ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Η Δύση και οι δαίμονες

Η σκοπιμότητα δύο ιδεολογημάτων

Οι κυρίαρχες ιδεολογίες όλων των ταξικών κοινωνιών συμφωνούν σ' ένα πράγμα: Οτι η εξουσία πρέπει να μείνει στα χέρια των ήδη κυρίαρχων. Τα τρομοκρατικά πλήγματα στα σύμβολα του παγκόσμιου καπιταλισμού και της παγκόσμιας στρατοκρατίας (το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο), αποτέλεσαν αφορμή στις πάμπολλες, τηλεοπτικές κυρίως, συζητήσεις να αναβιώσουν παλιά ιδεολογήματα. Επιστρατεύτηκε μέχρι και ο Νοστράδαμος, αστρολόγος του 16ου αιώνα (όπως και το '91 με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο), με κάποιες προφητείες του σχετικά με πύργους, που ανατινάζονται στις φλόγες και άλλα που μοιάζουν καταπληκτικά με καταστροφικά γεγονότα αλά Νέα Υόρκη.

Το ιδεολόγημα της σύγκρουσης πολιτισμών ήταν το πιο επίμονο, το πιο προβεβλημένο.

Το δεύτερο ιδεολόγημα είναι η δαιμονοποίηση συγκεκριμένων ενδεχόμενων ενόχων, που προβάλλεται πιο έντονα στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του υπερατλαντικού, αυτοαποκαλούμενου τιμωρού για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

Τα δύο αυτά ιδεολογήματα φανερώνουν ξανά την προσπάθεια απόκρυψης αιτιών και προβολής των άμεσα αντιληπτών φαινομένων. Δηλαδή, να παρουσιαστεί μια βασική ιμπεριαλιστική σύγκρουση σαν διαπάλη στο επίπεδο του κοινωνικού εποικοδομήματος.

Το πρώτο ιδεολόγημα αναφέρεται στη δήθεν αντιπαράθεση - ρήξη Δύσης - Ανατολής, στην προκειμένη περίπτωση (και όχι μόνο) του Ισλάμ με το δυτικό πολιτισμό, που σ' αυτή την περίπτωση κάνει τον εαυτό της τον κατ' εξοχήν αντιπρόσωπο των πανανθρώπινων δημοκρατικών αξιών και δεν επιστρατεύει την παραδοσιακή της θρησκεία, το Χριστιανισμό, προφανώς - για την κοινή γνώμη στη «Δύση» - όχι πια κατάλληλο για να λειτουργήσει σαν κύριο πιόνι στη σκακιέρα της σημερινής «σύγκρουσης πολιτισμών».

Η παραπάνω σύγκρουση δεν καλλιεργείται σαν ιδεολόγημα μονάχα από τη «δυτική» πλευρά, εκεί που συμφέρει. Θρησκευτικοί ηγέτες όχι μόνο του Ισλάμ εκμεταλλεύονται τα υπαρκτά φαινόμενα της σήψης και της παρακμής του καπιταλισμού βαφτίζοντάς τα «δυτικά» - εντελώς αταξικά βεβαίως - δημιουργώντας μ' αυτό τον τρόπο τη γνωστή αντιπαράθεση στο επίπεδο του ηθικού -θρησκευτικού εποικοδομήματος.

Μια τέτοια προσπάθεια παρακολουθούμε και στην Ελλάδα με τη χριστιανική ορθοδοξία σαν ηθικολογικό σταυροφόρο ενάντια στη σήψη, το αδιέξοδο και την απόγνωση, την παρακμή γενικά, διά του στόματος του Αρχιεπισκόπου και των παρατρεχαμένων του στα ΜΜΕ.

Ξανά η Δύση και η Ανατολή

Στην αντιπαράθεση των ημερών οι ΗΠΑ και δορυφόροι προβάλλουν τις δημοκρατικές αξίες του δυτικού κόσμου στο σκοταδιστικό, οπισθοδρομικό, τρομοκρατικό, φανατικό Ισλάμ, γενικευμένο στις δυνάμεις της Ανατολής. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, ότι η έστω (στην κλασική μορφή της άθρησκη) αστική δημοκρατία αποτέλεσε ιστορικά πρόοδο, ούτε όμως μπορεί να αρνηθεί κανείς το γεγονός ότι αυτή έχει καταντήσει σχήμα λόγου και καλύπτει την πλέον πιο βάρβαρη εξέλιξη. Στο όνομα των δημοκρατικών, πανανθρώπινων αξιών η ιμπεριαλιστική Δύση έχει διαπράξει και διαπράττει τα πιο απεχθή εγκλήματα ενάντια στους «πρωτόγονους» και τους «άγριους» της γης, ένα ψευτοδίλημμα, στο οποίο είναι εγκλωβισμένη η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης στις χώρες της μητρόπολης του καπιταλισμού. Το ότι οι ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί επανηλειμμένως με ισλαμιστές ηγέτες - που μετατράπηκαν σε δαίμονες μετά - είναι ψιλά γράμματα, χαμένα μέσα στην επιμελώς καλλιεργημένη λήθη και στην επιλεκτικά κατευθυνόμενη θλίψη των «δυτικών» λαών. Μπορούν να διαλέξουν: ή Δύση ή Ανατολή, ή πολιτισμό ή βαρβαρότητα. Η ιστορική παραστράτιση είναι τεράστια, αφού η σύγχρονη επιλογή, την οποία προσπαθούν να θάψουν με λύσσα, θα ήταν: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.

Η επέλαση των «ορδών των αγρίων», όπως τις έχουν αποκαλέσει φασίστες αρχηγοί στις ευρωπαϊκές χώρες (με αφορμή τα μεταναστευτικά κύματα), δημιουργήθηκε από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα στους αιώνες της πάντα παγκόσμιας πολιτικής του. Η κοινή γνώμη των ιμπεριαλιστικών χωρών (των βασικών), αντιμέτωπη με τα δύσκολα φαινόμενα και όχι με τις αιτίες - τουλάχιστον άμεσα - γίνεται το έρμαιο της παλιάς φασιστικής συνειδησιακής χειραγώγησης: ή μαζί μας ή εναντίον μας.

Τα κοινά της Δύσης και της Ανατολής

Σε τέτοιου είδους ρήξεις θάβονται οι ταξικές αντιθέσεις, κοινό φαινόμενο των ταξικών κοινωνιών της Δύσης και της Ανατολής, του Βορρά και του Νότου. Ο Μπιν Λάντεν, φερ' ειπείν, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πλουτοκρατίας, που βεβαίως, δεν είναι σώνει και καλά φίλοι μεταξύ τους. Κάθε άλλο, μάλιστα. Απ' αυτή την άποψη είναι όλος «δικός» τους. Τον στήριξε, άλλωστε, η CIA στρατιωτικά και οικονομικά από το '84 μέχρι το '88, στον κοινό αγώνα κατά των κομμουνιστών.

Ο ίδιος είχε δηλώσει το '95: «Πήγα στο Αφγανιστάν για να νικήσουμε τους άθεους Ρώσους. Πολεμώντας εναντίον των κομμουνιστών, δεν ξέχασα τον κίνδυνο της Δύσης». Στον πόλεμο αυτό, ωστόσο, για να βοηθήσει τους Ισλαμιστές αδελφούς του, βοήθησε τη «Δύση».

Το επείγον ήταν ο κομμουνισμός, αλλά ο επόμενος στόχος η Αμερική, όπως είπε. Ούτε κουβέντα για το γεγονός, ότι ο λαός στη χώρα καταγωγής του, αλλά και στη χώρα παραμονής του, αναστενάζει κάτω από δικτατορικά, δεσποτικά καθεστώτα. Αυτό δε συγκινεί ούτε τους Μπιν Λάντεν, όπου γης, ούτε την αμερικανική πλουτοκρατία και σ' αυτό συμφωνούν απόλυτα. Καμία δήλωση ενάντια στη φοβερή ταξική ανισότητα, χαρακτηριστική για Ανατολή και Δύση. Η σημερινή λεγόμενη σύγκρουση των πολιτισμών είναι ιμπεριαλιστική, μια σύγκρουση ανάμεσα στα μεγαλύτερα συμφέροντα των πλουσίων παγκοσμίως με τις θρησκευτικές συγκαλύψεις, ανάλογα με την περίπτωση.

Τα δαιμονοποιημένα πρόσωπα

Το ιδεολόγημα ότι κάποιο πρόσωπο είναι ο φταίχτης, ο αρχιτρομοκράτης, ο δαίμονας (Σαντάμ, Μιλόσεβιτς, Μπιν Λάντεν, Καντάφι) έχει βαθιές ρίζες και χρησιμοποιείται μελετημένα από την προπαγανδιστική μηχανή των καπιταλιστικών χωρών. Ο Βρετανός Λόρδος Πόνσονμπι συνόψισε, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πολεμική προπαγάνδα σε δέκα εντολές, από τις οποίες οι κυριότερες είναι: εμείς δε θέλουμε πόλεμο, ο πόλεμος μας επιβάλλεται από τον εχθρό, ο αρχηγός του εχθρικού στρατοπέδου είναι ο δαίμονας, ενώ εμείς υπερασπιζόμαστε μια ευγενή υπόθεση, ο εχθρός είναι βάναυσος, σκληρός, ενώ εμείς μόνο κατά λάθος κάνουμε περισσότερη ζημιά απ' ό,τι χρειάζεται, ο εχθρός χρησιμοποιεί όπλα, που δεν επιτρέπονται, η δική μας υπόθεση είναι ιερή και όποιος αμφισβητεί την προπαγάνδα μας, είναι προδότης.

Οπως φαίνεται, οι αρχές αυτές του Λόρδου δεν περιορίζονται καθόλου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλωστε, ένας Λόρδος μιας χώρας με μακρόχρονη αποικιοκρατική πείρα, κάτι ξέρει από προπαγάνδα!

Τα παραπάνω στοιχεία πήραμε από το βιβλίο της ιστορικού Ανε Μορέλι, «Βασικές αρχές της πολεμικής προπαγάνδας», που πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Βέλγιο. Σε μια συνέντευξή της η συγγραφέας τόνισε, ότι η δαιμονοποίηση προσώπων είναι μια πετυχημένη μέθοδος πλύσης εγκεφάλου, διότι είναι πολύ πιο απλό να «φτιάξεις» το μίσος ενάντια σε κάποιο πρόσωπο παρά σε μια ολόκληρη χώρα. Στη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο κυκλοφορούσαν φωτογραφίες του Σαντάμ Χουσεΐν με ρετουσαρισμένο χιτλερικό μουστάκι (πάλι καλά που δεν τον έκαναν να μοιάζει με το Στάλιν, αλλά γι' αυτό φροντίζει ούτως ή άλλως η γνωστή εξίσωση του «μαύρου και του κόκκινου φασισμού»).

Ετσι, ο ιμπεριαλισμός κυνηγάει, όντας τέρας, τέρατα παντού στον κόσμο με τερατώδη μέσα. Τρομοκράτες, βάναυσοι δικτάτορες, παντού, άντρες που σπρώχνουν τους δικούς τους λαούς στο θάνατο, το παγκόσμιο τρομοκρατικό δίκτυο και ο ιμπεριαλισμός να σαρώνει, να βομβαρδίζει, να καταστρέφει, να δολοφονεί σε μαζική βάση για να σώσει τον πολιτισμό, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη «νίκη του κόσμου». (Μπους).

Ο κύριος αιμοδότης της παραπληροφόρησης, το CNN, χύνει το δηλητήριό του σ' όλο τον κόσμο γυρίζοντάς τα όλα ανάποδα. Το ότι στην περίπτωση αυτή ο δαίμονας αντιπροσωπεύει πραγματικά σκοταδιστικές δυνάμεις θρησκευτικού φανατισμού (η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα χρησιμοποιεί με περίλυπο ύφος την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν για να αποδείξει τη βαρβαρότητά τους), θολώνει για την κοινή γνώμη πάρα πολύ την εικόνα και την προετοιμάζει για εγκλωβισμό στο ψευτοδίλημμα: ή Ισλάμ (βαρβαρότητα) ή Αμέρικα (πολιτισμός). Σ' έναν πόλεμο, στον οποίο «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εχθρός». Μια παγίδα, στην οποία ήδη έχει εγκλωβιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά η κοινή γνώμη των δυτικών, ιμπεριαλιστικών χωρών, αλλά στην οποία είναι δυσκολότερο να εγκλωβιστούν οι λαοί, που έχουν υποστεί σημεία και τέρατα(!) από τις ιμπεριαλιστικές χώρες και έχουν, ως εκ τούτου, άλλα βιώματα. Ωστόσο, και στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες διαφαίνονται αντι-αμερικανικές διαφοροποιήσεις.

Η λύση για το καταπιεσμένο μέρος της ανθρωπότητας (τεράστια πλειοψηφία) είναι να θυμηθεί εκ νέου το λενινιστικό: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι η παραμονή της σοσιαλιστικής επανάστασης». Και να πράξει ανάλογα.


Αννεκε ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ