ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Να μην είναι πρόσχημα για καταστολή

Ανακοινώσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

Από τις καταστροφές στο Πεντάγωνο

Associated Press

Από τις καταστροφές στο Πεντάγωνο
Στις αιτίες που γεννούν την τρομοκρατία και πλήγματα σαν αυτά που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ αλλά και το ενδεχόμενο αυτά να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για διαιώνιση και ένταση της πολιτικής που γεννά τη βία εστιάζουν την προσοχή τους, με τις ανακοινώσεις τους, τα περισσότερα κομμουνιστικά κόμματα.

ΚΚ Καναδά

Η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Καναδά, αφού εκφράζει την καταδίκη και τον αποτροπιασμό της για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ, τονίζει ότι «πραγματική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την άμεση και ενεργή συμμετοχή της εργατικής τάξης στον αποφασισμένο και συνειδητό αγώνα για δημοκρατία, ειρήνη και κοινωνική πρόοδο. Οι τρομοκρατικές ενέργειες υπονομεύουν τον αγώνα για προοδευτική αλλαγή, βάζουν στο περιθώριο και αδρανοποιούν το μαζικό κίνημα, δημιουργούν φόβους και αποπροσανατολισμό στην αντεπίθεση του λαού και προσφέρουν στον ιμπεριαλισμό και το συντηρητισμό το πρόσχημα, για να εντείνουν την καταστολή και την καταπίεση».

«Ενώ κατηγορηματικά καταδικάζουμε την τρομοκρατία, συνεχίζει η ανακοίνωση, το ΚΚ Καναδά είναι υποχρεωμένο να τονίσει ότι τέτοιες αδίστακτες τακτικές είναι προϊόν της οργής και της αγανάκτησης που μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο. Τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας εξαναγκάζονται να υποφέρουν από την καταστροφική μανία που γεννά η φτώχεια που απλώνεται μαζικά, την οικονομική λεηλασία και την κοινωνική ανισότητα στις αντίστοιχες χώρες τους και πρέπει να το κάνουν αυτό κάτω από συνθήκες που τους έχουν επιβάλει μια χούφτα από τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κάτω από την καθοδήγηση των ΗΠΑ».

Το ΚΚ Καναδά τονίζει ότι «η διεθνής τρομοκρατία μπορεί να κατασταλεί και τελικά να εξαλειφθεί μόνο από το δυνάμωμα των διεθνών σχέσεων στη βάση των αρχών της ειρήνης, της οικονομικής και κοινωνικής ισότητας και του πλήρους σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης όλων των λαών».

Εργατικό Κόμμα Βελγίου

«Περισσότερο από ότιδήποτε άλλο, οι επιθέσεις εναντίον του ΠΚΕ και του Πενταγώνου, που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, είναι σημεία της κρισιακής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται ολόκληρος ο κόσμος, ασχέτως τι λένε οι ηγέτες της "G8" υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κόμμα Βελγίου. Αφού εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τα αθώα θύματα των επιθέσεων, το Εργατικό Κόμμα Βελγίου εκφράζει και «το σοκ που έχει προκαλέσει η υποκρισία της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τα τεκταινόμενα».

«Το ανώτατο τεχνολογικό επίπεδο και ο υψηλός βαθμός ρίσκου, για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίθεσης, σε μια χώρα που βρίσκεται υπό τόσο σκληρά μέτρα ασφαλείας όπως οι ΗΠΑ, θα έκανε κάποιον να σκεφτεί ότι η επίθεση, που ξεκίνησε από αμερικανικό έδαφος, δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει χωρίς κάποια συνεργασία από το εσωτερικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή άλλες ανάλογες οργανώσεις». Το Εργατικό Κόμμα Βελγίου υπογραμμίζει τον κίνδυνο «αυτές οι επιθέσεις να χρησιμοποιηθούν για δήθεν νομιμοποίηση των όποιων ενεργειών των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που το κύμα διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο».

ΚΚ Σουηδίας

Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ, το ΚΚ Σουηδίας εκτιμά ότι για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία «θα πρέπει να υπάρξει ειρήνη, μία δίκαιη κοινωνία για όλους, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την πολιτική πάλη της εργατικής τάξης». «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν καθημερινά, εξαιτίας της άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης των ΗΠΑ. Είναι ιστορικό γεγονός ότι για δεκαετίες οι ΗΠΑ άσκησαν κρατική τρομοκρατία ενάντια σε λαούς, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας, της νότιας Ευρώπης», τονίζεται στην ανακοίνωση για να υπενθυμιστεί ότι «σε πολλές διαδηλώσεις, τον τελευταίο καιρό, στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα, στο Σιάτλ, στην Πράγα, στη Νίκαια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, καταγγέλλοντας την παγκόσμια αδικία του ιμπεριαλισμού. Αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν».

Το ΚΚ Σουηδίας καταλήγει με την επισήμανση ότι «είναι εμφανής ο κίνδυνος οι ΗΠΑ, προκειμένου να αποδείξουν την ισχύ τους, να επιτεθούν αδιακρίτως και βιαίως ενάντια σε όλους όσους εκτιμούν ότι είναι εμπόδια στην ηγεμονία τους».

Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

Τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, το οποίο απευθύνει έκκληση στο λαό και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ «να επιδείξουν ωριμότητα και αυτοσυγκράτηση. Θρέφοντας αντι-αραβικά και ισλαμο-φοβικά συναισθήματα ή προκαλώντας μαζική υστερία στη βάση του αιτήματος για εκδίκηση, δεν μπορεί να βοηθήσει σε τίποτε». «Είναι η ώρα, καταλήγει το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, όλοι οι αντιρατσιστές, όλοι οι φιλειρηνιστές να συνεργαστούν σε όλες τις χώρες για την ειρήνη».

ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας

Στην απόφαση των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναφέρονται, κυρίως, σε κοινή τους δήλωση ο αρχηγός του ΚΟΔΗΣΟ Καμπί Ζίμμερ και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Ρόλαντ Κλάους. «Το άρθρο αναφέρεται στην επίθεση ενός κράτους ενάντια σ' ένα κράτος - μέλος της συμμαχίας, όχι σε μια ένοπλη επίθεση μιας τρομοκρατικής ομάδας. Γι' αυτό το λόγο η απόφαση είναι επισφαλής από νομική άποψη. Από πολιτική άποψη, μπορεί να κλιμακώσει αντί να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει ανταπάντηση ενάντια σε αθώα θύματα, προειδοποιεί το ΚΟΔΗΣΟ, πρέπει να αποκατασταθεί η ειρήνη, και όχι μία αλυσίδα βίας και μία ασύδοτη απάντηση βίας».

Γερμανικό ΚΚ

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές, γιατί είναι παντελώς αρνητικές στην προσπάθεια επίλυσης των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων όλων μας», υπογραμμίζει το Γερμανικό ΚΚ, εκφράζοντας τη θλίψη για τα χιλιάδες θύματα. «Την ίδια στιγμή, σημειώνει, τέτοιες επιθέσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία, στο παρελθόν, υποστήριξε την τρομοκρατική δραστηριότητα σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως είναι η Μέση Ανατολή ή τα Βαλκάνια».

Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας

Εκτός από τη θλίψη και τον αποτροπιασμό, ο επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Γκενάρο Μιλιόρε, εκφράζει «μεγάλη ανησυχία για τη δημοκρατία» και απευθύνει έκκληση σε όλους να συμβάλουν στην ενίσχυση της δημοκρατικής δράσης και να δραστηριοποιηθούν, ώστε να αποφευχθεί κάθε αντίδραση που θα πηγάζει από το μίσος και τη βία».

Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση

Εκφράζοντας την καταγγελία της «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» για τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, η ΚΔΛΕ υπενθυμίζει ότι ο κουρδικός λαός, εδώ και δεκαετίες, είναι θύμα τρομοκρατίας και καταγγέλλει τις τουρκικές, τις ρουμανικές και τις ουγγρικές αρχές ότι προσπαθούν να αναμείξουν τον κουρδικό λαό και την ηγεσία του στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ.

ΚΚ Μπαγκλαντές

Την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την αμερικανική επιμονή να πάρει εκδίκηση και από το κλίμα σοβινισμού και ρατσισμού σε βάρος όλων των μουσουλμάνων, επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΚΚ Μπαγκλαντές, Μαντζουρούλ Αχσάν Κχαν, υπογραμμίζοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι τεράστιες και οι ΗΠΑ θα πρέπει να τις λάβουν υπόψιν τους», ενώ καταλήγει ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που στήριξαν τρομοκράτες, σαν αυτούς που σήμερα καταζητούν, για να ανατρέψουν προοδευτικές κυβερνήσεις.

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κήρυξαν πόλεμο και αποφάσισαν αντίποινα χωρίς να έχουν προσδιορίσει τον εχθρό», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ, εκτιμά το ΚΕ Τουρκίας, θα «προσπαθήσουν να αποτελειώσουν όσες δουλιές έχουν αφήσει στη μέση σε διάφορες περιοχές του κόσμου» και τονίζει ότι «η τρομοκρατία δεν έχει τέλος, όπως και ο ιμπεριαλισμός. Ο ιμπεριαλισμός ο ίδιος τρέφει και διατηρεί την τρομοκρατία» και καταλήγει ότι ο «αμερικανικός λαός πρέπει να εξετάσει το γιατί βίωσε ένα τόσο φρικτό συμβάν, γιατί έχασε χιλιάδες αθώους» και να μην επιτρέψει να ξαναχρησιμοποιηθεί το αίμα αθώων ως πρόσχημα για νέα αιματοκυλίσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ