Τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό της κατήφορο έδειξε για άλλη μια φορά η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), επιβάλλοντας στον πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Εβρου ποινή περικοπής του μισού μηνιαίου μισθού τους, ενώ επίπληξη δέχθηκε και η γραμματέας του Συλλόγου.
Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί η συνδικαλιστική δίωξη του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Εβρου και η αυθαίρετη μετακίνηση γεωλόγου, υπαλλήλου στην ΠΕ Καβάλας, από τη διοίκηση της Περιφέρειας. Το «πειθαρχικό παράπτωμα» ήταν ανακοίνωση του Συλλόγου ενάντια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσίας που αφορά τη δημόσια υγεία (καταπολέμηση των κουνουπιών). Τα παραπάνω είχε καταγγείλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» ΑΜΘ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ» είναι «πιστή στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία που προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει στους χώρους δουλειάς», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενότητα» Αλεξανδρούπολης, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου.
Ειδικότερα σημειώνουν: «Αντί η διοίκηση να ασχοληθεί με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και έργα υποδομής, επιτίθεται στους εργαζόμενους που με πολύ κόπο προσπαθούν να καλύψουν τα κενά.
Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μην αποκαλύπτονται τα προβλήματα, να μην ξεμπροστιάζεται η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής του λαού.
Δεν θέλει να ακούγεται η φωνή όσων αντιδρούν στις συνθήκες που επικρατούν στις υπηρεσίες ευθύνης της. Που αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, στην υποστελέχωση, που αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή πολιτική και βάζουν εμπόδια με τη δράση τους στην υλοποίησή της.
Σε μια περίοδο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, πολεμικής προετοιμασίας αλλά και μαζικής συμμετοχής του λαού σε εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση θα εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει!
Είμαστε περήφανοι για τους συναδέλφους μας! Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μάθουν όλοι οι εργαζόμενοι την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας. Για να γνωρίζουν όλοι με τι έχουν να κάνουν!
Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής, μαζί με τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, να αγωνιστούμε για τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους. Να δώσουμε την καλύτερη απάντηση στον περιφερειάρχη, στην κυβέρνηση αλλά και στους μελλοντικούς "σωτήρες".
Οπως λέει και η παροιμία, να καταλάβουν τι σημαίνει "να φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι"! Και γι' αυτόν τον λόγο δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στην απεργία της 1ης Μάη, στις 10.30 π.μ. μπροστά στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης».
Πιο συγκεκριμένα, προχτές τα ξημερώματα εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου σκάφος με 47 άτομα. Λίγες ώρες αργότερα, φουσκωτό σκάφος με 38 άτομα, άνδρες στο σύνολό τους, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην παραλία Μάρτσαλο, δυτικά των Καλών Λιμένων του δήμου Φαιστού. Το σκάφος οδηγήθηκε στους Καλούς Λιμένες, συνοδεία περιπολικού του Λιμενικού Σταθμού Κόκκινου Πύργου, και από εκεί οι 38 μετανάστες μεταφέρθηκαν σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας στο Ηράκλειο. Τέλος, επίσης τη Δευτέρα άλλα 74 άτομα εντοπίστηκαν μέσα σε πλοιάριο σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Γαύδου. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για 69 άνδρες, 3 γυναίκες και 2 παιδιά. Τα 74 άτομα διασώθηκαν από το Λιμενικό και οδηγήθηκαν στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Αγιά Χανίων.
Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην υδροδότηση του δήμου Σάμης της Κεφαλονιάς, όπου μεγάλες περιοχές του έμειναν χωρίς νερό από τα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας έως την επόμενη μέρα του Πάσχα, λόγω βλάβης που σημειώθηκε σε αντλία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΚ).
Εν μέσω γιορτών και ενόψει του καλοκαιριού, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μένουν ξανά στο... ίδιο έργο θεατές, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοιο περιστατικό, αφού και πέρσι είχαν σημειωθεί ανάλογα περιστατικά σε χωριά του δήμου και στη Σάμη.
Τα γεγονότα κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», που πραγματοποίησε και περιοδεία σε περιοχές του δήμου το περασμένο Σάββατο, με επικεφαλής τους Νίκο Γκισκίνη, περιφερειακό σύμβουλο Ιονίων Νήσων και Νίκο Αθανασάτο, δημοτικό σύμβουλο Σάμης, ενώ μπορεί να επανήλθε η υδροδότηση, ωστόσο το παρεχόμενο νερό είναι ακατάλληλο για πόση, με καταγγελίες ότι τρέχει στις βρύσες έχοντας καφέ χρώμα, ενώ δεν υπάρχει πιστοποιημένο εργαστήριο ελέγχου της ποιότητάς του στον δήμο!
Καταγγέλλοντας ότι δυστυχώς δημοτική αρχή και ΔΕΥΑΚ δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης παρά και τα περσινά ζητήματα, ούτε καν με εφεδρική αντλία, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θύμισε αιτήματα που απαντούν στα προβλήματα της περιοχής, όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού, που φέτος ήταν και περισσότερο από πέρσι, ή αξιοποίηση τοπικών πηγών κ.ά.
Και καταλήγει: «Η ακολουθούμενη τακτική στον δήμο και στη ΔΕΥΑΚ ρίχνει νερό στον μύλο της προωθούμενης από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης του νερού.
Οι διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΚ για λύση των προβλημάτων έμειναν στα λόγια.
Διαχείριση του προβλήματος όταν δεν έχουμε νερό δεν υπάρχει, καμία ανακοίνωση για το τι συμβαίνει, πόσο διάστημα θα χρειαστεί, αν το νερό είναι πόσιμο».
Συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η δημοτική αρχή Καισαριανής την Κυριακή 27 Απρίλη, στις 11 το πρωί, για τον έναν χρόνο από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου και θα μιλήσει ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος.
Επιχείρηση εκκένωσης χώρου που τελούσε υπό κατάληψη στο Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ πραγματοποίησε η αστυνομία χθες το πρωί. Κατά την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων δεν υπήρχαν άτομα στον χώρο της κατάληψης. Ο χώρος σφραγίστηκε.
Τον τραυματισμό μιας γυναίκας γιατρού του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» είχε ως αποτέλεσμα σύγκρουση του αυτοκινήτου που οδηγούσε με διερχόμενο συρμό τρένου του Προαστιακού της Πάτρας, στις σιδηροδρομικές γραμμές στο ύψος της οδού Ανθείας, το μεσημέρι προς απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.
Η οδηγός του ΙΧ εγκλωβίστηκε στο όχημα, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό της, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο του Ρίου, ευτυχώς αποφεύγοντας τον κίνδυνο.
Οι προστατευτικές μπάρες στο σημείο του ατυχήματος φαίνεται ότι είχαν κατέβει - ενώ αναφέρθηκε ότι δεν κάλυπταν όλο το μήκος του δρόμου - όπως και ότι ακουγόταν ο ήχος της προειδοποιητικής κόρνας του τρένου, ενώ τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές. Στην περιοχή για αρκετή ώρα η κυκλοφορία των τρένων διεκόπη, ενώ η τραυματίας φέρεται ότι επέστρεφε στο σπίτι της μετά από εφημερία στο νοσοκομείο.
Και φέτος οι εκδηλώσεις της Ανάστασης με τη χρήση βεγγαλικών και κροτίδων σημαδεύτηκαν από σοβαρά ατυχήματα. Στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας 14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι από κροτίδα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας.
Σε γλέντι στην Τριπόταμα Αχαϊας τραυματίστηκε σοβαρά τα ξημερώματα της Δευτέρας ο μουσικός του κλαρίνου Αρης Μουγκοπέτρος, 32 ετών, όταν όπως ανέφερε ο ίδιος έσκασε στο χέρι του μια κροτίδα που του έδωσε κάποιος και νόμιζε ότι ήταν καπνογόνο. Ο μουσικός μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, χτυπημένος στο πρόσωπο και στο χέρι, και τελικά υπέστη ακρωτηριασμό σε δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Από την αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για παραβίαση του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.
Στο Λασίθι Κρήτης 28χρονος άνδρας ακρωτηριάστηκε, επίσης από κροτίδα. Στη Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας κροτίδα έσκασε στα χέρια νέου άνδρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα δάχτυλα και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου.
Στο Ηράκλειο, το «κάψιμο του Ιούδα» μέσα στον αστικό ιστό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές από τη φωτιά που επεκτάθηκε σε κάδους απορριμμάτων, δύο παγκάκια και έναν φωτεινό σηματοδότη.