ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
137 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ 1ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ
Ενα σπουδαίο ντοκουμέντο των Μαρξ - Ενγκελς

Στις 28 του Σεπτέμβρη 1864 στη διεθνή σύσκεψη των εργατών στο Σεντ Μάρτιν Χολ του Λονδίνου ιδρύθηκε η 1η Διεθνής. Ψυχή της Διεθνούς, ο πραγματικός της ηγέτης, ο καθοδηγητικός της νους ήταν ο Κ. Μαρξ, ενώ ξεχωριστός - δίπλα στον Μαρξ - ήταν και ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Φρ. Ενγκελς στην ιστορία της Διεθνούς.

Με την ευκαιρία της επετείου των 137 χρόνων από την ίδρυση της 1ης Διεθνούς παραδίδουμε, σήμερα, στους αναγνώστες του «Ρ» ένα άγνωστο, στο ευρύ ελληνικό αναγνωστικό κοινό, μαρξιστικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για το σχέδιο τροποποιήσεων άρθρων του Γενικού Καταστατικού και του Οργανωτικού Κανονισμού της Διεθνούς που επεξεργάστηκαν οι Μαρξ- Ενγκελς και ψηφίστηκε από το Γενικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 1872.

Το ντοκουμέντο αναδημοσιεύεται από την κυπριακή έκδοση των «Προβλημάτων της Ειρήνης και του Σοσιαλισμού» (τόμος 7ος, τεύχος 4/Απρίλης 1964). Για τη διευκόλυνση του αναγνώστη σημειώνουμε πως οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις, που έκαναν ο Μαρξ και ο Ενγκελς στο κείμενο των άρθρων του Καταστατικού και του Κανονισμού, δημοσιεύονται με κεφαλαία γράμματα. Στις υποσημειώσεις (που είναι του Ινστιτούτου Μαρξισμού-Λενινισμού της ΚΕ του ΚΚΣΕ) δημοσιεύονται τα κείμενα όπως ήταν πριν την αλλαγή τους. Μέσα στις παρενθέσεις δίνονται οι λέξεις και οι φράσεις που διαγράφτηκαν.

Εισαγωγή από το Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού

«Πιο κάτω δημοσιεύεται για πρώτη φορά σχέδιο τροποποιήσεων άρθρων του Γενικού Καταστατικού και του Οργανωτικού Κανονισμού της 1ης Διεθνούς που προετοιμάστηκε από τον Μαρξ και τον Ενγκελς και ψηφίστηκε από το Γενικό Συμβούλιο το καλοκαίρι του 1872.

Το αρχικό σχέδιο Καταστατικού είχε γραφτεί από τον Μαρξ τον Οκτώβρη του 1864 και εγκριθεί από το Γενικό Συμβούλιο την 1η του Νοέμβρη του ίδιου χρόνου ως Προσωρινό Καταστατικό. Το 1866 το Συνέδριο της Διεθνούς στη Γενεύη ενέκρινε το κείμενο του Καταστατικού και το συμπλήρωσε με τον Οργανωτικό Κανονισμό. Το 1871 με απόφαση της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου ο Μαρξ και ο Ενγκελς ετοίμασαν μια νέα έκδοση του Καταστατικού και του Κανονισμού, αναθεωρημένη, με βάση τις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνεδρίων της Διεθνούς και της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου. Η έκδοση του 1871 ήταν η τελευταία επίσημη έκδοση του Καταστατικού και του Κανονισμού της Διεθνούς.


Το εν λόγω σχέδιο Καταστατικού και Κανονισμού έπρεπε να συζητηθεί στο Συνέδριο της Χάγης (Σεπτέμβρης 1872). Στο Συνέδριο όμως δεν προτάθηκε το σχέδιο ολόκληρο. Ο Μαρξ και οι συνεργάτες του περιορίστηκαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη μόνο μερικά, τα πιο σπουδαία σημεία του. Στο Γενικό Καταστατικό προστέθηκε το άρθρο 8 (με αριθμό 7α) και στον Οργανωτικό Κανονισμό τα άρθρα για το δυνάμωμα της πειθαρχίας και του συγκεντρωτισμού στις οργανώσεις της Διεθνούς (άρθρα 2 και 6 του II μέρους).

Το δημοσιευόμενο ντοκουμέντο περιέχει τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις που έκανε ιδιόχειρα ο Κ. Μαρξ στη γαλλική έκδοση του 1871 του Γενικού Καταστατικού και του Οργανωτικού Κανονισμού.

Το ντοκουμέντο ετοιμάστηκε για τον Τύπο από τον Β. Κουνινά, ανώτερο επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού της ΚΕ του ΚΚΣΕ».

ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΓΚΕΛΣ (1872)
A. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΤΩΝ

1. Η παρούσα ένωση ιδρύθηκε με σκοπό ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ1 που επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την υπεράσπιση, την ανάπτυξη και την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

4. Το κάθε Συνέδριο καθορίζει τον χρόνο και τον τόπο σύγκλησης του επόμενου Συνεδρίου. Οι αντιπρόσωποι συγκεντρώνονται στον καθορισμένο χρόνο και τόπο χωρίς ειδική πρόσκληση. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ `Η Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

Το St. Martin's Hall, στο Λονδίνο, όπου έλαβε χώρα η ίδρυση της 1ης Διεθνούς
Το St. Martin's Hall, στο Λονδίνο, όπου έλαβε χώρα η ίδρυση της 1ης Διεθνούς
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ - ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ `Η ΠΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ (ΚΟΠΤΑΤΣΙΑ), ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΛΕΞΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ2.

Στις ετήσιες συνεδριάσεις του το Γενικό Συνέδριο ακούει έκθεση για την ετήσια δράση του Γενικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης το Γενικό Συμβούλιο μπορεί να συγκαλέσει Γενικό Συνέδριο πριν από την καθορισμένη προθεσμία του ενός χρόνου.

6. Το Γενικό Συμβούλιο είναι διεθνές όργανο που πραγματοποιεί τη σύνδεση ανάμεσα στις διάφορες εθνικές και τοπικές ομάδες της Ενωσης, επιδιώκοντας: Οι εργάτες της μιας χώρας να είναι πάντα πληροφορημένοι για το κίνημα της τάξης τους σε όλες τις άλλες χώρες, να μελετώνται ταυτόχρονα και κάτω από γενική καθοδήγηση οι κοινωνικές συνθήκες στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα ζητήματα που ανακύπτουν σ' έναν σύνδεσμο, παρουσιάζουν όμως γενικό ενδιαφέρον, να συζητούνται από όλους και στις περιπτώσεις που επιβάλλονται άμεσα πρακτικά μέτρα (λ.χ. σε περίπτωση διεθνών συγκρούσεων), οι σύνδεσμοι που ανήκουν στην Ενωση να δρουν ταυτόχρονα και συντονισμένα. Σε όλες τις αναγκαίες περιπτώσεις το Γενικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να κάνει προτάσεις στους διάφορους εθνικούς ή τοπικούς συνδέσμους. Για να διευκολύνονται οι δεσμοί, το Γενικό Συμβούλιο δημοσιεύει περιοδικούς απολογισμούς.

7. Επειδή η επιτυχία του εργατικού κινήματος σε κάθε χώρα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη δύναμη της ενότητας και την οργάνωση, και επειδή το όφελος που αποφέρει το διεθνές Γενικό Συμβούλιο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αν έχει να κάμει με λίγα εθνικά κέντρα εργατικών ενώσεων ή με ένα πλήθος μικρών και σκόρπιων τοπικών συνδέσμων, τα μέλη της Διεθνούς Ενωσης πρέπει, το καθένα στη χώρα του, να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις για τη συνένωση των σκόρπιων εργατικών συνδέσμων σε εθνικές οργανώσεις, εκπροσωπούμενες από εθνικά κεντρικά όργανα, ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. Είναι αυτονόητο, ωστόσο, ότι η εφαρμογή αυτού του άρθρου του Καταστατικού εξαρτάται από τις ιδιομορφίες των νόμων της κάθε χώρας και ότι, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που δημιουργούν οι νόμοι, οι αυτοτελείς τοπικοί σύνδεσμοι μπορούν να αποκαθιστούν άμεσες επαφές με το Γενικό Συμβούλιο.

8. ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΠΟΡΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΩΣ ΤΑΞΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΠΟΥ Ν' ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΧΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΠΟΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ. ΑΥΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ, Η ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.

Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΠ' ΑΥΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΛΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝ ΜΟΧΛΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ3.

9. Μέλος της Διεθνούς Ενωσης Εργατών μπορεί να γίνει ο καθένας που παραδέχεται και υπερασπίζεται τις αρχές της. ΩΣΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Ο ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ. Κάθε τμήμα ευθύνεται για την άμεμπτη διαγωγή των μελών που στρατολογεί.

11. ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΩΣΗ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΉΣΟΥΝ4 ανέπαφες τις υπάρχουσες οργανώσεις τους.

B. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
I. ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

2. ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ `Η ΟΜΑΔΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΧΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 50 ΜΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΡΌΣΩΠΟ5.

3. ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ `Η ΟΜΑΔΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 50 ΜΕΛΗ, ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ 10 ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΜΕΛΗ6.

6. Η συμμετοχή στα Συνέδρια με δικαίωμα θετικής ψήφου θα επιτρέπεται στο μέλλον μόνο για τους αντιπροσώπους εκείνων των συνδέσμων, τμημάτων ή ομάδων που ανήκουν στη Διεθνή και έχουν πληρώσει στο Γενικό Συμβούλιο τις συνδρομές τους. (Ταυτόχρονα, οι αντιπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων και εργατικών συνεταιριστικών συλλόγων εκείνων των χωρών, όπου οι νόμοι εμποδίζουν την τακτική οργάνωση της Διεθνούς, επιτρέπεται να πάρουν μέρος στα Συνέδρια στη συζήτηση ζητημάτων αρχών, δεν παίρνουν όμως μέρος στη συζήτηση των οργανωτικών ζητημάτων και στην ψηφοφορία πάνω στα ζητήματα αυτά).

7. Οι συνεδριάσεις του Συνεδρίου είναι δύο ειδών: Κλειστές για τα οργανωτικά ζητήματα και ανοιχτές, όπου συζητούνται και μπαίνουν σε ψηφοφορία ζητήματα ΑΡΧΩΝ7, που αναφέρονται στο πρόγραμμα του Συνεδρίου.

8. Το Γενικό Συμβούλιο επεξεργάζεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου, που περιλαμβάνει τα ζητήματα που έθεσε στην ημερήσια διάταξη το προηγούμενο Συνέδριο, καθώς και τα ζητήματα που υπέβαλε συμπληρωματικά το Γενικό Συμβούλιο, αλλά και εκείνα που παρουσίασαν για έγκριση στο Γενικό Συμβούλιο τα διάφορα τμήματα και ομάδες ή οι επιτροπές τους ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ.

Ολα τα τμήματα, ομάδες ή επιτροπές που θέλουν να προτείνουν να συζητήσει το επικείμενο Συνέδριο ένα ζήτημα που δεν έχει τεθεί από προηγούμενο Συνέδριο, πρέπει να γράψουν γι' αυτό στο Γενικό Συμβούλιο έως τις 31 του Μάρτη.

II. ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

2. Το Γενικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει την εκπλήρωση των αποφάσεων των Συνεδρίων ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ.

3. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ8.

6. ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, ΕΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ, ΤΜΗΜΑΤΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ `Η ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΜΙΑ `Η ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟΝ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΣΕ 30 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΝΕΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ. ΑΝ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΩΣΤΟΣΟ, ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ, ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ9.

8. Ολοι οι αντιπρόσωποι, που ορίζονται από το Γενικό Συμβούλιο για την εκπλήρωση ειδικών αποστολών, έχουν δικαίωμα να παραβρίσκονται και να διατυπώνουν τη γνώμη τους σε όλες ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ `Η ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ, ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ10.

V. ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ

2. Ο ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ. ΓΙΑ ΔΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ11.

1 «Να αποτελέσει το κέντρο επαφών και συνεργασίας ανάμεσα στους εργατικούς συνδέσμους, που υπάρχουν στις διάφορες χώρες» και

2 «Το Γενικό Συμβούλιο μπορεί σε περίπτωση ανάγκης να αλλάξει τον τόπο σύγκλησης του Συνεδρίου, δεν έχει όμως το δικαίωμα να παρατείνει το χρόνο σύγκλησής του. Το Συνέδριο καθορίζει κάθε χρόνο την έδρα του Γενικού Συμβουλίου και εκλέγει τα μέλη του. Το εκλεγμένο με αυτόν τον τρόπο Γενικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να συμπληρώνει τη σύνθεσή του με νέα μέλη»

3 «8. Κάθε τμήμα έχει το δικαίωμα να ορίζει τον γραμματέα του για την αλληλογραφία με το Γενικό Συμβούλιο»

4 «11. Οι εργατικοί σύνδεσμοι, που ανήκουν στη Διεθνή Ενωση, ενώνονται σε μια ακατάλυτη συμμαχία αδελφικής συνεργασίας, ταυτόχρονα όμως διατηρούν»

5 «2. Κάθε τμήμα, ανεξάρτητα από αριθμό μελών, έχει δικαίωμα να στείλει στο Συνέδριο αντιπρόσωπο»

6 «6. Το τμήμα ή η ομάδα, που έχει πάνω από 50 μέλη, έχει δικαίωμα να στείλει επιπλέον αντιπρόσωπο για κάθε 50 μέλη πάνω από τον αριθμό αυτό». Σε συνέχεια λόγω της διαγραφής του άρθρου 5: «Σε περίπτωση που κάποιο τμήμα δεν είναι σε θέση να στείλει αντιπρόσωπο, μπορεί να ενωθεί με γειτονικά τμήματα για την εκλογή αντιπροσώπου από κοινού», αλλάζει η αρίθμηση των άρθρων.

7 «γενικά»

8 «3. Το Γενικό Συμβούλιο εκδίδει συχνά, όσο φυσικά το επιτρέπουν τα μέσα του, δελτίο ή έκθεση που περιέχει κάθε τι ενδιαφέρον για τη Διεθνή Ενωση Εργατών. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώνει όλα τα υλικά που του στέλνουν τα ομοσπονδιακά συμβούλια ή επιτροπές διαφόρων χωρών καθώς και άλλα υλικά που είναι σε θέση να προμηθευτεί με άλλο τρόπο. Το δελτίο, που συντάσσεται σε διάφορες γλώσσες, αποστέλλεται δωρεάν στα ομοσπονδιακά συμβούλια ή επιτροπές, που στέλνουν ένα αντίτυπο σε κάθε τμήμα τους. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να δημοσιευτούν τέτοια δελτία το Γενικό Συμβούλιο στέλνει κάθε τρεις μήνες στα διάφορα ομοσπονδιακά συμβούλια και επιτροπές γραπτή ανακοίνωση για δημοσίευση στις εφημερίδες των αντιστοίχων χωρών και κυρίως στα όργανα της Διεθνούς»

9 «6. Το Γενικό Συμβούλιο έχει επίσης το δικαίωμα να διαγράφει από τη Διεθνή οποιοδήποτε τμήμα για την περίοδο μέχρι το επόμενο Συνέδριο»

10 «τις συνεδριάσεις των ομοσπονδιακών συμβουλίων ή επιτροπών των περιοχών ή τοπικών επιτροπών και των τοπικών τμημάτων, δεν έχουν όμως θετική ψήφο»

11 Λόγω της προσθήκης του νέου αυτού άρθρου αλλάζει η παραπέρα αρίθμηση των άρθρων


Παρουσίαση
Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ