ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέος γύρος παζαριών ΗΠΑ - Ευρωπαίων για τη σύγκρουση με τη Ρωσία

Το περίγραμμα του «σχεδίου» της παρουσίασε η Ουάσιγκτον

Από τις συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Ευρωπαίους ομολόγους του στο Παρίσι
Από τις συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Ευρωπαίους ομολόγους του στο Παρίσι
Νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία διεξάγουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από σήμερα στο Λονδίνο, με φόντο την προωθούμενη συμφωνία Ουάσιγκτον - Κιέβου για την εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών και υποδομών από αμερικανικά μονοπώλια, αλλά και την πασχαλινή 30ωρη εκεχειρία που κήρυξε η Μόσχα.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο και οι ειδικοί απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ, αναμένεται να συναντηθούν με τους ΥΠΕΞ και τους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ουκρανία.

Ο δε Γουίτκοφ θα βρεθεί και στη Μόσχα μέσα στη βδομάδα, έχοντας ήδη συναντηθεί τρεις φορές με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες στο Λονδίνο έχουν ως βασικό στόχο «να πιέσουν για μια εκεχειρία άνευ όρων» τη Ρωσία. «Αυτή θα πρέπει να είναι η αφετηρία» για μια «πραγματική και βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, η συνάντηση αποτελεί συνέχεια αυτών στο Παρίσι την περασμένη βδομάδα, με τους Ευρωπαίους να επιδιώκουν να «ακουστεί» η δική τους «φωνή» στα παζάρια γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη.

«Ξεκινήσαμε στο Παρίσι μια διαδικασία που είναι θετική και στην οποία συνεργάζονται οι Ευρωπαίοι», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Το δε Κρεμλίνο παρουσίασε τις συναντήσεις στο Παρίσι ως μια ευκαιρία να ενημερώσει ο Γουίτκοφ τους Ευρωπαίους για τις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν την προηγούμενη βδομάδα.

Το ίδιο διάστημα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποσυρθούν από τις προσπάθειες «τερματισμού του πολέμου» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.

«Ας ελπίσουμε η Ρωσία και η Ουκρανία να καταλήξουν σε μια συμφωνία αυτήν τη βδομάδα», έγραψε προχθές ο Τραμπ. Και οι δύο πλευρές «μπορούν στη συνέχεια να κάνουν καλές δουλειές με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι σε πλήρη άνθιση, και να κερδίσουν μια περιουσία!», πρόσθεσε.

Το «σχέδιο» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και έχουν παρουσιάσει σε όλα τα μέρη το περίγραμμα μιας διαρκούς ειρήνης».

Στο Παρίσι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους «συμμάχους» τις προτάσεις για να δρομολογηθεί μια «ειρηνευτική» συμφωνία, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα γενικό πλαίσιο των όρων για τον τερματισμό των μαχών και τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Μόσχα σε περίπτωση διαρκούς εκεχειρίας, όπως μεταδίδει το «Bloomberg», επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η πρόταση θα «παγώσει» ουσιαστικά τον πόλεμο, με τη Ρωσία να διατηρεί τον έλεγχο στα εδάφη που είχε καταλάβει, αναφέρουν οι πηγές. Επίσης η Κριμαία φέρεται να αναγνωρίζεται ως ρωσικό έδαφος από τις ΗΠΑ, ενώ μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα είναι «εκτός τραπεζιού», κάτι που επανέλαβε σε δηλώσεις του την Κυριακή και ο Αμερικανός απεσταλμένος Κιθ Κέλογκ.

Το «Bloomberg» σημειώνει πάντως ότι το θέμα της άρσης των κυρώσεων ενώ η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας μπορεί να αποδειχθεί «προβληματικό» για αρκετούς «συμμάχους» του Κιέβου. Η άρση των κυρώσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποδέσμευσης «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων, απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών - μελών.

Ενας από τους αξιωματούχους είπε ότι τα σχέδια, τα οποία πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με το Κίεβο, δεν θα οδηγούσαν σε οριστική διευθέτηση και ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά.

Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις «κόκκινες γραμμές» της σχετικά με την Ουκρανία στις συναντήσεις της περασμένης βδομάδας, δήλωσε χθες ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Νοέλ Μπαρό.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι συνομιλίες ουσιαστικά θα είναι άνευ σημασίας αν η Μόσχα δεν συμφωνήσει να σταματήσει τις μάχες, καθώς επίσης ότι είναι απαραίτητη η παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» στην Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι «εγγυήσεις ασφαλείας» δεν είναι κάτι παράλογο, αλλά οι διαπραγματευτές μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. «Κάθε κυρίαρχο έθνος στη Γη έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Η Ουκρανία θα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να συνάψει όποιες συμφωνίες θέλει να συνάψει σε διμερή βάση με διαφορετικές χώρες», είπε.

Το Κίεβο έχει ήδη συμφωνήσει σε μια κατάπαυση πυρός και δηλώνει ότι πριν συζητήσει άλλα θέματα πρέπει να συμφωνήσει και η Μόσχα, αναφέρει στο «Bloomberg» άτομο με γνώση της υπόθεσης. Στο Παρίσι - πρόσθεσε - η αποστολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν να συζητήσει πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γάλλου Προέδρου και οι ομόλογοί του της Βρετανίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν με τον προσωπάρχη της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, ο οποίος είπε ότι συζήτησαν την εκεχειρία και τις «εγγυήσεις ασφαλείας»: «Ανταλλάξαμε απόψεις για τα επόμενα βήματα προς την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, μεταξύ τους την εφαρμογή πλήρους εκεχειρίας, την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης και την αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ουκρανία».

Ρωσία: Θα μελετηθεί η πρόταση για εκεχειρία

Την ώρα που Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για χιλιάδες επιθέσεις και παραβίαση της πασχαλινής εκεχειρίας, ο Ζελένσκι πρότεινε μια παύση των επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές για 30 μέρες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να μελετήσει προσεκτικά αυτή την πρόταση, όπως και άλλες, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με το Κίεβο: «Ολο αυτό αξίζει να μελετηθεί προσεκτικά. Ισως διμερώς, έπειτα από συνομιλίες. Δεν το αποκλείουμε αυτό. Θα τα αναλύσουμε λοιπόν όλα αυτά και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο Πούτιν.

«Αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, πρέπει να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις όχι», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Το Σάββατο, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της εκεχειρίας, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε άλλη μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με την Ουκρανία. Συνολικά η κάθε πλευρά αντάλλαξε από 246 αιχμαλώτους. Σε αυτούς προστίθενται 31 Ουκρανοί τραυματίες και 15 Ρώσοι που επίσης έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται νοσηλεία.

Στο μεταξύ, με τη λήξη της εκεχειρίας η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου αλλά και στην Οδησσό.

«Μνημόνιο προθέσεων» για τον ουκρανικό ορυκτό πλούτο

«Μνημόνιο προθέσεων» υπέγραψαν την Πέμπτη ΗΠΑ και Ουκρανία, ως ένα πρώτο βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας για την εκμετάλλευση των ουκρανικών ορυκτών πόρων και κρίσιμων υποδομών από αμερικανικά μονοπώλια.

Το εν λόγω μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο «για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης και τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους οι οποίοι διαπραγματεύονται τη συμφωνία από την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον.

Στο μνημόνιο λαμβάνεται «υπόψη ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει σημαντική οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φλεβάρη του 2022». Αναφέρεται επίσης ότι οι ΗΠΑ σέβονται την πρόθεση της Ουκρανίας «να αποφύγει συγκρούσεις» στο πλαίσιο «της προσχώρησης στην ΕΕ».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμιγκάλ αναμένεται αυτήν τη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, για την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων σχετικά με τους όρους της συμφωνίας. Οι διαπραγματευτικές ομάδες αναμένεται να υποβάλουν έκθεση προόδου μέχρι τις 26 Απρίλη.

Βαλτική: Διπλό «επεισόδιο» βρετανικών και ρωσικών αεροσκαφών

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν δύο φορές μέσα σε μόλις 48 ώρες, ως απάντηση σε πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph», δύο μαχητικά «Typhoon» της RAF με έδρα την αεροπορική βάση Μάλμπορκ στην Πολωνία είχαν σηκωθεί την περασμένη βδομάδα για να αναχαιτίσουν ένα ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης «Ilyushin Il-20M», που πετούσε πάνω από τη Βαλτική. Λιγότερο από 48 ώρες αργότερα, ανήμερα του Πάσχα, άλλο ένα ζευγάρι βρετανικών μαχητικών στάλθηκε για να αναχαιτίσει άγνωστο αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Καλίνινγκραντ και πετούσε πάνω από τη Βαλτική, κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.

Οι αναχαιτίσεις αυτές σηματοδοτούν την πρώτη επιχειρησιακή χρήση της RAF στο πλαίσιο της επιχείρησης «Chessman», που αποτελεί τη νέα ΝΑΤΟική αποστολή με στόχο την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας.

Πέθανε ο πάπας Φραγκίσκος

Η διαδικασία εκλογής νέου πάπα αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάη

Πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών ο πάπας Φραγκίσκος, με το Βατικανό να ανακοινώνει ως αιτία θανάτου εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο τον οδήγησε σε κώμα και προκάλεσε μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια. Είχε διαγνωστεί με αμφίπλευρη πνευμονία και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης, από το οποίο είχε λάβει εξιτήριο λίγες μέρες νωρίτερα.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε στο Μπουένος Αϊρες και ήταν ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική. Το 2013 εξελέγη ως ο 266ος πάπας.

Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική της Παναγίας της Μεγάλης στη Ρώμη.

Στην κηδεία θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Βρετανός πρωθυπουργός κ.ά.

Οπως έχει ανακοινωθεί, θα ακολουθήσουν εννέα ημέρες επίσημου πένθους. Το κονκλάβιο των καρδιναλίων είναι πιθανό να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου πάπα γύρω στις 5 Μάη. Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία εκλογής νέου πάπα θα είναι 136, αριθμός - ρεκόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ