ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μυριόστομο ΟΧΙ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Μεγάλο και μαχητικό το χτεσινό παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Πρωτοστάτησαν οι νεολαίοι της ειρήνης στο χτεσινό παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Πρωτοστάτησαν οι νεολαίοι της ειρήνης στο χτεσινό παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
«Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Αυτό το μήνυμα εκφράστηκε χτες βράδυ από χιλιάδες πολίτες που πήραν μέρος στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Επιτροπής Φορέων ενάντια στον πόλεμο και συντάραξε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο λαός της Θεσσαλονίκης που δεν προσκυνά στα τρομοκρατικά διλήμματα, ύψωσε το ανάστημά του και δήλωσε τελεσίδικα την απόφασή του να αντιπαλέψει με κάθε τρόπο την εμπλοκή της χώρας μας στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Υπέδειξε πως «ΝΑΤΟ, CIA, πλουτοκράτες, αυτοί είναι οι τρομοκράτες». Και προειδοποίησε πως «η τρομοκρατία είναι η αφορμή να βάλουνε στο γύψο τη λαϊκή οργή».

Προηγήθηκε μεγάλη προσυγκέντρωση και πορεία των φοιτητών και των συνδικάτων, που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ριζική αντίθεση στη λογική των αντιποίνων

Σε όσους υποκριτικά προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό υπεύθυνο του τρομοκρατικού πλήγματος στη Ν. Υόρκη, απάντησε ο Μ. Λιάκος, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής και κεντρικός ομιλητής της χτεσινής μεγάλης διαδήλωσης: «Αυτοί οι νεκροί είναι δικοί μας. Είναι των λαών της Γης. Και τους κλαίμε ειλικρινά, με όσο δάκρυ μας περίσσεψε από τη θλίψη και το κλάμα για τα 300.000 παιδιά του Ιράκ και της Αφρικής, που πέθαναν και πεθαίνουν από τους βομβαρδισμούς, τη ραδιενέργεια και την πείνα, από όσο δάκρυ μας περίσσεψε από τους χιλιάδες νεκρούς των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

«Εκφράσουμε τη ριζική μας αντίθεση στη λογική των αντιποίνων και των πολεμικών επιχειρήσεων που ετοιμάζει η Αμερική, που θα έχουν θύματα χώρες και λαούς και θα φέρουν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής», είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ν. Γιαννόπουλος, και τόνισε: «Πρέπει να αντιταχθούμε στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή μας στη σημερινή εκδήλωση πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ενός νέου μαζικού αντιπολεμικού κινήματος και η Θεσσαλονίκη και ο λαός της έχει αποδείξει ότι έχει την εμπειρία αυτή και μπορεί να πρωτοστατήσει».

«Η παρουσία μου εδώ εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της Καλαμαριάς που επιθυμεί να ζήσει μέσα σε δημοκρατία, ελευθερία», είπε με τη σειρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης και πρόσθεσε: «Συντασσόμαστε με το 86% των Ελλήνων που έστειλε ηχηρό μήνυμα στους πολεμοκάπηλους των ΗΠΑ και τάσσεται κατά του πολέμου».

Και εμείς μαζί σας

Το μεγάλο ποτάμι της αντίστασης ξεχύθηκε στους δρόμους, για να μεταφέρει το κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα. Στην κεφαλή της πορείας η Επιτροπή Φορέων, και πίσω ακολουθούσε η πλημμυρίδα των δεκάδων σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των κινημάτων και κομμάτων, ο λαϊκός χείμαρρος που στο πέρασμά του άνοιξε το δρόμο της προοπτικής. «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Σημίτη, Κωστάκη ακούστε το καλά, Κορέα δε θα γίνουμε τούτη τη φορά», βροντοφώναζαν οι χιλιάδες νεολαίοι.

Από τα πεζοδρόμια οι πολίτες επικροτούσαν και χειροκροτούσαν. Οι υπάλληλοι που ακόμη βρίσκονταν στα καταστήματα βγήκαν έξω να στηρίξουν ηθικά τους συμπολίτες τους που πορεύονταν. Και ίσως για μια από τις λίγες φορές, δεν ακούστηκε καμία φωνή διαμαρτυρίας για την πιθανή ταλαιπωρία από το μποτιλιάρισμα στην κίνηση. «Κι εμείς μαζί σας», δήλωνε ο λαός με κάθε τρόπο.

Η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους και μέσω της Παραλιακής οδού και της Ε. Βενιζέλου έφτασε έξω από το από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης: «Η ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστεί με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας και να μην εμπλέξει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αντιτασσόμαστε στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απαιτούμε κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Οχι στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δυναμώνουμε την πάλη για τη διεύρυνση των λαϊκών και κοινωνικών ελευθεριών».

Δήλωσαν στο «Ρ»

Ο Γιώργος Ρόκος, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ και μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας, μας είπε: «Είναι μια δραματική στιγμή, μια δραματική εξέλιξη. Ολοι οι ειρηνιστές του κόσμου, όσοι είναι ενάντια στον πόλεμο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τούτη τη φορά ο πόλεμος δεν είναι πια τοπικού χαρακτήρα, είναι γενικευμένος».

Η Ολγα Καϊκα, δημοσιογράφος, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής, μας τόνισε: «Θεωρώ ότι καθήκον όλων των πολιτών είναι να βρίσκονται σήμερα εδώ σ' αυτή τη διαμαρτυρία, γιατί αρκετά ποτάμια αίματος έχουν χυθεί μέχρι σήμερα. Δε θέλουμε να πληρώνουν αθώα θύματα. Λέμε ΟΧΙ σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν τον παραλογισμό, γιατί αν ακολουθήσουμε το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" πού θα φτάσουμε; Θα τυφλωθούμε όλοι;».

Ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, παρατήρησε: «Οι λαοί τον περασμένο αιώνα, ο οποίος ήταν ο πλέον βάρβαρος αιώνας, πλήρωσαν πολύ ακριβά τις επιλογές κάποιων ηγετών του καπιταλισμού, με εκατόμβες αίματος. Δε μας χωρίζει καμία διαφορά με κανένα λαό. Οι μόνοι που έχουν συμφέρον από τον πόλεμο είναι αυτοί που έχουν τα σχέδια εκμετάλλευσης ανθρώπων από άλλους ανθρώπους».

Ο Ερμής Μουρατίδης, σκηνοθέτης, σημείωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται, που δε θα δεχτούν την αμερικάνικη τρομοκρατία, με κανέναν τρόπο. Είναι καιρός ο ελληνικός λαός να απελευθερώσει την Ελλάδα από τους Αμερικανούς και από τα τσιράκια τους. Να απελευθερώσει την Ελλάδα απ' αυτούς, για να μπορέσει επιτέλους η χώρα αυτή να ζήσει ειρηνικά και ευτυχισμένα».

Ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Το Γραφείο της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, απευθύνεται στα μέλη, τους φίλους, τους οπαδούς του Κόμματος, ευρύτερα στους εργαζόμενους της Αθήνας και ανακοινώνει τα παρακάτω:

Πρώτο: Η Μαρία Γιαταγάνα καμιά οργανωτική και πολιτική σχέση έχει με το ΚΚΕ.

Δεύτερο: Συστήνει στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, αλλά και σε όποιον πολίτη επιδιώκει να προσεγγίσει η Μ. Γιαταγάνα, να είναι προσεκτικός στις συναλλαγές μαζί της.

Το Γραφείο της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο Λαύριο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο αύριο, Πέμπτη, 4 Οκτώβρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

- Στις 10.00 θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων.

- Στις 10.30 θα συναντηθεί με τη Διεύθυνση.

- Στις 11.00 θα περιοδεύσει στο Κοντρόλ.

- Στις 12.30 η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοστάσιο, στο χώρο του εστιατορίου.

Με τους συνταξιούχους των Ειδικών Ταμείων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ειδικών Ταμείων σήμερα, Τετάρτη 3 Οκτώβρη, στις 10.00 π.μ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Αλληλεγγύη από την Επιτροπή Ειρήνης Ρουμανίας

Μήνυμα αλληλεγγύης στους Ελληνες αγωνιστές της ειρήνης που χτες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη την αντίθεσή τους στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, απέστειλε μέσω του ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, η Γραμματεία του Συμβουλίου Ειρήνης Ρουμανίας.

Με το κείμενο, εκφράζεται η διαμαρτυρία του Συμβουλίου Ειρήνης Ρουμανίας, «ενάντια στο νέο πόλεμο που προετοιμάζεται από το ΝΑΤΟ ενάντια στις φτωχές χώρες και τον άμαχο πληθυσμό» και δηλώνεται ξεκάθαρα το «ΟΧΙ στον πόλεμο. Οχι στην τρομοκρατία και στην κρατική τρομοκρατία. Οχι στην τρομοκρατία του ΝΑΤΟ».

Παραβρέθηκαν

Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν:

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Νεολαίας ΣΥΝ, της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001, οι Δήμαρχοι Αγ.Παύλου, Μ. Μοσχονάς και Καλαμαριάς Χρ.Οικονομίδης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ.Χουρμουζιάδης, η Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Πρωτοβουλία, Αφγανοί Πρόσφυγες, δεκάδες πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, σύλλογοι πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί, φορείς, δημοτικοί Σύμβουλοι κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ