ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Λίστα αεροπειρατών ενώ κλιμακώνουν το ανθρωποκυνηγητό

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα ονόματα των 19 αεροπειρατών που εμπλέκονται στις επιθέσεις της περασμένη Τρίτης έδωσε χτες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα παραμένει σε εξέλιξη ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών και των υποστηριχτών τους όχι μόνον στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού...

Οι περισσότεροι από τους 19 που αναφέρονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης πιστεύεται πως είχαν εκπαίδευση επαγγελματία πιλότου και ζούσαν στη Φλόριδα. Οι άλλοι καταγράφονται ως ύποπτοι που ζούσαν στο Νιου Τζέρσεϊ, στην Καλιφόρνια, στη Μασαχουσέτη και στην Αριζόνα.

Ανάμεσα στους πιλότους συγκαταλέγονται ο 33χρονος Μοχάμεντ Ατα από το Χόλιγουντ και ο Κόραλ Σπριντς από τη Φλόριδα, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές ως ενεχόμενοι με οργάνωση φανατικών ισλαμιστών που σχεδίαζε επιθέσεις σε αμερικάνικους στόχους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ατα ήταν στο αεροσκάφος της πτήσης 11 των Αμέρικαν Αιρλάινς, όταν αυτό συνετρίβη στο βόρειο πύργο του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ. Εξαιρετικά φειδωλό ήταν το FBI όσον αφορά το πρόσωπο του αεροπειρατή Μαχέντ Μόκεντ, ο οποίος ήταν στο αεροσκάφος της Αμέρικαν Αιρλάινς πτήση 77 που συνετρίβη στο Πεντάγωνο. Πέρα απ' το όνομά του δεν έδωσε κανένα απολύτως στοιχείο.

Associated Press

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, έδωσε τη λίστα με τα ακόλουθα «στατιστικά» στοιχεία: οι δώδεκα από τους αεροπειρατές ζούσαν στη Φλόριδα εκ των οποίων οι έξι στο Ντέλρεϊ Μπιτς. Τρεις αναφέρθηκε πως είχαν ζήσει στην Καλιφόρνια και άλλοι δύο με το ίδιο επώνυμο (οι Ναουάκ και Σάλεμ Αλχάμζι) αναφέρθηκε πως ζούσαν στο Φορτ Λι, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Ούτε το FBI, ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα τις εθνικότητες των 19.

Νωρίτερα, άντρες των συνεργείων διάσωσης στο Πεντάγωνο ανακοίνωσαν πως βρήκαν τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους της American Airlines και πως έχουν αρχίσει οι σχετικές έρευνες για την ανάλυση των όποιων πληροφοριών έχουν καταγραφεί σ' αυτά.

Την ώρα, πάντως, που το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδινε την παραπάνω λίστα, οι έρευνες των πρακτόρων του FBI και των μυστικών αρχών ασφαλείας κλιμακώνονταν και κινούνταν προς πάσα κατεύθυνση όχι απαραίτητα μόνον εντός των ΗΠΑ... Οσον, όμως, αφορά στους δεκάδες αραβικής καταγωγής πολίτες που συνελήφθησαν προχτές βράδυ στα αεροδρόμια της Ν.Υόρκης, αφέθηκαν ελεύθεροι διότι δε βρέθηκαν στοιχεία εμπλοκής τους ή διασύνδεσής τους με την υπόθεση των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη.

Σε συλλήψεις και ανακρίσεις υπόπτων, κυρίως αραβικής καταγωγής, προέβησαν και οι αρχές ευρωπαϊκών χωρών (Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία) αλλά και ασιατικών σε στενή συνεργασία με τους εκεί Αμερικανούς πράκτορες (όπως οι Φιλιππίνες).

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε η συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας κρούσης από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ, με στόχο τη συγκέντρωση και παροχή πληροφοριών στις ΗΠΑ. Η ομάδα ονομάζεται «Δύναμη Κρούσης της 11ης Σεπτεμβρίου» και το στρατηγείο της θα στεγάζεται στο αρχηγείο της Ιντερπόλ στη Λυόν.

Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόναλντ Νομπλ ανακοίνωσε χτες χαρακτηριστικά πως αφ' ενός είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία της ΙΝΤΕΡΠΟΛ που συγκροτείται ειδική ομάδα αντιμετώπισης κρίσης» και αφ' ετέρου πως η οργάνωση δέχτηκε εκατοντάδες μηνύματα από «τουλάχιστον 40 χώρες με πληροφορίες» περί των πιθανών τρομοκρατών και των συνεργατών τους.

Γενικεύεται η υστερία

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους του αεροδρομίου της Βοστόνης

Associated Press

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους του αεροδρομίου της Βοστόνης
Ημέρα πένθους εις μνήμην των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, μετά από τη σχετική απόφαση, η χτεσινή για τις χώρες της ΕΕ, της Βαλτικής, αλλά και πολλές άλλες ανά τον κόσμο, ενώ πλήθος κόσμου συρρέει στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές για να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Αυτή είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι αυτή των έκτακτων μέτρων ασφαλείας, της αστυνομοκρατίας και του πολεμικού κλίματος.

Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση σύστασης ενός ειδικού τμήματος στη Europol, το οποίο θα συγκεντρώνει στοιχεία και πληροφορίες από όλες τις αστυνομικές αρχές της Ευρώπης, ακολούθησε, χτες, η γνωστοποίηση της σύστασης ανάλογης υπηρεσίας και από την Interpol, με την οποία θα συνεργάζονται όλες οι μυστικές υπηρεσίες. Ηδη, όμως, η τρομο-λαγνεία μοιάζει να λαμβάνει σάρκα και οστά, καταλαμβάνοντας τη μία μετά την άλλη όλες τις χώρες, αρχής γενομένης από την Ευρώπη.

Οπως έγινε γνωστό, συλλήψεις «υπόπτων μουσουλμάνων» είτε Ιρανών είτε αραβικής καταγωγής, έγιναν στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία και στις Φιλιππίνες. Τίποτε περισσότερο, όμως, δε γνωστοποιήθηκε για το γιατί θεωρήθηκαν ύποπτοι αυτοί οι άνθρωποι ή ποια είναι η πορεία των ερευνών. Στη Βρετανία και στη Γερμανία, συνελήφθησαν 1 και 2 άνθρωποι αντίστοιχα, αραβικής καταγωγής, οι οποίοι, μετά το πέρας του 24ώρου, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον τους.

Ελεγχοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Associated Press

Ελεγχοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού
Στη δίνη της υστερίας και του μίσους μοιάζει, τάχιστα, να εισέρχεται και η Ευρώπη. Ετσι, χτες, στη Λισαβόνα εκκενώθηκε, την ώρα της καθιερωμένης προσευχής, το μουσουλμανικό τέμενος της πρωτεύουσας, μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας «για να τιμωρηθούν οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες». Στη Σουηδία σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων. Στη Στοκχόλμη καταστράφηκε από αγνώστους ένα παλαιστινιακό εστιατόριο, στου οποίου τους τείχους γράφτηκαν συνθήματα, όπως «Θάνατος στους Αραβες, ζήτω οι ΗΠΑ». Στο Γκέτεμποργκ, ένας Ιρανός οδηγός ταξί δέχτηκε βίαιη επίθεση από αγνώστους, που τον τραυμάτισαν.

Η αυξανόμενη βία οδήγησε το Χριστιανικό και Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Σουηδίας να προβούν σε κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις βίαιες επιθέσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Μάλιστα, νεολαίες όλων των θρησκευμάτων προγραμματίζουν, για σήμερα, μεγάλη κοινή συγκέντρωση στο κέντρο της Στοκχόλμης, με κεντρικό σύνθημα την καταδίκη κάθε είδους βίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο Βέλγιο, οι αρχές απαγόρευσαν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης μνήμης, την Κυριακή, για τους νεκρούς στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα που διοργάνωνε το Αραβικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι «δεν είναι πρέπουσες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο». Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του Συμβουλίου, το οποίο κατηγόρησε τις αρχές ότι δεν επιτρέπουν, αδικαιολόγητα, τις εκδηλώσεις μνήμης για τους Παλαιστίνιους νεκρούς.

Αστυνομικοί έξω από το «Οτέλ Νατιονάλ» στη Ρώμη

Associated Press

Αστυνομικοί έξω από το «Οτέλ Νατιονάλ» στη Ρώμη
Επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη

Επιμνημόσυνη δέηση εψάλη χτες στη Μητρόπολη της Αθήνας, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, για τα θύματα της επίθεσης στις ΗΠΑ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, υπουργοί και στελέχη των κομμάτων. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, δήλωσε ότι «η τρομοκρατική βία δεν έχει διέξοδο, οδηγεί μόνο στην καταστροφή και σε μια κοινωνία ανελεύθερη και κλειστή» και «έχουμε χρέος να στραφούμε ενάντια σε τέτοια εξέλιξη». Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και τόνισε ότι «με τη στενή διεθνή συνεργασία θα εντοπίσουμε τους δράστες και τα αίτια πίσω από αυτά τα τραγικά γεγονότα».

Χριστόδουλος: Εκεί οδηγεί η αδικία...

Στο μεταξύ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, χτες το πρωί από το ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Χολαργό, επισήμανε ότι οι αδικίες που επιφέρουν οι άνθρωποι της εξουσίας είναι κατ' ουσία υπεύθυνες για τα γεγονότα στις ΗΠΑ. «Βλέπετε, είπε, πού οδηγούν τα πράγματα οι ανισότητες και οι αδικίες που επικρατούν στη Γη. Βλέπετε τις τραγικές συνέπειες απονενοημένων διαβημάτων, όπως αυτής της τρομοκρατικής εκδήλωσης στις ΗΠΑ. Ολοι έχουμε φρίξει για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, για το πού μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους οι απανωτές αδικίες που γίνονται και συμβαίνουν πάνω στη Γη». Και πρόσθεσε: «Βεβαίως τα αθώα θύματα αυτής της τραγωδίας δεν έφταιγαν σε τίποτα, πρέπει όμως οι άνθρωποι της ευθύνης και της εξουσίας να σκεφτούν κάποτε, ότι δεν μπορούν να ασυδοτούν και να ασεβούν απέναντι στη δικαιοσύνη του Θεού και των ανθρώπων. Οταν θα υπάρξει δικαιοσύνη, θα υπάρξει και ειρήνη».

Δημοσιογράφος στον εισαγγελέα

Μπορεί στις ΗΠΑ να καλλιεργείται ένα κλίμα υστερίας τις τελευταίες μέρες, αλλά φαίνεται πως τα σκάγια του έχουν αρκετά μεγαλύτερη εμβέλεια και φτάνουν μέχρι και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Τάσος Γκουριώτης, της εφημερίδας «Δίκτυς», οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, που υπέβαλε εναντίον του ο γνωστός βιομήχανος Λαναράς, για ένα εξόφθαλμα χιουμοριστικό σχόλιο, που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα. Ακόμη, περισσότερο περίεργο, όμως, είναι το γεγονός, πως ο δημοσιογράφος συνελήφθη χτες το απόγευμα και κρατήθηκε όλο το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Να μη δοθεί άφεση αμαρτιών στον ιμπεριαλισμό

Τον ιμπεριαλισμό, ως αιτία για την επίθεση που έγινε στις ΗΠΑ, καταδίκασε ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην τοποθέτησή του στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι η επίθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί άφεση αμαρτιών στον ιμπεριαλισμό και στις αιματηρές επεμβάσεις σε όλο το κόσμο. Επισήμανε ακόμη ότι τέτοιες ενέργειες δε λύνουν το πρόβλημα, για το οποίο απαιτείται μαζική λαϊκή πάλη, καθώς και ότι πρέπει να επαγρυπνούν οι εργαζόμενοι για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην καταδίκη της επίθεσης έμεινε ο Σ. Παπασπύρος από την ΠΑΣΚΕ, ενώ την καταδίκασε και ο Γ. Αντωνάκος της ΔΑΚΕ, επισημαίνοντας ότι αθώα θύματα έχουν υπάρξει πολλά και σε άλλες περιπτώσεις. Την ανάγκη διαφύλαξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, επισήμανε ο Η. Βρετάκος από την Α.Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Θα αντισταθούμε και θα πάρουμε εκδίκηση»

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Διάγγελμα προς τον αφγανικό λαό έκανε, χθες, διά μέσου του ραδιοφώνου ο ηγέτης του κινήματος Ταλιμπάν, που εξουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Ο Ομάρ κάλεσε τους Αφγανούς να δείξουν ανδρεία και κουράγιο και να μη λιποψυχήσουν απέναντι στο θάνατο, σε περίπτωση που «κάποια χώρα ή οργάνωση πλήξει το αφγανικό έδαφος». Ο ηγέτης των Ταλιμπάν εκτίμησε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ σε βάρος του Αφγανιστάν θα είναι σφοδρότατη και πολύ ισχυρότερη από αυτήν του 1998. «Τότε έπληξαν μερικά στρατόπεδα, τώρα θα πλήξουν ολόκληρη τη χώρα», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τόσο ο Ομάρ, όσο και ο Αμπντούλ Χάι Μουταμαέν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, κατέστησαν σαφές ότι «θα υπερασπίσουν τη χώρα και θα εκδικηθούν με όλα τα μέσα την επίθεση». Ο Ομάρ, μάλιστα, εκτίμησε ότι η αμερικανική επιχείρηση δε θα καταφέρει, φυσικά, να πλήξει τον ίδιο τον Μπιν Λάντεν, αφού «ποτέ τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε επίπεδο συγκεκριμένων ατόμων». Το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης σε βάρος του Αφγανιστάν αντιμετωπίζεται σχεδόν ως βεβαιότητα από τους Ταλιμπάν, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι ο κύριος ύποπτος για τα τρομοκρατικά πλήγματα είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, που έχει το καταφύγιό του στη χώρα, αλλά και από την έντονη δραστηριότητα και το, περιορισμένο χρονικά, κλείσιμο, που σημειώθηκε, χθες, στα αεροδρόμια του γειτονικού Πακιστάν.

«Απίθανη» η ρωσική συμμετοχή, προσφέρονται Ουκρανία - Τουρκμενιστάν

Μία μέρα μετά την κοινή ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ρωσίας, περί στενής συνεργασίας στο θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας και της τιμωρίας των υπευθύνων για τα τρομοκρατικά πλήγματα στις ΗΠΑ, ο αρχηγός του Ρωσικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ανατόλι Κβασνίν, χαρακτήριζε «εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να πάρουν μέρος σε πράξεις αντεκδίκησης» εκτιμώντας, ταυτόχρονα, ότι «οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αυτά τα μέτρα μόνες τους».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος μετέβη, χτες, στο Τατζικιστάν. Ο Ιβανόφ τόνισε ότι «δε βλέπει καμία λογική βάση στην υποθετική δυνατότητα χρησιμοποίησης του εδάφους κάποιας ανεξάρτητης χώρας της Κεντρικής Ασίας για την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ο πρωθυπουργός του Τατζικιστάν, από την άλλη, Ακίλ Ακίλοφ, του οποίου η χώρα συνορεύει με το Αφγανιστάν, καθιστούσε σαφές ότι «έχει την πρόθεση να διευκολύνει κάποια αμερικανική επιχείρηση αλλά θα πρέπει πριν, να υπάρξει συνεννόηση με τη Ρωσία».

Ετοιμη να «βοηθήσει με κάθε τρόπο το ΝΑΤΟ για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της αποτρόπαιας πράξης» δήλωνε η ουκρανική ηγεσία σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από συνάντηση της επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, που συστάθηκε ως συμβουλευτικό όργανο σύσφιξης της συνεργασίας των δύο πλευρών, το 1997. Ανάλογες προθέσεις εξέφρασε και η ηγεσία του Τουρκμενιστάν, το οποίο επίσης συνορεύει με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον εκεί επιτετραμμένο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, Ερικ Σουλτζ ο οποίος είχε εντατικές διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ