ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Αριστοτέλους

Σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, πραγματοποιείται η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα

Στην πλατεία Αριστοτέλους θα χτυπήσει σήμερα η καρδιά της ανυπόταχτης Θεσσαλονίκης. Μέσα από τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 8.30 μμ, στην οποία θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Εκεί θα ανταμώσουν όσοι πιστεύουν στην προοπτική της λαϊκής πάλης. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζει πως μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ ενδυναμώνει την προσπάθεια συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου. Πως είναι ανάγκη, σήμερα, και όχι αύριο, να μετατραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε ουσιαστική πολιτική διαφωνία με την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των πολιτικών της συμμάχων. Πως πρέπει να κλιμακωθεί η αντίσταση απέναντι στην πολιτική που επαναβεβαιώθηκε με τις τελευταίες εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, όπου η κυβέρνηση διακήρυξε τη συνέχιση της λιτότητας και της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα και έδωσε απλόχερα νέα προνόμια στην καπιταλιστική εργοδοσία.

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν μαζί με τους κομμουνιστές στα διάφορα μέτωπα δράσης που αναπτύχθηκαν. Ολοι όσοι μέσα από τις συγκεντρώσεις, τις συσκέψεις, τις περιοδείες και τις εξορμήσεις, συζήτησαν με τους κομμουνιστές και υιοθέτησαν την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Ολοι όσοι κατανοούν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που οξύνει τα κοινωνικά αδιέξοδα και σπρώχνει τη χώρα ολοένα βαθύτερα στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ολοι όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να οικοδομηθεί αποφασιστικά η ταξική αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης. Να προχωρήσει η κοινωνική συμμαχία με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, με τη νεολαία, στη γραμμή της διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Αυτό το κάλεσμα άλλωστε, απευθύνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, στους εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους, αγρότες, στους νέους και τις νέες. Και το κάλεσμα μεταφέρεται μέχρι και την τελευταία στιγμή, μέσα από τις εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, τις συνοικίες, μέσα από τις μεγαφωνικές που έχουν στηθεί στα γραφεία των ΚΟ στο κέντρο και στην περιφέρεια, μέσα από τις αφίσες που προαναγγέλλουν τη συγκέντρωση, και τα αυτοκίνητα που διασχίζουν τους δρόμους της πόλης επανδρωμένα με το αντίστοιχο ηχητικό υλικό. Μέχρι την τελευταία ώρα, σήμερα, οι κομμουνιστές δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης προκειμένου το προσκλητήριο συστράτευσης με το ΚΚΕ, να φτάσει σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους. Παράλληλα από νωρίς το πρωί ξεκινά και η διαδικασία διαμόρφωσης του χώρου, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η επιδίωξη της ΚΟΘ του ΚΚΕ για ουσιαστικό διάλογο με τους προσκεκλημένους και τους παρευρισκόμενους.

«Η συγκέντρωσή μας αποτελεί μια πρώτη απάντηση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του για συνέχιση της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να αποτελέσει αφετηρία για ένταση της ιδεολογικής πολιτικής παρέμβασης της ΚΟΘ στην εργατική τάξη και γενικότερα στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκτιμώντας την απήχηση που φαίνεται να βρίσκει το κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ προς το λαό της πόλης, σημειώνει: «Είμαστε βέβαιοι ότι η συγκέντρωση θα είναι μεγάλη. Αυτό φαίνεται μέσα από το κλίμα που διαμορφώθηκε από το πλατύ άνοιγμα της Οργάνωσής μας. Η ανταπόκριση του κόσμου πιστεύουμε πως θα εκφράσει τις διαθέσεις του λαού να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην πολιτική της λιτότητας και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Τα ψίχουλα κοροϊδίας δεν μπορούν να καλύψουν τη μεγάλη αντίφαση από τη μία να συσσωρεύεται περισσότερος πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια και από την άλλη οι εργαζόμενοι να βιώνουν την ανεργία, τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα βασικών θεμελιακών κατακτήσεων όπως το δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση, στην κοινωνική ασφάλιση, στη δωρεάν υγεία και παιδεία».

Προσυγκεντρώσεις

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, προετοιμάζουν τη συγκροτημένη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση. Ετσι έχουν ορίσει τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.30 το απόγευμα. Στο Βαρδάρη (δυτικές συνοικίες), στο Αγαλμα Βενιζέλου (περιοχή Κέντρου) και στην Πλατεία ΧΑΝΘ (ανατολικές συνοικίες). Από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοι στη μάχη της πληροφόρησης!

Την Κυριακή πανεξόρμηση του «Ρ» με ένθετες τις θέσεις του Κόμματος για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κάλεσμα στους κομμουνιστές της Αθήνας, τους κνίτες και τις κνίτισσες να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους και αυτή την Κυριακή στην πανεξόρμηση του «Ριζοσπάστη», ένθετες στον οποίο θα κυκλοφορήσουν οι θέσεις του Κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και ο «Οδηγητής», απευθύνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στο κάλεσμά της η ΚΟΑ υπογραμμίζει: «Με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη απευθυνόμαστε πλατιά στους εργαζόμενους της Αθήνας, στη νέα γενιά, τους ανέργους, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, συζητάμε μαζί τους τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές».

Παράλληλα εκτός από το «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή», όπως τονίζει η ΚΟΑ, «διαδίδουμε πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ», το οποίο αρχίζει λίγες μέρες μετά, την Τετάρτη 19 του Σεπτέμβρη.

Οι στόχοι που θέτουν οι Κομματικές Οργανώσεις, αλλά και οι Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ είναι υψηλοί ως προς τη διακίνηση της εφημερίδας και των θέσεων του Κόμματος για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προετοιμασίες πυρετώδεις ώστε κι από αυτό το κάλεσμα να μην απουσιάσει κανείς και να φτάσουν τα ντοκουμέντα του Κόμματος σε όσο περισσότερα χέρια είναι δυνατόν. Η μάχη της Κυριακής αναμένεται με αισιοδοξία, με δεδομένη την πλατιά απήχηση που συναντούν τα κομματικά και κνίτικα μέλη στην προσπάθεια διάδοσης του «Ριζοσπάστη», αλλά και στην προσπάθεια να συζητήσουν τις θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ με τους εργαζόμενους, τους νέους, τον ελληνικό λαό.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Σε κίνδυνο το Αιγαίο

Τους κινδύνους για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και ειδικότερα για την κυριαρχία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, που συνεπάγεται η λειτουργία των ΝΑΤΟικών αεροπορικών στρατηγείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με αφορμή και τις ρυθμίσεις που προωθούνται το τελευταίο διάστημα στο ΝΑΤΟ για οριστική αφαίρεση του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου από το στρατηγείο της Λάρισας, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΘΑ, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αφαιρέσει τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου από τα αντίστοιχα αεροπορικά στρατηγεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με σχετική οδηγία του Αμερικανού διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καλείται μεταξύ των άλλων και το στρατηγείο της Λάρισας, "να έχει καταργήσει μέχρι 15 Σεπτεμβρίου τον αεροπορικό επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής του". Εάν μέχρι τότε δεν έχει πάρει απαντήσεις, θα προβεί στην έκδοση σχετικών εντολών, με τις οποίες το ΝΑΤΟ πλέον θα έχει αυτόν τον έλεγχο και θα τον παραχωρεί κατά την κρίση του για ασκήσεις, επιχειρήσεις κλπ.

Αποφεύγοντας τις κινδυνολογίες, τονίζουμε πως θεωρούμε (όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός) τον εναέριο χώρο της χώρας μας ως εθνικό και την προστασία του ως κυριαρχικό δικαίωμα και υποχρέωση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θεωρούμε ολόκληρη την πατρίδα μας και τα σύνορά της.

Την ίδια ακριβώς θεώρηση είχε και το κυβερνών κόμμα μέχρι πρότινος και το διατυμπάνιζε με πειστικό τρόπο.

Ελπίζουμε ότι εάν αληθεύει η είδηση αυτή, η κυβέρνηση και θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό και θα πράξει το καθήκον της.

Μη παραδίδοντας το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ και μέσω του οργανισμού αυτού στην Τουρκία και σε όποιον άλλον επίδοξο σημερινό ή αυριανό διεκδικητή κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη, 11 Σεπτέμβρη

- Στις 4.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την επιτροπή αγώνα των κατοίκων του Πανοράματος που διαμαρτύρονται για το χαρακτηρισμό ως αναδασωτέων των προσφυγικών τους κληροτεμαχίων.

- Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Αύριο Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη

- Στις 9.20 π.μ. θα παραβρεθεί στην εκπομπή «Καλημέρα Θεσσαλονίκη» του «TV Μακεδονία», προσκεκλημένη του δημοσιογράφου Δ. Βενιέρη.

- Στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ και θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο.

- Στις 12.30 το μεσημέρι θα περιοδεύσει στα «Ελληνικά Πετρέλαια».

- Στις 5 το απόγευμα, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο περίπτερο «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από τη Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ).

- Στις 8.30 το βράδυ, θα έχει συνάντηση και θα συζητήσει με εργαζόμενους και ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ