ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Θέλουμε Αυτοδιοίκηση στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κοκκινιά

Μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Κοκκινιά, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Από το βράδυ της 7-10-2001 έχουμε νέα κατάσταση, αφού ξεκίνησε στην πράξη ένας νέος πόλεμος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με στόχο την προώθηση των συμφερόντων τους στην Κεντρική Ασία.

Διαμορφώνεται νέα κατάσταση. Το ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζεται αυτή; Τι πρέπει να κάνει το Κόμμα και η ΚΝΕ; Οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ;

Κατ' αρχήν όλα τα καθήκοντα συνδέονται, εναρμονίζονται με τη σημερινή συγκυρία.

Πριν απ' όλα είναι η αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη και το κίνημά της, που πρέπει να ενισχύεται αποτελεσματικά απ' όλους τους φορείς και να συνδέεται άμεσα με τη δουλιά του Κόμματος στην Αυτοδιοίκηση.

Κι αυτό γιατί από την ΤΑ περνάει ένα μεγάλο μέρος της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής.

Παιδεία, υγεία, πρόνοια, ασφάλιση, πολιτισμός, αθλητισμός, πρόσθετη φορολογία, ΤΣΑ κλπ. και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δένονται με την ΤΑ.

«Από την επόμενη μέρα της 11-9-2001», τόνισε στη συνέχεια ο ομιλητής, «άλλαξαν πολλά. Δεν έχουμε να κάνουμε με συνηθισμένα γεγονότα και καταστάσεις.

Η ιδεολογική τρομοκρατία που αναπτύσσεται στον κόσμο και στην Ελλάδα έχει στόχο να εξοστρακίσει κάθε αντίθετη άποψη, γνώμη και θέση. Να τρομοκρατήσουν κάθε δύναμη που αντιτίθεται στη λογική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι μόνο μέσα στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατεύσει πολλούς.

Δεν έχουμε κανένα δίλημμα στην υποτιθέμενη σύγκρουση του Μπους με τον Μπιν Λάντεν, του Ταλιμπάν. Εκπροσωπούν όλοι τους την πιο μαύρη αντίδραση. Δεν είναι το πρόβλημα των Αμερικάνων οι Ταλιμπάν. Είναι οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά τα συμφέροντα και ενδιαφέροντά τους για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας».

«Υπάρχουν», σημείωσε παρακάτω ο Σπ. Χαλβατζής, «και ατομικές δράσεις, φωνές ενάντια στον πόλεμο που οργανώνεται, προετοιμάζεται, στην πολεμική μηχανή. Υπάρχουν, κυρίως, συλλογικές δράσεις που υποδείχνουν άλλη κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

...Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δήλωσαν πίστη και υποταγή στα κελεύσματα του Μπους. Ο ΣΥΝ ψελλίζει δήθεν αντιπολεμικά. Ομως, όλοι μαζί υποστηρίζουν την πολεμική δράση των ΗΠΑ.

Ζητάνε βόμβες. Και ξέρουν καλά ότι θα πέσουν σε αμάχους. Λένε ότι 6.000 σκοτωμένοι στους πύργους ζητάνε, δήθεν, δικαιοσύνη. Ζητάνε σκοτωμούς. Αυτοί είναι που συμψηφίζουν.

Ρίχνουν λήθη στα εγκλήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Ξέρουν καλά ότι ο δήθεν στόχος "Μπιν Λάντεν" είναι ψεύτικος. Ο πραγματικός στόχος είναι τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο. Είναι οι ίδιοι οι λαοί.

Για μας το κύριο είναι τι λέει ο λαός. Θα ενισχύσουμε τα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα. Τη γνώση του για τον πόλεμο.

Οχι στον πόλεμο.

Οχι στα αεροπλάνα του ενός τρισ.

Οχι στα όπλα που κάνουν όσο ένα ΜΕΤΡΟ.

Οχι στο φόβο.

Οχι στο θάνατο των λαών, στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η ΤΑ έχει ρόλο στα τεκταινόμενα.

Ποια η ιστορική προσφορά της Αυτοδιοίκησης στο φιλειρηνικό κίνημα, στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα;

Ποια η δυνατότητα παρέμβασης και κινητοποίησης των εργαζομένων, του λαού, των δημοτών, της νεολαίας;

Γιατί σήμερα δεν μπαίνει μαχητικά, αποτελεσματικά σε δράση η ΤΑ; Δεν οφείλεται αυτό στους αρνητικούς συσχετισμούς; Στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων και των νομαρχών στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης;

Πώς θα συμβάλουμε ως ΚΚΕ ώστε να είναι πιο μαζική, πιο δραστήρια, πιο αποτελεσματική η λαϊκή πάλη;

Τι συνέχεια θα δώσουμε ώστε και στην πορεία για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να έχουμε κάνει βήματα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων με τα ψηφοδέλτια μάχης που θα υποστηρίξει και θα στηρίξει το ΚΚΕ;

Πώς θα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα στη ζωή; Τι θα πράξουμε ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπουν στη μάχη;

Η κατάσταση και στη χώρα μας δεν εξελίσσεται με βάση τη λογική υποταγής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα συνθήματα "Οχι στον πόλεμο", "Οχι στην εμπλοκή της χώρας μας", "Οχι στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού" αποτελούν βασική κατεύθυνση. Το εργατικό και το μαζικό λαϊκό κίνημα, το φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα αντιδρά, συσπειρώνει ευρύτερες αγωνιστικές δυνάμεις που διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο, κόντρα στην προσπάθεια των πολιτικών εκπροσώπων των πολυεθνικών να υποτάξουν λαούς και χώρες για την προώθηση των στόχων και επιδιώξεών τους.

Αυτήν την κατεύθυνση, ως ΚΚΕ και ΚΝΕ την ενισχύουμε με όλα τα μέσα, τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας».


Μονόδρομος το ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα

Στους τεχνικούς της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» μίλησε χτες ο Γιώργος Σκιαδιώτης, στο πλαίσιο περιοδείας του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών

Την ανάγκη συγκρότησης ενός μαζικού αντιπολεμικού κινήματος, με κύριο στόχο την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, που πλήττονται στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας, επισήμανε ο Γ. Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στους τεχνικούς της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Σκιαδιώτη, πραγματοποίησε χτες το πρωί πολύωρη περιοδεία στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, μοίρασε ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις του Κόμματος για τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες της ΟΑ. Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα του πολέμου, ενώ εκτενείς αναφορές έγιναν στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», στη στάση της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος σε ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΟΣΠΑ. Οι τεχνικοί αεροπλάνων της ΟΑ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και την έντονη ανησυχία τους τόσο για τις διεθνείς εξελίξεις όσο και για το εργασιακό τους μέλλον, ενώ όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) Κλ. Τρατράς, υπάρχει απόφαση γενικής συνέλευσης του κλάδου για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα την πώληση της εταιρίας.

Ο Γ. Σκιαδιώτης εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την τροπή που παίρνουν οι διεθνείς εξελίξεις μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι το Κόμμα είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε τέτοια χτυπήματα, όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς, αλλά επειδή από άποψη θεωρίας και αντίληψης πιστεύει ότι οι κοινωνικές αλλαγές δεν μπορούν να συντελεστούν με τέτοιες ενέργειες, αλλά μόνο με την κινητοποίηση των μαζών. Αντίθετα, οι ενέργειες αυτές - σημείωσε - αξιοποιούνται από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους σε βάρος των λαϊκών κινημάτων και των εργαζομένων. Πίσω από τον προσχηματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας κρύβεται η προσπάθεια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να συγκροτήσουν ένα όσο γίνεται πιο ισχυρό μπλοκ και να ενισχύσουν έτσι τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική τους παρουσία στις περιοχές που υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και αποτελούν «περάσματα» πρώτων υλών. Η περιοχή της κεντρικής Ασίας και ιδιαίτερα το Αφγανιστάν είναι μια τέτοια περιοχή, για την οποία υπήρχε προγραμματισμός πολύ πριν το χτύπημα, υπογράμμισε ο Γ. Σκιαδιώτης και πρόσθεσε: «Η επέμβαση στο Αφγανιστάν δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση. Υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη σε ολόκληρες περιοχές του πλανήτη και δημιουργεί προϋποθέσεις γενικότερης σύγκρουσης».

Καταλήγοντας ο Γ. Σκιαδιώτης στηλίτευσε την ανεπιφύλακτη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και επισήμανε: Οι καιροί δε χωρούν κανέναν εφησυχασμό, καμία επανάπαυση. Αν υπάρχει ένα αντίπαλο δέος απέναντι σ' αυτή την κατάσταση που μπορεί να εμποδίσει τις εξελίξεις, αυτό είναι το κίνημα των λαών και των εργαζομένων. Δεν έχουμε άλλο δρόμο. Και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε πολλές χώρες και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, πολύ πιο αποφασιστικά, πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη περίοδο, «ανεβαίνει» ένα αντιπολεμικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ