2025 The Associated Press. All |
Δεν έχουν τέλος τα εγκλήματα του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Οχθη |
Οι ισραηλινές επιθέσεις υπολογίζεται πως από το πρωί της Παρασκευής έως χτες προκάλεσαν πάνω από 90 νεκρούς, εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισοί είναι γυναικόπαιδα. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν σε Νότια και Βόρεια Γάζα, αυξάνοντας τις δραματικές επιπτώσεις στους 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους αμάχους που από τον Οκτώβριο του 2023 βιώνουν έναν ατέλειωτο εφιάλτη.
Ο νεότερος συνολικός απολογισμός θυμάτων που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει τουλάχιστον 51.266 νεκρούς και πάνω από 116.991 τραυματίες.
Χτες, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν 40 χωματουργικά οχήματα επειδή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Το ίδιο διάστημα οι μαχητές της Χαμάς συνεχίζουν με ό,τι μέσο μπορούν την αντίσταση στα ισραηλινά στρατεύματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν στρατιώτη σε επίθεσή τους το Σάββατο για πρώτη φορά από την επανέναρξη των επιθέσεων στις 18 Μαρτίου.
Σε αυτό το κλίμα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να μετατρέπει σε όπλο την ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία εμποδίζει από τις 2 Μαρτίου. Η πείνα θερίζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και ένα πιάτο φαΐ τη μέρα. Τα μεγαλύτερα θύματα της πείνας είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Σε αυτό το φόντο, Αιγύπτιοι διαπραγματευτές παρουσίασαν σε αντιπροσωπείες Παλαιστινίων της Χαμάς και του Ισραήλ ένα νέο σχέδιο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση ομήρων.
Στέλεχος της Χαμάς μιλώντας στο BBC ανέφερε πως η νέα φόρμουλα αφορά μία εκεχειρία διαρκείας μεταξύ 5 έως 7 ετών, απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, επίσημο τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, την οποία αρνείται επίμονα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το Σάββατο ο Νετανιάχου δήλωσε πως δεν θα τελειώσει τον πόλεμο προτού καταστραφεί εντελώς η Χαμάς και επιστρέψουν όλοι οι όμηροι. Απέκλεισε επίσης για άλλη μία φορά κάθε ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας. Στη δήλωσή του, επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Χτες το απόγευμα, ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, δύο βδομάδες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Σε ανάρτηση που έκανε ο Τραμπ, σημείωσε πως είναι «στην ίδια σελίδα» σε κάθε θέμα και πως συζήτησαν «διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, του Ιράν κ.λπ.». Τόνισε επίσης πως η συζήτηση πήγε «πολύ καλά».
Το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ ζητώντας τερματισμό του πολέμου και ειρήνη. Ο πρώην όμηρος Ομερ Σεμ Τοβ, μιλώντας σε πλήθος διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ, τόνισε: «Κάντε αυτό που έπρεπε να είχατε κάνει εδώ και καιρό. Φέρτε τους πίσω, όλους. Και με μία συμφωνία. Αν αυτό σημαίνει να σταματήσει ο πόλεμος, τότε ας σταματήσει ο πόλεμος».
Στο μεταξύ ο αρχηγός της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, τον οποίο θέλει να απομακρύνει με κάθε τρόπο ο Νετανιάχου με πρόσχημα ότι έχασε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, κατέθεσε τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός απαιτούσε από αυτόν «προσωπική πίστη» και όχι πίστη στους θεσμούς και το κράτος. Ανέφερε ότι ο Νετανιάχου προσπάθησε συστηματικά να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet για προσωπικά και πολιτικά οφέλη. Κατέθεσε και 31σέλιδη επιστολή στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου εξιστορεί επιβαρυντικά στοιχεία και τεκμήρια κατά του πρωθυπουργού.
Την απαίτηση προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ επανέφεραν στο προσκήνιο την Κυριακή του Πάσχα τέσσερις Ισραηλινοί υπουργοί.
Οι υπουργοί Αμυνας Ισραελ Κατς, Εποικισμών και Εθνικών Αποστολών Ορίτ Στρουκ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν και ο υπουργός Νεγκέβ, Γαλιλαίας και Εθνικής Ανθεκτικότητας, Γιτζάκ Βασερλάουφ, εμφανίστηκαν σε εκδήλωση στον εβραϊκό εποικισμό Χαρ Μπρακχά που βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, δηλώνοντας στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΚΑΝ πως θα πρέπει να προσαρτηθούν τα εδάφη εποικισμών της «Ιουδαίας και Σαμάρειας» στο Ισραήλ.
Η απαίτησή τους προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, που κατήγγειλαν το Ισραήλ πως επιχειρεί εν μέσω του πολέμου στη Γάζα να εντείνει τη λεηλασία παλαιστινιακών εδαφών κλιμακώνοντας τις «αποικιοκρατικές πολιτικές».
Το βράδυ του Σαββάτου ο Μπ. Σμότριτς ζήτησε να υπάρξει πλήρης κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και, αν είναι απαραίτητο, να κυβερνηθεί με στρατιωτικό νόμο από το Ισραήλ.
Οι απαιτήσεις αυτές γίνονται ενώ κλιμακώνονται και οι επιθέσεις Εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης. Στο στόχαστρό τους πέφτουν ακόμη και μικρά παιδιά, όπως μία 12χρονη και ο 3χρονος αδελφός της που απήχθησαν τη Δευτέρα από εποίκους κοντά στη Ναμπλούς. Οι έποικοι τους έδεσαν σε ένα δέντρο, αλλά συγγενείς των παιδιών μπόρεσαν να τα απελευθερώσουν.
Το Σάββατο το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αναρτήσεις οργανώσεων Εβραίων εποίκων και άλλων ακροδεξιών σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που δημιουργήθηκαν με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και δείχνουν τον βομβαρδισμό του τεμένους αλ Ακσα στην Ανατ. Ιερουσαλήμ και την αντικατάστασή του με έναν νέο (τρίτο) Ναό του Σολομώντα. Τα σχετικά βίντεο έφεραν τον τίτλο «Του Χρόνου στην Ιερουσαλήμ».
Ανάλογη καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Από τους συνεχείς αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Σανάα |
Αυτή ήταν η φονικότερη επίθεση από τον νέο γύρο στρατιωτικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ στις 15 Μάρτη, προσπαθώντας να εκβιάσουν τη διαπραγμάτευση με το Ιράν, το οποίο θεωρούν «πολιτικό και οικονομικό κηδεμόνα» των Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούθι της Υεμένης.
Από την επίθεση στο λιμάνι, σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και σε τάνκερ που μετέφεραν ντίζελ, βενζίνη και LNG σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι και υπέστησαν φριχτά εγκαύματα και τραύματα περίπου 150 άλλοι. Υπολογίζεται ότι από τα μέσα Μάρτη έχουν σκοτωθεί από αμερικανικές επιθέσεις 198 άτομα.
Θραύσματα αμερικανικών πυραύλων προκάλεσαν πλήγμα και σε τουρκικό τάνκερ που βρισκόταν στην περιοχή, χωρίς να τραυματιστούν μέλη του πληρώματος.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), ανακοινώνοντας τη φονική επίθεση στο Ρας Ισα, ισχυρίστηκε ότι την εξαπέλυσε κατά των Χούθι και των υποδομών τους και όχι κατά του λαού της Υεμένης.
Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα πλήγματα που προκάλεσε η αμερικανική επίθεση όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό, που πληρώνει πρώτος το βαρύτερο τίμημα, αλλά και για το περιβάλλον ανοιχτά του λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Χούθι απάντησαν βάλλοντας κατά του Ισραήλ και αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ κατέρριψαν τουλάχιστον άλλα δύο από τα πανάκριβα αμερικανικά drones MQ-9.
Ακολούθησαν και άλλες αμερικανικές επιδρομές τη Δευτέρα και χτες Τρίτη. Πιο αιματηρή ήταν η επίθεση της Δευτέρας, στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 30 από βομβαρδισμό της αγοράς Φάρουα στην ομώνυμη λαϊκή συνοικία.
Η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των Χούθι έγινε λίγες ώρες πριν τον δεύτερο γύρο των έμμεσων διαπραγματεύσεων Αμερικανών και Ιρανών στη Ρώμη το Σάββατο.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, που το Σάββατο συναντήθηκε για τέσσερις ώρες στη Ρώμη με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι θα ξανασυναντηθούν στο Ομάν το επόμενο Σάββατο, 26 Απρίλη.
Ο Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονταν «σε χωριστές αίθουσες» στην κατοικία του πρέσβη του Ομάν στη Ρώμη, και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του σουλτανάτου ήταν ο ενδιάμεσος. Η ιρανική κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» έκαναν λόγο για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα».
Χτες οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε οντότητες που σχετίζονται με το Ιράν, στο πλαίσιο της πολιτικής «υπέρτατης πίεσης» έναντι της Τεχεράνης. Το ίδιο 24ωρο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Fars» οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβαν δύο εμπορικά πλοία, το «Sea Ranger», με σημαία Μπαχρέιν, και το «Salama», με σημαία Τανζανίας, επειδή μετέφεραν λαθραία περίπου 1,5 εκατ. λίτρα ντίζελ.
Σήμερα Τετάρτη ο Αραγτσί μεταβαίνει στην Κίνα (τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ιράν) για να ενημερώσει Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ αλλά και για διμερή θέματα συνεργασίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, ο Αραγτσι θα έχει «σε βάθος συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις, διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από την πλευρά των ΗΠΑ. Αμερικανός αξιωματούχος - που δεν κατονομάστηκε - σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι το Σάββατο σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος στις άμεσες και έμμεσες συνομιλίες».
Σύμφωνα με τη διπλωματία του Ομάν, οι δυο πλευρές επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνία «δίκαιη, διαρκή και δεσμευτική», που θα εγγυάται ότι το Ιράν «δεν θα έχει πυρηνικά όπλα», ούτε θα υφίσταται κυρώσεις.
Αργότερα χτες, το βράδυ, οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στη Ρώμη τέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν πιθανή μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες μετέβη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και ο σουλτάνος του Ομάν, Χαϊθάμ Μπιν Ταρίκ, συζητώντας μεταξύ άλλων το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ακολούθως, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαχθεί σύντομα μια Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της χώρας του και του Αραβικού Συνδέσμου.
Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία ως Πρόεδρος στο εξωτερικό, σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ 13 και 15 Μάη.
Οι επαφές του Σύρου «Προέδρου» των τζιχαντιστών Αχμεντ αλ Σαράα με ξένους αξιωματούχους συνεχίζονται τακτικά. Την Παρασκευή έφθασαν στη Δαμασκό για ανεπίσημη επίσκεψη που κανονίστηκε από την αμερικανική ΜΚΟ Syrian-American Alliance for Peace and Prosperity οι Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Κόρι Μιλς και Μάρλιν Στούτζμαν. Ωστόσο με τον Σαράα συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μόνο ο 44χρονος Κόρι Μιλς. Εκεί ήταν παρών και ο τζιχαντιστής ΥΠΕΞ Ασαντ αλ Σαϊμπάνι και άλλοι ανώτεροι Σύροι αξιωματούχοι.
Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι μία συριακή υπουργική αντιπροσωπεία και ο Σύρος κεντρικός τραπεζίτης θα μεταβούν τις επόμενες μέρες στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στις 18 Απριλίου μετέβη στη Δαμασκό για πρώτη φορά και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς που συναντήθηκε με τον Σαράα. Ο Αμπάς, αφού τον συνεχάρη για το αξίωμά του και εξέφρασε ελπίδες για σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, αναφέρθηκε εκτενώς στις ισραηλινές επιδρομές σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για τον τερματισμό τους και την έναρξη διεθνούς πρωτοβουλίας για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση δύο κρατών.
Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται λίγο αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσημα πως προχωρά στη μείωση του 50% των Αμερικανών στρατιωτών που διαθέτει στη ΒΑ Συρία και οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 2.000 άτομα.
Ακολούθησε επιστολή Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών βουλευτών όπως οι Γκας Μπιλιράκης και Μπράντλεϊ Σνάιντερ στο Γραφείο Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας «ανησυχία» για το τουρκικό πιθανό αίτημα αποστολής τουρκικών πυραύλων ρωσικής κατασκευής S-400 στη Συρία. Ζήτησαν έτσι να μάθουν πώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αξιολογήσει μία τέτοια εξέλιξη σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε για το «συγκριτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ και την ευρύτερη αρχιτεκτονική αποτροπής».
Νέα αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στον Νότιο Λίβανο από ισραηλινό drone. Στόχος ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης «Τζαμάα Ισλαμίγια». Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Λιβάνου, ισραηλινό drone στοχοποίησε ένα αυτοκίνητο κοντά στην παράκτια πόλη Νταμούρ, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη Βηρυτό. Οι διασώστες ανέσυραν από το αυτοκίνητο νεκρό τον Χουσέιν Ατουΐ, αξιωματούχο της ένοπλης πτέρυγας της «Τζαμάα Ισλαμίγια», «Δυνάμεις αλ Φατζρ», που έχει στενές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.