ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Στη δημοσιότητα τα «στοιχεία»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Υπάρχει αλληλεγγύη, συμπαράταξη και κοινή προσπάθεια όλων. Βέβαια, υπάρχουν αμφιβολίες, και σωστά υπάρχουν, γιατί πρώτα πρέπει να αποδείξει κανείς ότι είναι έτσι. Καμιά δημοκρατία δεν αποδέχεται αποφάσεις κατ' επιβολή. Ουδείς υπεύθυνος πολιτικός μπορεί να πάρει ευθύνη να κάνει κάτι, αν δεν έχει αποδείξεις. Γιατί πώς θα ενημερώσει τους πολίτες και το λαό που εκπροσωπεί γι' αυτό που πράττει;». Αυτά έλεγε τις προάλλες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξής του στην Ενωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων.

Την άλλη μέρα, τα διαβόητα «αποδεικτικά στοιχεία» των αμερικανικών υπηρεσιών για την ενοχή του μπιν Λάντεν και όποιων άλλων, τέλος πάντων, παραδόθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών. Περιμένουμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση, να δώσει στη δημοσιότητα τα σχετικά «στοιχεία», ώστε να «ενημερώσει τους πολίτες και το λαό γι' αυτό που πράττει», όπως είπε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Και η ιστορία...

Γράφει ο Διονύσης Τσακνής στη στήλη «Ενστάσεις» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας»:

«Πού ήταν κρυμμένο αυτό το video, βρε παιδιά, τόσα χρόνια και δε μας το δείχνατε; Από πότε ξέρατε για την κακοποίηση των γυναικών, αλλά και των ανδρών - λέω εγώ - αν κατά τις πέντε το απόγευμα εκεί στις χώρες του Ισλάμ δεν κλείσουν τα μαγαζιά τους για να προσευχηθούν; Μήπως ξέρετε αν αυτά συμβαίνουν όχι μόνο στην "τρισβάρβαρη" και "απολίτιστη" Αφγανία, αλλά και στην προηγμένη οικονομικά Σαουδική Αραβία και στα πλούσια Αραβικά Εμιράτα; Γιατί ορέ θυμηθήκατε να ασχοληθείτε με τα δικαιώματα των καταπιεσμένων όπου ισλαμικής γης παραμονές πολέμου και τόσον καιρό ασχολιόσασταν με τους γάμους των μοντέλων και τα καπρίτσια του κάθε δυστυχή; Γιατί σωπαίνατε, όταν δεκάδες κινήματα και οργανώσεις κατήγγελλαν το κακό όπου και αν συνέβαινε; Μήπως τότε δεν πούλαγε το θέμα, ενώ τώρα πουλάει; `Η μήπως (άθελά σας, θέλω να πιστεύω) κάνετε αβάντα στη διψασμένη για εκδίκηση αμερικανική πολεμική μηχανή; Είναι πασιφανές πια ότι στο πλαίσιο προετοιμασίας της διεθνούς κοινής γνώμης για τον πόλεμο που ξεκινούν, θέλουν να δείξουν πόσο ανθρωπιστικά θα πράξουν, τιμωρώντας όχι απλώς τους τρομοκράτες, αλλά και τις κτηνώδεις πράξεις τους στο εσωτερικό των χωρών τους. Υπάρχουν αρκετά ιστορικά παραδείγματα και πρόσφατα μάλιστα, αλλά η Ιστορία είναι κι αυτή... γυναίκα, και ως τέτοια, βιάζεται και κακοποιείται από τους "ισχυρούς"...».

... γυναίκα είναι

Και το σημείωμα καταλήγει με τα παρακάτω:

«Και κάτι άλλο για να μην πιάνετε στο στόμα σας την Αριστερά γενικώς και αορίστως. Αν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε λίγο, όχι το μαρξιστή (αν αυτό σας βολεύει) αλλά έστω τον τακτικιστή μπολσεβίκο Β.Ι. Λένιν, θα δείτε πως όχι μόνο καταδίκαζε την τρομοκρατία, αλλά δε δίστασε να διαφωνήσει ευθαρσώς, ακόμα και με τον ίδιο του τον αδελφό, που έλαβε μέρος στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του τσάρου και εκτελέστηκε. Ή μήπως κι αυτό το ξέρετε αλλά σιωπάτε; Και για κάποιους φίλους απ' το παρελθόν, που λένε να ξεχάσουμε και να "μηδενίσουμε" ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, να αρχίσουμε πλέον να σκεφτόμαστε αλλιώς, λέω πως θα μπορούσα να συμφωνήσω στο δεύτερο σκέλος, αλλά στο πρώτο με τίποτα. Να ξεχάσω την Ιστορία και να μηδενίσω τα φονικά στον κόσμο δε γίνεται, ρε παιδιά, δε μου πάει, κι άμα το δείτε κι εσείς πιο ψύχραιμα, ούτε και σε σας ταιριάζει.»

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλοθι αντιλαϊκών μέτρων

Αξιοζήλευτη ετοιμότητα - σε σημείο υποψίας - επέδειξαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, βεβαίως και της Ελλάδας, στη λήψη μέτρων, τα οποία υποτίθεται θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, με ταχύτητα αξιομνημόνευτη, δρομολογήθηκαν αποφάσεις που σκιαγραφούν τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής για πλατιά λαϊκά στρώματα, γεγονός που οδηγεί και τον πλέον καλοπροαίρετο στη διαπίστωση πως το χτύπημα πάει να αξιοποιηθεί από τους πολιτικούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου για την επιτάχυνση του αντιλαϊκού τους έργου.

Το «ωστικό κύμα» έφτασε και στην Ελλάδα. Και ώθησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρώτη απ' όλες, να αναπροσαρμόσει το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προήχθησαν σε τοποτηρητή της εσωτερικής ασφάλειας. Προφανώς όραμα των κυβερνώντων είναι, εν ευθέτω χρόνο, η χώρα να μην έχει τίποτα να ζηλέψει το Ισραήλ ή το Λίβανο. Την ώθησε στην ένταση της αστυνομοκρατίας, στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και ακόμα είμαστε στην αρχή. Είναι σίγουρο ότι έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας.

Ακόμα κι αυτή η κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, που, σημειωτέον, προϋπήρχε του χτυπήματος, φορτώνεται τώρα σ' αυτό και γίνεται το άλλοθι για νέες εφορμήσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για νέα ηχηρά κυβερνητικά «όχι» σε δίκαια όσο και υπερώριμα αιτήματα εργαζομένων.

Παρ' όλα όσα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όσα επιπλέον προετοιμάζονται, κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ο κ. Σταθόπουλος το διακηρύσσει για την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο κ. Τσοχατζόπουλος για τον νέο επικίνδυνο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο κ. Παπαντωνίου, που δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, θα την επικαλεστεί όταν θα έρθει η ώρα για σαρωτικές επελάσεις στο εισόδημα ή στην Κοινωνική Ασφάλιση, για να τις δικαιολογήσει...

Ασφαλώς, όμως, και δεν εννοούν όσα διακηρύσσουν. Λένε ψέματα για να καλύψουν τα βάρβαρα σχέδια που εξυφαίνουν, μιας σιδερόφραχτης κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, όπου η τρομοκρατία όχι μόνο δε θα έχει εξαλειφθεί αλλά θα έχει ενισχυθεί από την κρατική τρομοκρατία. Εξαπατούν, αποπροσανατολίζουν συνειδητά τον ελληνικό λαό, ώστε να τον φέρουν κάποια στιγμή προ τετελεσμένων γεγονότων. Και θα κάνουν το παν για να τον κρατήσουν στο σκοτάδι, να αποσοβήσουν αντιδράσεις, να απονευρώσουν και καθηλώσουν το μαζικό λαϊκό κίνημα, η ορμητική ανάπτυξη του οποίου είναι η μόνη εγγύηση σήμερα για ένα καλύτερο αύριο και βρίσκεται στα χέρια του καθενός μας.

«Πρακτική βοήθεια»

Στον πόλεμό σας

είμαστε θερμοί

συμπαραστάτες

και «γιες» σε ό,τι

θέλετε μεγάλοι μας

«προστάτες»,

το κάθε αεροδρόμιο

το κάθε μας λιμάνι

σε σας ανήκει

τώρα πια, σε σας

Αμερικάνοι,

άλλωστε χρόνια

η Ελλάς είναι

δικό σας χάνι!

***

Στον πόλεμό σας

είμαστε ολόψυχα

δικοί σας,

πενήντα χρόνια

άλλωστε είμαστε

στο βρακί σας,

πέστε, λοιπόν,

τι θέλετε

κι «οκέι» και «εντάξει»

παραχωρείται

η Ελλάς σε σας,

στη «νέα τάξη»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ