ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
«Κρατήστε ψηλά την κόκκινη σημαία σύντροφοι»

Δε θα μπορούσε να διατυπωθεί κατά καλύτερο τρόπο η εκτίμηση χιλιάδων εργαζόμενων ξένων τουριστών στην ενημέρωση που τους παρείχε η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Γιουγκοσλαβία και τον πραγματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, απ' τα λόγια ενός Αγγλου παραθεριστή, ο οποίος αφού διάβασε την ανακοίνωση - επιστολή του Κόμματος προς τους τουρίστες, αντέδρασε με τα λόγια «Κρατήστε ψηλά την κόκκινη σημαία σύντροφοι»(!), απευθυνόμενος προς τους συντρόφους μας, που διακινούσαν εκείνη τη στιγμή στο αεροδρόμιο την προκήρυξη.

Αυτό το καλοκαίρι κάτω απ' το βάρος των εξελίξεων στη Βαλκανική και καθώς η φωτιά του πολέμου απλώνεται συνεχώς προς το Νότο και βρίσκεται έξω απ' τα σύνορα της χώρας μας, το ΚΚΕ ανέλαβε μ' επιστολή να πραγματοποιήσει μια πλατιά ενημέρωση στους χιλιάδες τουρίστες, απ' τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, εξηγώντας τους ποια τα αίτια για την κατάσταση πολέμου που υπάρχει στα Βαλκάνια και τι πρέπει να κάνουμε.

Η προκήρυξη αυτή γραμμένη απ' τη μια στ' αγγλικά και απ' την άλλη στα γαλλικά, διανεμήθηκε στο νησί σε πάνω από 20.000 αντίτυπα στους αλλοδαπούς επισκέπτες του, παρέχοντας την εναλλακτική σωστή ενημέρωση, εμπλουτίζοντας παράλληλα την πολιτική τους σκέψη.

Το κύριο βάρος της καμπάνιας προσανατολίστηκε στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια των μαζικών αφίξεων και αναχωρήσεων των τουριστών με τις πτήσεις τσάρτερ. Παράλληλα, υπήρξαν και εξορμήσεις στα τουριστικά κέντρα Μόλυβος, Πλωμάρι, Ερεσσός, Καλλονή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αλλοδαποί τουρίστες διάβασαν την προκήρυξη του ΚΚΕ. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που μέσα στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου υπήρχε η αίσθηση ότι βρισκόμασταν σε αναγνωστήριο, καθώς όλοι οι τουρίστες σκυμμένοι πάνω στην προκήρυξη διάβαζαν και προσπαθούσαν να πληροφορηθούν γι' αυτά που τα ΜΜΕ της χώρας τους, επί μία τουλάχιστον δεκαετία, τους απέκρυπταν την πραγματικότητα.

Ηταν πράγματι αποκαλυπτική η ενημέρωση κι αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις πολλών τουριστών, οι οποίοι αφού είχαν διαβάσει την προκήρυξη πλησίαζαν προς τους διακινητές της προκήρυξης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και τις ευχαριστίες τους για την ενημέρωση.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τουρίστες επιδείκνυαν κατά την αναχώρησή τους την προκήρυξη, που την είχαν διπλωμένη στην τσέπη τους και την οποία την είχαν παραλάβει πριν 15 μέρες.

Αυτή η προκήρυξη ήταν ένα κομμάτι απ' τα ενθύμια της χώρας μας, που κουβαλούσαν στις αποσκευές τους στο γυρισμό για την πατρίδα τους.

«Τώρα που πήραμε αυτή την πληροφόρηση απ' το Κόμμα σας, ξέρουμε τι θα κάνουμε όταν γυρίσουμε στον τόπο μας», αναφώνησε ένα νεαρό ζευγάρι Ολλανδών.

Αλλοι τουρίστες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν με πολλά λόγια τις σκέψεις τους, περιορίστηκαν στην αναφώνηση «ΚΑ-ΚΑ-Ε» (!!!) υψώνοντας στον αέρα τη γροθιά τους, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η κομμουνιστική ιδεολογία ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας και αγγίζει τις καρδιές και τις σκέψεις εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Ενα άλλο στοιχείο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των ξένων για τις θέσεις του ΚΚΕ, ήταν ότι σε διάστημα 2 μηνών απ' τις χιλιάδες προκηρύξεις που διανεμήθηκαν, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν να πάρουν την προκήρυξη, ενώ άλλοι αποχαιρετούσαν τους διακινητές ανεμίζοντας μ' ευχαρίστηση την προκήρυξη σαν σημαία.

«Ηταν μια καμπάνια που καθημερινά μας τροφοδοτούσε μ' αναπάντεχες και ευχάριστες εκπλήξεις», δήλωσε σύντροφος που είχε επωμιστεί ιδιαίτερα το καθήκον ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για το Γιουγκοσλαβικό.

«Είναι μια πρωτοβουλία που προσδίδει στο Κόμμα διεθνές κύρος στις καρδιές και στις συνειδήσεις εκατομμυρίων εργαζομένων στον κόσμο».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 15.00 στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», που επιμελείται και παρουσιάζει η Γιούλη Ασημακοπούλου, μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας.
  • Στις 18.15 στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα» την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στους εργαζόμενους του Μηχανογραφικού Κέντρου της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Στις 19.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», σε επανάληψη, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος, μια συζήτηση με τους: Αν. Λυκουρέντζο μέλος της ΚΕ της ΝΔ, Τ. Τσίγκα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον πανεπιστημιακό Νεοκλή Σαρρή για την επόμενη μέρα των λαών μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή», τη συζήτηση «Νέα Τάξη, νέοι νόμοι καταστολής. Θα τους αποδεχτούμε ή θα τους καταργήσουμε;», που έγινε στο φεστιβάλ. Συμμετέχουν οι Ρ. Σπυρόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη τέως υπουργός της ΝΔ, Αντ. Σκυλλάκος βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Π. Νικολόπουλος εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και Γ. Αλ. Μαγκάκης. Συντονίζει ο Θ. Λεκάτης.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα», την ομιλία του Νίκου Σοφιανού, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στο 27ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η ετήσια έκθεση του Κόφι Ανάν

Ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην ετήσια έκθεσή του για το έργο του διεθνούς οργανισμού κάνει αναφορά στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες διεξήχθησαν μέχρι το Νοέμβρη του 2000. Ο Κ. Ανάν αναφέρει πως ο Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε να μην οριστεί ημερομηνία για συνομιλίες στις αρχές του 2001.

Προσθέτει δε πως, αν και δεν ήταν δυνατό να επαναρχίσουν αμέσως οι συνομιλίες, ο ειδικός σύμβουλός του, Αλβάρο ντε Σότο, συνέχισε τις διαβουλεύσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι συναντήθηκε, στα τέλη Αυγούστου, με τον Ραούφ Ντενκτάς, με σκοπό να υπάρξει ώθηση για σύντομη επανάληψη της διαδικασίας. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση φέρει ημερομηνία 6 Σεπτέμβρη, η περιγραφή των γεγονότων σταματά μέχρι και τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς και δεν προχωρεί στις επαφές ντε Σότο στην Κύπρο και την απόρριψη της πρόσκλησης για συνομιλίες από τον Ντενκτάς.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις και συζητήσεις για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ και για την ανάγκη οργάνωσης της λαϊκής πάλης κατά της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας, διοργανώνουν αρκετές ΚΟ του ΚΚΕ τις αμέσως επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Σάββατο:

- Στις 8.30μ.μ., στην Καλλιθέα Ελασσόνας, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα.

- Στις 8.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Βόνιτσας.

Αύριο Κυριακή:

- Στις 11π.μ. στο Μοναστηράκι και στις 8.30μ.μ. στο Θύριο της Αιτωλοακαρνανίας.

- Στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας στις 8μ.μ., με ομιλητή τον Τ. Τσιόγκα.

- Στις 10.30 το πρωί, στην Ιτέα, στην ταβέρνα «Ζέφυρος».

Τη Δευτέρα, 24/9:

- Στις 7μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αμφισσας.

Την Τρίτη, 25/9:

- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Θήβας.

Την Τετάρτη, 26/9:

- Στις 7.30μ.μ., στο Χρισσό Φωκίδας.

- Στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο στη Λιβαδειά.

- Στις 7μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ Ταξιάρχη του ΚΚΕ (Ταξιαρχών 11).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ