ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Τα πάντα στο στόχαστρο

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για μια πιθανή διεύρυνση των στόχων, άφησε ο Πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια της πρώτης εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του, για την κατάσταση πολέμου

Οι πασίγνωστοι πλέον θεατρινισμοί που δεν καλύπτουν το έγκλημα

Associated Press

Οι πασίγνωστοι πλέον θεατρινισμοί που δεν καλύπτουν το έγκλημα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επί παντός επιστητού μίλησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του προς τα τηλεοπτικά δίκτυα από το Λευκό Οίκο. Επιλέγοντας για την «πρεμιέρα» το βράδυ της Πέμπτης - τοπική ώρα - στη συμπλήρωση ακριβώς ενός μήνα από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος Μπους θέλησε αφ' ενός να φανεί διαλλακτικός δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία στους Ταλιμπάν για να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν, γνωρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται αυτό να συμβεί. Ταυτόχρονα όμως δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο για μία πιθανή διεύρυνση του πολέμου κατά άλλων χωρών, μίλησε για πρώτη φορά για τον ενδεχόμενο ρόλο του ΟΗΕ, αλλά και για την αγαπημένη του αντιπυραυλική άμυνα...

Αποσαφηνίζοντας φυσικά ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία να αποφύγουν την περαιτέρω καταστροφή του Αφγανιστάν παραδίδοντας τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και σταματώντας την υποστήριξη στην τρομοκρατία. «Αν παραδώσετε τους τρομοκράτες, ενδέχεται να εξετάσουμε εκ νέου αυτό που κάνουμε στη χώρα σας. Εχετε ακόμη μια δεύτερη ευκαιρία» τόνισε ο Μπους σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του μετά την 11η Σεπτέμβρη, και μάλιστα σε ώρα πολύ υψηλής ακροαματικότητας. «Παραδώστε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδώστε και τους αρχηγούς, τους υπαρχηγούς του, τους συμμορίτες και τους εγκληματίες που είναι μαζί του», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι δε γνωρίζει εάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσπάθειες για την εξουδετέρωση του δικτύου που ελέγχει η «Αλ Κάιντα» και θεωρείται υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί»

Πάντως, ο Μπους διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος εναντίον των τρομοκρατών θα διαρκέσει «για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», μέχρι να κερδηθεί, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ έχουν μάθει πολλά από τον πόλεμο του Βιετνάμ και επανέλαβε ότι στο Αφγανιστάν διεξάγεται ένας μη συμβατικός πόλεμος. Από την περασμένη Κυριακή οι αμερικανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς θέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεων. Ο Πρόεδρος Μπους δεν έκανε ωστόσο ουδεμία αναφορά σε συγκεκριμένα σχέδια τονίζοντας απλώς ότι «όλες οι επιχειρήσεις προχωρούν σύμφωνα με τα σχέδιά μας».

Ωστόσο τόνισε ότι η αποτυχία ή επιτυχία αυτού του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το τι θα γίνει με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Η επιτυχία ή η αποτυχία στηρίζεται στο ξερίζωμα όλων των δικτύων της τρομοκρατίας όπου και εάν αυτά βρίσκονται, σε οποιαδήποτε χώρα. Αυτός είναι απλώς ένα πρόσωπο, ένας μέλος του δικτύου»

Υπό παρακολούθηση το Ιράκ

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους επισήμανε ότι «είναι ένας μακρόχρονος πόλεμος κατά οιασδήποτε τρομοκρατικής δραστηριότητας και όπως ήδη έχω εξηγήσει τόσο στον αμερικανικό λαό όσο και στο Κογκρέσο, δεν ψάχνουμε απλώς να φέρουμε - ενώπιον της δικαιοσύνης -τρομοκράτες που μπορεί να προκαλέσουν κακό στους ανθρώπους, να δολοφονήσουν ανθρώπους, αλλά θα φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης και τις κυβερνήσεις που τις υποθάλπουν»... ενώ τόνισε εν συνεχεία ότι παρακολουθείται προσεκτικά η στάση της Βαγδάτης στην κρίση του Αφγανιστάν.

«Λέμε στο Σαντάμ ότι τον παρακολουθούμε πολύ στενά» τόνισε ο Μπους καλώντας τον ιρακινό Πρόεδρο να επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας για την παρακολούθηση του ιρακινού οπλοστασίου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ηγέτης του Ιράκ είναι ένας σατανικός άνθρωπος. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει δηλητηριάσει το δικό του λαό. Γνωρίζουμε ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τον ίδιο τον Σαντάμ Χουσεΐν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία «για να επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών στη χώρα του, για να διασφαλιστεί ότι σέβεται τη συμφωνία που έκανε μετά τη συντριβή του στον Πόλεμο του Κόλπου».

Για τη Μέση Ανατολή

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση του FBI για την πιθανότητα εκδήλωσης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων τις προσεχείς ημέρες ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μία «συνεχιζόμενη απειλή» επιθέσεων, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει για την προστασία της χώρας.

«Οι Αμερικανοί σήμερα μπορούν να γνωρίζουν ότι ενώ η απειλή εξακολουθεί να είναι υπαρκτή, εμείς λαμβάνουμε το κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία της χώρας μας από τον κίνδυνο». Επισήμανε πάντως ότι η προειδοποίηση αυτή του FBI ίσως να μην είναι η τελευταία.

Ο Πρόεδρος Μπους αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό τονίζοντας ότι είναι υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος και το κράτος αυτό να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη «απέτρεψαν» μία ανοιχτή διπλωματική κίνηση στη Μέση Ανατολή - όχι απέτρεψαν αλλά ανέτρεψαν το πρόγραμμα- και τώρα το πρόγραμμά μου είναι υπερπλήρες»!

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι μια οριστική συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων μπορεί να επιτευχθεί ξεκινώντας από τις προτάσεις της επιτροπής Μίτσελ και χαιρέτισε τις προσπάθειες του Γιάσερ Αραφάτ για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή και τον κάλεσε να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες.

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση μέσα στο ίδιο το Αφγανιστάν και την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την πολιτική «της αναδόμησης της χώρας» δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τη χώρα αμέσως μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά για να υπάρξει σταθερότητα στο Αφγανιστάν αλλά και στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να καταπολεμηθεί το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και όπλων. Πώς; Αναφέροντας για πρώτη φορά τον ΟΗΕ, από την 11η Σεπτέμβρίη, τόνισε ότι όσον αφορά στις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν μελλοντικά, ο ρόλος του είναι σημαντικός και θα πρέπει να είναι τα Ηνωμένα Εθνη αυτά που θα αναλάβουν την αναδόμηση της χώρας.

Αντιπυραυλική ασπίδα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτέμβρη, ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι η συνθήκη ΑΒΜ, για το πάγωμα της ανάπτυξης αντιβαλλιστικών πυραύλων, έχει πλέον ξεπεραστεί, υποστήριξε ο Μπους.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε την ενίσχυση των αμάχων στο Αφγανιστάν και ειδικά των παιδιών. Ζήτησε από τα παιδιά στις ΗΠΑ να δώσουν το καθένα από ένα δολάριο για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τα παιδιά του Αφγανιστάν. Αυτές οι δωρεές θα διοχετευτούν σε ένα ειδικό ταμείο για τον Ερυθρό Σταυρό, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για επισιτιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια στα παιδιά του Αφγανιστάν.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βιάζονται να ετοιμάσουν τον ευρω-στρατό...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη είπαν χτες ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, και ο υπουργός Αμυνας του Βελγίου (που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ), «θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες συγκρότησης του λεγόμενου ευρωστρατού ίσως και προ της χρονολογίας - ορόσημο (2003). «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Αλλά δε θα διευκρινίσουμε τις εξελίξεις σ' αυτό το θέμα παρά μέχρι το τέλος Δεκέμβρη» δήλωσε χτες ο Σολάνα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας του Βελγίου, Αντρέ Φλαχότ, συμφώνησε (κατά μερικές πληροφορίες επικαλούμενος επαφές του με ομολόγους του από χώρες τις ΕΕ) λέγοντας πως «ομόφωνα συμφωνήσαμε να απαντήσουμε σ' αυτή τη νέα πρόκληση (της τρομοκρατίας), πως χρειαζόμαστε περισσότερα από την Ευρώπη και πως πρέπει να επιταχύνουμε τη νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας». Η επόμενη σύνοδος αξιωματούχων της ΕΕ αναφορικά με τη συγκρότηση του ευρωστρατού (δύναμης περίπου 60.000 ανδρών) έχει οριστεί για τις 19-20 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ