ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα πολεμική ένταση
  • Νέα εισβολή στη Χεβρώνα με 5 νεκρούς
  • «Εκρηξη» Σαρόν με δηλώσεις που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες»
  • Ο Πάουελ πιέζει κι άλλο τον... Αραφάτ

Απόγνωση. Η οικογένεια των Παλαιστινίων της φωτογραφίας στέκεται έξω από το σπίτι της, που μετέτρεψε σε φυλάκιο ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Απόγνωση. Η οικογένεια των Παλαιστινίων της φωτογραφίας στέκεται έξω από το σπίτι της, που μετέτρεψε σε φυλάκιο ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Η εισβολή, χτες το πρωί, των αρμάτων μάχης και των πεζικάριων, που προκάλεσε μια σκληρή μάχη με 5 νεκρούς - ο συνολικός χτεσινός απολογισμός είχε κι έναν Ισραηλινό νεκρό - σηματοδοτεί το θάνατο της εκεχειρίας, που μόνο τυπικά ισχύει πλέον. Την ίδια ώρα, η αντιδικία Ισραήλ και ΗΠΑ σηματοδοτεί, εκτός της πέραν κάθε προηγουμένου όξυνσης της έντασης, και συγκρούσεις συμφερόντων, δυσδιάκριτων με την πρώτη ματιά.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην παλαιστινιακή περιοχή της κατατεμαχισμένης Χεβρώνας, χτες νωρίς το πρωί, καταλαμβάνοντας στρατηγικές θέσεις - κι ανοίγοντας το δρόμο τους με φωτιά και σίδερο. Εως το μεσημέρι, ο απολογισμός, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ήταν πέντε νεκροί και σαράντα πέντε τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι. Οι «στρατηγικές θέσεις» αυτές είναι τα σημεία από όπου μπορούν να πληγούν τα σπίτια των εποίκων στην περιοχή Αμπού Σνεϊνέ. Η επιχείρηση είχε αρχίσει ήδη από τη νύχτα, με τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να χρησιμοποιούν το σκοτάδι ως κάλυψη. Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε εικόνες σαν κι αυτές που ζουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι: «Πυρά όπλων από παντού. Ηταν μια κανονική επίθεση, με πυραύλους και με τανκς». Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια, έριξε οβίδες, ακόμα και πυραύλους, σε σπίτια. Στρατεύματα έβγαλαν τους ενοίκους 15 παλαιστινιακών κατοικιών και τα επιτάξανε, βάζοντας ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες. Μια ακόμη μέρα που ο ισραηλινός στρατός συμπεριφέρθηκε όπως συνηθίζει: Ως στρατός κατοχής.

Αργότερα χτες Παλαιστίνιοι ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον αυτοκινήτου στη Δυτική Οχθη, στην πόλη Τουλκαρέμ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αχμέντ Αμπντέλ-Ραχμάν, κορυφαίος σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε ότι η τελευταία αυτή εισβολή σηματοδοτεί «την καταστροφή της εκεχειρίας». Χρησιμοποιώντας τον απόηχο των γεγονότων της 11ης του Σεπτέμβρη ως προκάλυμμα, τόνισε, το Ισραήλ ανακαταλαμβάνει παλαιστινιακά εδάφη, υποτίθεται, για να κάμψει την... τρομοκρατία. Απέδωσε την ευθύνη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό: «Ο Σαρόν έχει ένα πλήρες σχέδιο να τορπιλίσει την ειρηνευτική διαδικασία και να φέρει την περιφέρεια ολόκληρη στα πρόθυρα του πολέμου».

Σύγκρουση Σαρόν-ΗΠΑ

Η εισβολή στη Χεβρώνα - όπου 400 Ισραηλινοί ζουν ανάμεσα σε 120.000 Παλαιστίνιους σε διάφορες περιοχές, αποκλείοντας τον πλήρη έλεγχο - έρχεται κάτι περισσότερο από μία βδομάδα μετά την υπογραφή της «συμφωνίας εκεχειρίας» του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ. Εκτός του ότι συνεχίζει την αιματοχυσία, που έχει κοστίσει πάνω από 30 ζωές, βάζει κι άλλα καρφιά στο φέρετρο της «ειρηνευτικής διαδικασίας», τη συνέχιση της οποίας επιθυμούσαν διακαώς οι Αμερικανοί.

Ο Αριέλ Σαρόν έκανε εναντίον των ΗΠΑ, προχτές βράδυ, δηλώσεις, αν μη τι άλλο, πρωτάκουστες για πρωθυπουργό του Ισραήλ - χώρας που αποτελεί τον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Αρχίζοντας ως συνήθως, είπε ότι «θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των πολιτών του Ισραήλ. Τίποτα το αξιοσημείωτο ως εκεί, η συνέχεια όμως άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να κερδίσουν την αραβική υποστήριξη προς την παγκόσμια αντιτρομοκρατική τους συμμαχία, είπε, στρέφεται κατά των συμφερόντων του Ισραήλ. Και προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να μην επαναλάβουν ένα φρικτό λάθος, προσπαθώντας να εξευμενίσουν τους Αραβες σε βάρος του Ισραήλ. Αυτό είναι απαράδεκτο για μας». Το Ισραήλ, συνέχισε, «δε θα γίνει Τσεχοσλοβακία». Ο ιστορικός παραλληλισμός είναι απίστευτος: Ο Σαρόν αναφέρεται στην ευρωπαϊκή τακτική το 1938, όταν «οι πεφωτισμένες ευρωπαϊκές δημοκρατίες», για να «εξευμενίσουν» τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, της «επέτρεψαν» να καταλάβει την Τσεχοσλοβακία ως μια «βολική και προσωρινή λύση» στον επεκτατισμό της! (Δηλαδή, συνάγεται, οι Αραβες είναι ναζί...).

Ο Σαρόν είπε κι άλλα: «Δεν υπάρχει καλή τρομοκρατία και κακή τρομοκρατία. Πολεμάμε την τρομοκρατία για πάνω από 100 χρόνια» (σ.σ.: ε;). «Θα συνεχίσουμε να την πολεμάμε. Αν το κάνουμε ενωμένοι, θα μπορέσουμε να νικήσουμε και να φέρουμε ειρήνη. Και θα νικήσουμε».

Η δε κατάληξη των σχολίων του Σαρόν ήταν ακόμη πιο απίστευτη: «Μπορούμε να στηριχτούμε μονάχα στους εαυτούς μας. Και από τώρα και στο εξής, θα υπολογίζουμε μόνο στους εαυτούς μας».

Ακόμη και η εξ ορισμού φιλική στον κατηγορούμενο από τους Παλαιστίνιους και Λιβανέζους για εγκλήματα πολέμου (το 1981, όταν έγιναν οι σφαγές στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα) αμερικανική πολιτική ηγεσία εξεμάνη. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι δηλώσεις Σαρόν«είναι απαράδεκτες κατά την άποψη του Προέδρου». Ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Προέδρου Μπους, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντίδραση των ΗΠΑ κοινοποιήθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ. «Το Ισραήλ δεν έχει πιο ισχυρό φίλο και σύμμαχο στον κόσμο από τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Μπους είναι ειδικά στενός φίλος του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ εργάστηκαν για μήνες πιέζοντας τα ενεχόμενα μέρη να σταματήσουν τη βία και να επιστρέψουν σε έναν πολιτικό διάλογο». (Τα αποσπάσματα της ομιλίας Σαρόν είναι από την «Τζερούσαλεμ Ποστ»).

Η δήλωση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους αποτελεί «μέρος ενός οράματος» των ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της ύπαρξης του Ισραήλ, εξόργισε τον Σαρόν.

Πιέσεων συνέχεια

Με τις αλληλοκατηγορίες να στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών και το πολεμικό κλίμα συνεχιζόμενο στα μεσανατολικά εδάφη, και το Ισραήλ να απειλεί ότι «οι Παλαιστίνιοι θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα γι' αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους», όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, Μπινιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας στην Αφούλα την Πέμπτη, είναι ένα ερώτημα τι θα κάνουν οι ΗΠΑ για να «συγκρατήσουν» την κατάσταση από το να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η πρώτη ένδειξη ήταν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν τον... Γιάσερ Αραφάτ: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χα' αρέτζ», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε την Πέμπτη το βράδυ στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής «απαιτώντας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς την εκεχειρία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ