ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Καμιά εμπλοκή από τη χώρα μας

Ανακοινώσεις ελληνικών μαζικών φορέων κι οργανώσεων για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ και τις συνέπειές τους

«Η πολιτική της χώρας μας πρέπει να προκρίνει αναίμακτες και ειρηνικές μεθόδους, την αποφυγή πιθανής εμπλοκής σε πολεμικές επιχειρήσεις, που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, η οποία εν συνεχεία καλεί «τους εργαζομένους στο δημόσιο να αντιταχθούν αγωνιστικά και να αποτρέψουν τους πολεμικούς σχεδιασμούς», ενώ «απαιτεί πολιτική αποφυγής της χώρας μας στους ανθρωποκτόνους σχεδιασμούς και θα πάρει σ' αυτήν την κατεύθυνση πρωτοβουλίες και θα συμμετάσχει σε ανάλογες δραστηριότητες».

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας σε Δελτίο Τύπου τονίζει πως «ο ελληνικός λαός δεν έχει καμιά υποχρέωση να πειθαρχήσει στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», και υπογραμμίζει: «Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας μας».

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας εκφράζει «την οδύνη της για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και τις καταδικάζει απερίφραστα. Παράλληλα, θεωρεί ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες πρέπει να αντιδράσουν ψύχραιμα, να απομονώσουν και να τιμωρήσουν τους πραγματικούς ενόχους και, παράλληλα, να ασκήσουν μια πολιτική για εξάλειψη των βασικών αιτιών που γεννούν και αναπαράγουν την τρομοκρατία. Ο χώρος του πετρελαίου με όλες τις προεκτάσεις του είναι το βαρόμετρο του κόσμου. Η ειρήνη και η ομαλότητα στο διεθνές στερέωμα είναι προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας του».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «ομόφωνα τη βαθιά του λύπη για τα χιλιάδες αθώα θύματα, όπως εξέφρασε με την ίδια ευαισθησία τη λύπη του για τα αθώα θύματα της Χιροσίμα, του Ναγκασάκι, του Κόλπου, της Γιουγκοσλαβίας κλπ.». Στην ανακοίνωσή του «δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε κάθε είδους αντίποινα με τη χρήση της βίας και του τρόμου» και καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί σ' αυτή την υπόθεση, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για δημιουργία ενός νέου Βιετνάμ».

«Η Ιστορία έχει διδάξει ότι οι σταυροφορίες των λεγόμενων δυτικών χωρών δεν έγιναν για να προστατεύσουν κάποιους, αλλά για την άλωση των αγορών. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε οποιαδήποτε περιστολή των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και μια σειρά από μέτρα που επεξεργάζονται τα επιτελεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σ' αυτό το πλαίσιο». Τα παραπάνω δηλώνει κατηγορηματικά η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που με απόφαση του ΔΣ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Ν. Υόρκη και εκφράζει τη λύπη της για τα θύματα, τονίζει, όμως, ότι στο όνομα οποιασδήποτε τρομοκρατίας δεν είναι δυνατό να γίνεται τρομοκράτηση λαών.

Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου Λέσβου με χτεσινή τους ανακοίνωση «εκφράζουν τη λύπη τους προς τον αμερικανικό λαό για τα χιλιάδες θύματα από το τρομοκρατικό χτύπημα», ωστόσο «εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αξιοποίηση αυτού του γεγονότος για να πληγούν χώρες και λαοί με αποτέλεσμα νέες εκατόμβες... (Προκύπτουν) νέοι κίνδυνοι για την ειρήνη και την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών με το πρόσχημα των προσπαθειών πάταξης της τρομοκρατίας». Τέλος, «καλούν την κυβέρνηση να μη συμμετάσχει σε αυτά τα σχέδια».

Σε Γενική Συνέλευσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πετρούπολης, Καματερού, Ανω Λιοσίων και πέριξ δήμων, εκτιμώντας την κατάσταση μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι «η επίθεση είναι μια τρομοκρατική πράξη που τα αίτιά της εστιάζονται στην εγκληματική δράση του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών... Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στα αθώα θύματα... (αλλά) είναι σίγουρο ότι αυτή η τρομοκρατική πράξη θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από το διεθνές κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια σε λαούς και λαϊκά κινήματα». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι «τεράστιες οι ευθύνες των πολιτικών εκείνων δυνάμεων που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές επιδιώξεις». Και καταλήγει: «Η τρομοκρατική αυτή επίθεση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι ούτε για τη στήριξη σήμερα του ΝΑΤΟ ούτε για την απάλειψη των εγκλημάτων των ΗΠΑ σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Γρενάδα και αλλού».

Με ανακοίνωσή της και η ΕΣΑΚ Τραπεζών εκφράζει «λύπη για τους αθώους πολίτες- θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ». Πάντως τονίζει ότι ανησυχεί «από τις δηλώσεις παραγόντων των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης... Οι δηλώσεις και οι απειλές προδιαγράφουν ακόμα μεγαλύτερες επιθέσεις σε λαούς και κινήματα, ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό, παραπέρα περιστολή συνταγματικών, ατομικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων». Κάτι τέτοιο, αναφέρει η ανακοίνωση, «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, μπορούμε, με την πάλη μας, να το αποτρέψουμε».

Με ψήφισμά του και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου σημειώνει πως «δε συμμερίζεται την πολεμική ψύχωση της ηγεσίας των ΗΠΑ και της ΕΕ», και ακόμη πως διαφωνεί «με τις δηλώσεις του (Ελληνα) πρωθυπουργού για συμμετοχή της χώρας μας σε τυχοδιωκτικές πολεμικές περιπέτειες». Επίσης, αποφάσισε «να διοργανώσει πάνδημη λαϊκή πορεία την Πέμπτη 27.09.01, ώρα 19.00, από την πλατεία Γαρδένιας στην αμερικανική πρεσβεία».

Ακόμη, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» σε Δελτίο Τύπου της τονίζει ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί με κανέναν τρόπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις... Το φιλειρηνικό κίνημα και τα συνδικάτα πρέπει να δώσουν το "παρών" τους».

Το πρωτοφανές μακελειό της Αμερικής και οι διεθνείς εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στ' όνομά του συγκλονίζουν τους λαούς και το φιλειρηνικό κίνημα όλου του κόσμου, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας. «Οι σκηνές φρίκης που γεμίζουν τις οθόνες και τις αγωνίες μας, όπως και εκείνες από τον πόλεμο του Κόλπου και τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι παρά σκηνές από το απάνθρωπο έργο της "νέας τάξης" τους, που γεννά και αναπαράγει παντού τον πόλεμο, τη βία και την τρομοκρατία».

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας στην αμερικανική κυβέρνηση, κάνουμε έκκληση αυτοσυγκράτησης για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Τα χιλιάδες θύματα στη Ν. Υόρκη και στην Ουάσιγκτον φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τους ιμπεριαλιστές για να προωθήσουν τα επεκτατικά τους σχέδια, βυθίζοντας την ανθρωπότητα σε πένθος, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου-Περαχώρας, και καλεί «τους φίλους της ειρήνης να εμποδίσουν αποφασιστικά τα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών».

«Η συμπάθεια απέναντι στα θύματα και στο δοκιμαζόμενο αμερικανικό λαό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε συμπάθεια και ανοχή στην κρατική πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που οργανώνουν την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής ΑΠΘ, που καλεί το λαό σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μαχητικά τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του, η οποία θα εκδηλωθεί στο όνομα της υπεράσπισης της «διεθνούς έννομης τάξης», δηλαδή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Αναλαμβάνει δράση

Καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 27 του μήνα, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς του Πειραιά, απευθύνει η Παμπειραϊκή Επιτροπή Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες, να συμμετέχουν στη σύσκεψη που διοργανώνει την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Θέμα της σύσκεψης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο συντονισμός και η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών, «για να μην εμπλακεί η χώρα μας με κανέναν τρόπο στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για να σταματήσουμε την κρατική τρομοκρατία και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Η Επιτροπή σε πρόσφατη σύσκεψή της που έγινε την περασμένη Δευτέρα έχει εκτιμήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι: Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές για την προώθηση των στρατιωτικών και πολιτικοοικονομικών σχεδίων τους, για την επιτάχυνση επεμβάσεων και της επίθεσης κατά των λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων που αντιστέκονται στη νέα «τάξη πραγμάτων». Με την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 5, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραψαν ουσιαστικά την εν λευκώ κήρυξη πολέμου σε βάρος οποιουδήποτε κράτους, λαού, φορέα, πολίτη θεωρούν οι ΗΠΑ. «Το ΝΑΤΟ - συνεχίζει - με πρόσχημα την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας" καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου ετοιμάζεται να ενισχύσει το ρόλο του τυράννου - χωροφύλακα των συμφερόντων των ισχυρών».

Ειδικά για την Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι: «Μέσα στα πλαίσια αυτών των επιδιώξεων με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης θα ενταθεί η επίθεση και στη χώρα μας ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού».

ΠΑΤΡΑ
Σύσκεψη για αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης, συγκαλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη στο 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Σκοπός της σύσκεψης είναι η καλύτερη ετοιμασία του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Συνδικάτο στην Πάτρα την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ