ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Καθημερινό το προσκλητήριο νεκρών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Αμπντουλμπαρί Γιουσούφογλου, 21 ετών, μέλος της Οζγκούρ Ταγιάντ, που πραγματοποιούσε απεργία πείνας για 135 μέρες, είναι ο 36ος νεκρός στον απίστευτο φετινό κατάλογο των θυμάτων της κρίσης των φυλακών.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι συγγενείς τους εξακολουθούν την αντίσταση στο νέο σωφρονιστικό καθεστώς που ενισχύει την απομόνωση των κρατουμένων, και ο χτεσινός θάνατος του Γιουσούφογλου σε σπίτι της συνοικίας Κιουτσούκ Αρμουτλού δε θα είναι ο τελευταίος...

Ο Γιουσούφογλου είχε φυλακιστεί για σύντομο διάστημα το 1999 στη φυλακή της Περγάμου. Στην απεργία πείνας, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2000 από πολλές εκατοντάδες κρατουμένους και συγγενείς τους, συνεχίζουν να μετέχουν πάνω από 250 άνθρωποι, σύμφωνα με τουρκικές πηγές. Η ακραία αδιάλλακτη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, που επιμένει πως «δε διαπραγματεύεται με τρομοκράτες» και το Δεκέμβρη του 2000 είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ 28 πολιτικούς κρατούμενους και κρατούμενες στην επιχείρηση Επιστροφή στη Ζωή, κάνει τα πράγματα χειρότερα...

Σε μια άλλη εξέλιξη από την Τουρκία, μια βόμβα εξερράγη χτες το πρωί στα γραφεία του Χαντέπ, του μοναδικού νόμιμου κουρδικού κόμματος στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και πόρτες, αλλά χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί, ανακοίνωσε μέλος του κόμματος.

Συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Σε κραυγή αγωνίας για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, μια εξαίσια μελωδία με γνώριμους, αλλά και άγνωστους ρυθμούς, που όλοι μιλούσαν τη γλώσσα της τιμής, της περηφάνιας, του αγώνα και σε μια περήφανη πράξη αντίστασης στην καταπίεση και στη βία, εξελίχθηκε η συναυλία αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους Τουρκίας-Κουρδιστάν, την οποία έδωσε χτες βράδυ το γνωστό Γρουπ Γιορούμ της Κωνσταντινούπολης στο Ανοιχτό Θέατρο Δήμου Συκεών.

Οπως υπογραμμίστηκε, «μ' αυτήν την Τουρκία πρέπει να στήσουμε γέφυρες καθημερινής επικοινωνίας και αλληλεγγύης, ενάντια στους κοινούς εχθρούς».

Στη διάρκεια της συναυλίας μπροστά από τη σκηνή άναβαν 67 κεράκια, στη μνήμη των νεκρών της απεργίας πείνας ενάντια στα «λευκά κελιά». Συμμετοχή στη συναυλία είχε ο Ελληνας τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Στη συναυλία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΟΘ του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και της ΕΔΥΕΘ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δύο νεκροί εν μέσω της καταρρέουσας «εκεχειρίας»...

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέταζε χτες «τι μέτρα θα λάβει» μετά την «κατάρρευση της εκεχειρίας»

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέταζε χτες «τι μέτρα θα λάβει» μετά την «κατάρρευση της εκεχειρίας»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια 26χρονη Ισραηλινή, η Σαρίτ Αμράνι, σκοτώθηκε και ο σύζυγός της τραυματίστηκε χτες στην Τεκόα, κοντά στη Βηθλεέμ, από πυρά Παλαιστινίων που φέρονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου και της εφημερίδας Χα' αρέτζ, να ανήκαν στην Ταξιαρχία των Μαρτύρων της Αλ-Ακσά, μια οργάνωση που το Ισραήλ συσχετίζει με την Φατάχ, την οργάνωση του Γιάσερ Αραφάτ. Ελάχιστες ώρες αργότερα, ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι άνδρες του έπεσαν σε «ενέδρα» στην περιοχή Κφαρ Νταρόμ με αποτέλεσμα 5 από αυτούς να τραυματιστούν. Οι άνδρες του ισραηλινού στρατού απάντησαν με καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος, ο 33χρονος Μουσταφά Αμπού Μούσα, να χάσει τη ζωή του μετά από τραυματισμό του στο κεφάλι. Το βράδυ της Τετάρτης, άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν τραυματιστεί ελαφρά από έκρηξη βόμβας εναντίον οχήματος, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ομάδα Τανζίμ, που οι Ισραηλινοί επίσης «συνδέουν» με τη Φατάχ.

Ακόμη μια «εκεχειρία» μοιάζει να βρίσκεται προ της κατάρρευσής της, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν συγκαλούσε Υπουργικό Συμβούλιο, για να εξετάσει τα αντίποινα στα οποία θα προβεί χτες στις εννέα το βράδυ, και η συνάντηση του υπουργού του των Εξωτερικών Σιμόν Πέρες με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής αναβαλλόταν για άλλη μια φορά. Οι δηλώσεις Σαρόν ήταν χαρακτηριστικές: «Λυπάμαι πολύ που η Παλαιστινιακή Αρχή δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και θα αποφασίσουμε σήμερα με ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε», είπε...

Πάντως, η αμερικανική πίεση για συνέχιση της δεδομένης προσπάθειας «αποκλιμάκωσης» στη Μέση Ανατολή ίσως αποδώσει τη συνάντηση Πέρες-Αραφάτ, αν και αυτό θα συνοδευόταν, σύμφωνα με ισραηλινές κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, με την «προειδοποίηση προς τον Αραφάτ ότι εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν, το Ισραήλ θα επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η εκεχειρία, έγραφαν χτες οι διπλωματικοί συντάκτες της Χα' αρέτζ, είναι «προς το συμφέρον του Αραφάτ», και το γεγονός ότι οι οργανώσεις Ισλαμικός Τζιχάντ, Χαμάς και άλλες δεν την τήρησαν του αφαιρεί αξιοπιστία. Ο Σαρόν τηλεφώνησε στον Πάουελ για να του ανακοινώσει την «κατάρρευση της εκεχειρίας» και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεση για την εφαρμογή της εκεχειρίας»...

ΠΓΔΜ
ΝΑΤΟ: `Η ψηφίζετε μεταρρυθμίσεις, ή...

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

«Ποιος ξέρει τι θα γίνει; Θα προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, όπως αυτές θα δημιουργούνται», δήλωνε χθες ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Μαρκ Λάιτι στα Σκόπια. Το μόνο σίγουρο, κατά τον ίδιο, είναι ότι «σχεδιάζουμε να φύγουμε με τη λήξη της εντολής μας στις 26 Σεπτεμβρίου».

Η απειλή του ΝΑΤΟ - που χθες το μεσημέρι, μετά από πολύωρη καθυστέρηση, άρχισε την τρίτη φάση της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή» για τη συγκέντρωση 3.300 όπλων του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού - είναι ότι θα «αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους». Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί χθες ο ταγματάρχης Μπάρι Τζόνσον του ΝΑΤΟ έλεγε πως «δεν περίμενε ότι οι αντάρτες θα συνέχιζαν να παραδίδουν όπλα», πριν το Κοινοβούλιο εγκρίνει το Πακέτο Μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν έχει ακόμη συμβεί. Χθες δεν ήταν καν βέβαιο αν το Κοινοβούλιο, που την Τετάρτη ανέβαλε τη συνεδρίασή του, επρόκειτο να συγκληθεί, αλλά τελικά το απόγευμα άρχισε η συνεδρίαση για τη συζήτηση, περί του αν το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα παραπεμφθεί σε Δημοψήφισμα, κατά του οποίου έχει τοποθετηθεί, με απροκάλυπτες απειλές, το ΝΑΤΟ. Το θέμα της αποστολής «νέας προστατευτικής δύναμης» που ζητεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «συζητούνταν» στο μεταξύ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες.

ΙΡΑΚ
Νέοι βομβαρδισμοί «ρουτίνας»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας βομβάρδισαν χτες, για δεύτερη φορά μέσα στην τρέχουσα βδομάδα, τουλάχιστον δύο «θέσεις του αντιαεροπορικού πυροβολικού του Ιράκ» στο νότιο τμήμα της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων (που η Βαγδάτη θεωρεί παράνομη), πιο συγκεκριμένα στην Μπάσρα και τη Σαμπάν.

Η επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου που επικαλείται το CNN, έγινε «σε αντίδραση προς πρόσφατες επιθετικές απειλές εναντίον αεροσκαφών της συμμαχίας που έκαναν περιπολίες ρουτίνας». Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «εάν το Ιράκ σταματούσε τις απειλητικές πράξεις του, θα σταματούσαν κι οι βομβαρδισμοί της συμμαχίας».

Στην ίδια ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης στην Τάμπα της Φλόριδας (το επιχειρησιακό κέντρο για τη Μέση Ανατολή), η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται πως υπήρξαν από το Δεκέμβρη του 1998 ως σήμερα «1.030 επεισόδια εκτόξευσης πυραύλων ή/και πυρών από αντιαεροπορικά πυροβόλα εναντίον αεροσκαφών της συμμαχίας, περιλαμβανομένων 400 εφέτος», ενώ «ιρακινά αεροσκάφη παραβίασαν τη νότια Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων 160 φορές την ίδια περίοδο».

Ως χτες βράδυ δεν είχε υπάρξει ανακοίνωση από πλευράς ιρακινής ηγεσίας σχετικά με το βομβαρδισμό από τα αεροσκάφη τύπου F-16 και «Tornado». Η αμερικανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν «πύραυλοι τηλεκατεύθυνσης για ακριβή στόχευση, ώστε να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες» - ο τερατώδης ευφημισμός της συμμαχίας για τις χαμένες ζωές αθώων... - αλλά δεν ανακοινώθηκε εάν τελικά υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Από το Λονδίνο το υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε «επιτυχή» τη χτεσινή επιχείρηση και πως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι πολίτες τραυματίστηκαν». Φυσικά ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί. Την Τρίτη, βρετανικά αεροσκάφη είχαν βομβαρδίσει ιρακινές θέσεις στο Βόρειο Ιράκ.

Την Τετάρτη, το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΙΝΑ) είχε μεταδώσει ότι έχουν «πυκνώσει» οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου του από συμμαχικά αεροσκάφη, που συνολικά, όπως ανέφερε, από τις 17 Δεκέμβρη του 1998 είναι 34.989.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ