ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2025
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα λαϊκά νοικοκυριά «ματώνουν» και η κυβέρνηση με τους ομίλους πανηγυρίζουν

Πήραν 70 δισ. από τη φοροληστεία, «επιστρέφουν» ...500 εκατομμύρια

Eurokinissi

Ο πανηγυρικός τόνος που επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα των 11,4 δισ. ευρώ για το 2024 δεν μπορεί να κρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα για τον λαό. Γιατί αυτό για το οποίο πανηγυρίζουν είναι ακριβώς αυτό για το οποίο εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά αναγκάζονται να κόβουν από τις βασικές τους ανάγκες, ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ματωμένο πλεόνασμα του 2024 έχει προκύψει σε συνθήκες που - σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες - το 48% των νοικοκυριών ανέφερε πως η οικονομική του κατάσταση έγινε χειρότερη, το δε 39% παρέμεινε στην ίδια δύσκολη κατάσταση που βιώνει εδώ και χρόνια. Στην πραγματικότητα, είτε με πλεόνασμα είτε με έλλειμμα ο λαός πληρώνει τα σπασμένα και οι επιχειρηματικοί όμιλοι βγαίνουν ωφελημένοι.

Το ματωμένο πλεόνασμα έχει προέλθει κυρίως από την είσπραξη του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, δηλαδή από την ακρίβεια που εδώ και 3,5 χρόνια θερίζει τα λαϊκά νοικοκυριά για να γιγαντώνουν τα κέρδη τους οι όμιλοι, αλλά και για να μαζεύει το αστικό κράτος από τη φοροληστεία «παγκάρι», που τους το μοιράζει μετά. Και, ταυτόχρονα, να μοιράζουν και μερικά ψίχουλα στον λαό, όπως ακριβώς έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Που όχι μόνο δεν καλύπτουν έστω και κάποιες βασικές ανάγκες, αλλά αντίθετα, εξαιτίας της ακρίβειας και των πενιχρών μισθών, όσοι τα πάρουν θα τα επιστρέψουν με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλωστε τα μέτρα που ανακοίνωσαν, ύψους περίπου 1 δισ., μπροστά στα φορολογικά έσοδα του 2024, που άγγιξαν τα 70 δισ., είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αλλος ένας σημαντικός λόγος για το ματωμένο πλεόνασμα είναι το πάγωμα των συντελεστών της φορολογικής κλίμακας σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα καταβολή υψηλού φόρου εισοδήματος από τα νοικοκυριά. Αντίστοιχα, βέβαια, και η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ συνεισφέρει σε αυτό το μπαράζ φοροεπέλασης - και μιλάμε για έναν φόρο στην κατοικία, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση κάνει ότι νοιάζεται για το ...στεγαστικό πρόβλημα.

Φοροεπέλαση χωρίς τέλος και το 2025

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025. Ο λαός θα συνεχίσει να «ματώνει» για τη δημιουργία των πρωτογενών πλεονασμάτων, με σκοπό την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, και το μέγεθος της φοροεπέλασης θα φτάσει μια ανάσα από τα 70 δισ. Από αυτά, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 26,673 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,332 δισ. ευρώ έναντι του 2024, και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης προβλέπονται στο ποσό των 7,276 εκατ. ευρώ, αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.

Οσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες - με βάση και τις νεοεισαγόμενες «οροφές δαπανών» της ΕΕ - αυτές θα παραμείνουν ουσιαστικά παγωμένες, το πολύ πολύ να καλύπτουν τον πληθωρισμό, και ενώ οι δαπάνες ήδη δεν βλέπουν ούτε με το κιάλι τις υπάρχουσες ανάγκες και ελλείψεις σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και υποδομές για τον λαό, που καλείται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οπως προαναφέραμε, ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει έως και ...πλεονάσματα των ματωμένων πλεονασμάτων, της τάξης άνω των 7 δισ. σε 4 χρόνια! Αυτά θα τα πληρώσουν με τους έμμεσους και άμεσους φόρους τα λαϊκά στρώματα, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως μειώσεις όσα τους παίρνει διπλά από την άλλη τσέπη.

Και ενώ η θηλιά σφίγγει κι άλλο για τον λαό, η κάνουλα ανοίγει παραπέρα για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, που καθιστούν τον λαό στόχο των ανταγωνισμών. Πάνω από 2 δισ. επιπλέον των όσων ήδη δίνει ο λαός κάθε χρόνο, για να στέλνονται φρεγάτες 3.000 μίλια από τα σύνορα και όπλα στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, φορτώνονται στις πλάτες του για νέους εξοπλισμούς που προορίζονται για τα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια.

Ολα τα παραπάνω με φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΕΕ, που άλλωστε έχει εγκρίνει και τα σχετικά σχέδια στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, του νέου «Συμφώνου Σταθερότητας», του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, και ενώ έχουν δρομολογηθεί τα σχέδια των νέων πολεμικών εξοπλισμών, ύψους πάνω από 400 δισ. Αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων η ομοφωνία στη στήριξη της στρατηγικής του κεφαλαίου αναμένεται να «λάμψει» σε μία ακόμα συζήτηση προϋπολογισμού.

Πέρα όμως και από όσα γράφονται στον προϋπολογισμό, υπάρχουν και εκείνα που δεν γράφονται πουθενά αλλά είναι παρόντα σε κάθε πρότασή του: Είναι τα 4,7 δισ. ευρώ, κέρδη των τραπεζών για το 2024, με οδηγό τους «αναβαλλόμενους φόρους» και τα χαράτσια που φορτώνονται στον λαό. Είναι ο στόλος των 180 δισ. των εφοπλιστών, με τις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές. Είναι τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, της τάξης του ...230%, την ώρα που ο λαός βυθίζεται στο σκοτάδι. Ολα αυτά δηλαδή που σπεύδει να θωρακίσει η κυβέρνηση, με άλλον έναν βαθιά ταξικό προϋπολογισμό.


Τα στοιχεία μιλάνε και αποκαλύπτουν την κυβερνητική κοροϊδία

Ούτε ως «σταγόνα στον ωκεανό» δεν μπορούν να εκληφθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, την ώρα που η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα παραμένει ασφυκτική, όπως φανερώνουν μια σειρά στοιχεία.

Αρκεί μια ματιά στους τομείς που διαφημίζει ότι «στηρίζει» η κυβέρνηση.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

Το κόστος στέγασης τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί και συσσωρευτικά στη διάρκεια του έτους νέα νοίκια έχουν προστεθεί στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας.

Ενδεικτικά:

-- Η αύξηση ενοικίων στην εξαετία 2019 - 2024 έφτασε έως και 49%.

-- Σύμφωνα με τη Eurostat, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα δαπανούν για στέγαση το 35,2% του εισοδήματός τους, ενώ 4 στους 10 πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι στο τέλος του μήνα.

-- Μετατίθεται συνεχώς η μετεγκατάσταση των νέων από τη γονεϊκή στέγη. Ο μέσος όρος με βάση τα στοιχεία της ΕΕ για το 2023 ήταν τα 30,6 έτη. Πλάι στα ενοίκια φυσικά πρέπει να συνυπολογιστούν άλλα έξοδα όπως τα πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου κ.ο.κ.

-- Μεσοσταθμικά, η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει τον πληθωρισμό στη συνολική κατηγορία «στέγαση» στο 5,9% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το 2020 ο δείκτης τιμών στέγασης αυξήθηκε πάνω από 26%.

Αυτά, χωρίς ούτε λόγος να γίνεται συνολικά για το ζήτημα της κατοικίας, με δεκάδες χιλιάδες λαϊκά σπίτια που έχουν δάνεια να είναι πνιγμένα στα χρέη από τους λεόντειους όρους των τραπεζών και την εκτίναξη των επιτοκίων. Γι' αυτούς η κυβέρνηση ετοιμάζει... χιλιάδες ακόμα πλειστηριασμούς και κυνηγητό για την «εξυγίανση των τραπεζών».

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο αίτημα των συνταξιούχων για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση απαντά με τα 70 λεπτά την ημέρα, όταν η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 840,7 ευρώ μεικτά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Φεβρουάριο του 2025, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος ήταν 947,53 ευρώ, η μέση σύνταξη θανάτου (χηρείας) 612,55 ευρώ και η μέση αναπηρική κύρια σύνταξη 643,41 ευρώ. Η κατάσταση μάλιστα είναι ακόμα χειρότερη για τους νέους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ, των οποίων η μέση σύνταξη τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν μόλις 782,99 ευρώ και αυτά μεικτά!

Επί της ουσίας, με τη νέα εξαγγελία η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στο πάνδημο αίτημα των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να τους στερεί πάνω από 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως το κράτος με όλες τις κυβερνήσεις του, από το 2012 που καταργήθηκαν η 13η και η 14η σύνταξη και μέχρι φέτος, αφαίρεσε από τους συνταξιούχους σχεδόν 60 δισ. ευρώ! Επιπλέον, συνεχίζει να εφαρμόζεται και το χαράτσι της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης προς το ΑΚΑΓΕ, που το 2024 ανήλθε στα 886 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι και φέτος. Για να μη μιλήσουμε για τις κρατήσεις στην Υγεία, που κάθε χρόνο με το 6% που επιβάλλεται στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τους αφαιρούν κάθε χρόνο περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει όρια, αν αναλογιστεί κανείς πως σε αυτό το 1,4 εκατομμύρια (συνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες και ΑμεΑ) που αναμένεται να πάρουν στο τέλος του χρόνου τα 250 ευρώ, η συνολική δαπάνη θα είναι 360 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 που καταργήθηκε οριστικά το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το ύψος της δαπάνης ανέρχονταν στα 840 εκατομμύρια.

Ουδεμία ανάσα δίνεται και στα ΑμεΑ. Οι βαριά ανάπηροι στην Ελλάδα φτάνουν τις 600.000, ενώ κάποιο επίδομα αναπηρίας λαμβάνουν μόνο περίπου 160.000. Το επίδομα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ξεπερνάει τα 380 ευρώ.

ΜΙΣΘΟΙ - ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Τα παραπάνω είναι μέρος της σκληρής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει ο λαός, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους χαμηλούς μισθούς, όπου η κυβέρνηση προκαλεί μιλώντας για τις αυξήσεις - κοροϊδία της τάξης του 1 ευρώ την ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα και 0,60 λεπτών για τον δημόσιο. Μάλιστα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν καν το παραπάνω.

Αυτό κι όταν τα τελευταία 15 χρόνια:

-- Ο μέσος πραγματικός μισθός είναι 9% μικρότερος απ' ό,τι ήταν το 2011.

-- Με τον πληθωρισμό της ίδιας περιόδου να φτάνει το 18%, η πραγματική μείωση των μισθών φτάνει το 27%.

-- Ο μέσος μισθός προσεγγίζει τον κατώτερο, με έναν στους δυο εργαζόμενους (46,5%) να αμείβονται με μισθό έως 1.000 ευρώ μεικτά.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Το 60% των νοικοκυριών σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει πως το εισόδημά του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα και εξαντλείται τις πρώτες 19 μέρες του μηνός. Η γενικευμένη ακρίβεια αναγκάζει την περικοπή δαπανών ακόμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα που οι τιμές αυξάνονται κατ' επανάληψη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024 ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν συνεχώς θετικός σε ετήσιο επίπεδο. Που σημαίνει ότι για πάνω από 3 χρόνια η αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα εκτινάσσεται διαρκώς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως ξέχωρα τις όποιες αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα στο ρεύμα, ένα νοικοκυριό το χρυσοπληρώνει, αυξημένο κατά 107% σε σχέση με το 2005.

Με βάση στοιχεία του Μαρτίου του 2025, το 93% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δυσκολεύεται οικονομικά εξαιτίας των αυξημένων τιμών στο σούπερ μάρκετ, ενώ περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι κόβουν και από τα βασικά για να αντεπεξέλθουν οικονομικά, 4 στους 10 δηλώνουν ότι περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα προϊόντα, ενώ σχεδόν 1 στους 10 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει ούτε τα στοιχειώδη.

Παράλληλα, τα λαϊκά νοικοκυριά είναι και καταχρεωμένα. Για παράδειγμα, στην προαναφερόμενη έρευνα ποσοστό 28,9% δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ