ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χρήστος Κλαμπατσέας
Χρήστος Κλαμπατσέας
Φωτ.

Στις 30 Αυγούστου 2001 «έφυγε» ξαφνικά και απρόσμενα από κοντά μας ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ. Παιδί προλεταριακής αριστερής οικογένειας Αιγινητών, γεννήθηκε το 1948 στον Πειραιά. Επεσε από νωρίς στη βιοπάλη. Τυπογράφος και ναυτικός. Οταν «επαναπατρίστηκε» στην Αίγινα, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την αγγειοπλαστική.

Το 1981 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Από τις γραμμές του Κόμματος και με την εκτίμηση των συντοπιτών του, είχε εκλεγεί και διατελέσει δημοτικός σύμβουλος για μία τετραετία και μέλος του ΔΣ της Επαγγελματικής Ενωσης Αίγινας για δύο θητείες. Την πρώτη ως αντιπρόεδρος. Στις δημοτικές εκλογές του 1998 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο νησί και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Κίνησης Αίγινας».

Το ταλέντο του, όμως, έλαμψε ως μέλος του βραβευμένου πανελλαδικά θιάσου του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας, ενώ τα τελευταία χρόνια εκλεγόταν και στη διοίκηση του Συλλόγου. Ηταν επίσης μέλος της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Την ανιδιοτέλεια και την τόλμη του έδειξε όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο της κλοπής του νερού από τον υδρομεταφορέα, με αποτέλεσμα να απολυθεί από την υδροφόρα όπου εργαζόταν.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοι και φίλοι του πρόσφεραν, ως πρώτη δόση, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΡΟΥΖΑ, ο οποίος πέθανε στις 10 Σεπτέμβρη 2001, η οικογένειά του, οι συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι του πρόσφεραν 50.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» και 100.000 δρχ. στο Σύλλογο Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

Σπύρος Μπακόπουλος
Σπύρος Μπακόπουλος
* * *

Φωτ.

Στις 27 του Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΚΟΥ ΚΥΡ. ΠΡΑΣΣΑ.

Γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Βόλου το 1921. Ανέπτυξε πλούσια δράση και είχε ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες και στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ.

Για τη δράση του αυτή, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Τρικάλων, Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας και εκτοπίστηκε στο Μακρονήσι.

Παρέμεινε πιστός ως το θάνατό του στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, και καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, η σύζυγός του Ευαγγελία και τα παιδιά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Στις 16 Σεπτέμβρη, στο χωριό Πουλακίδα Αργους, έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΠΑΝΟΥ, αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και αγωνιστή του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης Μέσης Ανατολής, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του στάθηκε στο πλευρό του λαού σε όλους τους αγώνες του.

Επειδή δεν μπορέσαμε, για λόγους υγείας, να παραβρεθούμε στο μνημόσυνο, προσφέρουμε στη μνήμη του 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

Ευαγγελία και Κωνσταντίνος Κοντογιαννόπουλος

* * *

Φωτ.

Τον περασμένο Αύγουστο συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 15 Αυγούστου 1991. Για την αγωνιστική δράση του βασανίστηκε, κλείστηκε στις φυλακές και εξορίστηκε στα Γιούρα.

Τα τελευταία χρόνια ήταν στέλεχος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της ΔΗΚΕΒΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αντωνία Μπακοπούλου προσφέρει 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Γαλατσίου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας και αξέχαστου συζύγου και πατέρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΡΕΤΣΟΥ, απόστρατου αντισυνταγματάρχη, και αντιστασιακού, ο οποίος «έφυγε» στις 18 Σεπτέμβρη 2000, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο κόμμα που αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη, 70.000 δρχ.

Ελένη Γκρέτσου

Κώστας Γκρέτσος

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 10 χρόνια από τις 14 Φλεβάρη 1991, που έφυγε από τη ζωή ο αλησμόνητος και αξέχαστος πατέρας μας ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΑΜΟΞΑΡΑΣ, από τα Λιμενάρια Θάσου.

θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Καρατάσου» Πολίχνης.

Ο γιος του Γιάννης, η νύφη του Λεμονιά

Τα εγγόνια Ζαχαρίας και Μιχάλης

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώνονται 27 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας ΚΩΣΤΑ ΚΕΦΑΛΕΛΗ, αγωνιστή για ένα καλύτερο μέλλον. Συμπληρώνεται επίσης ένας χρόνος από τις 27 Σεπτέμβρη 2000, που πέθανε ξαφνικά η μητέρα μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΕΛΗ.

Στη μνήμη των γονιών μας, καθώς επίσης και στη μνήμη των φίλων τους, τους οποίους ευτυχήσαμε να γνωρίσουμε: ΚΩΣΤΑ ΛΙΤΣΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ και των νεκρών αγωνιστών από το χωριό Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 40.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Αννα και Ουρανία Κεφαλέλη

* * *

Φωτ. 3

Ο Ν. Τριανταφυλλίδης πρόσφερε 110.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 40.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Κούκου τον Οκτώβρη 1944 και των αδελφών ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, οι οποίοι εκτελέστηκαν από Γερμανούς, μαζί με άλλους 9 πατριώτες στον Τρίλοφο Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Στις 28 Ιούλη 2001 άφησε την τελευταία του πνοή στη Λαμία, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα Λοκρίδας στις 2 Γενάρη 1926. Καταγόταν από μεσαία αγροτική οικογένεια. Οι γονείς του Κώστας και Αρχόντω, όταν τελείωσε το Δημοτικό, ήθελαν να τον σπουδάσουν. Αλλά οι σοβαρές βιοποριστικές ανάγκες τον καθήλωσαν στο χωράφι.

Στη χιτλεροφασιστική Κατοχή, με όλη την οικογένειά του, συμμετείχε στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και ήταν από τα πιο δραστήρια στελέχη της. Με το κάψιμο του χωριού, και το σπίτι του έγινε παρανάλωμα του πυρός. Σα να μην έφτανε αυτή η καταστροφή, μετά την Απελευθέρωση, άρχισαν οι διώξεις. Υπήρξε από τα πρώτα παλικάρια της ΕΠΟΝ, που πιάστηκαν από τη συμμορία Τσαμαδιά την άνοιξη του 1945 και δάρθηκαν στο προαύλιο του σχολείου μέχρι πεθαμού.

Το 1947 αναγκάστηκε να βγει στο νέο αντάρτικο. Κατατάχτηκε στο Αρχηγείο Παρνασσίδας του ΔΣΕ με αρχηγό τον Διαμαντή. Εκανε σύνδεσμος σε ΚΠ (Κέντρα Πληροφοριών). Υπηρέτησε ύστερα στο 2ο Τάγμα Φθιωτιδοφωκίδας με διοικητή τον Γ. Αθανασίου και επίτροπο τον Ι. Μαγκλάρα. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες. Τραυματίστηκε αρκετές φορές. Μια φορά πολύ σοβαρά στο κεφάλι κι ένα θραύσμα οβίδας όσο ζούσε το είχε «ενθύμιο». (Και το πήρε μαζί του στον «άλλο κόσμο», γιατί λόγω επικινδυνότητας δεν έγινε επέμβαση να αφαιρεθεί).

Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν τη μάχη του Καρπενησίου υπόφερε αφάνταστα. Με τη διάλυση της 2ης Μεραρχίας εξαντλήθηκε σωματικά. Κάτω από άθλιες συνθήκες πείνας αιχμαλωτίστηκε στις 29 Σεπτέμβρη 1949. Και πήρε την άγουσα για τη Μακρόνησο, από όπου απολύθηκε το 1951.

Εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Με πολύ μόχθο έγινε πετυχημένος επιχειρηματίας (έφτιαξε τα «Ψυγεία» στην παλιά εθνική οδό).

Εμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στις αρχές για τις οποίες πάλεψε.

Υπήρξε τίμιος άνθρωπος, καλός πατριώτης, ευυπόληπτος πολίτης.

Στο μνημόσυνό του, που έγινε στις 2 Σεπτέμβρη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συμμετείχε πολύς κόσμος. Για μένα ήταν ο αγαπημένος μου εξάδελφος και συναγωνιστής στο αντάρτικο.

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη στους δικούς του. Και στη μνήμη του προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 5.000 δρχ.

Γ. Μωραΐτης

* * *

Φωτ.

Στις 9 Αυγούστου 2001 πέθανε, από ανίατη αρρώστια, στη Σόφια ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΟΛΟΒΟΣ. Κηδεύτηκε εκεί την επομένη.

Ο Γ. Κολοβός γεννήθηκε στη Σέκλιζα Καρδίτσας το 1928. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή αγωνίστηκε και αυτός για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους κατακτητές.

Στα χρόνια του Εμφύλιου, οι συνεχείς διώξεις τον ανάγκασαν το 1946 να βγει στο βουνό μαζί με άλλους συγχωριανούς του. Κατέφυγε στα τμήματα του Αρχηγείου Αγράφων του ΔΣΕ.Πήρε μέρος στη μάχη της Καρδίτσας, του Καρπενησίου και σε άλλες, καθώς και σε δύσκολες αποστολές. Ονομάστηκε αξιωματικός του ΔΣΕ.

Από το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Βάιος Κολοβός προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Τέσσερα χρόνια πέρασαν χωρίς τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού ΣΤΑΜΑΤΗ ΤΖΙΧΑ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου.

Βαδίζοντας στα χνάρια που μας άφησε και τιμώντας τα ιδανικά του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη», 15.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη της ΑΝΝΑΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗ, η οποία «χάθηκε» πρόωρα πριν από 40 μέρες, οι συνάδελφοι του συζύγου της Τάσου, μαχητικού στελέχους του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια συνδικαλιστή του χώρου μας, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στον καθημερινό τους σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

Για τη Διοίκηση του Σωματείου Εισπρακτόρων και Οδηγών υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ Νομού Καβάλας

Ο πρόεδρος Θ. Τσαλικίδης

Ο γραμματέας Ν. Μηλιώτης

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1942. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Γεννήθηκε το 1917 στη Δεσκάτη Γρεβενών. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς ορφάνεψε σε ηλικία 12 χρόνων από πατέρα και έμεινε προστάτης πενταμελούς οικογένειας.

Πήρε μέρος στον πόλεμο '40-'41. Στην Κατοχή ήταν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ.

Το 1947 αναγκάστηκε να καταφύγει στο βουνό μαζί με τα δυο αδέρφια του. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, παντρεύτηκε εκεί. Είχε δυο παιδιά.

Επαναπατρίστηκαν το 1982 και ζούσαν στην Κατερίνη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Σταματούλα Διαμαντή

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ,

Σαν σήμερα, πριν από 4 χρόνια, «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΧΡΗΣΤΟΣ Ιωάννη ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο κόμμα του, το ΚΚΕ, 40.000 δρχ.

Η σύζυγος Λίζα

Οι κόρες Ρούλα και Μάρω

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 30 Σεπτέμβρη, κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΖΑΧΑΡΙΑ ΔΕΛΑΚΑ, οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης Περιστερίου, 30.000 δρχ.

Η γυναίκα του Κωστούλα Δελακά

Τα παιδιά Θεόφραστος, Μαρία Δελακά

* * *

O Γεώργιος Παπαθεοδώρου από την ΚΟΒ «Νίκος Μπελογιάννης» του Τορόντο Καναδά, πρόσφερε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη των νεκρών μαχητών του ΔΣΕ Σάμου.

* * *

Φωτ.

Στις 15 Σεπτέμβρη 2001 πέθανε ο αγωνιστής της δημοκρατίας ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΛΙΑΣΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1919. Ορφανός από τα παιδικά του χρόνια, αγωνίστηκε για να επιβιώσει.

Το 1940 εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή πολέμησε τους φασίστες ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο και επί πέντε χρόνια έζησε μελλοθάνατος. Πέρασε από τις φυλακές Αβέρωφ, Γεντί Κουλέ, Κέρκυρας και Καβάλας για να αφεθεί ελεύθερος έπειτα από 20 χρόνια.

Ως το τέλος της ζωής του, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, οι συγγενείς του Δημήτριος, Αθανάσιος, Σπύρος, Ευαγγελία και Παρασκευή Νασιούλη προσφέρουν 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Χαλάστρας και 12.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Ο Γιώργος Χατζηδάκης προσφέρει 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Περιστερίου.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΣΣΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στο χωριό Ορμύλια Χαλκιδικής από γονείς αγρότες, το 1931.

Πέθανε στις 21 Αυγούστου 2001 στην Πολίχνη, όπου ζούσε με την οικογένειά του.

Η προσφορά του στους αγώνες στη δεκαετία του 1940, μέσα από τις ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις ήταν έντονη.

Στην τρίχρονη εμφύλια σύρραξη 1946-1949, ως μαχητής του ΔΣΕ, υπηρέτησε στα τμήματα Παλαιολόγου στην περιοχή της Χαλκιδικής και ανέπτυξε μεγάλη δράση.

Τον Αύγουστο του 1949 πιάστηκε τραυματισμένος. Γλίτωσε, βέβαια, αφού του είχαν συμπαρασταθεί άνθρωποι με καλές προθέσεις.

Μέχρι τελευταία ήταν τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» και υπέρμαχος των ιδεών για τις οποίες αγωνίστηκε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κέντρου Πολίχνης.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων στις 15 Αυγούστου 2001, προσφέραμε κάποια ενίσχυση στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η σύζυγός του Αγγελική

Τα παιδιά του Νίκος και Ελένη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ