ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Αρμάος
Βασίλης Αρμάος
φΩΤ.

Ο αγαπημένος σύζυγός μου ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΕΡΚΟΣ, του οποίου το 40ήμερο μνημόσυνο γίνεται σήμερα, 19 Αυγούστου, στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα Κάτω Τούμπας, γεννήθηκε το 1919 στη Νιγρίτα Σερρών. Ηταν μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του. Για την αγωνιστική δράση του καταδικάστηκε σε θάνατο και κρατήθηκε στις φυλακές επί 15 χρόνια.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Αγ. Θεράποντα» και 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου».

Ευανθούλα Μέρκου

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας γαμπρού, θείου και παππού Δημοσθένη Μέρκου, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Αγ. Θεράποντα» και 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Κρήνης Καλαμαριάς.

Οικογένειες Ε. Καπετανγιώργη, Α. Γεωργακούδη, Γ. Ανδρονικίδη

* * *

Φωτ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Στυλ. ΜΟΥΤΟΣ γεννήθηκε το 1912. Δολοφονήθηκε στις 21 Αυγούστου 1946 από τρομοκράτες του Βουρλάκη. Η ΙΟΥΛΙΑ Ευάγγελου ΤΣΙΡΗ, μαχήτρια του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 στις μάχες του Κούλα Πλατύ στο Βίτσι. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στυλ. ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στο Βίτσι. Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΤΣΙΡΗΣ σκοτώθηκε στις 12 Γενάρη 1983 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Κοξαρέ Ηρακλείου Κρήτης.

Στη μνήμη τους πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη»: Η οικογένεια Χρήστου Αλέξη 10.000 δρχ., η οικογένεια Μαρίας Μούτου 5.000 δρχ. και ο Λάμπρος Τσίρης 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ από μαθητής Γυμνασίου ασπάστηκε τις προοδευτικές ιδέες. Η Κατοχή τον βρήκε μέλος της ΟΚΝΕ, σύντομα έγινε μέλος του ΚΚΕ και εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ περνάει στις γραμμές της και αναδείχνεται σε μέλος του Γραφείου Μακεδονίας.

Μετά τη Βάρκιζα συνέχισε τον αγώνα για την υπεράσπιση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, που βρίσκονταν υπό διωγμό. Το κύμα της τρομοκρατίας, που ακολούθησε, τον ανάγκασε να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Με τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του Κόμματος, ήταν μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Βορείων Προαστίων και αργότερα πρόεδρος του Παραρτήματος Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.

Εχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 1992 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαργαρίτα προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μαρουσίου και 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Μαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Σε ένδειξη τιμής προς τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας για τη λευτεριά της πατρίδας και για την κοινωνική πρόοδο προσφέρω 210.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Π.Κ.Σ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της αγαπημένης γυναίκας μου ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΞΗΡΟΧΩΡΟΥ και του γιου μου ΚΩΣΤΑ ΞΗΡΟΧΩΡΟΥ από τη Νέα Αγχίαλο προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γεώργιος Ξηροχώρου

* * *

Φωτ.

Στις 25 Αυγούστου 2000 έφυγε από τη ζωή ο φίλος και συναγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΜΠΑΚΟΣ. Σήμερα, 19 Αυγούστου, η σύζυγός του Αγλαΐα, οι συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές του τελούν το χρονιάτικο μνημόσυνό του. Αυτές τις μέρες θα ξαναδούμε νοερά το Χρήστο, τον άνθρωπο, το δάσκαλο, τον ταγματάρχη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και τη ζωή μας στην πολιτική προσφυγιά, εκεί στη μεγάλη πρώην Σοβιετική Ενωση, όπου και εμείς προσφέραμε στην ανοικοδόμησή της, ενώ νιώσαμε τη μεγάλη βοήθεια και στοργή του σοβιετικού κράτους. Ο Χρήστος Μπέκος, όπως και η πλειονότητα των αγωνιστών, δεν κλονίστηκε από την ανατροπή του σοσιαλισμού στη ΣΕ, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ως το τέλος της ζωής του.

Δεν τον ξεχνάμε.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο συμπατριώτης - συναγωνιστής του Χρήστος Χρ. Λάμπρου

* * *

Φωτ.

Στις 13 Ιούλη 2001 πέθανε χτυπημένος από την ανίατη ασθένεια ο αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Ερμής). Γεννήθηκε στο χωριό Κάρπη Κιλκίς το 1918. Σε ηλικία 8 χρόνων έμεινε ορφανός από μητέρα. Από την εφηβεία του άρχισε να δουλεύει σε αγροτικές δουλιές. Το 1938 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Από τις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Υπηρέτησε στο Πυροβολικό ως την κατάρρευση του μετώπου. Το 1941 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Το 1943 κατατάσσεται στο 30ό Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

Το 1946 συλλαμβάνεται από την ΕΣΑ Βέροιας, βασανίζεται απάνθρωπα και πέφτει από το μπαλκόνι για να δώσει τέρμα στη ζωή του. Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο από όπου αργότερα δραπέτευσε. Κατατάσσεται στα τμήματα του ΔΣΕ της περιοχής και πολεμάει από τις γραμμές του ως το τέλος, καλύπτοντας την υποχώρηση των συμμαχητών του.

Από το φθινόπωρο του 1949 ζει πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Οι κακουχίες, τα τραύματά του στα πόδια και τα βασανιστήρια (φάλαγγα) είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος στα 34 χρόνια του. Παρά την αναπηρία του, σπούδασε σε ανώτατη συνδικαλιστική Σχολή και εργάστηκε σε οικοδομικές επιχειρήσεις ως λογιστής. Από το 1962 ως το 1982, που επαναπατρίστηκε, εργάστηκε στην Τράπεζα Διαβιβάσεων. Τιμήθηκε με το παράσημο Βετεράνου Εργασίας και με άλλες διακρίσεις.

Η οικογένεια και οι φίλοι του θα τον θυμούνται ως άνθρωπο γεμάτο ζωντάνια και δύναμη.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του η γυναίκα του Ελένη, τα παιδιά του Στέφανος και Δημήτρης και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Νέας Κρήνης πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Νέας Κρήνης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ γεννήθηκε το 1925 στο Ασημοχώρι Καρδίτσας. Εφηβος, το 1942, εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος» (ΘΙΛ). Το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ και στον εφεδρικό ΕΛΑΣ του χωριού του. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1944. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, βγήκε στο βουνό, αντάρτης στο 1/38 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Καρδίτσας. Πολέμησε τους Γερμανούς στις μάχες του Ζάρκου και ως τα Σέρβια Κοζάνης.

Με τη Συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε και αυτός και η οικογένειά του από τους τρομοκράτες των Σούρλα-Βουρλάκη. Στις αρχές του 1947 κατέφυγε, μαζί με τα άλλα δυο αδέρφια του, στα τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Το 1949 ΜΑΥδες των Φαρσάλων δολοφόνησαν τον αδελφό του Κώστα. Τον ίδιο χρόνο πιάστηκε και ο Παναγιώτης Καραγκούνης, πέρασε από το έκτακτο Στρατοδικείο της Λάρισας και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή. Εξορίστηκε στα Γιούρα και το Μακρονήσι.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος εντάχθηκε στην ΕΔΑ. Από τη μεταπολίτευση ως το θάνατό του ήταν μέλος της ΚΟΒ Ασημοχωρίου.

Πέθανε στις 11 Απρίλη 1995.

Στη μνήμη του και για την ονομαστική γιορτή του, η γυναίκα του Ανδρονίκη Καραγκούνη προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στα 25 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή-ζωγράφου ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΜΑΟΥ, η γυναίκα του Δέσποινα Αρμάου προσφέρει στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Εικαστικών, 35.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πριν από 25 χρόνια, στις 4 Αυγούστου 1976, πέθανε στην Τασκένδη ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Πέτρου ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ. Καταγόταν από το Πευκόδασος Κιλκίς. Σε ηλικία 16 χρόνων εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Από το 1946 ήταν μέλος του ΚΚΕ και ως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του κομμουνισμού, ακλόνητος μπροστά στις ιδεολογικές θύελλες του καιρού του.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

`Φωτ.

Σήμερα 19 Αυγούστου συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΛΩΛΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στη ΝΕ Ηρακλείου 20.000 δρχ.

Τα αδέρφια του Κώστας και Ελένη Λώλα

* * *

Η Ελένη Μπούντα - Οικονομοπούλου, συνταξιούχος Εθνικής Τράπεζας προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Καρύστου, 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη όλων των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης οι οποίοι κατάγονταν από την Ηπειρο.

* * *

Φωτ.

Στις 22 Γενάρη 1948 έπειτα από πολύωρη σκληρή μάχη τμήματα των Κεδρυλλίων του ΔΣΕ, έσπασαν τη λυσσαλέα αντίσταση του αντίπαλου και κυριάρχησαν στην Ιερισσό Χαλκιδικής.

Το βράδυ αυτό ο 16χρονος αδελφός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, μαζί με την αδελφή του Μαρίκα ακολουθούν τους αντάρτες. Στέλνεται στα τμήματα των Κεδρυλλίων και εντάσσεται στον επίλεκτο λόχο της ΔΝΕ. Προς το τέλος του ίδιου χρόνου βρίσκεται κυκλωμένος με την ομάδα του λόχου Ασφάλειας και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος στην αρχή δούλεψε στη Θεσσαλονίκη για να ζήσει και αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε για ένα διάστημα, αλλά η υγεία του ήταν σοβαρά κλονισμένη, από τις ταλαιπωρίες που πέρασε.

Πέθανε στις 17 Φλεβάρη 2001, σε ηλικία 68 χρόνων.

Στη μνήμη του, με τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατό του, καθώς επίσης και στη μνήμη του πατέρα μου ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΛΟΒΟΥ ο οποίος πέθανε πριν από 18 χρόνια και της μητέρας μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μαρίκα Κολοβού-Παπαδοπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 5 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΤΣΙΚΑ. Γεννήθηκε στην Πιπερίτσα Μεσσηνίας. Εφηβος οργανώθηκε στο ΚΚΕ και από τις γραμμές του αγωνίστηκε με συνέπεια για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και σοσιαλισμό, αγνοώντας τις διώξεις, τους αποκλεισμούς και τις αδικίες από τους κεφαλαιοκράτες και τα όργανα επιβολής τους.

Με απέραντο σεβασμό στη μνήμη του και στους αγώνες του, των οποίων ελπίζουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟ Κέρκυρας του ΚΚΕ, το οποίο υπήρξε ο ιδεολογικός φορέας των ιδανικών του.

Η συντρόφισσα της ζωής του Ελένη

Τα παιδιά του Μαρίνος, Δήμητρα, Μαρία, Στέλιος, Τάσος

Τα εγγόνια του


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

{φΩΤ.}

Την επόμενη Κυριακή, 26 Αυγούστου στη γενέτειρά του Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στελέχους του ΚΚΕ και πολιτικού επιτρόπου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Ρούμελης, με καπετάνιο τον Διαμαντή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΥΦΑΝΤΗ (Ηρακλή)

Η σύζυγος Παρθένα Υφαντή

Τα παιδιά και τα εγγόνια του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ