ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ακόμα πιο μακριά τα φώτα και τα χρώματα της πολιτείας της νιότης

Αμέτρητα πλήθη κόσμου συνέρρευσαν και χτες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα συνεχίσει να στέλνει το μήνυμά του για δυο ακόμα μέρες, με συνθήματα και τραγούδια, με πολιτικές συζητήσεις, αλλά και πολύμορφες καλλιτεχνικές εκφράσεις, στο λαό και τη νεολαία της Αθήνας. Τα φώτα και τα χρώματα του Φεστιβάλ έφτασαν χτες ακόμα πιο μακριά. Η Κεντρική Σκηνή του φαίνεται ακόμα κι από το Λυκαβηττό, ενώ η είδηση της λειτουργίας και της επιτυχίας του γίνεται θέμα συζήτησης στις παρέες, στα σχολεία, στις σχολές και τα στέκια νεολαίας.

Χιλιάδες ήταν οι νέοι που και χτες έφτασαν μέχρι τα Ιλίσια και διάβηκαν τις πύλες της πολιτείας του Φεστιβάλ κι εκεί συνάντησαν τη θερμή υποδοχή των παιδιών της ΚΝΕ. Χαρακτηριστικό τους, είναι το αυτοκόλλητο με την πολύχρωμη αφίσα του Φεστιβάλ που έχει φιλοτεχνήσει ο σκιτσογράφος Στάθης. Αυτά τα παιδιά λοιπόν, υποδέχονται τους επισκέπτες της μεγάλης πολιτικής γιορτής κρατώντας στα χέρια τον «Οδηγητή», καλώντας τους να ενισχύσουν την Οργάνωση, συζητώντας μαζί τους για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τα καθημερινά τους προβλήματα. Σ' όλα αυτά, ο κόσμος που επισκέπτεται το Φεστιβάλ κι ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ανταποκρίνονται πολύ θετικά, με δίψα να ακούσουν, να μάθουν τις θέσεις και τις προτάσεις της Οργάνωσης πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν και να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις, τον προβληματισμό και τις αγωνίες τους.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ΚΝΕ από το σχολείο τους, τη γειτονιά τους, ή από προηγούμενα Φεστιβάλ. Δεν είναι λίγοι όμως, κι αυτοί που για πρώτη φορά έρχονται σ' επαφή με τη μαγεία του Φεστιβάλ κι όλοι παραδέχονται ότι δεν είναι μόνο οι συναυλίες - που αρχικά ίσως τους παρακίνησαν να το επισκεφτούν - αλλά είναι ένα μοναδικό πάντρεμα της πολιτικής με τον πολιτισμό, είναι πραγματικά μια πρόταση ζωής κι αγώνα αυτό που εκπέμπει. Γι' αυτό και εκατοντάδες νέοι συμπληρώνουν «κάρτες γνωριμίας» με την ΚΝΕ, ζητούν να συναντηθούν ξανά μ' αυτά τα παιδιά που τους καλούν στον αγώνα, που τους καλούν «να αλλάξουν τη ζωή τους αλλάζοντας τον κόσμο» και πολλοί ακόμα κάνουν μέσα στο Φεστιβάλ, το μεγάλο βήμα να εντάξουν τον εαυτό τους σ' αυτή την υπόθεση του δίκαιου αγώνα για έναν άλλο κόσμο.


Παρέα χτες στους επισκέπτες του Φεστιβάλ κράτησαν με τις μουσικές και τα τραγούδια τους ο Διονύσης Τσακνής κι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Κ. Μάτζιος κι η Δ. Κωτσάκη και το γνωστό συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα». Στο Λαϊκό Στέκι, η Σούλα Βαζούρα με το Σύλλογο Διάδοσης Δημοτικών Χορών, ταξίδεψαν το κοινό στους ήχους της λαϊκής μας παράδοσης, ενώ νωρίτερα αξιόλογη ήταν η παρουσία χορευτικού συγκροτήματος από το Πακιστάν και λαϊκού συγκροτήματος από το Μπαγκλαντές. Επίσης, το χτεσινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν με επιτυχία τα συγκροτήματα: «Προύσα», «Ενοχο Λα», «Matisse», «Balkan Express» και «Καταραμένοι». Περίσσεψε και πάλι το κέφι, η νεανική ζωντάνια, η πηγαία λαϊκή έκφραση κι η γιορτή καλά κρατεί... Για δυο ακόμα μέρες, σήμερα και αύριο, η φλόγα θα συνεχίσει να καίει, το ραντεβού είναι και πάλι εκεί, μαζί με τα νιάτα που σήκωσαν ψηλά τις σημαίες: στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ