ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2025 - Κυριακή 20 Απρίλη 2025
Σελ. /40
Το ΚΚΕ τιμάει τον Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Eurokinissi

«Τι άλλο, αλήθεια, είναι μια πλατεία, ένα στάδιο, ένας δρόμος γεμάτος ανθρώπους, που ομαδικά τραγουδούν ένα τραγούδι σου, παρά ένας ολάνθιστος κάμπος; Αυτό το πέτυχα, το έζησα... Και το θεωρώ σαν τη μέγιστη ευλογία των ουρανών». Τα παραπάνω είχε αναφέρει ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη», όταν συμπλήρωνε τα 70 του χρόνια...

Ενας «ολάνθιστος κάμπος» θα είναι και το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), στη μεγάλη συναυλία τιμής με τίτλο «Κοντά σας όλη μου η ζωή», που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη, με όλο το ελληνικό τραγούδι να δηλώνει «παρών», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη «των μεγάλων μεγεθών», που το έργο του αντηχεί ακέραιο τη μεγαλειώδη πορεία του λαού μας στον 20ό αιώνα και θα μας συνοδεύει «μέχρι να κοκκινίσουν τα όνειρα...».

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το έργο, την προσφορά και τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη.

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Αγγελος Θεοδωράκης, Βιολέτα Ικαρη, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Παναγιώτης Πετράκης, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, «Κοινοί Θνητοί».

Τα τραγούδια του Μίκη είναι «παρόντα». Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η Τέχνη που έπλασε, ζυμωμένη με τους καημούς, τις αγωνίες, την πάλη και τα οράματα των ταπεινών και καταφρονεμένων, είναι διαχρονική και τέτοια θα μείνει. Στα πάνω από 70 χρόνια δημιουργίας του, ευτύχησε να δει τα έργα του να ριζώνουν σε ψυχές, να πυρπολούν τα όνειρα, για να «λάβουν εκδίκηση». «Η μουσική του Μίκη είναι ζυμωμένη με όλα εκείνα τα υλικά που φτιάχνουν τη μεγάλη Τέχνη, την Τέχνη που συλλαμβάνει τον σφυγμό της εποχής της και προαισθάνεται το επερχόμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε, αγαπήθηκε, η φήμη του έφτασε στα πέρατα της Γης. Τον τραγούδησαν οι μεγαλύτεροι τραγουδιστές και τα μεγαλύτερα συγκροτήματα, έπαιξαν τη μουσική του φημισμένες ορχήστρες, γνωρίστηκε με ιερά τέρατα της Τέχνης παγκόσμια, ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη.

Κι όμως, οι πιο σημαντικές στιγμές γι' αυτόν, το μεγάλο μέγεθος της ζωής του ήταν όταν βρέθηκε με το ΚΚΕ. Αυτό κράτησε ως απόσταγμα της ζωής και του έργου του.

Γι' αυτό και τα πιο ευτυχισμένα χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη ήταν αυτά που έζησε στο πλάι του ΚΚΕ, όπως δήλωσε και ο ίδιος στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ για να τιμήσει τα 90 χρόνια της ζωής του το 2015.

Ελεγε τότε: «Τα πιο δυνατά και όμορφα χρόνια μου τα έζησα στις γραμμές του ΚΚΕ», «Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος Πόλεμος, οι διώξεις που ακολούθησαν την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, η βαθιά παρανομία με την ένοπλη προσπάθεια το 1944 μέσα στην Αθήνα, που πνίγηκε στο αίμα, η Ικαρία και η Μακρόνησος, η αναγεννητική προσπάθεια μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες. Η παράνομη δράση με την ίδρυση του Πατριωτικού Μετώπου, δέκα μέρες μετά την επικράτηση της χούντας. Αργότερα, υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ στην Αθήνα και τέλος η εκλογή μου ως βουλευτής του Κόμματος το 1981 και 1985».

Αυτά τα λόγια είναι πλάι στην αξεπέραστη μουσική του μία μεγάλη παρακαταθήκη, μία δικαίωση που τοποθέτησε τις μεγάλες αξίες και τα μεγάλα μεγέθη στη θέση τους. Που του έδωσαν τη θέση που του πρέπει στην Ιστορία.

  • Η ηλεκτρονική προπώληση έχει ανοίξει από την ticketservices.gr, ενώ εισιτήρια διατίθενται και από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Εκδήλωση για τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς

«Οι Σοβιετικοί συνθέτες έχουν όλες τις ευκαιρίες να δώσουν μεγάλα έργα. Ουδέποτε υπήρξε άλλη εποχή ή άλλος τόπος όπου ένας συνθέτης να μπορεί ήσυχος να γράψει μια σονάτα ή ένα κουαρτέτο, ξέροντας ότι είναι οικονομικά εξασφαλισμένος. Αυτό είναι αποτέλεσμα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα μας, αποτέλεσμα της πολιτικής του Κόμματός μας».

Τα προηγούμενα λόγια, δημοσιευμένα το 1935, ανήκουν στον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια.

Με αφορμή αυτή την επέτειο οι ΚΟΒ Ωδείων - Ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Σοβιετικού συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την Πέμπτη 24 Απρίλη, στις 11 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο - καφέ «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3).

Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα:

«Ο Σοστακόβιτς υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα, με πολύ μεγάλη εργογραφία. Υπήρξε πραγματικά ηγετική προσωπικότητα στον χώρο της μουσικής. Εγραψε 15 συμφωνίες, όπερες, μουσική για μπαλέτο, κινηματογράφο, θέατρο κ.λπ.

Ξεχωρίζει τόσο για την αισθητική υπεροχή της γραφής του, όσο και για την αγωνιστική στάση ζωής. Οπως έλεγε ο ίδιος, "ο δεσμός του καλλιτέχνη με τον λαό και με την εποχή που ζει είναι η ραχοκοκαλιά κάθε πραγματικού έργου τέχνης". Παιδί της Οκτωβριανής Επανάστασης εμπνεύστηκε από τα ιδανικά της, θέτοντας τη δημιουργία του στην υπηρεσία του λαού που έχτιζε τη σοσιαλιστική κοινωνία. Ο Σοστακόβιτς είχε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και ενεργή συμμετοχή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, πέρα από τη μουσική του δημιουργία.

Τα αστικά επιτελεία μπροστά σε αυτήν την επέτειο επανέφεραν ξανά τη γνωστή αντικομμουνιστική λασπολογία περί ανελευθερίας στην Τέχνη στη Σοβιετική Ενωση, επιχειρώντας να αμαυρώσουν τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε.

Την απάντηση την δίνει η ίδια η κομμουνιστική στάση με την καλλιτεχνική διάνοια διαχρονικά του μεγάλου Σοβιετικού συνθέτη, γιατί και η μουσική του με τη σειρά της δείχνει την ανωτερότητα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης».

Κυκλοφορεί ψηφιακά το έργο «Καλάβρυτα 1943 - Υμνος στην Καλαβρυτινή Γυναίκα»

Το άλμπουμ «Καλάβρυτα 1943 - Υμνος στην Καλαβρυτινή Γυναίκα», σε μουσική, κείμενο και ενορχήστρωση του Διονύση Τσακνή, κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες.

Το έργο, με την τελική μορφή του ορατορίου, παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στις 31 Ιουλίου 2020, με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη και αφηγήτρια την Αννα Μονογιού, σε μια συγκινητική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

Ο Διονύσης Τσακνής, υπογράφοντας μουσική, κείμενο και ενορχήστρωση, καταφέρνει να αναδείξει τον λυρισμό και τη ρεαλιστική πτυχή της Καλαβρυτινής γυναίκας. Της γυναίκας που βίωσε και έγινε μάρτυρας της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και πάνω στα χαλάσματα και τα συντρίμμια να χτίσει έναν νέο κόσμο που πλαισιώνεται από ελπίδες και όνειρα.

Οι καταγεγραμμένες αφηγήσεις των γυναικών της πόλης, οι οποίες βίωσαν το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, αποτελούν το κείμενο του έργου. Εκεί παρουσιάζεται η «Καλαβρυτινή γυναίκα», με τις πολλαπλές ιδιότητες και σε διαφορετικούς ρόλους: Της μάνας, της αδερφής, της συζύγου, της θυγατέρας, της φίλης, τονίζοντας με εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα και την ικανότητα της γυναίκας να αντεπεξέλθει σε όλους τους ανωτέρω ρόλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ