ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδημοκρατικές πρακτικές της Αστυνομίας

Στη Βουλή οι παρακολουθήσεις συσκέψεων σωματείων από αστυνομικούς, με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Δεν πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από τότε (6-10-2000) που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωνε κατηγορηματικά τη Βουλή ότι φαινόμενα παρακολούθησης διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος από αστυνομικούς δε θα υπάρξουν ποτέ στο μέλλον. Κι όμως, ήδη πολλά τέτοια περιστατικά καταγγέλθηκαν, με πιο πρόσφατο στις 25-9-2001, όταν δύο άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας εισήλθαν στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και απαίτησαν να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα. Η έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών ανάγκασε τους δύο αστυνομικούς να βγουν από το κτίριο, αλλά παρέμειναν στο απέναντι πεζοδρόμιο μέχρι το τέλος της σύσκεψης.

Το περιστατικό αυτό επισημαίνεται σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, συμβαίνει σε μια περίοδο που εντείνεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και έχουν δρομολογηθεί μέτρα πρωτοφανούς ισχυροποίησης των κατασταλτικών μηχανισμών, ιδιαίτερα μετά τη Γένοβα και ακόμα περισσότερο μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ στις 11-9-2001.

Ερωτάται λοιπόν ο υπουργός:

  • Ποια ήταν η σκοπιμότητα της εντολής που δόθηκε στους δύο αστυνομικούς, ποια ήταν ακριβώς η αποστολή τους και ποιος τους την ανέθεσε;
  • Επειδή, όπως αποδείχτηκε, δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού Δημόσιας Τάξης, ποια ακριβώς μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τέτοιων απαράδεκτων και αντιδημοκρατικών πρακτικών της Αστυνομίας;
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΤΑ
Αναγκαίος ο συντονισμός δράσης

Σύσκεψη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών

Σε σύσκεψη καλεί τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα Λογιστών, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων ΟΤΑ, προκειμένου να αποφασίσουν το συντονισμό δράσης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία για επίλυση των προβλημάτων τους, που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο την περίοδο αυτή.

Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» (ΔΑΣ) στους ΟΤΑ καταγγέλλει την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΓΟΕ - ΟΤΑ, η οποία, όπως αναφέρεται, «αποφάσισε τελικά για μια εκ νέου διαλογική συζήτηση με την κυβέρνηση, αφού από την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου θεωρήθηκε (από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) ότι μπορεί να βελτιωθεί (;) η πρόταση της κυβέρνησης για τα οικονομικά μας προβλήματα - αιτήματα».

Η ΔΑΣ, με βάση τις εκτιμήσεις που κάνει για το πού βαδίζει ο κλάδος, υπογραμμίζει ότι αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική «η ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού δράσης των εργαζομένων. Η ρήξη με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που γεννούν τα προβλήματά μας και οξύνονται παραπέρα. Η αντίθεσή μας, ως εργαζομένων, με τις λογικές του συμβιβασμού και της συναίνεσης, που στα όρια του εφικτού κάθε φορά διαχειρίζεται η μιζέρια μας, λόγω της αντεργατικής πολιτικής και που, βεβαίως, η ηγετική πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) υλοποιούν στο ακέραιο και εκφράζουν αυτό που λέμε συναινετικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, στα πλαίσια της ταξικής συνεργασίας, της ενσωμάτωσης δηλαδή των συμφερόντων των εργατοϋπαλλήλων με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που ευνοείται προνομιακά από την κυβερνητική πολιτική στηριγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ».

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Επανεξετάζονται στο ΣτΕ

Στην επταμελή σύνθεση του Στ` Τμήματος του ΣτΕ παραπέμφθηκε το θέμα της υπέρογκης αύξησης των δημοτικών τελών του Δήμου Αθηναίων για οριστική κρίση, καθώς ενέκυψαν νομικά προβλήματα μεταξύ των δικαστών του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα αποτελέσει πιλότο για αυξήσεις και σε άλλους δήμους της χώρας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων κατά πλειοψηφία στην εκπνοή του περασμένου χρόνου προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών (φόρος κοινόχρηστων χώρων και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων), που ακυρώθηκε από την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή, με το σκεπτικό ότι υπερβαίνουν τα ακραία όρια της διακριτικής εξουσίας του δήμου.

Στη συνέχεια ο Δήμος Αθηναίων προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Αθηναίων για το φόρο κοινόχρηστων χώρων, επειδή η δημοτική αρχή δεν πήρε υπόψη τα προβλεπόμενα κριτήρια για την αύξηση των δημοτικών φόρων ούτε διευκρινίζεται το ποσοστό αύξησης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σχετικά με την αύξηση των φόρων στους ηλεκτροδοτούμενους χώρους, το δικαστήριο έκρινε ότι οι αυξήσεις του Δήμου Αθηναίων κινούνται μέσα στα νομοθετικά πλαίσια που επιτρέπουν αύξηση μέχρι και 20%.

Πάντως, λόγω μείζονος σημασίας και επειδή υπάρχουν μειοψηφίες και στις δύο περιπτώσεις, η υπόθεση παραπέμφθηκε σε επταμελή σύνθεση του δικαστηρίου.

ΟΡΥΧΕΙΟ ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Δεσμεύσεις ζητούν οι κάτοικοι

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν, τα συνεργεία της ΔΕΗ να ξεκινήσουν τις εργασίες διάνοιξης του νέου ορυχείου στη Μαυροπηγή Κοζάνης, είναι οι κάτοικοι της περιοχής. Χθες βράδυ πραγματοποίησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Πτολεμαΐδα και σήμερα ετοιμάζονται να περιφρουρήσουν το χώρο ώστε να αποτρέψουν την υλοποίηση των σχεδίων της ΔΕΗ, αν προηγουμένως δε δεσμευτούν οι υπεύθυνοι για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι κάτοικοι ζητούν από τη ΔΕΗ να δεσμευτεί πως παράλληλα με την ανάπτυξη του ορυχείου θα αναλάβει το κόστος και θα προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του οικισμού. Επίσης ζητούν να δεσμευτεί για την πρόσληψη κατοίκων, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία που θα προκύψει από τη δέσμευση των κτημάτων τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ, τιμώντας τη μνήμη των 10 ΕΠΟΝιτών -ΕΛΑΣιτών που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών Γερμανών στις 24 Ιούλη 1944 στο σπιτάκι (Κάστρο) της οδού Μπιζανίου Καλλιθέας, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στις 6-7/10/01. Το Σάββατο στις 5 μ.μ. θα γίνει στεφάνωμα των μνημείων των πεσόντων και την Κυριακή στις 10 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη και πορεία προς το «Κάστρο».
  • Ο Δήμος Αιγάλεω και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 7-10-01 στις 10 π.μ. τελούν δέηση στο ναό Αγίου Γεωργίου (γέφυρα Κηφισού), για τους πατριώτες του Αιγάλεω που έπεσαν στη μάχη που έγινε στις 29-9-1944, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.
  • Ο Δήμος Βύρωνα και το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 7-10-01 για να τιμηθεί η μνήμη των 11 παλικαριών αγωνιστών του Βύρωνα που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές στο Μπλόκο, τον Αύγουστο του 1944. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει η συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο και στη συνέχεια πορεία προς το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα Ροδολίβους (Ν. Σερρών) της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση στην Παλαιοκώμη την Κυριακή 7-10-01 στις 11 π.μ., στη μνήμη των 5 εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους Βούλγαρους φασίστες στις 6-10-1941. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Φίλιππος Γεωργουδάκης.
Εκδρομή

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, τιμώντας τα 55 χρόνια του ΔΣΕ, διοργανώνει τριήμερη εκδρομή - 5, 6, 7 Οκτώβρη - στη Δυτική Ηπειρο (Μουργκάνα, Φιλιάτες, Γουμένιτσα, Πάργα). Αναχώρηση αύριο Παρασκευή 5-10-01 από Πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ.

Γ. Συνέλευση

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής κατοχής ο «ΦΟΙΝΙΞ», καλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 15-10-01 στις 3 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος ορ. γραφείο 7, με θέματα ημερήσιας διάταξης: -Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ενωσης. - Οι πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα της γερμανικής κατοχής. - Απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

ΚΗΔΕΙΑ

Σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτώβρη 2001, στις 17.30μ.μ. κηδεύεται από το Γ΄ Νεκροταφείο ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

ο οποίος πέθανε σε ηλικία 76 χρόνων .

Η σύζυγος :Δήμητρα

Τα παιδιά: Χρόνης και Σοφία

Τα εγγόνια

οι σύντροι, οι φίλοι και οι λοιποί συγγενείς

Διακοπή νερού

Διακοπή της παροχής νερού πρόκειται να σημειωθεί από τις 9 σήμερα το πρωί έως τις 8 το βράδυ στο δίκτυο ύδρευσης των περιοχών Εξαρχείων, Νεάπολης, Κολωνακίου, Περιφερειακού Λυκαβηττού, Ιλισίων, Παγκρατίου, Βύρωνα και Ηλιούπολης.

Οπως ανακοίνωσε χτες η ΕΥΔΑΠ, η διακοπή νερού θα σημειωθεί λόγω διενέργειας απαραίτητων τεχνικών εργασιών για την αντικατάσταση τμήματος κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης στην περιοχή Νεάπολης Εξαρχείων.

Αναπληρωτές τεχνικών ειδικοτήτων

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας η πρόσληψη 800 περίπου αναπληρωτών καθηγητών των ειδικοτήτων των τεχνικών κλάδων, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ. Πρόκειται για τους κλάδους ΠΕ12 Ηλεκτρολόγων Ναυπηγών και Μηχανικών Παραγωγής - Διοίκησης, ΠΕ12 Ηλεκτρολόγων, ΠΕ17 Μηχανολόγων και Τεχνολόγων Ενεργειακής Τεχνικής, ΠΕ17 Ηλεκτρολόγων, ΠΕ17 Ηλεκτρονικών και Τεχνολόγων Ιατρικών Οργάνων, ΠΕ18 Οχημάτων ΤΕΙ, ΠΕ18 Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, ΠΕ18 Ραδιολογίας - Ακτινολογίας.

Οσοι υποψήφιοι των παραπάνω ειδικοτήτων έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση και επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές, καλούνται να προσέλθουν σε οποιαδήποτε διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αίτηση του Πίνακα Β` με τις περιοχές διορισμού που επιθυμούν να προσληφθούν. Το υπουργείο επισημαίνει ότι επειδή όσοι περιλαμβάνονται στους πίνακες των παραπάνω ειδικοτήτων διορίζονται και ως μόνιμοι μετά την ανακοίνωση του τελικού πίνακα διοριστέων από το ΑΣΕΠ, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι περιοχές διορισμού με τα κενά είναι αυτές που ανακοινώθηκαν με την εγκύκλιο Δ2/5194/7-6-2001 και βρίσκονται στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι και την Τρίτη 9 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ