ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Πάτρα αποχαιρέτησε τον Κώστα Μυλωνά

Ενα από τα πιο εκλεκτά μέλη της αχαϊκής κοινωνίας, τον λαμπρό επιστήμονα και άξιο στέλεχος του ΚΚΕ, τον Κώστα Μυλωνά, αποχαιρέτησε για τελευταία φορά χτες το απόγευμα πλήθος κόσμου στην Πάτρα.

Η θλίψη ήταν ανείπωτη και ο πόνος αβάσταχτος για τον αδόκητο χαμό του σ. Μυλωνά, που χτες για πρώτη φορά πίκρανε φίλους και συντρόφους.

Κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του τη στιγμή που ο καθένας έλεγε το στερνό αντίο στον Κ. Μυλωνά, που σκεπασμένος με τη σημαία του Κόμματος έφευγε για πάντα.

Οι σύντροφοί του σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στο πρόσωπό του σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του. Νωρίτερα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπάτσικας, εκ μέρους του ΚΚΕ, της ΝΕ Αχαΐας και όλων των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ Αχαΐας, απηύθυνε τον ύστατο συντροφικό χαιρετισμό προς τον Κ. Μυλωνά:

«Η θλίψη μας, ο πόνος δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε λέξεις, σ. Κώστα, γιατί έφυγες αναπάντεχα νωρίς και αφήνεις πίσω σου δυσαναπλήρωτο κενό για το Κόμμα.

Η εργατική τάξη και η φτωχολογιά της Αχαΐας στερείται πρόωρα έναν ασυμβίβαστο λαϊκό αγωνιστή, έναν γνήσιο μαχητικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαΐας.

Μας άφησες, σ. Κώστα, τώρα που το κόμμα μας ξεπερνά τον γολγοθά που άφησε η κρίση και η ανατροπή του σοσιαλισμού.

Τώρα που το Κόμμα οργανώνει τη λαϊκή αντεπίθεση, τώρα που, όπως και συ έλεγες, αλλά και πίστευες ακλόνητα, είναι η περίοδος, που αφυπνίζονται οι λαοί και παλεύουν για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Εφυγες αφήνοντας κενή τη θέση σου στο μετερίζι του αγώνα.

Θα μας λείψεις από τις απεργιακές αλυσίδες στις πύλες των εργοστασίων, θα μας λείψεις από τη μάχη του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", θα μας λείψει η φλόγα και το πάθος με τα οποία προπαγάνδιζες την πολιτική του Κόμματος. Θα μας λείψει η σιγουριά, η πεποίθηση, η αισιοδοξία που σε διέκρινε ότι η υπόθεση που έταξες να υπηρετήσεις μέσα από το κόμμα σου θα δικαιωθεί. Μα πιο πολύ, σ. Κώστα, θα μας λείψει η τεράστια διαπαιδαγωγητική επίδραση σε όλους μας, αλλά και στους νέους συντρόφους της ΚΝΕ.

Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες δε θα ξεχάσουν όταν ένιωθαν την ανάσα σου στις μαθητικές διαδηλώσεις στα κατειλημμένα σχολεία, στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις και αλυσίδες, όταν είχαν κοντά τους τον μαχητικό λαϊκό επιστήμονα-εκπρόσωπο του ΚΚΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Μας πίκρανες, σ. Κώστα, για πρώτη φορά γιατί ήταν τιμή για το κόμμα μας, που είχε στις γραμμές του έναν άνθρωπο που την επιστημονική του κατάρτιση, το κύρος του, τις επαγγελματικές του ικανότητες τις διέθεσε στην υπηρεσία του κόμματός του, της εργατικής τάξης που αποφάσισες να υπηρετήσεις μέσα από το Κόμμα.

Στη ζωή σου ήσουν παράδειγμα κομμουνιστή, για το ήθος, τη σεμνότητά σου. Το πάθος και την αγάπη με τα οποία υπηρετούσες την εργατική τάξη και το λαό.

Είχες πολλές "ευκαιρίες" και "προτάσεις" για την ατομική σου βόλεψη. Ησουν όμως ασυμβίβαστος εχθρός της εκμετάλλευσης, της διαφθοράς που απλόχερα σου πρόσφερε το σύστημα.

Ξεχώριζες, σ. Κώστα, από τους άλλους γιατί περιφρόνησες τις "ευκαιρίες". Προτίμησες να περπατάς με ψηλά το κεφάλι. Εσύ μπορούσες να τους κοιτάς όλους στα μάτια, γιατί η ζωή σου, η δράση σου ήταν συνώνυμες με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια.

Σε φοβόταν ο αντίπαλος για την ιδεολογικοπολιτική σου σταθερότητα, αλλά και γιατί δεν μπορούσε να βρει ψεγάδι για να σε κηλιδώσει.

Γι' αυτό, σ. Κώστα, από τους αντίπαλους των συμφερόντων του λαού που υπηρετούσες, υποχρεωτικά σε σέβονταν, ενώ για τους συντρόφους σου, τους συναγωνιστές σου, τους συναδέλφους σου, για όλους όσοι στο πρόσωπό σου διέκριναν τον ακαταμάχητο και φλογερό επαναστάτη, κέρδισες μια θέση στην καρδιά τους.

Σύντροφε Κώστα, στο μεγάλο σου ταξίδι διάλεξες τη συντροφιά του Νίκου του Σκαρτσιάρη, σε μας αφήνεις την κληρονομιά, το βαρύ φορτίο να συνεχίσουμε να περπατάμε το δρόμο που διάλεξες.

Σου υποσχόμαστε, σύντροφε, όλοι ότι την υπόθεση της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού που υπηρέτησες, με πιο πολλή δύναμη θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, τα πανανθρώπινα ιδανικά που υπηρέτησες να βρουν δικαίωση.

Γεια χαρά σου

Καλό ταξίδι, σύντροφε Κώστα».

Επίσης, για την προσωπικότητα του Κ. Μυλωνά μίλησαν ο νομάρχης Αχαΐας, Στάθης Σερέτης - Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Μηχανικών, Στάθης Οικονομόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοντοές, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Χριστόπουλος.

  • Στη μνήμη του Κώστα Μυλωνά η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών πρόσφερε το ποσόν των 50.000 δρχ. στο «Χαμόγελο του Παιδιού».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ