ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Πατάκη, στην Επιτροπή Γεωργίας Ανάπτυξη της Υπαίθρου της ΕΕ

Τα επικίνδυνα παιχνίδια, που παίζει η Κομισιόν με τη δημόσια υγεία, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, με παρέμβαση που έκανε στην Επιτροπή Γεωργίας Ανάπτυξη της Υπαίθρου, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τις φυτικές πρωτεΐνες.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, είναι το ακόλουθο:

«Από την αιτιολογική έκθεση της εισήγησης γίνεται φανερό ότι η επιτροπή θεωρεί προσωρινή την απαγόρευση κρεαταλεύρων για τη διατροφή των ζώων και ότι μόλις κοπάσει ο δικαιολογημένος θόρυβος που έχει ξεσπάσει γύρω από τις "τρελές αγελάδες", σκέπτεται να άρει σταδιακά τις οποιεσδήποτε απαγορεύσεις αδιαφορώντας για τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στη δημόσια υγεία και στο ζωικό κεφάλαιο η χρησιμοποίηση των ζωικών πρωτεϊνών ως ζωοτροφές. Αυτή η λογική της επιτροπής σε συνδυασμό με την επιμονή της να τηρήσει με θρησκευτική μάλιστα ευλάβεια τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και την Ατζέντα 2000 οι οποίες απαγορεύουν την αύξηση των καλλιεργειών που παράγουν φυτικές πρωτεΐνες, δείχνουν όλο το μεγαλείο της υποκρισίας της επιτροπής η οποία με περιβαλλοντικά προσχήματα μέσα από την Ατζέντα 2000, προσπαθεί να μειώσει την αγροτική παραγωγή δείχνοντας ταυτόχρονα και την υποταγή της στα συμφέροντα των βιομηχανιών που παράγουν και εμπορεύονται ζωοτροφές.

Δείχνουν ακόμα ότι όταν το μοναδικό κριτήριο της παραγωγής τροφίμων είναι το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, δεν είναι δυνατό να παραχθούν υγιεινά τρόφιμα και οι οποιοιδήποτε έλεγχοι εκφυλίζονται και αποσκοπούν στον εφησυχασμό της κοινής γνώμης.

Από τεχνικής πλευράς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στα κρεατάλευρα που τόσα προβλήματα προκάλεσαν στη δημόσια υγεία, στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν αποτελεί, όμως, εναλλακτική λύση η χρήση εισαγόμενων σογιάλευρων, κύρια από τις ΗΠΑ, γιατί η λύση αυτή εγκυμονεί ίσως τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά των κρεαταλεύρων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και επιπλέον εντείνει την εξάρτηση της κοινοτικής κτηνοτροφίας από τις ΗΠΑ. Η λύση αυτή θυμίζει τη σκύλλα και τη Χάρυβδη, γι' αυτό και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε τέτοια ψευτοδιλήμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ελάχιστων πολυεθνικών.

Η πραγματική εναλλακτική λύση είναι η χρησιμοποίηση εναλλακτικών πρωτεϊνών που μπορούν να παραχθούν με αφθονία στην ΕΕ και στη χώρα μου, την Ελλάδα, με την αύξηση των καλλιεργειών, των κτηνοτροφικών ψυχανθών (κτηνοτροφικά κουκιά, βίκος, πλαθούρι κλπ.). Η λύση αυτή, όμως, προϋποθέτει αλλαγή του συστήματος των τιμών και επιδοτήσεων όχι μόνο στα κτηνοτροφικά ψυχανθή αλλά και στις ανταγωνιστικές καλλιέργειες και απαιτεί αλλαγή του προσανατολισμού και των κριτηρίων ανάπτυξης της αγροτικής πολιτικής».


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Θερμοκοιτίδα » διαπλοκών...

«Θερμοκοιτίδα» iven. Ετσι ονόμασε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τη νέα εταιρία της για την ανάπτυξη της αμφιλεγόμενης νέας οικονομίας στην Ελλάδα. Γονείς των «καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών» που θα μπουν στη... θερμοκοιτίδα είναι το επίσημο κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Πρόκειται για εταιρία που υποστηρίζει (με το αζημίωτο και με τη γενναία υποστήριξη του κράτους και των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ) την ανάπτυξη διαφόρων επιχειρηματικών σχεδίων, κυρίως στις λεγόμενες νέες τεχνολογίες.

Από τη χτεσινή παρουσίαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας δε θα μπορούσε να λείψει ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, καθώς το υπουργείο του θα επιχορηγήσει τη... θερμοκοιτίδα με 1,2 δισ. δρχ., ποσόν που προέρχεται από τους πόρους του Γ' ΚΠΣ. Ο ευτυχής... «κουμπάρος» είναι το γνωστό αμερικανικό μονοπώλιο παραγωγής λογισμικού «Microsoft», που συνεργάζεται στον τομέα αυτό με την Εθνική. Γαλαντόμος ο... κουμπάρος θα γίνει και νονός. Θα δίνει στις υπό εκκόλαψη εταιρίες κάθε είδους «συμβουλές», και ό,τι άλλο κάνει ένας νονός. Θα τους μαθαίνει τον κόσμο, «θα παρέχει τεχνογνωσία, διεθνείς επαφές», όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση, και φυσικά θα τους δίνει και τα δωράκια τους, δηλαδή «μειωμένες τιμές στα προϊόντα που παράγει»... Και κάτι ακόμη που ίσως έχει τη σημασία του. Πρόεδρος ΔΣ της «θερμοκοιτίδας» iven είναι ο γιος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης...


ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κανόνες υγιεινής στους χώρους μαζικής εστίασης

Ενα ολόκληρο κατεβατό με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η τήρηση των οποίων αποτελεί και προϋπόθεση για τη χορήγηση του ειδικού σήματος ποιότητας κουζίνας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πάντως, ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα τήρησης αυτών των κανόνων και, φυσικά, στους επαγγελματίες του κλάδου είναι γνωστοί και πριν αυτοί καταγραφούν από τον ΕΦΕΤ, είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν στα χαρτιά όσο παραμένουν αποδυναμωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Μερικοί από αυτούς τους κανόνες είναι οι εξής:

  • Οι χώροι τροφίμων πρέπει να διατηρούνται καθαροί. Οι εσωτερικοί χώροι και ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρούνται καθαροί.
  • Ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση, η κατασκευή και οι διαστάσεις των χώρων πρέπει μεταξύ άλλων να επιτρέπουν τον κατάλληλο καθαρισμό και απολύμανση, να προστατεύουν από τη συσσώρευση ρύπων, την επαφή με τοξικά υλικά, την πτώση σωματιδίων μέσα στα τρόφιμα, να επιτρέπουν την εφαρμογή ορθής υγιεινής πρακτικής, κυρίως την πρόληψη της επιμόλυνσης μεταξύ των χειρισμών κατά τη διάρκεια αυτών από τα τρόφιμα, τον εξοπλισμό, τα υλικά κλπ.
  • Οσον αφορά τους νιπτήρες και τις τουαλέτες, να υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων στα κατάλληλα σημεία και οι τουαλέτες να μην οδηγούν απευθείας στους χώρους όπου υπάρχουν τρόφιμα, ενώ ανάλογες είναι και οι προϋποθέσεις για τον εξαερισμό, το φωτισμό και τις αποχετεύσεις.
  • Για τους χώρους παρασκευής και επεξεργασίας των τροφίμων, προβλέπεται ότι οι επιφάνειες των δαπέδων πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα, οι οροφές να είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται ρύποι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ