ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα Γρεβενά η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί το Νομό Γρεβενών το Σάββατο και την Κυριακή, 1 και 2 Σεπτέμβρη 2001.

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σάββατο 01.09.2001

- Στις 10.00 π.μ. στο Δήμο Γόργιανης θα επανακηρυχθεί επίτιμη δημότισσα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

- Στις 19.00 θα επισκεφθεί το Μικρολίβαδο.

- Στις 20.30 στην Κρανιά θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τη δημοτική αρχή και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει δημοτική - λαϊκή συναυλία.

Κυριακή 02.09.2001

- Στις 8.30 π.μ. θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Μπάλτσες, τον Εθνικό Δρυμό «Βάλια Κάλντα».

Καταργούνται τα εκλογικά βιβλιάρια
  • Στη θέση τους Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, μοναδικός για κάθε ψηφοφόρο.
  • Θα ισχύσουν από τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Χωρίς εκλογικό βιβλιάριο και μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας θα ψηφίζουμε από τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002. Τα εκλογικά βιβλιάρια καταργούνται και αντικαθίστανται από τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, ο οποίος θα είναι μοναδικός για κάθε ψηφοφόρο και θα ισχύει για όλη του τη ζωή.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων. Οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι που θα προκύψουν έχουν συνταχθεί με βάση τα δημοτολόγια. Αυτό σημαίνει πως ο πολίτης θα ψηφίζει στο δήμο που είναι εγγεγραμμένος, εκεί δηλαδή όπου έχει την οικογενειακή του μερίδα. Από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα δοθεί η δυνατότητα στον ετεροδημότη να ψηφίζει στον τόπο κατοικίας του, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και αφού προηγούμενα έχει κάνει σχετική δήλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες η Β. Παπανδρέου, από τους 1.033 δήμους και κοινότητες της χώρας, δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ανασύνταξης των καταλόγων οι 259 - πρόκειται κυρίως για μικρούς δήμους. Ο δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, έχει δεσμευτεί ότι θα αποστείλει στις υπηρεσίες του υπουργείου τούς αναθεωρημένους καταλόγους, στις 10 Οκτώβρη. Σύμφωνα, πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, παρατηρείται μια αύξηση του εκλογικού σώματος κατά 14,4%, σε σχέση με τους καταλόγους του 2000. Η Β. Παπανδρέου είπε πως πρόκειται για μια λογική αύξηση, κι αυτό γιατί στα δημοτολόγια είναι εγγεγραμμένοι όλοι, άσχετα αν συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της χώρας, δηλαδή αν έχουν εκλογικό βιβλιάριο ή αν είναι Ελληνες πολίτες και έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τους Ελληνες του εξωτερικού, η υπουργός είπε πως μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές της χώρας μας, μόνο εφόσον έρθουν εδώ. Η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, είπε, χρειάζεται νόμο και έχει θεσμοθετηθεί στις χώρες που έχουν μικρή εσωτερική μετανάστευση. Αφησε να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού, θα γίνει υπό προϋποθέσεις (οικονομικές ή κοινωνικές σχέσεις με την Ελλάδα) και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν είναι δυνατόν - είπε η Β. Παπανδρέου - οι Ελληνες της Ελλάδας να καθορίζονται από Ελληνες της Αμερικής ή της Αυστραλίας, που μπορεί να έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με τη χώρα».

Πάντως, όπως είπε η υπουργός η αύξηση στο εκλογικό σώμα δεν αναμένεται να επηρεάζει την κατανομή των βουλευτών εδρών, αφού αυτή γίνεται με βάση τον νόμιμο πληθυσμό κάθε περιοχής, δηλαδή τους κατοίκους που διαμένουν σε αυτήν. Τα δε Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια αναδεικνύονται με βάση τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων, δηλαδή των ψηφοφόρων.

Να σημειώσουμε πως οι εκλογικοί κατάλογοι θα αναθεωρούνται κάθε δύο μήνες. Στο πρώτο τετράμηνο του 2002 θα γίνει η πρώτη αναθεώρηση και θα αφορά τους εκλογείς που ή έχουν μεταδημότευση, έχουν διορθώσει στοιχεία τους λόγω λάθους ή υιοθεσίας ή άλλης αιτίας ή έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η μεταδημότευση είναι ελεύθερη οποιαδήποτε χρονική στιγμή, αρκεί ο εκλογέας να διαμένει στο δήμο, όπου θέλει να μεταδημοτεύσει δύο χρόνια.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο επίκεντρο οι συναντήσεις ντε Σότο
  • Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σήμερα με Ντενκτάς
  • Στηρίζει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης η Ρωσία

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο, στην προχτεσινή πρώτη τους συνάντηση, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή στη διαδικασία που να την απομακρύνει από το συμφωνημένο πλαίσιο.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά από τη συνάντηση αυτή, που κράτησε πενήντα λεπτά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν έγιναν οποιεσδήποτε βολιδοσκοπήσεις από τον κ. ντε Σότο.

Η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε χτες το πρωί, στη Λευκωσία. Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα, ο Αλβάρο ντε Σότο, αν και απέφυγε να κάνει δηλώσεις, όταν κλήθηκε να πει τουλάχιστον πώς αισθάνεται από τις πρώτες επαφές, απάντησε πως δεν μπορεί να πει τίποτα, εφόσον δεν έχει συναντηθεί ακόμα με τον Ραούφ Ντενκτάς, παρά μόνο ότι αναμένει και από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Η πρώτη συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναμένεται να γίνει σήμερα, Παρασκευή.

Στο πλευρό της Κύπρου η Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Οι δηλώσεις του κ. Ιβανόφ έγιναν ύστερα από τη συνάντησή του, στη Μόσχα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της Κύπρου για τη στάση της Ρωσίας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και για τις πιθανές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου, που μπορεί να προκύψουν από αναπροσαρμογές της κυπριακής νομοθεσίας.

Συζητήθηκαν, επίσης, διμερή θέματα, θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και θέματα που αφορούν στην οικονομία των δύο χωρών, ιδιαίτερα στις δραστηριότητες ρωσικών υπεράκτιων εταιριών στην Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Ρογκόζιν. Με δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Ρογκόζιν, όπως η Δούμα ασκήσει την επιρροή της στα Κοινοβούλια των Ισλαμικών, πρώην Σοβιετικών κρατών.

Του απηύθυνε επίσης πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Νίκου Αναστασιάδη για να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε και με το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λιούζκοφ.

Αναφορά του Τζ. Μπους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού, αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε επιστολή του που συνοδεύει την τελευταία διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο σχετικά με το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Μπους αναφέρει επίσης ότι κατά τους μήνες Ιούνη και Ιούλη, τα Ηνωμένα Εθνη συνέχισαν τις προσπάθειες για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τομ Γουέστον και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάντλερ, συνέχισαν να παρέχουν διπλωματική υποστήριξη σ' αυτή τη διαδικασία.

Συνάντηση Χάσικου - Τσοχατζόπουλου

Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος συναντήθηκε χτες με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο.

Σε δήλωσή του ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο υπουργών για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τον ενιαίο αμυντικό χώρο και το Δόγμα ευρύτερα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως η Κύπρος συμμετέχει στο θεσμό αυτό ως ισότιμο μέλος. Συζητήθηκε ακόμα, είπε ο κ. Χάσικος, το Κυπριακό ενόψει των προσπαθειών που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα, σε επίδειξη δύναμης προέβαιναν οι τουρκικές δυνάμεις στα Κατεχόμενα. Οργάνωσαν στρατιωτική παρέλαση κατά την οποία επιδείχτηκε το τελευταίο απόκτημα του κατοχικού στρατού, η συστοιχία έξι πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών τύπου «Ταφ 122» που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Στο χώρο πάνω από την παρέλαση πέταξαν ελικόπτερα, τα οποία σταθμεύουν στη βάση του Κρίνη και έγινε και ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Συνάντηση με τον Ζ. Αντζέλκοβιτς

Με τον Ζόραν Αντζέλκοβιτς, γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ