ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Στα «κόκκινα» η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας
  • Με νέα αύξηση δασμών απειλεί η Ουάσιγκτον - «Δεν φοβόμαστε να πολεμήσουμε», επαναλαμβάνει το Πεκίνο
  • «Ανησυχίες» και διαφωνίες για τους δασμούς και εντός ΗΠΑ

Τα κρίσιμα ορυκτά και η κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι από τους τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας

2025 The Associated Press. All

Τα κρίσιμα ορυκτά και η κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι από τους τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας
Ετοιμες για περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα, μέσα και από επιβολή νέων ακόμα υψηλότερων δασμών, δηλώνουν οι ΗΠΑ, ενώ σε μία ακόμα εξέλιξη στο πλαίσιο του «εμπορικού πολέμου», με προεδρικό διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, η Ουάσιγκτον ξεκινά έρευνα για πιθανούς νέους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών.

Το διάταγμα κάνει χρήση ξανά διατάξεων της νομοθεσίας για την «εθνική ασφάλεια», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από εισαγωγές τέτοιων ορυκτών «αυξάνει τους πιθανούς κινδύνους στην εθνική ασφάλεια, την αμυντική ετοιμότητα, τη σταθερότητα των τιμών και την οικονομική ευημερία και ανθεκτικότητα».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Απρίλη, το Πεκίνο πρόσθεσε 7 ακόμα σπάνιες γαίες στον κατάλογο με όσες υφίστανται περιορισμούς στην εξαγωγή τους, «προκειμένου - όπως εκτιμά το διάταγμα Τραμπ - να πνίξει τις προμήθειες εξαρτημάτων κεντρικών σε αυτοκινητοβιομηχανίες, κατασκευαστές αεροδιαστημικής, εταιρείες ημιαγωγών και στρατιωτικούς εργολάβους σε όλο τον κόσμο».

Η σχετική έρευνα της Ουάσιγκτον θα εξετάσει και μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και επεξεργασίας, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα περιορισμένες σχετικές υποδομές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι ΗΠΑ διαθέτουν μεταξύ άλλων μόλις ένα ορυχείο νικελίου αλλά όχι μεταλλουργείο νικελίου, κανένα ορυχείο κοβαλτίου ή μονάδα επεξεργασίας, πολλά ορυχεία χαλκού, αλλά μόνο δύο μονάδες επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από άλλες χώρες για την επεξεργασία του.

Το ίδιο διάταγμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Κίνα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με δασμούς μέχρι 245% σε εισαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντιποίνων ενεργειών της», αναφερόμενο στο επίπεδο όπου θα μπορούσε να ανέβει ο δασμολογικός συντελεστής για εισαγωγές από την Κίνα.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, αντέδρασε επαναλαμβάνοντας ότι «είναι οι ΗΠΑ εκείνες που άρχισαν αυτόν τον δασμολογικό πόλεμο. Η θέση της Κίνας έχει γίνει πολύ σαφής. Δεν υπάρχει νικητής σε έναν δασμολογικό ή εμπορικό πόλεμο (...) Η Κίνα δεν θέλει να πολεμήσει, αλλά (και) δεν φοβάται να πολεμήσει».

Ο αναπληρωτής επίτροπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, Σενγκ Λαϊγιούν, απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στις κινεζικές εξαγωγές, είπε σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» ότι «ίσως ασκήσουν βραχυπρόθεσμη πίεση στην οικονομία και το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας, αλλά δεν θα αλλάξουν το θετικό μακροπρόθεσμο όραμα της χώρας».

«Καμπανάκι» ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο

Στο μεταξύ, ενώ επίσημη αναλυτική ενημέρωση για τις πρόσφατες επαφές του επίτροπου Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, Μ. Σέφκοβιτς, στις ΗΠΑ δεν έχει γίνει, το πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι στις συναντήσεις ΕΕ και ΗΠΑ σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο στο γεφύρωμα των διαφορών τους.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έδειξαν πως το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δασμών σε βάρος της ΕΕ δεν θα καταργηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ ο Σέφκοβιτς αποχώρησε από τις συναντήσεις χωρίς να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση των ΗΠΑ.

Ολα αυτά ενώ «καμπανάκι» για τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου χτύπησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), αναφέροντας στην τελευταία έκθεσή του «Τrade Outlook and Statistics» ότι «οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν επιδεινωθεί απότομα λόγω της αύξησης των δασμών και της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής».

Η έκθεση εκτιμά ότι συμπεριλαμβανομένης της 90ήμερης αναστολής των «αμοιβαίων δασμών» ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων αναμένεται να μειωθεί κατά 0,2% το 2025, ενώ ειδικά στη Βόρεια Αμερική υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 12,6% φέτος.

Ακόμα, ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι υπάρχουν «σοβαροί καθοδικοί κίνδυνοι», συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής «αμοιβαίων» δασμών και μιας ευρύτερης διάχυσης της πολιτικής αβεβαιότητας, «η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη εντονότερη μείωση κατά 1,5% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών».

«Ανησυχίες» από μονοπώλια και αστικά επιτελεία στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ανησυχία για επιπτώσεις και στην πορεία ισχυρών αμερικανικών ομίλων εκφράζεται και εντός ΗΠΑ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, αφού περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «έναν παράδεισο» λόγω της οικονομικής και στρατιωτικής τους ισχύος, είπε μιλώντας στους «Financial Times» ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να αναμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο γεννά απειλές και για την αμερικανική οικονομία. «Ενα μεγάλο μέρος αυτής της αβεβαιότητας δημιουργεί προκλήσεις για αυτήν» ανέφερε, προτρέποντας ΗΠΑ και Κίνα να «εμπλακούν σε συζητήσεις (...) δεν χρειάζεται να περιμένουμε έναν χρόνο».

Ακόμα, η διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού της Nvidia ανησυχεί ότι θα υποστεί «πλήγμα» 5,5 δισ. δολαρίων, μετά το «μπλόκο» των ΗΠΑ στις εξαγωγές τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα, για την αγορά της οποίας η εταιρεία έχει ειδικά σχεδιάσει το τσιπ H20. Το AI H20 της Nvidia θεωρείται το πιο προηγμένο τσιπ που είναι διαθέσιμο προς πώληση στην Κίνα και ο όμιλος το αξιοποιεί για να έχει προβάδισμα στη γοργά αναπτυσσόμενη βιομηχανία Τεχνητής Νοημοσύνης της Κίνας. Είναι δε ενδεικτικό ότι κινεζικές εταιρείες όπως οι Tencent, Alibaba και ByteDance είχαν αυξήσει σχετικές παραγγελίες.

Δικαστική προσφυγή από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας

Ενδεικτική των ενδοαστικών αντιθέσεων που εντείνονται και στο εσωτερικό των ΗΠΑ είναι η απόφαση που ανακοίνωσε χτες ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ότι θα αμφισβητήσει στα δικαστήρια τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.

Μεταξύ άλλων ο Νιούσομ κατήγγειλε τη «μονομερή εξουσία που διεκδικεί η κυβέρνηση Τραμπ για να επιβάλει τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ». Βασικό επιχείρημα που θα επιστρατεύσουν οι δικηγόροι του είναι ότι ο νόμος που επικαλείται η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων θέτει ως όρο για τέτοιες ενέργειες τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

«Η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική πολιτεία (των ΗΠΑ), ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο. Καμία άλλη πολιτεία δεν θα πληγεί περισσότερο», σημειώνει ο Νιούσομ, που μάλιστα προ ημερών ανέφερε ότι οι πολιτειακές αρχές θα επιδιώξουν χωριστές εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να εξαιρεθούν από αντίποινα προς τις ΗΠΑ.

Με πληθυσμό 39 εκατομμύρια κατοίκους, η Καλιφόρνια παράγει το 14% του αμερικανικού ΑΕΠ. Πολλοί την περιγράφουν ως «λίκνο του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα», ενώ φιλοξενεί και τον μεγαλύτερο όγκο παραγόμενων βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ.


ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν «τολμηρά μέτρα» για προστασία της κερδοφορίας τους

Θέλουν ακόμα πιο ακριβά φάρμακα για μεγαλύτερα κέρδη, ζεστό χρήμα για «καινοτόμες θεραπείες» και συνολικότερα «λυμένα χέρια»

Νέες ανατιμήσεις προαναγγέλλουν τα ραβασάκια των φαρμακοβιομηχάνων

Eurokinissi

Νέες ανατιμήσεις προαναγγέλλουν τα ραβασάκια των φαρμακοβιομηχάνων
«Σήμα» για νέες «διευκολύνσεις», προνόμια και κρατικά πακέτα για τη στήριξη των κερδών τους, πληρωμένα με όλους τους τρόπους από τους λαούς της Ευρώπης, δίνουν οι Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι προς την ΕΕ και τα κράτη - μέλη, επικαλούμενοι τους νέους δασμούς που εξετάζει να επιβάλει και στις εισαγωγές φαρμάκων η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μετά και από αναφορές αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ ότι οι επόμενοι δασμοί που θα επιβληθούν θα αφορούν τη Φαρμακοβιομηχανία, οι επικεφαλής 32 μονοπωλίων του κλάδου («Pfizer», «Roche», «Sanofi», GSK κ.λπ.) έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας «τολμηρά μέτρα» ώστε να μπορέσουν να «αυξήσουν»το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς στις παγκόσμιες πωλήσεις, που σήμερα αντιπροσωπεύει το 22,7%.

«Προειδοποιούν» δε ότι χωρίς «τολμηρά μέτρα», «σε τρεις μήνες από σήμερα, προγραμματισμένες επενδύσεις 16,5 δισ. ευρώ μπορεί να μεταφερθούν εκτός Ευρώπης».

Για να μην υλοποιήσουν αυτήν την απειλή οι φαρμακοβιομήχανοι απαιτούν μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά, «που προσελκύει, αξιολογεί ορθά και ανταμείβει την καινοτομία».

Εκφράζοντας ανησυχία ότι «η συνέχιση των εμπορικών εντάσεων θα επιταχύνει περαιτέρω τη μείωση των επενδύσεων σε Ερευνα και Ανάπτυξη και την παραγωγή στην ΕΕ», οι επιχειρηματίες ζητούν νέα αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων στην Ευρώπη, επειδή - υποστηρίζουν - είναι λιγότερο ευνοϊκή από αυτή που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Απαιτούν δηλαδή να γίνει ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα το Φάρμακο, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους...

Ακόμα, ζητούν «να συντομευτεί η διαδικασία για τις κλινικές δοκιμές που διεξάγονται σε αρκετές χώρες», ουσιαστικά δηλαδή απαιτούν νέα συρρίκνωση των ελέγχων που γίνονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα νέων σκευασμάτων, αλλά και να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με στόχο την έγκριση καινοτόμων θεραπειών, δηλαδή ζεστό χρήμα για να διευρύνουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα οι κολοσσοί του κλάδου.

Θέτοντας υπό εξέταση ακόμα και Οδηγίες της ΕΕ που έχουν διαμορφωθεί από την αρχή με άξονα τα δικά τους συμφέροντα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι ζητούν ακόμα και «να ανασταλεί και να επανεξεταστεί η εφαρμογή» της Οδηγίας που αποσκοπεί στη βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων πριν την απόρριψή τους στο περιβάλλον, «προκειμένου να αποτραπούν δυσανάλογες επιβαρύνσεις» για τις εταιρείες τους...

Την ίδια ώρα, τα μονοπώλια του Φαρμάκου ανακοινώνουν ήδη επενδύσεις δεκάδων δισ. στις ΗΠΑ, για τη διασφάλιση των κερδών τους εν μέσω «εμπορικού πολέμου».

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν επενδύσεις 27 δισ. δολαρίων από την «Eli Lilly» και 55 δισ. δολαρίων την επόμενη τετραετία από την «Johnson & Johnson». Η δε «Merck» εγκαινίασε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στη Βόρεια Καρολίνα, ένα έργο ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός «Novartis» ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι θα επενδύσει 23 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για πέντε χρόνια, ώστε να παράγει εκεί τα βασικά φάρμακα που προορίζονται για Αμερικανούς ασθενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ