ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με τα «μούτρα» στο ξεπούλημα

«Τον καλύτερό της εαυτό» δίνει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά για την επιτάχυνση του ξεπουλήματος του Οργανισμού, ικανοποιώντας πλήρως τους εντολοδόχους της, κυβέρνηση και ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό ξεκαθάρισε χτες ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΠ κ. Μανιατόπολος στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων Πειραιά, που πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στο ΔΣ του ΟΛΠ.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν εξέφρασε μόνο τις προσωπικές του απόψεις, αλλά όλο το ΔΣ, αφού κανείς δεν πήρε το λόγο να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό, ξεκάθαρα υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα των συνδικαλιστών για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης είναι αυθαίρετα και δεν τα συμμερίζεται σε καμία περίπτωση, καθώς και ότι ο νόμος είναι νόμος και δεν μπορεί να πάει κόντρα σ' αυτόν. Επιπλέον, πιστεύει ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση, γιατί όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση δε θα τη στήριζε.

Ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έκανε και την εισηγητική τοποθέτηση μετέφερε στο ΔΣ του ΟΛΠ τη θέση της επιτροπής, η οποία και είναι αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Υπογράμμισε ότι ο ΟΛΠ πρέπει να παραμείνει 100% στο δημόσιο, καθώς και ότι αυτή η ιδιωτικοποίηση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους του λιμανιού, αλλά και συνολικότερα για όσους δραστηριοποιούνται γύρω από τη λιμάνι. Οι ελαστικές μορφές, απασχόλησης, τα «γκέτο», θα συνθέτουν τη νέα εικόνα του λιμανιού. Δήλωσε, επίσης, ότι η επιτροπή διαφωνεί κάθετα και με τη λογική που εκφράζεται από ορισμένους φορείς, ότι το πρόβλημα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή γίνεται, τονίζοντας ότι η ουσία δεν είναι εκεί, αλλά στο ξεπούλημα του ΟΛΠ στους ιδιώτες. Τέλος, τόνισε ότι η συντονιστική επιτροπή, θα πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του μετώπου και του αγώνα, για να μπει φραγμός στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Ο Ι. Πουντίδης, πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, χαρακτήρισε «πολιτική απάτη» και «κίνηση με δόλο» την παραχώρηση χώρων σε ορισμένους δήμους, προκειμένου, όπως είπε, να αποσπάσει η κυβέρνηση τη σιωπή των δήμων μπροστά στο επιχειρούμενο ξεπούλημα. Αναφέρθηκε, με τη σειρά του, στις τραγικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση με τους ιδιώτες μέσα στο λιμάνι να κάνουν ό,τι θέλουν, καθώς και στο μέλλον των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος. Κάλεσε δε το ΔΣ του ΟΛΠ να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται μ' αυτή του την πρακτική. Τέλος, και ο Β. Ξένος μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε με τη σειρά του στις τραγικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, θα γίνουν σαφώς περισσότερα και χειρότερα.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Προσήλωση στον «κοινωνικό διάλογο»

Σταθερά προσανατολισμένη στη συμμετοχή της στην επιτροπή της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, ενώ η ΕΣΑΚ Δημοσίου προτείνει αγώνες

Με επιμονή η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ακολουθεί το δρόμο του «κοινωνικού διαλόγου» στο θέμα του νέου μισθολογίου και ετοιμάζεται να συμμετάσχει στη σχετική επιτροπή που συγκρότησε η κυβέρνηση. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ΠΑΣΚ επέμεινε στην ανάγκη συμμετοχής στην επιτροπή για το νέο μισθολόγιο, η ΔΑΚΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση έθεσαν διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή και η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε ξεκάθαρα τη μη συμμετοχή και τη δρομολόγηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ ασχολήθηκε με τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο Γενικό Συμβούλιο που θα γίνει την Παρασκευή, όπου και θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις για όλα τα θέματα, ασφαλιστικό, μισθολόγιο, θεσμικά. Ωστόσο, χτες, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων της στην επιτροπή για το μισθολόγιο, όσο και οι όροι ενός νέου μισθολογίου.

Θέση της ΕΣΑΚ Δημοσίου είναι η αγωνιστική διεκδίκηση αυξήσεων, με πρώτο μισθό τις 300.000 δρχ. καθώς και η υιοθέτηση από την ΑΔΕΔΥ του σχεδίου δράσης που έχει καταθέσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε σχέση με το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παιδεία, την υγεία και μια σειρά άλλα ζητήματα, με σκοπό την ανατροπή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Ειδικά για το θέμα του μισθολογίου, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή: «Το ζήτημα του νέου μισθολογίου και των αξόνων που θέτει η κυβέρνηση για τη δημιουργία του δεν είναι κάτι καινούριο. Το πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" προβλέπει τις αρχές στις οποίες κινείται η κυβέρνηση. Εσείς όμως ζητήσατε νέο μισθολόγιο, γνωρίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτό το πρόγραμμα. Η ΑΔΕΔΥ πρέπει να διεκδικήσει αυξήσεις και όχι αλλαγή μισθολογίου. Επωμίζεστε τεράστιες ευθύνες εάν συνεχίσετε σε αυτή την πορεία».

Να σημειωθεί ότι στις «συλλογικές διαπραγματεύσεις» που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνη, είχε σημειωθεί αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ, καθώς η κυβέρνηση έθετε ως προϋπόθεση για τη δημιουργία νέου μισθολογίου τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και άλλα μέτρα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τις οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή και με δηλωμένες, θεσμοθετημένες ακόμη, τις κυβερνητικές θέσεις και προθέσεις, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο «διαλόγου», ο οποίος μάλιστα μπορεί να... σεβαστεί τα αιτήματα που θα θέσουν στην κυβέρνηση!

Η πλειοψηφία εκτίθεται ακόμη περισσότερο, αφού το ζήτημα του νέου μισθολογίου μπήκε αρχικά από την ίδια την κυβέρνηση!

«ΣΟΦΤΕΞ»
Σε ρόλο πυροσβέστη η ΠΑΣΚΕ

Ενώ οι εργάτες ζητούν κινητοποιήσεις και καθώς αρχίζουν οι διαθεσιμότητες, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές παραπέμπουν σε διάλογο!

Ενώ έντονη αγανάκτηση επικρατεί σε όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου της Δράμας της χαρτοβιομηχανίας «ΣΟΦΤΕΞ» για τις διαθεσιμότητες που ανήγγειλε η εταιρία και ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είχαν ήδη υπογράψει υπόμνημα με το οποίο ζητούν την ακύρωση του συμβολαίου πώλησης της εταιρίας στην πολυεθνική «Λόκριτζ», οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ για μια ακόμα φορά ενήργησαν σαν πυροσβέστες των εργατικών αγωνιστικών διαθέσεων και κυματοθραύστες των κινητοποιήσεών τους.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχαν χτες το απόγευμα αντιπροσωπείες των δύο συνδικάτων εργαζομένων της επιχείρησης στη Δράμα, για να καθορίσουν πρόγραμμα κινητοποιήσεων ενάντια στις διαθεσιμότητες και για την ακύρωση του συμβολαίου, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ υπαναχώρησαν από τα καθολικά εργατικά αιτήματα με τη δικαιολογία ότι έχουν ενημέρωση πως το υπουργείο είναι έτοιμο να επαναδιαπραγματευτεί με την εταιρία τους όρους πώλησης της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της «ΣΟΦΤΕΞ» Δράμας, Χρήστος Βασιλειάδης, πρότεινε στη σύσκεψη την έναρξη κινητοποιήσεων με αίτημα την ακύρωση του συμβολαίου πώλησης, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ επέμειναν ότι έπρεπε να περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των ενεργειών του υπουργείου για επαναδιαπραγμάτευση με την επιχείρηση, πριν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα σύσκεψη για ανάκληση των διαθεσιμοτήτων. Την Πέμπτη εξάλλου, 13 Σεπτέμβρη, έχει οριστεί στη Δράμα νέα σύσκεψη των σωματείων για επανεξέταση του όλου θέματος.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό του εργοστασίου της Δράμας, εκτός το προσωπικό ασφαλείας που είναι περίπου 28 άτομα, δηλαδή 400 εργαζόμενους από τις 16 Σεπτέμβρη μέχρι τις 16 Νοέμβρη, που σημαίνει ότι για 2 μήνες θα νεκρωθεί κάθε παραγωγική διαδικασία.

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΔΥΣΤΟΣ»
Δεν πείθουν για την αθωότητά τους

Η σαπίλα κυριολεκτικά που είχε εξαπλωθεί στο τσιμεντάδικο πλοίο «ΔΥΣΤΟΣ», το οποίο βούλιαξε στις 28.12.1996 παίρνοντας μαζί του 20 ανθρώπινες ψυχές, οι τεράστιες ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) και της ιδιωτικής Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνικός Νηογνώμονας» (ΕΝ) που παρείχε απλόχερα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας σ' αυτό το σαπιοκάραβο, καθώς και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά της κυβέρνησης, που κάνουν πλάτες στις δολοφονικές δραστηριότητες των εφοπλιστών, είναι δεδομένα που δεν ανατρέπονται!

Παρά τις προσπάθειες που έκαναν χτες και προχτές οι μεγαλοδικηγόροι των υπευθύνων, στη δίκη για το ναυάγιο του «ΔΥΣΤΟΣ», που συνεχίζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, να πείσουν για το αντίθετο, οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της δίκης, με συγκεκριμένες μελέτες, έγγραφα, συγκλονιστικές μαρτυρίες, καθώς και με τα επιχειρήματα της πολιτικής αγωγής, καταδείχνουν τους υπεύθυνους του ναυαγίου, που δεν είναι άλλοι από την πλοιοκτήτρια εταιρία και τον ΕΝ.

Με επιχειρήματα που ήταν «τραβηγμένα από τα μαλλιά», οι μεγαλοδικηγόροι του ΕΝ και της πλοιοκτήτριας εταιρίας προσπάθησαν να πείσουν ότι καμία ευθύνη δεν έχουν η ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ και ο ΕΝ και ότι το πλοίο ήταν «μια χαρά» (!), επιχειρήματα όμως τα οποία δε φαίνεται να έπεισαν όσους τα άκουσαν. Οι μάρτυρες υπεράσπισης, που κατέθεσαν τις δυο προηγούμενες μέρες, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προσπάθησαν να πείσουν ότι οι επικεφαλής και στον ΕΝ και στην πλοιοκτήτρια εταιρία δεν έχουν ευθύνες, καθώς δεν ασχολούνται με τόσο εξειδικευμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση πλοίων, αξιοπλοΐα κλπ. καθώς υπάρχει ειδικό προσωπικό. Εγινε προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στον πλοίαρχο του πλοίου για κακούς χειρισμούς, ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο άσχημες γι' αυτό προκλήθηκε το ναυάγιο, αφού το πλοίο ήταν «καλό», καθώς και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία δεν «τσιγκουνεύεται» τα χρήματα και «συντηρούσε»... πολύ καλά τα βαπόρια της. Το ίδιο υποστήριξαν και για τον ΕΝ, ότι δηλαδή κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλιά του, όπως όλοι οι ευρωπαϊκοί νηογνώμονες.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για το ναυάγιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απολογία των κατηγορουμένων.

Συνέντευξη ΚΚΕ για τον ΟΛΠ

Αύριο Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Πειραιά, θα παραχωρηθεί Συνέντευξη Τύπου, από την Κομματική Οργάνωση Πειραιά με θέμα:

«Οι εξελίξεις γύρω από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και οι θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό».

«ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ»
«Οικειοθελής» μείωση προσωπικού

Σε πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων με κίνητρα» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η «ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ», θυγατρική της πολυεθνικής «ΖΗΜΕΝΣ», στο Βασιλικό Χαλκίδας. Στην επιχείρηση απασχολούνται σήμερα περίπου 600 εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ σε περιόδους αιχμής προσλαμβάνονται και περίπου 200 - 300 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (μηνιαίες, δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυεθνική προτίθεται να δείξει την πόρτα της εξόδου σε περίπου 200 εργαζόμενους, οι οποίοι δε θα αντικατασταθούν. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζόμενους, ενόψει και της συνάντησης του σωματείου με τη διοίκηση της εταιρίας που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ