ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Συλλαλητήρια απ' άκρη σ' άκρη της χώρας

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώνονται σε πολλές ελληνικές πόλεις, συγκεκριμένα:

Στον Εβρο

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Εβρου.

Στη Μυτιλήνη

Σήμερα, Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν ο Δήμος Μυτιλήνης, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου, η Επιτροπή Ειρήνης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ο δήμαρχος Γέρας, το Σωματείο Οικοδόμων Μυτιλήνης, ο Δήμος Αγιάσου, ο Δήμος Μανταμάδου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.

Στην Καρδίτσα

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν επίσης σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, φορείς του Νομού Καρδίτσας, καταγγέλλοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και απαιτώντας να μην εμπλακεί η χώρα μας σ' αυτά.

Στο Αγρίνιο

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν για αύριο Παρασκευή, 5/10, στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, στις 8 μ.μ., φορείς του νομού με αιτήματα να σταματήσουν οι πολεμικές προετοιμασίες, όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καμία εμπλοκή της χώρας, υπεράσπιση και διεύρυνση λαϊκών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη Λιβαδειά

Η Αντιπολεμική Κίνηση Λιβαδειάς, διοργανώνει αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή 5 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Αμφισσα

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει η «Επιτροπή ενάντια στον πόλεμο για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες» της Αμφισσας την Τρίτη, 9/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαού της πόλης. Οι 11 φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και αγωνιστικής ετοιμότητας στο λαό της Φωκίδας για να αποκρουστούν οι πολεμοκάπηλοι σχεδιασμοί.

Στην Ιστιαία

Σε αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση αύριο Παρασκευή 5 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας καλεί τους Βορειοευβοιώτες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Αμαλιάδα

Κάλεσμα συμμετοχής στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 5 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας, σύλλογοι και σωματεία της περιοχής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιπολεμικός ξεσηκωμός
  • Κλείνουν τα Λύκεια στα Τρίκαλα, μαθητική πορεία στους δρόμους της πόλης
  • Συντονίζουν την αντιιμπεριαλιστική δράση τους οι φορείς

Εντείνει την αντιπολεμική δράση του ο λαός της Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απαιτώντας να μην εμπλακεί η χώρα μας σ' αυτά και να φύγει το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ από την περιοχή και τη χώρα.

Αποφάσεις για νέες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις πάρθηκαν στη Λάρισα, στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα, σε συσκέψεις εκπροσώπων μαζικών φορέων των τριών νομών.

Στη Λάρισα, η σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου στο Χατζηγιάννειο, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων και παράγοντες του νομού, πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στις 23 Οκτώβρη, ημέρα απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς, και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες, όπως να γίνουν συζητήσεις και να ληφθούν αποφάσεις στα ΔΣ των φορέων κ.ά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντινομάρχης Λάρισας Κ. Σαμαρίνας, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Π. Σάπκας, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της ΚΕΔΙΚΑ, των παραρτημάτων Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Συνεργείων Αυτοκινήτων, των Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, της Αντιπολεμικής Κίνησης, του Πιστωτικού Συλλόγου «Σμόλικας» Φαλάνης, του Σωματείου Παντοπωλών, του Σωματείου Υδραυλικών, του Σωματείου Κομμωτών και Κομμωτριών, της Επιτροπής Ειρήνης Τυρνάβου, του Σωματείου Μετάλλου, της Επιτροπής Νέων Μετάλλου, του Σωματείου Εργαζομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, του Συλλόγου Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Συλλόγου Υπαλλήλων στους ΟΤΑ, του Σωματείου στο εργοστάσιο «ΟΛΥΜΠΟΣ», του Συλλόγου Μουσικών, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, της ΝΑΣ, της Δημοτικής Συνεργασίας. Συμμετείχαν, επίσης, ο Κ. Καλόγηρος, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, ο Γ. Χατζηλάκος και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το οποίο υπέγραψαν ήδη 90 άτομα (εκπρόσωποι φορέων και πολλοί Λαρισαίοι), ενώ η συγκέντρωση των υπογραφών θα συνεχιστεί.

Στα Τρίκαλα...

Την αντιπολεμική του δράση εντείνει και ο λαός των Τρικάλων. Σήμερα, στα Τρίκαλα θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια, με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των μαθητών και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική μαθητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές θα διαδηλώσουν την καταδίκη τους στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και θα απαιτήσουν τη μη εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά.

Σε ανοιχτή σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, αποφασίστηκαν η διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την ερχόμενη Δευτέρα και πολλές άλλες πρωτοβουλίες. Το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στις 7.30 μ.μ. και οι φορείς που το διοργανώνουν θα εκδώσουν κοινό ψήφισμα - κάλεσμα συμμετοχής στο λαό των Τρικάλων.

Επίσης, το Σάββατο το βράδυ η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Τρικάλων διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία.

... και στο Βόλο

Σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, ύστερα από κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων, αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικής συναυλίας - συλλαλητηρίου, η ημερομηνία του οποίου θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες και η έκδοση κοινού ψηφίσματος καταδίκης των πολεμοκάπηλων σχεδίων όπου θα συγκεντρωθούν υπογραφές. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, καθώς και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων της περιοχής.

Καταγγέλλουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εδεσσας σε ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει την αμέριστη θλίψη και συμπάθειά του στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πόλεμο, αλλά και για κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Καλεί τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στους λαούς για την καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν ή δίνουν προσχήματα για ανεξέλεγκτη βία, όπως είναι η νεοαποικιοκρατία, η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση, που εξαπλώνονται στον πλανήτη.

Η Ενωση Ναυτικών «Η Θάσος» εκφράζει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ, καταγγέλλει ωστόσο την αξιοποίηση του χτυπήματος από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για νέες εγκληματικές επεμβάσεις κατά λαών και κινημάτων που αντιστέκονται στη «νέα τάξη», για την αφαίρεση πολιτικών ελευθεριών με τρομονόμους και άλλα κατασταλτικά μέτρα και καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου τονίζει σε ψήφισμά του ότι η συμπάθεια προς τα θύματα δε μεταφράζεται σε συμπάθεια προς την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ειδικά τη στιγμή που εκμεταλλεύονται το γεγονός για να δικαιολογήσουν την ιμπεριαλιστική τους πολιτική και τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Ο Σύλλογος επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της και σημειώνει πως ο ελληνικός λαός επαγρυπνεί ώστε να υψώσει μέτωπο αντίστασης στη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδιά τους.

Να απαντήσει με την πάλη του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια καλεί το λαό της χώρας η Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου, υπογραμμίζοντας πως κανείς δε δικαιούται να μείνει αμέτοχος και απαθής μπροστά στα όσα διαδραματίζονται. Η Επιτροπή καλεί τον κορινθιακό λαό να συσπειρωθεί και να πει όχι στον πόλεμο, να καταδικάσει τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να απαιτήσει τη μη εμπλοκή της χώρας μας.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού «Ο Προμηθεύς» καταγγέλλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έσπευσε «να δηλώσει υποτέλεια και υποταγή και να περιστείλει δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα» και απαιτεί καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο νέο βρώμικο πόλεμο και κανένας Ελληνας φαντάρος να μη σταλεί να πολεμήσει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Η τρομοκρατία δε θα εξαλειφθεί, αν δεν εξαλειφθούν τα αίτια που την προκαλούν» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το νέο αιματοκύλισμα που ετοιμάζεται ταυτόχρονα με νέα επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας τονίζει πως «η συμπάθεια απέναντι στα θύματα και στον δοκιμαζόμενο αμερικάνικο λαό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε "λευκή επιταγή" που θα βοηθήσει να υλοποιηθούν τα επεκτατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, βυθίζοντας την ανθρωπότητα σε πένθος». Καλεί δε όλους τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και συντονισμό, ώστε μαχητικά να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και στην εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια μαζί με την πολιτική των ιμπεριαλιστών και εκφράζει την ανησυχία της για τις πολεμικές προετοιμασίες, καταγγέλλοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Καλεί το λαό του νησιού σε αγωνιστική ετοιμότητα για καμία εμπλοκή της χώρας, για να μη βγει κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνέντευξη Τύπου

Η Παμπειραϊκή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά, σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτώβρη, στις 11.00 το πρωί, «Για την οργάνωση του Παμπειραϊκού Αντιπολεμικού Συλλαλητηρίου, στις 9 Οκτώβρη 2001 στην Πλατεία Κοραή, ώρα 19.00».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ