Από φωτιά που ξέσπασε σε άτυπη χωματερή
Από τη χθεσινοβραδινή φωτιά στον Βοτανικό |
Ελλείψει πραγματικών μέτρων πρόληψης πριν συμβεί το κακό, για μία ακόμα φορά ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε στο γνωστό μήνυμα του 112 ...να κλειδαμπαρωθεί ο κόσμος στα σπίτια του, λόγω του κινδύνου από τον τοξικό καπνό.
Πρόκειται για περιοχή πολύ κοντά στο εργοτάξιο του Βοτανικού όπου κατασκευάζονται το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι άλλες εμπορικές εκμεταλλεύσεις που έχουν σχεδιαστεί, ενάντια στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και στη δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής.
Το νέο περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο τον εφιάλτη ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, αφού και στην περιοχή υπάρχουν διάφορες εγκαταστάσεις ενώ δίπλα είναι σπίτια κατοίκων.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 15 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στη μάχη με τις φλόγες συμβάλλουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των δήμων.
Σήμερα το αγωνιστικό ραντεβού, στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας
Εχοντας πραγματοποιήσει, το απόγευμα της Τρίτης, ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων του νομού Μαγνησίας και συγκεκριμένα από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυράχης, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Μαγνησίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου, σήμερα, στις 8 μ.μ., με σημείο συνάντησης την Πλατεία Ελευθερίας.
Μαζί με την οργάνωση του συλλαλητηρίου, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού Μαγνησίας, αφού στην απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού ήρθαν να προστεθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του προηγούμενου διαστήματος. Ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες από τις κατεστραμμένες υποδομές, που σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταστροφές του «Daniel» δεν έχουν αποκατασταθεί. Χαρακτηριστικά, όπως οι ίδιοι τονίζουν, το κεντρικό οδικό δίκτυο Βόλου - Ζαγοράς δεν έχει επισκευαστεί, όπως και το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής.
Για τους παραπάνω λόγους οι Αγροτικοί Σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αποψινή κινητοποίηση, διεκδικώντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους για την παραγωγή που χάθηκε το περσινό καλοκαίρι και δεν καλύπτεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ καθώς και την άμεση έναρξη των εργασιών μόνιμης αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών στον νομό. Ακόμη, οι αγρότες ζητούν να γίνει άμεση εκτίμηση ζημιών από τον παγετό, ώστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς για όσους επλήγησαν, αλλά και τη θεσμοθέτηση πάγιας οικονομικής ενίσχυσης για τους μικροκαλλιεργητές του Πηλίου με ετήσιο ποσό ανά στρέμμα, σε μία περιοχή που ο μέσος όρος του κλήρου δεν υπερβαίνει τα 15 στρέμματα.
Στο μεταξύ, επιστολή απέστειλε χτες ο δήμαρχος Τυρνάβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Τσικριτσής, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, για την αντιχαλαζική προστασία στον δήμο Τυρνάβου, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί το σχετικό πλάνο από τον ΕΛΓΑ για την εφαρμογή μέτρων καταστολής των χαλαζοπτώσεων, με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών στον δήμο, και αυτό παρότι μόλις πρόσφατα η περιοχή χτυπήθηκε από παγετό και από χαλάζι με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες καταστροφές στις παραγωγές.
Στην επιστολή ο Στ. Τσικριτσής, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου, και με δεδομένο το σημείο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται πλέον οι καλλιέργειες, θα επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή με τεράστιες και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής Τυρνάβου, το ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμένα υπόψιν των αρμοδίων και παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη».
Με την επιστολή η δημοτική αρχή Τυρνάβου ζητά άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, ώστε το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί η αντιχαλαζική προστασία για τον δήμο Τυρνάβου.