ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2025
Σελ. /24
Στη σημερινή ενότητα «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

Ειδική Αγωγή: Εικόνα απαξίωσης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών διάγνωσης, εκπαίδευσης και παρέμβασης

Σχολικές υποδομές: Σοβαρές οι επιπτώσεις της πολιτικής «κόστους - οφέλους»


Εικόνες υποβάθμισης και εγκατάλειψης σε ΚΕΔΑΣΥ της Αττικής

Η εικόνα απαξίωσης, υποβάθμισης των δημόσιων δομών διάγνωσης, εκπαίδευσης και παρέμβασης στον ευρύτερο τομέα της Ειδικής Αγωγής, είναι δυστυχώς χρόνια, κόντρα στην ανάγκη για σύγχρονα ασφαλή ειδικά σχολεία και δομές Ειδικής Αγωγής, για όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και για κατάλληλη επιστημονική παρέμβαση για την ένταξη κάθε παιδιού με αναπηρία στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Η εικόνα αυτή έρχεται ξανά στην επιφάνεια με αφορμή τις προβληματικές υποδομές και την υποστελέχωση σε Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) της Αττικής.

Να σημειωθεί ότι τα ΚΕΔΑΣΥ είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή με αναπηρία ή/και μαθησιακές δυσκολίες, καταλήγοντας σε διεπιστημονική εισήγηση για την κατάλληλη εκπαιδευτική παρέμβαση προς κάθε μαθητή σε γνωστικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, τα ΚΕΔΑΣΥ καλούνται να οργανώσουν συμβουλευτική γονέων και υποστήριξη εκπαιδευτικών και σχολείων.

Ωστόσο, οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να επιτελεστεί αυτό το έργο, τόσο ως προς τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό τους, όσο και ως προς το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό), υπολείπονται κατά πολύ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων τους έγκαιρα, με αναβαθμισμένο επιστημονικά τρόπο.

Φωτ. αρχείου από κινητοποιήσεις για την Ειδική Αγωγή
Φωτ. αρχείου από κινητοποιήσεις για την Ειδική Αγωγή
Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής, όπως κατήγγειλαν και έφεραν στην επιφάνεια ο ΣΕΠΕ Δυτ. Αττικής «Κ. Βάρναλης» και ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, αντιπροσωπείες των οποίων επισκέφτηκαν το ΚΕΔΑΣΥ και συζήτησαν με τον προϊστάμενο και τους εργαζόμενους, διαπιστώνοντας, όπως σημειώνουν, «κατάσταση όχι απλά υποβάθμισης, αλλά θα λέγαμε εγκατάλειψης»!

Ελλειψη χώρων και υποδομών που δεν αφήνει τους εργαζόμενους να κάνουν τη δουλειά τους

Αναλυτικά οι σύλλογοι καταγράφουν ότι στο ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής:

Υπάρχει σημαντική έλλειψη χώρου: Οι 7 αίθουσες χρησιμοποιούνται όλες τις ώρες της μέρας για αξιολογήσεις και ουσιαστικά μένει ένας κοινός χώρος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους (42 άτομα συνολικά) με 11 υπολογιστές (που δεν δύναται να λειτουργούν όλοι), ο ένας κολλητά με τον άλλον/την άλλη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να επιτελέσουν το έργο τους, αφού πηγαινοέρχεται κόσμος, γίνονται συζητήσεις, απαντούν σε συνεχή τηλεφωνήματα κ.λπ. Πολλοί εργαζόμενοι/ες «καταφεύγουν» στον διάδρομο, στις σκάλες ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους για να εργαστούν απερίσπαστοι! Οπως επίσης μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν εργαζόμενοι/ες που εργάζονται πρόσθετα στο σπίτι πέραν του ωραρίου τους.

Λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού, το Εκπαιδευτικό και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό αναγκάζεται να καλύψει «το κενό» εις βάρος της εργασίας - τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά - που αντιστοιχεί στην ειδικότητά του.

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός είναι ανεπαρκής και απαρχαιωμένος και το λογισμικό δίκτυο της υπηρεσίας εμφανίζει συχνά βλάβες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η καθημερινή εργασία.

Υπάρχει έλλειψη βιβλιοθηκών και αποθηκευτικού χώρου για την κατάλληλη αρχειοθέτηση των ατομικών φακέλων αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα τα αρχεία.

Αρκετές ογκώδεις κούτες - με προς απόσυρση παλαιότερο υλικό - καταλαμβάνουν «πολύτιμο» χώρο κι ακόμα περιμένουν την απομάκρυνσή τους!

Δεν υπάρχει χώρος αναμονής, με αποτέλεσμα: Γονείς/κηδεμόνες με τα παιδιά που περιμένουν για αξιολόγηση, εργαζόμενοι που παραδίδουν τα παιδιά στους γονείς/κηδεμόνες, γονείς/κηδεμόνες που αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αμαξίδια, συμπλήρωση αιτήσεων κατά την οποία οι γονείς/κηδεμόνες είναι όρθιοι, όλα να γίνονται σε ένα χολ κι έναν στενό διάδρομο κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον/η!

Οι ίδιες οι αίθουσες αξιολόγησης είναι ακατάλληλες, καθώς σχεδόν όλες δεν έχουν εξαερισμό (ο κοινός χώρος εργασίας και μια αίθουσα αξιολόγησης δεν έχουν φυσικό φωτισμό), αφού τα παράθυρα δεν ανοίγουν! Κυριολεκτικά λείπει από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες το οξυγόνο! Ακόμη, οι αίθουσες χωρίζονται μεταξύ τους με γυψοσανίδες και κάτω απ' αυτές τις συνθήκες δυσχεραίνονται οι αξιολογήσεις και τίθεται θέμα διασφάλισης του απορρήτου.

Λόγω της έλλειψης χώρου κάποιες διεπιστημονικές ομάδες και εργαζόμενοι ορισμένες φορές εργάζονται ή/και συνεδριάζουν σε άλλους χώρους (σχολεία της περιοχής), ένα ημίμετρο που ουσιαστικά δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντίθετα αυτή η «απόσπαση» από το ΚΕΔΑΣΥ δημιουργεί νέα προβλήματα.

Το σκηνικό αδιαφορίας και εγκατάλειψης συμπληρώνεται με τα προβλήματα στις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις («χύμα» καλώδια, «φουσκωμένες» αποχετεύσεις), με χώρους να πλημμυρίζουν και να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος και εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στις προσλήψεις, αλλά και να χάνεται η σημαντική συνέχεια στην επαφή και την παρακολούθηση της πορείας των μαθητών, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή τους.

Δεδομένης της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης - όλη η Δυτική Αττική από Μέγαρα μέχρι Βίλια και από Ανω Λιόσια, Ζεφύρι έως και Φυλή - αλλά και της ευαλωτότητας του πληθυσμού, το προσωπικό υπολείπεται κατά πολύ του αναγκαίου που έπρεπε να υπάρχει. Ολα αυτά οδηγούν συν τοις άλλοις στην καθυστέρηση των αξιολογήσεων, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος από την αναγκαία στήριξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες ή/και αναπηρίες.

Τα προβλήματα αυτά τα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, ζητώντας μεταξύ άλλων: Να μετεγκατασταθεί, άμεσα, το ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής σε κατάλληλο χώρο και να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου, που να πληροί όλες τις προδιαγραφές και να καλύπτει επαρκώς τις διευρυμένες ανάγκες που υπάρχουν. Να ιδρυθεί δεύτερο ΚΕΔΑΣΥ στη Δυτική Αττική, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του μαθητικού πληθυσμού, καθώς είναι τεράστια η γεωγραφική έκταση, ο αριθμός των σχολείων και του πληθυσμού που καλύπτει το εν λόγω ΚΕΔΑΣΥ. Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να λειτουργούν τα ΚΕΔΑΣΥ, τα ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης, ΕΔΥ κ.ά., υλοποιώντας το επιστημονικό έργο με τους καλύτερους δυνατούς όρους για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη, καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με συνέχεια, χωρίς καμία δυσκολία ή παρεμπόδιση.

Υποστελέχωση με ευρύτερο αντίκτυπο στην εκπαιδευτική διαδικασία

Τα προβλήματα αυτά λίγο - πολύ εντοπίζονται σε ΚΕΔΑΣΥ σε όλη τη χώρα. Ετσι, μια ακόμα περίπτωση σοβαρής υποστελέχωσης αναδεικνύει η Ενωση Γονέων Παιανίας - Γλυκών Νερών αναφορικά με το 1ο ΚΕΔΑΣΥ Ανατολικής Αττικής.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η Ενωση, «οι διαδικασίες αίτησης και ραντεβού για αξιολόγηση από το ΚΕΔΑΣΥ είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής του με το αναγκαίο προσωπικό. Σε επιστολή τους από τον Σεπτέμβρη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, επισημαίνουν πως η υποστελέχωση της υπηρεσίας (οργανικά κενά ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών) συγκριτικά με τον πολυπληθή μαθητικό πληθυσμό στην τομεοποίησή τους και ο αντίστοιχος όγκος αιτημάτων που αφορούν σε αξιολογήσεις και επαναξιολογήσεις μαθητών, καθιστά αδύνατη τη διεκπεραίωσή τους, καθώς επίσης και την αντίστοιχη υποστήριξή τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της υποστελέχωσης είναι είτε η μεγάλη αναμονή για τη διάγνωση που αγγίζει ακόμα και τα 3-4 χρόνια, είτε οι γονείς να προστρέχουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ως μοναδική λύση προκειμένου άμεσα το παιδί τους να έχει μια στοιχειώδη γνωμάτευση και στη συνέχεια παρέμβαση. Το πρόβλημα της αναμονής είναι ακόμα μεγαλύτερο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ την ίδια στιγμή οι γνωματεύσεις δεν δίνονται μετά την Α' Λυκείου, χωρίς κανένα παιδαγωγικό κριτήριο που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου.

Η υποστελέχωση του ΚΕΔΑΣΥ έρχεται να προστεθεί στη σημερινή κατάσταση, όπου οι εκπαιδευτικοί κάνουν πολλές φορές μάθημα σε πολυπληθείς τάξεις χωρίς εξατομικευμένη παρέμβαση σε μαθητές που το έχουν ανάγκη, ενώ η απουσία εκπαιδευτικών για παράλληλη στήριξη και για τμήματα ένταξης κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερη με επιπτώσεις στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας».

Ετσι, η Ενωση αναδεικνύει ότι οι τεράστιες καθυστερήσεις στις γνωματεύσεις και την παρέμβαση σε παιδιά με αναπηρίες ή/και μαθησιακές δυσκολίες έχουν αντίκτυπο συνολικά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και με γνώμονα τη διεκδίκηση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην Εκπαίδευση, η Ενωση παίρνει πρωτοβουλία και καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς σε σύσκεψη την Κυριακή 27 Απριλίου, στις 18.00, στην αίθουσα της Συνιδιοκτησίας Παιανίας (Σπύρου Αγγελή 14), για να συντονίσουν τη δράση τους και να διεκδικήσουν από καλύτερη θέση: Στελέχωση του 1ου ΚΕΔΑΣΥ Ανατολικής Αττικής με όλο το απαραίτητο μόνιμο, επιστημονικό, παιδαγωγικό προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, καθώς και στέγασή του σε κατάλληλο κτίριο, με όλα τα διαθέσιμα, σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία ώστε να γίνονται ολοκληρωμένα οι αξιολογήσεις. Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στα σχολεία και σε όλες τις δομές Ειδικής Εκπαίδευσης. Κάλυψη των κενών σε παράλληλη στήριξη για όσα παιδιά το έχουν ανάγκη. Στελέχωση των κατηργημένων τμημάτων ένταξης με ειδικό παιδαγωγικό προσωπικό ώστε να δίνεται η αναγκαία εξατομικευμένη στήριξη. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.) στα σχολεία. Μείωση των μαθητών ανά τάξη για την απρόσκοπτη τέλεση του εκπαιδευτικού έργου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ