ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ματωμένη Τετάρτη

Σε «αντίποινα» για επίθεση ανδρών της «Χαμάς», ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση χτες στα Παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Σε «αντίποινα» για επίθεση ανδρών της «Χαμάς», ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση χτες στα Παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ και ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε μια ακόμη ημέρα που η ισραηλινοπαλαιστινιακή «εκεχειρία» έμοιαζε με μαγική εικόνα. Δύο Παλαιστίνιοι εισέβαλαν κι άνοιξαν πυρ ενάντια στον οικισμό Αλέι Σινάι, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς εποίκους και τραυματίζοντας άλλους 15, για να πέσουν νεκροί από πυρά του στρατού. Εν συνεχεία, χτες το πρωί, σε αντίποινα που ενέκρινε σε έκτακτη σύσκεψή του το Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός στρατός έστειλε άρματα μάχης και μπουλντόζες να εισβάλουν για άλλη μια φορά στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι (τέσσερις αστυνομικοί, ένας αγρότης και ένας πολίτης, σύμφωνα με την Ερυθρά Ηλισέληνο) βρήκαν το θάνατο. Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι άλλοι δύο άνθρωποι βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Πέρα από την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν και πυραυλικές επιθέσεις σε έξι θέσεις της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού διέψευσε ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν από θαλάσσης.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, την οποία καταδίκασε ο Γιάσερ Αραφάτ με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. «Η Παλαιστινιακή ηγεσία ανακοινώνει ότι καταδικάζει την επίθεση και επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας. Ο Πρόεδρος Αραφάτ εξέδωσε αυστηρές διαταγές στις υπηρεσίες ασφαλείας να αναγνωριστούν οι υπεύθυνοι για την επίθεση να ληφθούν μέτρα εναντίον τους», ανέφερε το κείμενο, σύμφωνα με το CNN.

Το Ισραήλ ανέστειλε τις συναντήσεις των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας του με τους ομολόγους τους της Παλαιστινιακής Αρχής, ωσότου «ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συλλάβει και προσαγάγει στη δικαιοσύνη» τους υπεύθυνους για την επίθεση, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η παλαιστινιακή πλευρά έκανε λόγο για σαφή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας, που αναφερόταν σε αναστολή των εισβολών σε περιοχές ελεγχόμενες από Παλαιστινίους.

Σε άλλο ένα χτεσινό επεισόδιο, άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ από την Παλαιστινιακή συνοικία Αμπού Σνεϊνέχ, τραυματίζοντας σοβαρά μια γυναίκα στο στήθος και ελαφρότερα μια άλλη, καθώς προσκυνητές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την εβραϊκή εορτή του Αρτοφόριου, στη Χεβρώνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Εβραίων εποίκων στην περιοχή.

«Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο για τις εκδηλώσεις της εορτής του Σουκότ», δήλωσε στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ο εκπρόσωπος Νόαμ Αρνον.

Η αμερικανική πίεση για τη διατήρηση της εκεχειρίας δε φαίνεται να αποδίδει τίποτε, με την ισραηλινή πλευρά να κατηγορεί τον Αραφάτ για την αποτυχία της εκεχειρίας και τους Παλαιστίνιους τον ισραηλινό στρατό, που έχει σκοτώσει από την περασμένη βδομάδα 26 Παλαιστίνιους.

Η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ μετέδωσε πως ο Αριέλ Σαρόν θεωρεί, όπως είπε και στη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να θεωρήσουν και να αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ όπως και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Αμυνας Μπινιαμίν Μπεν - Ελιέζερ, δήλωσε χτες το απόγευμα ότι το Ισραήλ δε θα ξαναρχίσει τις συνομιλίες «ώσπου η Παλαιστινιακή Αρχή πάρει τον έλεγχο και σταματήσει την τρομοκρατία», ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιδεόν Σάαρ είχε επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή, απειλώντας πως «εάν η Παλαιστινιακή Αρχή που έχει την ευθύνη για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιχειρήσεων δεν κάνει τίποτα, τότε θα αναλάβει ο στρατός μας», μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για την κατάργηση της Παλαιστινιακής Αρχής...

Από την άλλη μεριά, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ, δήλωνε ότι «απορρίπτουμε τις ισραηλινές κατηγορίες σχετικά με την ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής στην επίθεση και καταλογίζουμε στο Ισραήλ την κλιμάκωση της βίας» και ζήτησε από τις ΗΠΑ «να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και να δώσει μια ευκαιρία για να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία».


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
«Στόχος μόνο η ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας»
  • Εφθασε, χτες, στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας
  • Μεταβαίνει, στη συνέχεια, σε Αίγυπτο, Ομάν, Ουζμπεκιστάν

ΡΙΑΝΤ.-

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ τίποτε και με κανέναν. Ο μοναδικός στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να κατασταθεί σαφές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες πραγματικά για έναν μακροχρόνιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιτυχημένο μόνο αν συνεργαστούν όλες οι χώρες, όλοι οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο».

Αυτές είναι οι μοναδικές δηλώσεις που ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έκανε, σε μια σύντομη στάση στην Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη Σαουδική Αραβία. Κατά την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπός του Βικτόρια Κλαρκ είχε αρκεστεί να τονίσει ότι «στόχος της περιοδείας είναι η ενίσχυση της αμερικανικής αντι-τρομοκρατικής εκστρατείας, ενώ θα γίνουν μόνο διαβουλεύσεις ανώτερου επιπέδου». Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, χτες, επαναλάμβανε σχεδόν τα ίδια, τονίζοντας ότι ο υπουργός Αμυνας είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για να μεταφέρει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας».

Για πολλούς αναλυτές, πάντως, το έργο του Ράμσφελντ δυσχεραίνει η νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή καθώς αναμένεται οι συνομιλητές του να θέσουν το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ εμφανίζεται «δυσαρεστημένο» από την προσέγγιση που επιχειρούν οι ΗΠΑ με χώρες που, κατά το ίδιο, «υποθάλπουν την τρομοκρατία». Αλλωστε, εδώ και μέρες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τις ΗΠΑ ότι «η κατανοητή ανάγκη τους να συμμετάσχουν και αραβικές χώρες στο αντι-τρομοκρατικό μέτωπο, οδηγεί σε νομιμοποίηση τρομοκρατικών κρατών και μακροπρόθεσμες σοβαρότατες συνέπειες».

Ο Ράμσφελντ έφτασε, αργά χτες, στο Ριάντ, που είναι και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του, όπου τον υποδέχτηκε ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Πρίγκιπας Σουλτάνος Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις. Αναμένεται να συναντηθεί με τον βασιλιά Φαχντ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αίγυπτο, στο Ομάν και πιθανότατα στο Ουζμπεκιστάν. Λίγες ώρες πριν την άφιξή του, Σαουδάραβες αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, επαναλάμβαναν ότι παρά τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, δε θα δοθεί άδεια χρησιμοποίησης του σαουδαραβικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης «Πρίγκιπας Σουλτάνος», για εξαπόλυση επιθέσεων σε άλλη μουσουλμανική χώρα. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ, στο δίκτυο ABC, δήλωνε ότι η σαουδαραβική υποστήριξη έχει, ήδη, εκφραστεί με πολλούς τρόπους, αλλά απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για τη χρήση των αεροπορικών βάσεων.

Την ίδια στιγμή, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν εξέφραζε την ετοιμότητα του εμιράτου να συνεργαστεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, σε οποιαδήποτε επιχείρηση, διευκρινίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 1980». Η χρησιμοποίηση του εδάφους του εμιράτου έχει κομβική σημασία καθώς βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της αραβικής χερσονήσου και έχει καίρια θέση όσον αφορά το Αφγανιστάν. Στο Ομάν εκτιμάται ότι θα μεταβεί, μέσα στις επόμενες μέρες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, προκειμένου να παρακολουθήσει μέρος των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, που διευκρινίστηκε ότι είχαν αποφασιστεί από το 1998.

Την πρόθεσή του να παραχωρήσει τις βάσεις και τα αεροδρόμιά του στα αμερικανικά στρατεύματα για επιχειρήσεις κατά της «Αλ Κάιντα» του μπιν Λάντεν επανέλαβε, χτες, από την Τασκένδη και ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ. Το Ουζμπεκιστάν διαθέτει όντως αεροδρόμια κατάλληλα για τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την πενιχρή υποδομή του γειτονικού Τατζικιστάν, που, επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσφορά. «Σίγουρα θα έχουμε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», διαβεβαίωνε και ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τανί, που συναντήθηκε, χτες, στην Ουάσιγκτον με τον Κόλιν Πάουελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ