ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ησυχία παρακαλώ

«

Τα λόγια είναι πράξεις». Αυτό ψιθύρισε ένας μικρός κύριος στη μέση της αγαπημένης μου πλατείας, κι εγώ σκέφτηκα: «Τι χρόνο έχει η σοφία;». Μπορείς να συναντήσεις γέροντες άσοφους και νέους σοφούς, όπως και το αντίθετο. Και για όλους υπάρχει μια ιστορία.

Κάποτε, στην Ινδία, ένας γέρος ιερέας πήγαινε κάθε μέρα στο Γάγγη ποταμό, διάβαζε τα ιερά κείμενα και προσπαθούσε με τη βοήθειά τους να περπατήσει πάνω στο νερό. Χρόνια ολόκληρα ακολουθούσε το ίδιο τυπικό με αυστηρή πειθαρχία. Μια μέρα είδε ένα νεαρό να μπαίνει μαζί του στο ποτάμι. «Θέλω να περπατήσω πάνω στο νερό», είπε και ρώτησε το γέρο ιερέα τι έπρεπε να κάνει. Εκείνος γέλασε με την καρδιά του και τον συμβούλεψε ν' αρχίσει να διαβάζει τα ιερά κείμενα, τις περίφημες Ουπανισάδες, τους ψαλμούς, κι ίσως κάποτε, αν τον αξίωνε ο Θεός, θα κατάφερνε να περπατήσει πάνω στο νερό. Ο νεαρός τον ευχαρίστησε κι έφυγε. Την επομένη ο ιερέας κατέβηκε και πάλι στο ποτάμι. Δεν είχε προλάβει ν' ανοίξει τα ιερά βιβλία όταν διέκρινε τον νεαρό, ο οποίος τον πλησίασε και του είπε: «Γέροντα, μήπως μπορείτε να μου επαναλάβετε ποια είναι τα ιερά κείμενα που πρέπει να διαβάσω, γιατί το λησμόνησα;».

Τα λόγια είναι πράξεις. Ονειρέψου μια μέρα δίχως βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, δίχως εκδόσεις που θα μπορούσαν να διαβαστούν έστω από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Το βίωμα που καθημερινά υποχωρεί θα αναγκαζόταν επιτέλους να εμφανιστεί. Οι συγγραφείς θα έπρεπε να λειτουργήσουν αυτά που θα έγραφαν και οι δημοσιογράφοι να αποδώσουν με την ανάλογη βαρύτητα την είδηση που θα έφερναν. Η καλύτερη πνευματική άσκηση για όλους. Τα πράγματα θα προσλαμβάνονταν με την καρδιά, μακριά από το δαίμονα του μυαλού, και το στόμα θα το καταλάμβανε η μαγεία του λόγου, θα ήταν ένα στόμα που γεννά, δημιουργεί.

Αν ο λόγος έχει γίνει λόγια δίχως βάρος, είναι επειδή δε μας έχει δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυτά που λέμε. Η ατραξιόν του λεγόμενου γραπτού λόγου μεγάλωσε ανθρώπους που αποφεύγουν να καταθέσουν αυτό που τους συμβαίνει. Ο γραπτός λόγος έγινε ένας πλάγιος τρόπος για ν' αποφεύγεις αυτό που πραγματικά είσαι και να μπαίνεις στην αγωνία του να φαίνεσαι. Και από την τάση που έχεις να εξορίζεις από μέσα σου το καθετί, λείπει η μεγάλη χειρονομία: να δίνεις το χέρι σου στον δαίμονά σου για να μην τον αφήσεις να πεθάνει από μοναξιά. «Οταν παραμερίζονται όλα κάποτε/ και έρχεσαι αντιμέτωπος με το κενό/ που σου χώνουν στο κεφάλι/ όταν περιμένεις με άλλους/ να κοινωνήσεις σκοτάδι/ για να κάνεις την εμφάνισή σου στο φως/ σ' αυτό το ζώο που όλοι διώχνουν με τις πέτρες» έρχεται ο πυκνός λόγος να σε σώσει σαν νερό που σε ξεδιψά.

Αυτό που χρειαζόμαστε λοιπόν ανάμεσα στις ημέρες- γιορτές είναι και μια ημέρα προς τιμήν της σιωπής. Για την προσωπική μας γεωγραφία, που ακόμα δεν έχουμε σχηματίσει επειδή μας πάνε «πακέτο», για να ψηλαφίσουμε την αλήθεια μας, για να ξεχωρίσουμε το δικό μας ψίθυρο και να μιλήσουμε.

Τα λόγια είναι πράξεις. Εχει δίκιο ο μικρός κύριος της πλατείας. Ολα έτσι αρχίζουν. Από έναν ψίθυρο που κρύβει μέσα του έναν κόσμο.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Ζωντανό κομμάτι πολιτιστικής προσφοράς

Πέντε ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζουν τη δουλιά τους στο Ηρώδειο

«Γιατρός με το στανιό» από το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας
«Γιατρός με το στανιό» από το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας
Θεσμός που χτίστηκε χρόνο το χρόνο στην ελληνική περιφέρεια, με υλικά τα όνειρα, το μεράκι, αλλά και τη γνώση, την πείρα και τη δημιουργική κατάθεση, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, παρά τα προβλήματα της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν, αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι πολιτιστικής προσφοράς και αποκέντρωσης. Το Ελληνικό Φεστιβάλ, τιμώντας την πολιτιστική δράση των ΔΗΠΕΘΕ και στηρίζοντας τη σημαντική τους προσπάθεια στην περιφέρεια, φιλοξενεί στο Ηρώδειο αυτές τις μέρες πέντε παραστάσεις από αντίστοιχα ΔΗΠΕΘΕ, οι οποίες, όπως ανακοινώθηκε, προέκυψαν μετά από επιλογή επιτροπής, που είχε συσταθεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό από το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως αναφέρθηκε, το Φεστιβάλ Αθηνών επιθυμεί ν' ανοίξει μια σταθερή συνεργασία με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, θεωρώντας πως «μόνο με τη συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων και θεσμών μπορεί ν' αναπτυχθεί ουσιαστικά ο ρόλος του». Επίσης, τονίστηκε πως επιβάλλεται να γίνει θεσμός η εβδομάδα των ΔΗΠΕΘΕ στο Ηρώδειο, που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά, με τη συνεργασία του ΥΠΠΟ.

Η αυλαία άνοιξε χτες με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, που παρουσίασε την κωμωδία των Ασημάκη Γιαλαμά - Κώστα Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νιάτα», σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, μουσική - τραγούδια Γιώργου Ζαμπέτα, σκηνικά - κοστούμια Δημήτρη Κακριδά. Τραγούδι - ενορχήστρωση Νίκου Δημητράτου. Τους ρόλους ερμήνευσαν οι: Ελένη Γερασιμίδου, Χάρης Σώζος, Χρήστος Ευθυμίου, Πελαγία Αγγελίδου, Νίκος Δημητράτος, Νίκος Κάπιος, Χρήστος Κελαντώνης κ.ά. Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, πριν την έναρξη της παράστασης, διοργάνωσε τιμητικό αφιέρωμα για τους συγγραφείς Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, καθώς και για τον συνθέτη Γιώργο Ζαμπέτα.

  • Στη σκηνή του Ηρωδείου, σήμερα (8.30 μ.μ.), το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης θα παρουσιάσει την κωμωδία του Μολιέρου «Γιατρός με το στανιό», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη, μετάφραση Ερσης Βασιλικιώτη, μουσική Γιώργου Κουρουπού, σκηνικά -κοστούμια Καρμεντσίτας Μπροσμπόγιου. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Περικλής Τσαμαντάνης, Νατάσα Τσαγκαρισιάνου, Κώστας Φλωκατούλας, Αντώνης Μπαμπούνης, Σταμάτης Τζελέπης κ.ά.
  • Αύριο (8.30 μ.μ.), τη σκυτάλη θα πάρει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που θα παρουσιάσει μια παραγωγή στηριγμένη στην περίφημη ταινία του Φελίνι «La Strada». Τη θεατρική μεταφορά έχουν κάνει οι δύο σεναριογράφοι του Φελίνι, Tulio Pineli και Bernardino Chapoli. Η σκηνοθεσία θα είναι του Γιάννη Διαμαντόπουλου, η μετάφραση της Βιολέτας Σωτηροπούλου - Καρύδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Πάνου Παπαδόπουλου, ενώ η προσαρμογή της μουσικής του Νίνο Ρότα έγινε από τον Νίκο Κυπουργό. Για την παραγωγή αυτή συνεργάζονται για πρώτη φορά και οι τρεις καλλιτεχνικοί Οργανισμοί του Βόλου (Κέντρο Μουσικού Θεάτρου, ΔΗΠΕΘΕ, Καλλιτεχνικός Οργανισμός). Παίζουν: Σπύρος Φωκάς, Γιώργος Νινιός, Τιτίκα Στασινοπούλου, Κατερίνα Βακαλοπούλου, Αντώνης Κουτσελίνης, Χρήστος Μπουκουβάλας, Σταμάτης Παγασαίος, Βίκυ Ψαλτίδου κ.ά.
  • Αρχαία τραγωδία την Τρίτη (8.30 μ.μ.) στο Ηρώδειο, όπου φιλοξενείται η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Τάσου Ρούσου, σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Στέφανος Κυριακίδης, Νίκος Αρβανίτης, Θόδωρος Γράμψας, Μιχάλης Μπίζιος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου.
  • Το έργο του Ανδρέα Θωμόπουλου «Σωκράτης... φωτιά και αέρας», από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, θα κλείσει την αυλαία των παραστάσεων των ΔΗΠΕΘΕ στο Ηρώδειο, την Τετάρτη (8.30 μ.μ). Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Σίσκου, μουσική Διονύση Τσακνή, σκηνικά - κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά. Παίζουν: Γιώργος Μόρτζος, Γιώργος Γραμματικός, Θοδωρής Σκούρτας, Γιάννης Νέζης, Κωνσταντίνος Συράκης, Γιάννης Κουκιάς κ.ά.

Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Εισιτήρια πωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Σταδίου 4, στοά Σπυρομήλιου, τηλ. 3221.459) και στο Ηρώδειο (τηλ. 3232.771, 3235.582) και κοστίζουν 6.000, 4.000 και 3.000 δρχ. Οι φοιτητές και οι νέοι δικαιούνται έκπτωσης 50%, πλην των εισιτηρίων της διακεκριμένης ζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέατρο του Λυκαβηττού σήμερα (9 μ.μ.) παρουσιάζεται ο «Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που είναι συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βέροιας. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, μουσική Ορφέα Περίδη, σκηνικά Αντώνη Στεφανόπουλου, κοστούμια Ιουλίας Σταυρίδου. Παίζουν: Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ντίνος Καρύδης, Ολγα Δαμάνη, Αγλαΐα Παππά, Γιώργος Μωρόγιαννης, Ζωή Βυζαντινού, Σοφία Γιαννιώτη, Τάσος Κορόζης, Ηρώ Κωστή κ.ά. Τιμές εισιτηρίων: 5.000 και 3.000 δρχ. (φοιτητικό).


«La strada» του Φελίνι από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου
«La strada» του Φελίνι από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ