ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γεώργιος Μπαντιάς
Γεώργιος Μπαντιάς
Φωτ.

Στη μνήμη του ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, η οικογένειά του κατέθεσε 100.000 δρχ. για τους σκοπούς της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστική - Αριστερή - Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα».

* * *

Φωτ.

Πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου, συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ.

Παρά το πέρασμα των χρόνων, η μνήμη του παραμένει άσβεστη. Μας λείπει. Λείπει ο λόγος και η δραστηριότητά του, ιδιαίτερα σήμερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

Το βιβλίο του: «292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι» το αφιερώνει στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Στον πρόλογό του αναφέρει: «Το αφιερώνω με αγάπη και εμπιστοσύνη στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ, στους Κνίτες και στις Κνίτισσες, σε όλους τους νέους και τις νέες της Ελλάδας, για να γνωρίσουν ορισμένες στιγμές από τους αγώνες και τις αμέτρητες θυσίες του λαού μας, της νεολαίας του, για λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο».

Η καλύτερη τιμή στη μνήμη του θα είναι να διαβάσουν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες το βιβλίο.

Στη μνήμη του και με την ευκαιρία των γενεθλίων του που ήταν αυτές τις μέρες, προσφέρω για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ 100.000 δρχ., με την ευχή για επιτυχία του και το δυνάμωμα της Οργάνωσης.

Αύγουστος Πλιάτσικος
Αύγουστος Πλιάτσικος
Γιάννα Τρικαλινού

* * *

Φωτ.

Στις 20 Σεπτέμβρη 1944, μέρα Κυριακή, τρομοκράτες του Παπαδόγκωνα και συνεργάτες των Γερμανών πήραν ανενόχλητοι από τις φυλακές και δολοφόνησαν σε μία ρεματιά κοντά στη δεξαμενή της Τρίπολης τρία άξια παλικάρια, μέλη του ΚΚΕ και στελέχη της Εθνικής Αντίστασης. Τις μέρες εκείνες, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Π. Κανελλόπουλο, βρισκόταν στην Καλαμάτα. Και όμως, αυτοί οι δολοφόνοι ποτέ δε δικάστηκαν και ποτέ δεν τιμωρήθηκαν.

Τα παλικάρια που δολοφονήθηκαν ήταν οι ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ (φωτογραφία) από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, ΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ από Αγιωργήτικα Αρκαδίας και ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ από Κιβέρι Αργολίδας.

Στη μνήμη του αδελφού μου Χρήστου Καρατζά και των συναγωνιστών του, οι οποίοι έπεσαν μαζί του, προσφέρω 25.000 δρχ. στην ΚΟ Ροδόπης.

Βάσω Καρατζά - Ευστρατίου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν χτες 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΔΟΥ - ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ.

Στη μνήμη της, ο Νίκος και ο Θεοχάρης Καραντηνός προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 100.000 δρχ. ΚΚΕ και 100.000 δρχ. στην ΚΝΕ για το 8ο Συνέδριό της.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 22 ολόκληρα χρόνια από τότε που έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο αγωνιστής της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΕΡΔΕΜΠΕΣ, χτυπημένος από την επάρατο νόσο, στη Νέα Υόρκη, όπου ζούσε, δούλευε και σπούδαζε. Ηταν μπροστάρης σε όλους τους λαϊκούς αγώνες της εποχής:

  • Στον αντιχουντικό αγώνα των Ελλήνων φοιτητών της Αμερικής
  • Στο αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ
  • Και πρωτίστως στο αμερικανικό εργατικό κίνημα.

Γιώργης Τρικαλινός
Γιώργης Τρικαλινός
Ο αλησμόνητος σύντροφος Αποστόλης πίστευε και δήλωνε πως

«Στη ζωή θα είσαι αυτό που πρέπει, κι αν όχι, δε θα είσαι τίποτε».

Και συ, ακριβέ μας σύντροφε, ήσουν μέχρι τέλος αυτό που έπρεπε, ένας Λαϊκός Αγωνιστής και αγνός Επαναστάτης.

Γι' αυτό και μεις οι φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοί του θα τον θυμόμαστε και θα τον έχουμε στην καρδιά μας όσο αυτή θα χτυπά.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300.000 δρχ. για ενίσχυση των αγώνων του και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να συνεχίσουμε το δρόμο που μαζί συνειδητά επιλέξαμε στα χρόνια της νιότης μας.

Σ. Σ. Μ.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΦΩΤΗ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΡΑΝΙΑ, τα αδέρφια τους Βασίλης και Σωτήρης Κράνιας, αντιστασιακοί, προσφέρουν από 10.000 δρχ. για το Συνέδριο της ΚΝΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΛΑΧΟΥ, από την Πολυκάρπη Καστοριάς, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγος και τα παιδιά τους προσφέρουν, στη μνήμη του, 10.000 δρχ. στην ΚΟ Καστοριάς.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών: ΑΝΔΡΕΑ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Γεωρ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΑ και ΑΔΑΜ Αναστάσιου ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ Δημ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΥ και ΚΩΣΤΑ Σταύρου ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΑ Αλέξιου ΚΟΥΛΕΛΕ, ΝΤΙΝΟΥ Γεωρ. ΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΗ, ΣΤΑΘΗ και ΘΑΝΑΣΗ Ηλία ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ, ΦΩΤΗ και ΓΙΑΝΝΗ Δημ. ΜΙΤΖΟΤΑΣΗ, ΘΕΟΔΩΡΑΣ Κώστα ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΤΖΙΑ Μουσχα ΜΕΝΕΛΗ, και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κώστα ΚΟΤΣΟΜΗΤΗ, ο Ηλίας Γ. Σταυρόπουλος προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Δέσποινα Καραντηνού
Δέσποινα Καραντηνού
* * *

Φωτ.

Την περασμένη Κυριακή, 16 Σεπτέμβρη, στο χωριό Λιθακιά Ζακύνθου έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΔΡΟΓΓΙΤΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1941, ο οποίος πέθανε στις 6 Αυγούστου 2001. Γεννήθηκε το 1925 στη Λιθακιά. Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την αδικία. Στην Κατοχή, στα 16 χρόνια του, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Για την αντιστασιακή δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του, πιάστηκε, μετά την Απελευθέρωση και στάλθηκε στο Μακρονήσι.

Μετά τη μεταπολίτευση, μαζί με άλλους αγωνιστές, πάλεψε για το στήσιμο της πρώτης ΚΟΒ του ΚΚΕ στην Αργυρούπολη, της οποίας επανειλημμένα εκλέχτηκε μέλος του Γραφείου της. Επίσης ήταν μέλος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Από το 1998 ήταν μέλος της ΚΟΒ Λαγανά Ζακύνθου, διακινητής του «Ριζοσπάστη» και, παρά την κλονισμένη υγεία του, συμμετείχε δραστήρια στις εκδηλώσεις της ΚΟΒ και τις άλλες πολιτικές εκδηλώσεις.

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Η συντρόφισσά του Ιωάννα και τα παιδιά Ανδρέας και Αλέξανδρος 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Αργυρούπολης της ΠΕΑΕΑ. Και οι παρακάτω σύντροφοι και φίλοι του στην ΚΟΒ Λαγανά: Γιώργος Καλόφωνος 10.000 δρχ., Σπύρος Β. Λευκαδίτης και Σούλα Μακρυπόδη από 2.000 δρχ., Νικόλας και Καίρη Αλιάτη 6.000 δρχ., Γεώργιος Σούλης, Γρηγόρης Κλάδης, Παύλος και Βασίλης Παπαθεόδωρος, Σπύρος Τεμπονέρας, Στέλιος Πλατυπόδης, Βύσος Βισβάρδης, Αναστάσιος Κανδηλιώτης, Βάκης Χαϊκάλης, Διονύσιος Αρβανιτάκης, Νίκος Μπελούσης, Διονύσιος Βυθούλκας, Διονύσιος Λευκαδίτης, Ελένη Μαλλιά, Αθηνά Κλάδη, Διονύσιος Μποζίλης. Διονύσιος Σούλης, Τότα Κουρκουλάκου και Ντίνα Λουκίσα από 5.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΛΑΣ (καπετάν Γρίβας) καταγόταν από τη Ρεντίνα Καρδίτσας. Στην Κατοχή ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος στις μάχες ενάντια στους κατακτητές στη Θεσσαλία και, όπως αναφέρει και ο Θεμιστοκλής Ζαφειρόπουλος, στη μάχη για την απελευθέρωση της Καρδίτσας.

Μήτσος Φιλιππόπουλος
Μήτσος Φιλιππόπουλος
Για την πατριωτική δράση του, ακολούθησε και αυτός, μετά την Απελευθέρωση, το δρόμο και των άλλων αγωνιστών της Αντίστασης. Πιάστηκε και στάλθηκε στη Μακρόνησο. Εκεί βασανίστηκε με χτυπήματα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να εγχειρηθεί δυο φορές και ως συνέπεια να έχει κρίσεις, παράλυση των άκρων και άλλες επιπλοκές, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί πρόωρα στο θάνατο.

Στη μνήμη του, ο Λάμπρος και η Χρυσούλα Πιτιά και η κουνιάδα του Νικολέττα Αξιώτου προσφέρουν 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μας ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Νέου Φαλήρου, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Σπύρος, Αλέξανδρος και Δήμητρα Μιχαλάτου

* * *

Φωτ.

Ο σύζυγός μου ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΝΤΙΑΣ καταγόταν από τα Ριζιά Εβρου. Στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ, τραυματίστηκε βαριά, έμεινε ανάπηρος και έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1984 και πέθανε το 1985.

Ο αδελφός μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΟΣ, από το Ελληνοχώρι Εβρου, επίσης μαχητής του ΔΣΕ, τραυματίστηκε, έμεινε ανάπηρος και πέθανε μαζί με τη συναγωνίστριά του και γυναίκα του ΑΝΝΑ ΜΑΟΥ πολιτικοί πρόσφυγες στη Βουλγαρία.

Ο πατέρας μου ΧΑΡΙΣΗΣ ΜΑΟΣ, η μητέρα μου ΦΑΝΗ ΜΑΟΥ και η γιαγιά μου ΖΛΑΤΟΥ ΜΑΟΥ πέθαναν πολιτικοί πρόσφυγες στην Ουγγαρία.

Λεων. Αυδής
Λεων. Αυδής
Η αδελφή μου ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΑΟΥ και ο εξάδελφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΛΑΣ μαχητές του ΔΣΕ σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου.

Ποτέ πια εμφύλιος.

Στη μνήμη του συζύγου μου και των άλλων μελών της οικογένειάς μου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Δήμητρα Μπαντιά

* * *

Τιμή και δόξα στα παιδιά της ΚΝΕ, τα οποία αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Για το 8ο Συνέδριό τους, αλλά και για το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στη μνήμη της κόρης μου ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Νίκος Κουτρουλής

* * *

Φωτ.

Στις 25 Σεπτέμβρη 1944 δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες, συνεργάτες των Γερμανών, ο αγωνιστής ΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ (φωτογραφία) από τα Αγιωργήτικα Αρκαδίας, τηλεγραφητής της Βλαχοκερασιάς, στέλεχος του ΕΑΜ στην περιοχή.

Μαζί του δολοφονήθηκε και ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ από τη Βλαχοκερασιά και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ από το Κιβέρι Αργολίδας, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του Μήτσου Φιλιππόπουλου και των συντρόφων του, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 20.000 δρχ.

Ο αδελφός του Κώστας Φιλιππόπουλος

* * *

Η Αικατερίνη Μπλίκα πρόσφερε στην ΚΟΒ Γαβαλούς - Μακρυνείας 100.000 δρχ. για την απόκτηση καινούριων γραφείων, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

* * *

Στις 10 του περασμένου Αυγούστου συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του παιδικού φίλου μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Κ. Χ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - Μέση Ανατολή - και αγαπημένου φίλου και συγκατοίκου ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΩΡΑΪΤΗ, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ,, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης.

Χρήστος Βλάχος
Χρήστος Βλάχος
Νίκος Καντζής

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΡΓΑΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ και ΗΛΙΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΥ, προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Χολαργούτης ΠΕΑΕΑ.

Γιώργος Φωτόπουλος, αντιστασιακός από το Αχλαδοχώρι Μεσσηνίας

* * *

Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, πέρασε 18 ολόκληρα χρόνια εξόριστος στον Αϊ - Στράτη, στη Γαύδο, στο Μακρονήσι και σε άλλα στρατόπεδα.

Στην Κατοχή ήταν επικεφαλής του ΕΑΜ Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη όσων έπεσαν στους αγώνες για την Ελλάδα, προσφέρω 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Π. Κ. Σ.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Αυγούστου 2001 «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη αδερφή μας ΣΤΑΜΑΤΕΛΑ ΓΟΥΛΟΥΜΗ. Την κηδέψαμε στον Αϊ - Μαθιά Κέρκυρας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος» - Κολωνού, 50.000 δρχ.

Θεόφιλος, Σπύρος, Γιάννης Γουλουμής

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από τον απρόσμενο θάνατο της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΦΩΤΑΚΑΚΗ, από το Χωρήγι Κιλκίς.

Αντί για μνημόσυνο προσφέρω στο ΚΚΕ 20.000 δρχ, μέσω ΝΕ Κιλκίς και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ο σύζυγός της

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΛΑΤΣΙΚΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, από τα Λιμενάρια Θάσου. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, από το 1943, και αντάρτης του ΕΛΑΣ, στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Η απουσία του είναι αισθητή, γιατί ήταν αγαπητός και θα μας μείνει αξέχαστος.

Παναγιώτης Κράνιας
Παναγιώτης Κράνιας
Στη μνήμη του προσφέρω 3.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Καρατάσου» Πολίχνης και 2.000 δρχ. στο Παράρτημα Καβάλας της ΠΕΑΕΑ.

Ο ανιψιός του Γιάννης Χαμοξαράς

* * *

Η ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ Κουρμπέτη - ΠΕΤΡΑΚΗ, μέλος του ΚΚΕ, ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και συνδικαλίστρια. Η προσφορά της στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου υπήρξε σημαντική.

Στη μνήμη της πρόσφεραν: Η κόρη της Καίτη Κουρμπέτη 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Δάφνης Ικαρίας και οι συντρόφισσές της Δέσποινα, Φωτεινή και Αγγελική 10.000 δρχ. στη ΝΕ Ικαρίας.


Φώτης Κράνιας
Φώτης Κράνιας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ