώρα που οι Βρυξέλλες μελετούν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα μιας ενίσχυσης της συνεργασίας σε «Ασφάλεια - Αμυνα», ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε ότι «σήμερα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το μέλλον του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, για άλλη μια φορά έχει καταστεί σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία». Επέμεινε δε ότι «αν η ΕΕ θέλει να ξεπεραστούν οι σημερινές προκλήσεις και να αντιπροσωπευτεί με επάξιο τρόπο στην αναδιατασσόμενη παγκόσμια τάξη, πρέπει να δράσει κατάλληλα ώστε να απελευθερωθεί από τα εμπόδια που η ίδια θέτει στον εαυτό της, με την Τουρκία να αποκτά τη θέση της στην Ενωση το συντομότερο δυνατόν», επικρίνοντας «ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες» που «σήμερα δεν μπορούν να επιδείξουν διορατικότητα, θάρρος και το στρατηγικό όραμα που έδωσε ζωή στην ΕΕ».
Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, προσπαθώντας να διατηρήσουμε θετική ατμόσφαιρα με τη γειτονική Ελλάδα», αλλά και ότι «αυξήσαμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση ισότιμης κυριαρχίας και ίσης διεθνούς αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού λαού», μιλώντας για «προσπάθειες που θα συνεχιστούν υπομονετικά, μέχρι την απονομή δικαιοσύνης».
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ξανά ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες (σ.σ. τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ)» και, διαφημίζοντας τη χώρα του ως ωφέλιμο εταίρο, είπε ότι είναι «στρατηγικά σημαντική αλλά και σε μια περιοχή επιρρεπή σε κρίσεις», δηλώνοντας «περήφανος να επισημάνω ότι δεν είμαστε απλά κάτοικοι σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή, αλλά δικαιωματικά οι ιδιοκτήτες της».
Ο Ευρωπαίος πρέσβης στην Τουρκία, Τόμας Οσόφσκι, είπε ότι «η Ενωση είναι προσηλωμένη σε μια στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία με την Τουρκία».
Μεταξύ άλλων στο Φόρουμ παρευρέθηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπενθύμισε ότι «ο πολυπολισμός κερδίζει έδαφος» και «χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Τουρκία, Ινδονησία, Αίγυπτος Νότια Αφρική πιστεύουν ότι αξίζουν λόγο στις παγκόσμιες υποθέσεις».
Ενδιαφέρον έχει τέλος η ανακοίνωση που έκανε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Νουχ Γιλμάζ, ότι Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Λίβανος και Ιορδανία συγκρότησαν στις 9 Μάρτη στο Αμμάν μια περιφερειακή συμμαχία για την «αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" και τη στήριξη των νέων αρχών στην Δαμασκό». Το συντονιστικό κέντρο θα βρίσκεται στη Συρία και η συνδρομή του θα παρέχεται έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης.
ΚΚΕ: Εξυπηρετεί όσους θέλουν να «μαζέψουν» τον λαό από τον δρόμο
Εκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε σακίδιο σημειώθηκε στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής έξω από τα γραφεία της «Hellenic Train» επί της Λ. Συγγρού.
Το σημείο είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις νωρίτερα, ενώ είχε διακοπεί και η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, ύστερα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου σε ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σακίδιο, το οποίο κλειδώθηκε με λουκέτο σε κολόνα επί του πεζοδρομίου. Σε συνέχεια της προσπάθειας αποπροσανατολισμού, δύο μέρες μετά - συγκεκριμένα προχθές Κυριακή - κυκλοφόρησε κείμενο σε ιστοσελίδα με το οποίο γινόταν «ανάληψη ευθύνης» της ενέργειας από «οργάνωση» με την ονομασία «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα». Με το ίδιο κείμενο έγινε «ανάληψη ευθύνης» και για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε γίνει έξω από το υπουργείο Εργασίας πάνω από έναν χρόνο πριν, και συγκεκριμένα στις 3/2/2024.
Σε σχόλιό του για τη βομβιστική ενέργεια στα γραφεία της «Hellenic Train», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η καταδικαστέα βομβιστική επίθεση στα γραφεία της "Hellenic Train" εξυπηρετεί μόνο εκείνους που θέλουν να ξεμπερδεύουν με το μεγάλο λαϊκό κίνημα που ζητά δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών. Είναι φανερό ότι οι μεγάλες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος ενόχλησαν πολλούς, που θα αξιοποιήσουν όλα τα μέσα, από τον αποπροσανατολισμό μέχρι την προβοκάτσια, για να "μαζέψουν" τον λαό από τον δρόμο. Το έχουμε ζήσει, άλλωστε, πολλές φορές και στο παρελθόν. Τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό!».