ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Την Πέμπτη η ανοιχτή συνάντηση

Στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Ανοιχτή συνάντηση στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει μεθαύριο Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, η «Δημοκρατική συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Θέμα της ανοιχτής αυτής συνάντησης θα είναι ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο και σε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, καθώς και η προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

«Η απροκάλυπτη επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, που επιταχύνεται από τις σχετικές αποφάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των οργάνων της ΕΕ, δημιουργεί μια νέα κατάσταση και επιβάλλει την ενεργοποίηση και την πλατύτερη συνένωση των προσπαθειών για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας», τονίζει στην πρόσκλησή της η Συντονιστική Επιτροπή της Συσπείρωσης. Καταλήγει δε, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη «το δυνάμωμα της συσπείρωσης και του αγώνα ενάντια στην επερχόμενη απειλή».


ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Ανοιχτή ομολογία για εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης, να προχωρήσει σε συμφωνίες με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • Αποκρούει ο Αρειος Πάγος τις κατηγορίες για πολιτικές σκοπιμότητες σε εισαγγελικές ενέργειες

Από παλιότερη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας ενάντια στον «τρομονόμο»
Από παλιότερη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας ενάντια στον «τρομονόμο»
Την πλήρη ευθυγράμμιση της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών η κυβέρνηση ομολογεί ανοιχτά ότι είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Εκχωρούμε πράγματι κάποια από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μάλιστα, ο Μ. Σταθόπουλος θέλοντας να μας προϊδεάσει για τον αυξημένο ρόλο του ευρωδικαστή και ευρωεισαγγελέα, μάς προτρέπει «να έχουμε την ίδια εμπιστοσύνη στον Ευρωπαίο δικαστή, όπως και στον Ελληνα», προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να λέμε «όχι» στη συνεργασία και να εκφράζουμε δυσπιστία.

Την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ο υπουργός Δικαιοσύνης τη δικαιολογεί στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών. Αν και φραστικά αποδέχεται ως βασικά αγαθά την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα οποιαδήποτε μέτρα που θα παρθούν δε θα πρέπει να θίγουν την ελευθερία των πολιτών, ωστόσο με το πρόσχημα ότι «η ασφάλεια είναι κάτι που περιμένει ο πολίτης», ο υπουργός Δικαιοσύνης συμφωνεί με τις αποφάσεις που θα παρθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι:

- Σύντομα θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στα πλαίσια καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τη συνεργασία και με χώρες που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρωτίστως τις ΗΠΑ.

- Θα υπάρξουν λίστες ύποπτων τρομοκρατών (τρομολίστες). Για το ίδιο θέμα διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο και πως στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις σε βάρος κάποιου ατόμου, από εκεί και πέρα υφίσταται θέμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Σχετικά με τον ορισμό της έννοιας τρομοκρατία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάλογος για ορισμένες πράξεις, οι οποίες θα θεωρούνται ως τρομοκρατικές ενέργειες.

- Παραδέχτηκε ότι ο ευρωεισαγγελέας θα μπορεί να ασκεί δίωξη εναντίον ατόμου που είναι πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, δικαιολογήθηκε ότι δε θα είναι δεσμευτική και θα υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο. Επίσης, είπε ότι δε θα μπορεί να ασκείται δίωξη από τον ευρωεισαγγελέα όταν η υπόθεση αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας και όταν διεξάγεται ανάκριση εναντίον του ατόμου στη χώρα από την οποία ζητείται η έκδοση. Με το μέτρο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση και ημεδαπών πολιτών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ σήμερα στη σύνοδο των υπουργών των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούνται θέματα που έχουν σχέση με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον ορισμό της τρομοκρατίας.

Ο Αρειος Πάγος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλυψε πλήρως τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, με αφορμή τις δικαστικές υποθέσεις της ΔΕΚΑ-Χρηματιστήριο και του Κτηματολογίου, λέγοντας ότι υπάρχει και το δικαίωμα απάντησης και άμυνας εκείνου που καταδιώκεται. Επίσης, πρόσθεσε ότι και οι εισαγγελείς μπορούν να κάνουν λάθος και είναι ένα ζήτημα ποιος ελέγχει αν ο εισαγγελέας ξεπέρασε τις αρμοδιότητές του.

Στο μεταξύ η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απόφασή της (3/2001) εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα τελευταία κρούσματα που πολιτικοί παράγοντες αποδίδουν αβασάνιστα και ατεκμηρίωτα πολιτικές σκοπιμότητες σε ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι «η αβασάνιστη και ατεκμηρίωτη απόδοση στις εισαγγελικές ενέργειες ιδιοτελών κινήτρων και μάλιστα όχι με καταγγελία στα αρμόδια για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης όργανα, αλλά με δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, αποτελεί ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και να κλονίσει αδικαιολόγητα την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αμεροληψία και αντικειμενικότητα της δικαιοσύνης».


ΕΚΟΦΙΝ
Λήψη μέτρων για την τρομοκράτηση των λαών

Υπό την απειλή των «τρομονόμων» με στόχο τον περιορισμό των συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, πάντα με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συνεδρίασαν από κοινού χτες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο τα Συμβούλια Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που εκδόθηκε χτες, στην κοινή συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, του οικονομικού εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η τρίτη παράμετρος, η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, είναι «νέο φρούτο», που εισηγήθηκε στην ατζέντα της Συνόδου της ΕΕ μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουν διευκρινίσει και τον ορισμό της τρομοκρατίας. Ετσι, με ασαφή τον ορισμό, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος, η κατηγορία της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας να απευθύνεται κατά πάντως μη αρεστού...

Στα κατ' εξοχήν οικονομικά θέματα που έλαβαν χώρα στη χτεσινή συνεδρίαση στο Ευρωγκρούπ (μετέχουν οι εκπρόσωποι των 12 χωρών - μελών) και στο ΕΚΟΦΙΝ (μετέχουν εκπρόσωποι των 15) επρόκειτο να συζητηθούν οι αναμενόμενες επιδράσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, μετά τα τελευταία γεγονότα... και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης G7 στις 10/10. Φυσικά δεν ξεχνάνε και τις παλιές τους προτεραιότητες... Ετσι στη θεματολογία περιλαμβάνεται η πρόοδος στην περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, υπό το φως των αποφάσεων της Λισαβόνας το 1999. Στα υπό συζήτηση θέματα περιλαμβάνεται και αυτό της εναρμόνισης του καθεστώτος της φορολογίας των αποταμιεύσεων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Επανέρχεται δηλαδή το ακανθώδες θέμα της αντιμετώπισης των «φορολογικών παραδείσων», όπου βρίσκουν καταφύγιο οι καταθέσεις των μεγαλοκεφαλαιούχων, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ενιαία στάση μεταξύ των ίδιων των χωρών - μελών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ