ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΒΕΛΓΙΟ
«Ανοίγματα» Πούτιν στις Βρυξέλλες...
  • Επικεντρώνει τις προσπάθειες για στενή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ
  • Ενώ η σύνοδος των επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της ΚΑΚ αποφασίζει να συμβάλει «ποικιλοτρόπως στις διεθνείς αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» μολονότι ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στο έδαφος του Αφγανιστάν...

Ο Β. Πούτιν με το βασιλιά του Βελγίου

Associated Press

Ο Β. Πούτιν με το βασιλιά του Βελγίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Δύο πράγματα προσπάθησε να καταστήσει σαφή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που ξεκίνησε χτες τη διήμερη επίσκεψή του στο Βέλγιο. Πρώτον πως η Ρωσία επιθυμεί τη στενή συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε οικονομικό (ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας...)όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Δεύτερον, πως οι διεθνείς προσπάθειες έναντι της τρομοκρατίας «είναι μεν περίπλοκες» αλλά «δε θα πρέπει να επικεντρωθούν στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά στις ρίζες που τη δημιουργούν»...

«Θεωρώ πως η στρατιωτική βία δεν είναι αρκετή στη μάχη έναντι της τρομοκρατίας... Πρέπει να εξαλείψουμε τη βάση πάνω στην οποία δημιουργείται. Να εξαλείψουμε τα αίτια» είπε ο Πρόεδρος Πούτιν. Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε χτες, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Βέρχοφσταντ, ο Πούτιν υποστήριξε πως η Μόσχα «είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δομές, για να δοθεί μία νέα ποιότητα στις μεταξύ μας σχέσεις»...

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Ρώσος Πρόεδρος επέμεινε πως «η μάχη έναντι της τρομοκρατίας θα είναι περίπλοκη» και πως «δε θα πετύχει εάν δεν ενωθεί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα». Εξέφρασε, απ' την άλλη, το φόβο πως «οι στρατιωτικές επιδρομές στο Αφγανιστάν θα οδηγήσουν σε πλήγματα σε βάρος αμάχων», αλλά εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα πως «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν οι απώλειες σε αμάχους, μολονότι για κάθε σε βάρος τους πλήγμα, ευθύνονται οι τρομοκράτες και αυτοί που τους υποθάλπουν».

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα χτες στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα δεν επιφυλάσσεται - εν πρώτοις, τουλάχιστον... - στο να τεθεί η αντιτρομοκρατική εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενώ είπε ξεκάθαρα πως η χώρα του δε θέλει περαιτέρω αποδείξεις για να συμμετάσχει στη διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία...

Ο ίδιος, μάλιστα, επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για την επιφυλακτικότητα που δείχνει στο να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επιθέσεις σε πιθανολογούμενα δίκτυα τρομοκρατών στο Αφγανιστάν από το έδαφός της λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι ένα θεμελιώδες λάθος. Δεν πρόκειται για στρατιώτες που προετοιμάζουν επιθέσεις κατά μουσουλμάνων, αλλά μάλλον για στρατιώτες που προετοιμάζουν επιθέσεις κατά τρομοκρατών».

Η συνάντηση Πούτιν - Πάτεν

Ο Πούτιν συναντήθηκε χτες και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, μετά την ομιλία που έκανε σε φόρουμ Ευρωπαίων επιχειρηματιών. Εκεί ο Πάτεν, επαίνεσε την πολιτική του Ρώσου Προέδρου λέγοντας πως «η Ρωσία εντυπωσίασε πολλούς με την προθυμία της να παραμερίσει την ιστορία και να συνταχθεί με το διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας». Ο Πάτεν, έκανε στη συνέχεια, μία πολύ προσεκτική αναφορά στις από δω και πέρα επεμβάσεις που θα επιχειρήσει η Ρωσία έναντι της Τσετσενίας, εκφράζοντας την ελπίδα «πως θα ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης στην Τσετσενία»... Οπως φάνηκε, δεν υιοθέτησε τις προτροπές μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων για «σκληρή κριτική» έναντι των ρωσικών χειρισμών στο τσετσενικό ζήτημα... Το αντίθετο... Ο Πάτεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προοπτική που ανοίγεται στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ λέγοντας: «Το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα, τεχνικές διαχωριστικές γραμμές έφερναν τη Ρωσία σε διαφορετικό μονοπάτι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τώρα, τα μονοπάτια συγκλίνουν... Στους επόμενους μήνες, η ΕΕ και η Ρωσία, ελπίζω, πως θα βάλουν κάποιες βάσεις για μία στενή οικονομική ολοκλήρωση»(!).

Σήμερα, το πρόγραμμα συναντήσεων του Ρώσου Προέδρου περιλαμβάνει μία ακόμη συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ρομάνο Πρόντι, άλλους αξιωματούχους της ΕΕ αλλά και με το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Υπάρχουν και «άλλοι τρόποι» συνεργασίας...

«Οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να καθυστερήσουν περαιτέρω στην εξαπόλυση μιας επίθεσης εάν έχουν τις λεπτομερείς πληροφορίες που συνδέουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη» δήλωσε χτες ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Νικολάι Πατρούσεφ, από την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, όπου ολοκληρώθηκε η διήμερη συνάντησή του με τους ομολόγους του από χώρες - μέλη της ΚΑΚ.

Υπογράμμισε πως ούτε η Ρωσία ούτε και άλλες δημοκρατίες δε θα πάρουν άμεσα μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (δηλαδή δε θα στείλουν στρατιώτες τους στο Αφγανιστάν ή αλλού) λέγοντας: «Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών δε θα πρέπει να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις επί του εδάφους του Αφγανιστάν. Αυτή είναι η κοινή μας άποψη. Εντούτοις, θα πρέπει να πολεμήσουμε ενάντια στην τρομοκρατία και γι' αυτό το σκοπό είναι απαραίτητο να συντονίσουμε τις προσπάθειες όλων των κρατών που είναι έτοιμα να αντιταχθούν στην τρομοκρατία»...

Στη συνέχεια, ο Πατρούσεφ διαβεβαίωσε πως η Ρωσία «μοιράζεται όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες που έχει με τις ΗΠΑ» και κατέληξε δηλώνοντας πως οι όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνουν «δε θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμες».

ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση σχέσεων σε όλα τα «μέτωπα»

ΜΟΣΧΑ.-

Τις στρατιωτικές και οικονομικές τους σχέσεις ενίσχυσαν, χθες, Μόσχα και Τεχεράνη με την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει την πώληση στο Ιράν ρωσικών όπλων, κυρίως αντιαεροπορικών συστημάτων, αλλά και σύγχρονων όπλων για τις χερσαίες δυνάμεις. Στο περιθώριο της συμφωνίας, οι υπουργοί Αμυνας Ιράν και Ρωσίας, Αλί Σαμχάνι και Σεργκέι Ιβανόφ, αντίστοιχα, δεν έχαναν την ευκαιρία να εκφράζουν, με κάθε τρόπο, την αλληλοϋποστήριξη και την κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών.

Το Ιράν «θα υποστηρίξει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον συγκεκριμένων τρομοκρατικών βάσεων εντός του Αφγανιστάν, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί έγκριση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας», τόνιζε ο Σαμχάνι, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, παρά μόνο σε μια λογική κοινωνία χωρίς την επιρροή υπερδυνάμεων». Από την πλευρά του, ο Ιβανόφ στήριξε την Τεχεράνη απέναντι στις πιέσεις που δέχεται για να εμπλακεί ενεργότερα στην «αντι-τρομοκρατική συμμαχία», τονίζοντας ότι «είναι μια απόφαση που θα λάβει μόνο η ιρανική ηγεσία, που θα αποφασίσει και σε ποιο βαθμό θα εμπλακεί, αν θελήσει».

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι Ρωσία και Ιράν εδώ και χρόνια μάχονται, και από κοινού, κατά της τρομοκρατίας. Και κατέληξε, σχολιάζοντας τη συμφωνία και τις διατυπωμένες αμερικανικές αντιρρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μια μυστική συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που στηρίζεται στους κανόνες διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ