ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
1980: Αρχίζει ο «παράλογος» πόλεμος Ιράν - Ιράκ

Διάσπαρτο με πτώματα Ιρανών στρατιωτών το πεδίο της μάχης, λίγο μετά την επίθεση των Ιρακινών στις 22 του Σεπτέμβρη 1980
Διάσπαρτο με πτώματα Ιρανών στρατιωτών το πεδίο της μάχης, λίγο μετά την επίθεση των Ιρακινών στις 22 του Σεπτέμβρη 1980
Στις 22 του Σεπτέμβρη 1980 τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλλουν στο ιρανικό έδαφος με σκοπό να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του διαύλου Σατ Αλ Αράμπ και καταστρέφουν τα μεγάλα διυλιστήρια του Αμπαντάν και το λιμάνι του Χοραμσάρ, ενώ η Τεχεράνη κλείνει τα στενά του Ορμούζ, όπου εγκλωβίζονται δεκάδες δεξαμενόπλοια, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πανικού σ' όλο τον κόσμο για πιθανότητα μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης. Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ.

Τα βαριά σύννεφα στις σχέσεις Βαγδάτης-Τεχεράνης είχαν παρουσιαστεί από το δεύτερο εξάμηνο του 1979. Αυτό που εμφανιζόταν ως διαφορά ήταν η κυριαρχία του πλωτού διαύλου Σατ Ελ Αράμπ. Πρόκειται για μια τεράστια υδάτινη αρτηρία, στην οποία συνενώνονται οι δυο μεγάλοι ποταμοί του Ιράκ, ο Τίγρης και ο Ευφράτης, καταλήγοντας στο μυχό του Περσικού Κόλπου. Η στρατηγική σημασία της αρτηρίας είναι τεράστια, καθώς αυτός που την κατέχει ελέγχει όχι μόνο τα τεράστια υδάτινα αποθέματα, αλλά και τα αποθέματα των πετρελαίων του Περσικού Κόλπου. Το Σατ Ελ Αράμπ αποτελούσε προαιώνια εστία αιματηρών ανταγωνισμών μεταξύ Περσών και Αράβων. Το 1975, με τη συμφωνία του Αλγερίου, η κυριαρχία του Σατ Ελ Αράμπ μοιράστηκε στο Ιράν και στο Ιράκ. Το καλοκαίρι του 1980 ο Σαντάμ Χουσεΐν εγείρει θέμα, ζητώντας την απόλυτη ιρακινή κυριαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, πίσω από τις ιρακινές διεκδικήσεις υπήρχαν πολλά και ποικίλα συμφέροντα. Εκείνη την εποχή το Ιράν συνταρασσόταν από την επανάσταση, που οδήγησε στην ανατροπή του Σάχη και στην εγκαθίδρυση του ισλαμικού καθεστώτος. Η κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και η ομηρία των Αμερικανών διπλωματών συντηρούσαν τη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απ' την άλλη, ο Σαντάμ Χουσεΐν πίστευε ότι η αποδυνάμωση του ιρανικού στρατού τού έδινε τη δυνατότητα για έναν σύντομο και νικηφόρο πόλεμο, απ' τον οποίο θα έβγαινε κυρίαρχος της περιοχής και το Ιράκ θα καθίστατο η πρώτη περιφερειακή δύναμη. Για τις ΗΠΑ, ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να αποκαταστήσουν και να ενισχύσουν τα ερείσματά τους στην περιοχή. Οι διεθνείς αναλυτές συνέκλιναν τότε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθάρρυνε τον Σαντάμ να προχωρήσει στην επίθεση.

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ κράτησε πολλούς μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι οικονομίες των δύο χωρών καταστράφηκαν και στον τελικό «λογαριασμό» κερδισμένοι βγήκαν οι Αμερικανοί.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1791 Γεννιέται ο Μάικλ Φαραντέι. Αγγλος φυσικός και χημικός, θεμελιωτής των αντιλήψεων για το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Με την επιστημονική διαίσθηση που τον διέκρινε και με τη δεξιοτεχνία που τον χαρακτήριζε, ο Φαραντέι έκανε πολλά πειράματα, στα οποία ανακαλύφθηκαν θεμελιώδεις νόμοι της φυσικής και φυσικά φαινόμενα. Οι έρευνές του για τη συμπεριφορά των μαγνητών στο ηλεκτρικό πεδίο αποπερατώθηκαν το 1831 με την ανακάλυψη της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, διατύπωσε το βασικό νόμο της, επεξήγησε τη σχέση μεταξύ του ρεύματος επαγωγής των μαγνητικών ιδιοτήτων του μέσου, μελέτησε το φαινόμενο της αυτεπαγωγής και τα ρεύματα σύνδεσης και αποσύνδεσης. Η ανακάλυψη του φαινομένου της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής είχε τεράστια επιστημονική και πρακτική σημασία και αποτέλεσε τη βάση της ηλεκτροτεχνίας.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 22 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

1792 Πρώτη μέρα του νέου ημερολογίου της Γαλλικής Δημοκρατίας (1η Βεντεμιέρ του 1ου χρόνου). Ο χρόνος χωριζόταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκαήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσεκτα χρόνια) μέρες.

1862 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ανακοινώνει ότι από την 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις επαναστατημένες πολιτείες.

1862 Γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας ο Οτο φον Βίσμαρκ.

1964 Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι προτίθεται να ενοποιήσει το ΙΚΑ με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργατοϋπαλλήλων. Αντιδρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

1968 Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως μεταδίδεται από το ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοιμάζει η χούντα.

1970 Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων, που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.

Καιρός

Στα κεντρικά και βόρεια προβλέπονται πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τις πρωινές κυρίως ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-33, στα νησιά από 19-30 και στη Θεσσαλονίκη από 18-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-32 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ