ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Βόμβες με το 'να χέρι, φάρμακα με τ' άλλο!

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και «Γιατροί του Κόσμου» καταγγέλλουν την υποκρισία με τη δήθεν «ανθρωπιστική βοήθεια» των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν

Τη δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλαν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, αμέσως μετά τη στρατιωτική επίθεση στο Αφγανιστάν, με στόχο να κερδίσουν την παγκόσμια υποστήριξη για την πολεμική τους δράση, καταγγέλλουν το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου», αποστολές των οποίων θα βρεθούν στις πληγείσες περιοχές.

«Τι νόημα έχει να πυροβολείς με το ένα χέρι και να διανέμεις φάρμακα με το άλλο;», αναρωτιούνται οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», τριμελής επιτροπή των οποίων αναχώρησε χτες προκειμένου να προσφέρει ιατροφαρμακευτική υποστήριξη στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν. «Τη σύγχυση μεταξύ στρατιωτικής και ανθρωπιστικής δράσης τη βιώσαμε και στο παρελθόν, στον πόλεμο στο Κόσσοβο, ο οποίος μετονομάστηκε σε "ανθρωπιστική καμπάνια". Μόνο που τώρα στο Αφγανιστάν, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο: οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην πολεμική σύγκρουση είναι ταυτόχρονα και "ανθρωπιστές" που μεριμνούν για τον άμαχο πληθυσμό και σκορπούν βοήθεια. Μια τέτοια σύγχυση, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο ή καθιστά αδύνατη την παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων», επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση ανάμεσα στις δυο επιχειρήσεις και να διασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση και η ασφαλής πρόσβαση των πληθυσμών σε αυτή.

«Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης», επισήμανε ο Κ. Παπαϊωάννου πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (Ελλάδας), επικεφαλής της τριμελούς ομάδας που αναχώρησε για το Αφγανιστάν. «Εκφράζουμε, τόνισε, βαθιά ανησυχία ότι το κρύο, ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε μικρούς καταυλισμούς, η ελλιπής διατροφή και η χαμηλή αντίσταση σε λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι υποσιτισμένα. Τα περίπου 5,5 εκατομμύρια Αφγανών, που προς τον παρόν στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα βρεθούν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση εξαιτίας της περιορισμένης πλέον δυνατότητας της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει».

Η ομάδα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» θα προσφέρει στους πρόσφυγες πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βασικά φάρμακα και ιατρικά υλικά, ενώ θα κάνει εμβολιασμούς, επιδημιολογική μελέτη και έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών.

«Γιατροί του Κόσμου»

Την αντίθεσή του στο βομβαρδισμό αμάχων, αθώων πολιτών και την επιβολή τιμωρίας αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων εκφράζει το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών του Κόσμου» και καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση στο Αφγανιστάν της ανθρωπιστικής βοήθειας, σαν συστατικό της πολεμικής δράσης, με ρίψεις τροφίμων μαζί με τις βόμβες.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να δίνεται σαν αντάλλαγμα πολιτικών ή στρατιωτικών κερδών ή για εξαγορά συνειδήσεων, δεν μπορεί να ρίπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές έρημες ή ναρκοθετημένες», τονίζουν.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» οργανώνουν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, ενώ η πρώτη ομάδα τους αναχωρεί για τα σύνορα του Αφγανιστάν στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Περί συμψηφισμού

Συμψηφίζετε, μας κατηγορούν όσοι προσπαθούν να ταυτίσουν τον αμερικανικό λαό και την οδύνη του για τα θύματά του, με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την επιθετικότητά του. Λες και πρόκειται για συντονισμένα από το ίδιο κέντρο κουρδιστά ανθρωπάκια, από την πρώτη κιόλας μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ προβάλλουν όλοι τους, δίχως εξαίρεση, τούτη την κατηγορία περί συμψηφισμού κατά όλων όσοι αρνούνται να ταχθούν γενικότερα υπέρ της πολιτικής των ΗΠΑ και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπέρ του δεκαετούς πολέμου που αυτές κήρυξαν κατά των τρομοκρατών δηλαδή - κατά δήλωση του Προέδρου Μπους - κατά όλων όσοι δε συμφωνούν μαζί τους.

Τι σημαίνει λοιπόν συμψηφίζω. Στην πλέον γενική του χρήση ο όρος σημαίνει αντισταθμίζω ίσες αξίες ή με άλλα λόγια ισοσταθμίζω, ισοδυναμώ, εξομοιώνω δύο ίσες αξίες.

Οταν, λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη δολοφονία αμάχων και μια τρομοκρατική ενέργεια, συμψηφίζω δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αντιμετωπίζω τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στο χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη ως ίσες σε αξία με κάθε άλλη ζωή, που χάθηκε σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες και ταυτόχρονα ότι αντιμετωπίζω με τον ίδιο τρόπο κάθε τρομοκρατική ενέργεια κρατική ή μη, «σύμμετρη» ή «ασύμμετρη».

Αρνηση του συμψηφισμού, σημαίνει στην ουσία από τη μια άρνηση της καθολικής αξίας της ανθρώπινης ζωής και απόδοση μεγαλύτερης αξίας στη ζωή των Αμερικανών από εκείνη των άλλων ανθρώπων όπου Γης, δηλαδή μια βαθύτατα ρατσιστική περί ανθρώπινης ζωής αντίληψη και από την άλλη μονομερή καταδίκη της «ασύμμετρης» τρομοκρατίας και μάλιστα όταν αυτή στρέφεται κατά των ΗΠΑ και όχι κάθε τρομοκρατίας κρατικής συμπεριλαμβανομένης, δηλαδή αποδοχή της τρομοκρατίας κατά το δοκούν.

Αρνηση του συμψηφισμού σημαίνει ακόμη, προσπάθεια εξάλειψης της ιστορικής μνήμης δηλαδή προσπάθεια παραγραφής των προηγούμενων αμερικανικών τρομοκρατικών ενεργειών.

Αρνηση του συμψηφισμού και απομόνωση της ενέργειας της 11ης του Σεπτέμβρη από το ιστορικό παρελθόν σημαίνει, τέλος, αποσύνδεση της τρομοκρατίας από τις αιτίες γέννησης και αναπαραγωγής της, άρνηση του εντοπισμού τους και διαιώνισή τους.

Το πλέον όμως προκλητικό και πασιφανές είναι ότι εκείνοι, που καταγγέλλουν το συμψηφισμό σε σχέση με όσα συνέβησαν πριν από την 11η του Σεπτέμβρη, τον χρησιμοποιούν απροκάλυπτα στην πράξη, όταν δικαιολογούν την αμερικανική επίθεση κατά του Αφγανιστάν και γενικότερα το δεκαετή πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ. Διότι τι άλλο είναι από συμψηφισμός να απαντάς σε μια τρομοκρατική ενέργεια με μια εξίσου απεχθή κρατική τρομοκρατία και τον αναπόφευκτο, αν όχι κατά Πάγκαλο αναγκαίο, βομβαρδισμό αμάχων; Τι άλλο σημαίνει από συμψηφισμό να κηρύσσεις «σταυροφορία» -έτσι αποκάλεσε ο ίδιος ο Μπους τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» απέναντι στην τζιχάντ των φονταμενταλιστών; Τι άλλο σημαίνει από τον πλέον ισοπεδωτικό συμψηφισμό να εξομοιώνεις καθέναν που δε στέκεται στο πλευρό σου με τρομοκράτη; Τι άλλο σημαίνει από συμψηφισμό η λογική διαιώνισης του κύκλου της βίας;

Φαίνεται λοιπόν, ότι όπως για την ανθρώπινη ζωή, όπως για την τρομοκρατία, όπως για την ιστορία, έτσι και για το συμψηφισμό οι κατήγοροί μας έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αλλά τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από του Φραγκενστάιν τους θιασώτες, από τα καλοκουρδισμένα από τους Αμερικανούς ανθρωπάκια;


Του
Γιώργου ΡΟΥΣΗ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζητούν κι άλλη στήριξη οι αεροπορικές εταιρίες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Κατ' εξαίρεση και μέχρι τέλος του χρόνου μπορεί να παραταθεί η έκτακτη οικονομική βοήθεια κυβερνήσεων της ΕΕ προς τις αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν τις υψηλές οικονομικές ζημίες που υπέστησαν μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, είχε ανακοινώσει προχτές βράδυ η Ευρωπαία επίτροπος, Λογιόλα ντε Παλάθιο. Ωστόσο, στη συνάντηση που είχαν χτες μαζί της ανώτατα διοικητικά στελέχη της «Αιρ Φρανς», της «Μπρίτις Αιργουέις», της «Λουφτχάνσα», της «Ιμπέρια» και της «Αλιτάλια», διατυπώθηκε το αίτημα των αεροπορικών εταιριών για περαιτέρω κρατική ή κοινοτική υποστήριξη, θεωρώντας πως αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των αμερικανικών αερογραμμών που έλαβαν ήδη έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, χτες, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI) ανακοίνωσε πως τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ίσως σε μερικές μέρες αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω της στάσης των ασφαλιστικών εταιριών που έχουν ήδη μειώσει κατά το ένα τρίτο τις «ασφαλιστικές αποζημιώσεις λόγω πολεμικής περιόδου». Το ACI (που αντιπροσωπεύει περισσότερα από 450 ευρωπαϊκά αεροδρόμια, τα οποία με τη σειρά τους καλύπτουν ποσοστό 90% της εμπορικής αεροπορικής κίνησης) επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως η «αισθητά μειωμένη ασφαλιστική κάλυψη περί τρομοκρατικών ή και πολεμικών πράξεων, που προτείνεται τώρα από τους ασφαλιστές, είναι ακατάλληλη και δημιουργεί τον κίνδυνο να κλείσουν ταυτόχρονα και οι "πύλες εισόδου" των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών μέσα σε μέρες, εκτός και αν βρεθεί στο μεταξύ άλλη λύση»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ