Καλλιτεχνική απεικόνιση μάχης μεταξύ δύο δεινοσαύρων Ζούουλ |
Αιτία ήταν η έλλειψη αρκετών απολιθωμάτων αυτών των ζώων, πολύ περισσότερο ολοκληρωμένων. Επιπλέον, τα δείγματα περιείχαν μόνο τα οστά και καθόλου απολιθωμένους μαλακούς ιστούς. Οι παλαιοντολόγοι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν μια συντηρητική προσέγγιση, θεωρώντας ότι τα οστέινα υπολείμματα της πανοπλίας αυτών των δεινοσαύρων αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της και όταν ακόμα περπατούσαν πάνω στον πλανήτη. Ακόμα κι έτσι, οι στεγόσαυροι διέθεταν στην ουρά τους ακίδες μήκους 80 εκατοστών και οι νοδόσαυροι στους ώμους τους αγκάθια μήκους 50 εκατοστών.
Ομως, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές ανακάλυψαν νέα απολιθώματα, που διατηρούν πλευρές της ανατομίας των θωρακισμένων δεινοσαύρων άγνωστες μέχρι πρότινος. Αποδεικνύεται ότι η θωράκιση και ο οπλισμός τους ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά. Η νέα εικόνα προέρχεται κυρίως από δύο ευρήματα που έγιναν γνωστά το 2017. Το ένα ήταν ένας θωρακισμένος δεινόσαυρος με ένα μεγάλο ρόπαλο στην ουρά του, ο οποίος ονομάστηκε Ζούουλ, λόγω της ομοιότητάς του με ένα τέρας κινηματογραφικής ταινίας. Το δεύτερο ήταν ο Μπορεαλοπέλτα, ένας νοδοσαυρίδας, κατηγορία δεινοσαύρων που έφεραν μεγάλα αγκάθια στους ώμους τους. Και τα δύο ευρήματα ήταν νέα είδη, άγνωστα μέχρι τότε στους επιστήμονες και βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς δείχνουν όχι μόνο το οστέινο μέρος της πανοπλίας αλλά και τους σχετιζόμενους με αυτή μαλακούς ιστούς. Με αυτά τα απολιθώματα, οι ερευνητές μπορούσαν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν τη σύνθεση του υλικού αυτής της σωματικής επικάλυψης των θωρακισμένων δεινοσαύρων.
Αυτός ο Μπορεαλοπέλτα, νοδοσαυρίδας αγκυλόσαυρος, από την Αλμπέρτα του Καναδά, είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ |
Η νέα εικόνα για την πανοπλία αυτών των δεινοσαύρων σήμαινε πως η λειτουργία της ήταν διαφορετική και πιο εντυπωσιακή απ' ό,τι θεωρούνταν. Επιπλέον, επειδή η θωράκιση των περισσότερων δεινοσαύρων έχει χαρακτηριστικές ενδείξεις σύνδεσης με κάλυμμα κερατίνης, οι αναλογίες οστού - κερατίνης που βρέθηκαν στον Μπορεαλοπέλτα και στον Ζούουλ πιθανώς ήταν παρόμοιες με άλλων ειδών δεινοσαύρων.
Για να κατανοηθεί η μεγάλη σημασία της θωράκισης με παχύ στρώμα κερατίνης, πρέπει κανείς να εξετάσει τα φυσικά χαρακτηριστικά αυτού του υλικού, με σημαντικότερο την ανθεκτικότητα σε θραύση, την ικανότητα του υλικού να απορροφά κινητική ενέργεια από χτυπήματα. Η σημασία της κερατίνης γίνεται ολοφάνερη όταν ένα λιοντάρι προσπαθεί να σκοτώσει έναν αφρικανικό σκαντζόχοιρο, ζώο με μακριά αγκάθια από κερατίνη. Χαρακτηριστικά για την αποδοτικότητα του συνδυασμού οστού και κερατίνης είναι ζώα όπως οι αντιλόπες, οι κατσίκες και τα κριάρια, θηλαστικά που συγκρούονται με μεγάλη δύναμη, χωρίς συνήθως να σπάνε τα κέρατα ή τα κεφάλια τους και χωρίς να πονάνε ή να ματώνουν, καθώς η κερατίνη δεν διαθέτει ούτε νεύρα ούτε αιμοφόρα αγγεία. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τους θωρακισμένους δεινόσαυρους όταν δέχονταν κάποιο χτύπημα. Οι φθορές στην κερατίνη θα διορθώνονταν με τον χρόνο, με την παραγωγή νέας από το υποκείμενο οστό.
Απολίθωμα φολίδων οστεόδερμου δεινοσαύρου, καλυμμένων με κερατίνη, που έχει διατηρηθεί |
Αν όμως ο Μπορεαλοπέλτα ήταν πρακτικά άπιαστο θήραμα, όπως ο αφρικανικός σκαντζόχοιρος για το λιοντάρι, αυτό σημαίνει ότι η πανοπλία του μπορεί να του ήταν χρήσιμη όχι μόνο από τους θηρευτές αλλά και για μάχες με άλλα ζώα του είδους του. Οι θηρευτές θέλουν να φάνε, όχι να αποδείξουν πράγματα για τον εαυτό τους, και γι' αυτό συνήθως στοχεύουν τα πιο μικρά και τα πιο ευάλωτα ζώα. Είναι πολύ πιθανό ότι οι μεγαλύτερες μάχες την εποχή των δεινοσαύρων δεν γίνονταν μεταξύ ενήλικων σαρκοφάγων και ενήλικων φυτοφάγων, αλλά μεταξύ ενήλικων του ίδιου είδους, για κυριαρχία στην περιοχή ή και για ζευγάρωμα. Μετά την εξελικτική εμφάνισή του ως προστασία απέναντι στους σαρκοφάγους, ίσως αυτή να ήταν η κύρια χρήση του οπλισμού των φυτοφάγων δεινοσαύρων.