ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Η «ψυχολογική προετοιμασία»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ωρα με την ώρα δυναμώνει, τις τελευταίες μέρες, η επιχείρηση «ψυχολογικής προετοιμασίας» των λαών όλου του κόσμου, για τον δεκαετή πόλεμο του Τζ. Μπους. Χαρακτηριστική είναι η πορεία «προσαρμογής» των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και των σχετικών εκπομπών των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών στη χώρα μας. Ο πόλεμος θεωρείται «ένα το κρατούμενο», είτε ως αναγκαιότητα, είτε - το λιγότερο - ως κάτι το αναπόφευκτο και οι ειδήσεις, οι συζητήσεις, οι παρεμβάσεις κλπ. ρίχνουν το βάρος τους στο πότε, πώς, πού, με ποιες δυνάμεις και μέσα, τι διάρκεια θα έχει, κλπ., κλπ., ενώ η «τρομοκρατο-λαγνεία» δίνει και παίρνει, επιχειρώντας να κάνει πιστευτό το δόγμα πως η τρομοκρατία αποτελεί πλέον τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο του πλανήτη και του κάθε ανθρώπου χωριστά.

... και η ευθύνη του καθένα

Τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, όμως, μπροστά στον προετοιμαζόμενο πόλεμο και όλα όσα «κουβαλά» μαζί του είναι άλλα και, πρώτα και κύρια, ο κάθε άλλο παρά αναγκαίος χαρακτήρας του, οι έτσι ή αλλιώς καταστροφικές συνέπειές του, οι πραγματικοί σχεδιασμοί και στόχοι των εμπνευστών του κλπ., κλπ.

Απέναντι στα ζητήματα αυτά κρίνονται σήμερα οι πάντες, ιδιαίτερα όσοι έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται πλατιά στους εργαζόμενους, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε είναι παράγοντες της δημόσιας ζωής και προσκεκλημένοι τηλεοπτικών ή άλλων εκπομπών. Και στα κρίσιμα αυτά ζητήματα δε χωράνε μισόλογα. Ούτε διάφορες δικαιολογίες. Μπροστά στη νέα, πολύ περισσότερο βάρβαρη επίθεση του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς και στα δικαιώματά τους. Ιδιαίτερα, μπροστά σ' ένα νέο πόλεμο, οι πάντες έχουν χρέος να τοποθετηθούν με καθαρότητα και σαφήνεια: Ναι ή όχι. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Φανταστικός ο Μακ Κάρθι;

«Τα σαρκαστικά μηνύματα που μεταδίδονται μέσω των κινητών τηλεφώνων, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, έβαλαν σε περιπέτειες 40χρονο Ελληνα αντιπρόσωπο εταιρίας τροφίμων της Θεσσαλονίκης, που εργάζεται στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Λίγες ώρες μετά τη λήψη ενός τέτοιου μηνύματος στο κινητό του, κρίθηκε ύποπτος από τις γερμανικές αστυνομικές αρχές, οδηγήθηκε στο Τμήμα και αφού ανακρίθηκε επί ώρες αφέθηκε ελεύθερος, καθώς διαπιστώθηκε ότι πρόκειται περί... πλάκας. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, σε χωριό έξω από τη Φρανκφούρτη, και ο αντιπρόσωπος της εταιρίας αναρωτιέται ακόμη πώς εντοπίστηκε το μήνυμα από τις γερμανικές αρχές. Το μήνυμα που έγραφε "Μπιν Λάντεν ζεις, εσύ μας οδηγείς" στην ελληνική γλώσσα, έστειλε, χάριν αστειότητος, από τη Θεσσαλονίκη στον υπάλληλό του ο ιδιοκτήτης της εταιρίας τροφίμων, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του...».

Το δημοσίευμα είναι από τα χτεσινά «Νέα» και αφιερώνεται στον αρθρογράφο του «Βήματος» Ι. Κ. Πρετεντέρη, που χτες έγραφε: «Πώς να μην ανακαλύψεις δίπλα στον υπαρκτό Μπιν Λάντεν και έναν φανταστικό Μακ Κάρθι για πάσα χρήση;..».

«Μεσάνυχτα» για επίδοξους «χωροφύλακες»

«Παράπονα», κρυφά και μέσω τρίτων, έχουν αρχίσει να διατυπώνουν οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» γιατί οι ΗΠΑ τούς κρατούν σε «μαύρα μεσάνυχτα» για τις «στρατιωτικές επιχειρήσεις» που θα εξαπολύσουν, πότε θα γίνουν, αν θα συμμετάσχουν κ.ο.κ. Οι περισσότεροι βέβαια από τους Ευρωπαίους θα ενημερωθούν κατόπιν εορτής, συνήθως από το CNN, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν (Σουδάν, Ιράκ κ.α.). Γι' αυτό στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας που θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσουν να...«αποσπάσουν» κάποιες πληροφορίες από τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας για τα σχέδια των ΗΠΑ. Εννοείται, ότι οι Ευρωπαίοι εκλιπαρούν να συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακριβώς γιατί καίγονται να αναβαθμίσουν το ρόλο τους ως παγκόσμιοι χωροφύλακες.

Τσουβάλιασμα

Γένια, μουστάκι

τα ξυρίζω,

το πρόσωπό μου

να αλλάξει,

μην... τρομοκράτη

και θυμίζω

και κάποιος

μπάτσος με αρπάξει,

έτσι που ψάχνει

ευκαιρίες

να μας μαντρώσει

η «νέα τάξη»!

*

Λοξά, ξανά πια

δεν κοιτάω,

ύποπτο

μη με θεωρήσουν,

το νυχοκόπτη μου

πετάω

για... οπλοφορία

μη με κλείσουν,

έτσι που στόχο

και σκοπό τους

έχουν

να μας τρομοκρατήσουν!

*

Λόγια, κουβέντες

θα προσέχω,

ε, πάει πολύ

δεν το αντέχω,

δε θα μας βάλουν

στο τσουβάλι,

εμπρός αντίσταση

και πάλη!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διεθνής αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Καθώς η στρατιωτική μηχανή των ιμπεριαλιστών ετοιμάζεται να ματοκυλήσει και πάλι τους λαούς του κόσμου και ενώ εκτυλίσσεται μια τεράστια προπαγάνδα νομιμοποίησης της λεγόμενης «εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας», που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και οι συνεταίροι τους Ευρωπαίοι, από κάθε γωνιά της Γης ξεπηδάνε μέρα τη μέρα φωνές αντίστασης ενάντια στη νέα καταιγίδα. Ακόμη και στην καρδιά του ιμπεριαλισμού, στις ΗΠΑ, που ο πόνος για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης δεν έχει σβήσει, αγωνιστές υψώνουν τη φωνή τους κόντρα στην υστερία των πολεμοκάπηλων. Στις 29 του Σεπτέμβρη προετοιμάζεται από πολλές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση. Στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη, γίνεται αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο οποίο καλούν πολλές οργανώσεις και από διαφορετικούς χώρους με κύρια αιχμή το «όχι» σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Το μήνυμα όμως που στέλνει το συντονιστικό των οργανώσεων στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό και για τον αγώνα του δικού μας λαού και για όλο τον κόσμο. Στο κάλεσμά τους οι αντιιμπεριαλιστές αγωνιστές τονίζουν: «Ενωνόμαστε με τους λαούς του κόσμου που καταδικάζουν τη φρικιαστική δολοφονία χιλιάδων αθώων πολιτών στις 11 Σεπτέμβρη. Αλλά αν δε σταματήσουμε τον Πρόεδρο Μπους και το ΝΑΤΟ από το να κάνουν έναν καινούριο και ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των αθώων πολιτών θα αυξηθεί από χιλιάδες σε δεκάδες χιλιάδες και πιθανόν ακόμα περισσότερο. Ενας καινούριος και ευρύτερος πόλεμος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή μπορεί μόνο να οδηγήσει στην κλιμάκωση του κύκλου της βίας. Ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση».

Αυτή η φωνή έρχεται να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου και αποτελεί προσκλητήριο για κάθε σκεπτόμενο και καλοπροαίρετο άνθρωπο, να πάρει την υπόθεση της ειρήνης στα χέρια του. Στη χώρα μας, το ΚΚΕ, με το κάλεσμα και από το βήμα του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», υπογραμμίζει ότι η μόνη διέξοδος που έχουν οι λαοί και ο δικός μας, είναι ο διεθνιστικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας. Ενας αγώνας που θα είναι διαρκείας, αφού και η σχεδιαζόμενη επιδρομή εναντίον των λαών με το πρόσχημα της «πάταξης της τρομοκρατίας», θα κρατήσει όπως όλα δείχνουν για αρκετά χρόνια και θα πληρώσουν πολυποίκιλα οι λαοί. Γιατί δεν είναι μόνο οι άμεσες και ανοιχτές επεμβάσεις αλλά και η προώθηση όλο και πιο αντιδραστικών μέτρων σε όλες τις χώρες, περιστολής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Σε αυτό το άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα μόνο οι λαοί μπορούν να βάλουν φρένο. Μόνο αυτοί μπορούν να απαλλάξουν τους εαυτούς τους από την τρομοκρατία πρώτα και κύρια των ιμπεριαλιστών.

Γιατί είναι όχι μόνο αυταπάτη αλλά και συνενοχή στα επερχόμενα εγκλήματα, οι διάφορες φωνές που ακούγονται ότι χρειάζεται συστράτευση όλων για να χτυπηθούν οι τρομοκράτες και ότι στην τρομοκρατική επίθεση οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές «δικαιούνται» να απαντήσουν. Γιατί η τρομοκρατία που στήνεται και κατασκευάζεται στα εργαστήρια των ιμπεριαλιστικών μυστικών υπηρεσιών, οι διάφοροι Μπιν Λάντεν και Ουτσεκάδες, δε θα εξουδετερωθούν από τους πάτρωνες και «γονείς» τους, αλλά μόνο αν αυτοί συντριβούν μαζί με τα προϊόντα τους κάτω από τη λαϊκή πάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ