ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Οι τρομοκρατικοί λογαριασμοί

Συνεχιζεται ο έλεγχος, σημειώνεται στα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων, για να εντοπισθουν «τρομοκρατικοί» λογαριασμοί στις ελληνικές τράπεζες, με βάση τις λίστες που έδωσαν οι ΗΠΑ, αλλά και η Ε.Ε. Εχει σημειωθεί, μάλιστα και δεν έχει διαψευσθεί, ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται 500 και πλέον ύποπτοι για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις ή άτομα.

Κατόπιν όλων αυτών, λοιπόν, αναρωτιόμαστε, αν στις παραπάνω λίστες συμπεριλαμβάνεται και η πετρελαϊκή εταιρεία «Αρμπούστο Ενερτζι», την οποία - σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» - είχαν ιδρύσει συνεταιρικά στο Τέξας, το 1978, ο επιχειρηματίας τότε Τζ. Μπους τζούνιορ και ο Σαλέμ μπιν Λάντεν, αδελφός του καταζητούμενου και πρωτότοκος γιος της οικογένειας, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1983. Αναρωτιόμαστε, επίσης, αν συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί της ΣΙΑ, όπως και αυτοί των άλλων αμερικανικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών, μέσα απο τους οποίους χρηματοδοτούνται τα κάθε λογής ανά τον κοσμο μισθοφορικά, εθνικιστικά και αντικομμουνιστικά κινήματα, ομάδες δολοφόνων και προβοκατόρων, κλπ, κλπ.

Σ' αυτά μπορεί να δώσει απάντηση κάποιος αρμόδιος;

Το ξέπλυμα

Μια πολύ εύστοχη παρατήρηση έκανε τις προάλλες ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος σε τηλεοπτική συζήτηση, με θέμα τις επιθέσεις των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν. Πολύ φοβάμαι, είπε - σχολιάζοντας τις θέσεις και απόψεις όλων εκείνων που υποστηρίζουν πως η επίθεση των Αμερικανών γίνεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το καλό της ανθρωπότητας - ότι βρισκόμαστε μπροστά στο εξής σκηνικό: Οπως οι μεγάλες τράπεζες πρωτοστατούν στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος (δηλαδή των χρημάτων που προέρχονται από την πορνεία, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών), έτσι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να ξεπλύνει όλα τα μεγάλα εγκλήματα που έχει διαπράξει μέχρι σήμερα κατά της ανθρωπότητας (δολοφονίες ηγετών σε διάφορες χώρες του κόσμου, οργάνωση πραξικοπημάτων και εγκαθίδρυση στρατιωτικών κυβερνήσεων κλπ.), βαφτίζοντας τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν επίθεση κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας...

Κάπως έτσι περιέγραψε τις εξελίξεις - μαζί με όλα τα ευτράπελα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες - ο Κώστας Καζάκος, αλλά φαίνεται πως η εύστοχη επισήμανσή του απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων»...

Καμία «λευκή επιταγή» από τους εργαζόμενους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι ολοφάνερο ότι η «λευκή επιταγή» που ζήτησε και πήρε ο Κ. Σημίτης από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφραστεί σε «εν λευκώ εξουσιοδότηση» από τους εργαζόμενους. Αυτό ήθελε και επιδίωξε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, να πάρει δηλαδή μέσα από ένα κομματικό συνέδριο και την «κυριαρχία» του Κ. Σημίτη το «πράσινο φως» για ταχύτερη και πιο αποφασιστική υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών και μάλιστα να παρουσιάσει ότι κάτι τέτοιο έχει τη συναίνεση και την επιδοκιμασία της... κοινωνίας(!). Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι κρατικοδίαιτοι, εν πολλοίς, εκλέκτορες του ΠΑΣΟΚ και οι εργαζόμενοι δεν έχουν και μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Αυτό που ενδιαφέρει και ενώνει τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ είναι η «νέα νίκη» στις εκλογές, προφανώς για να διατηρήσουν την επαφή τους με τη νομή της εξουσίας. Ομως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, ούτε βέβαια ανέχονται μια νέα επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματά τους. Μπορεί, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης να λέει ότι δε θα δεχτεί αμφισβήτηση της πολιτικής του από τη λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση» (λες και ποτέ τον εμπόδισε να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές επιλογές του) αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχει τέτοιες «αξιώσεις» από τους εργαζόμενους. Εκτός κι αν οραματίζεται «γύψους» και «φίμωτρα» για το λαό μας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κοινωφελές έργο» παράγει ο... πόλεμος

Παράγεται «κοινωφελές έργο», κατά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο από την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών. Μάλιστα. Εφθασε στο σημείο να το πει και αυτό, στη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, σχετικά με τα έργα αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου, που εν μέσω πολεμικού «πυρετού» πραγματοποιούνται στη βάση της Σούδας. Αυτή την απύθμενου θράσους και προκλητική τοποθέτηση, έκανε ο αρμόδιος για την Αμυνα της Ελλάδας υπουργός, αυτός ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά, εκ μέρους της κυβέρνησης Σημίτη, την ευθύνη για τον «εκσυγχρονισμό» της εξάρτησης, την πλήρη μετεξέλιξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικό παράρτημα και τη μετατροπή συνολικά της χώρας μας σε ιμπεριαλιστική βάση και ορμητήριο πολέμου.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος θεωρώντας ότι απευθύνεται σε ιθαγενείς χωρίς μνήμη και δική τους κρίση, αφού παραδέχτηκε την ύπαρξη έργων αντιμετώπισης βιοχημικού πολέμου στην περιοχή της βάσης της Σούδας, επιχείρησε να παρουσιάσει όσα γίνονται ως... ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού και της τοπικής κοινωνίας! Επιβεβαίωσε δηλαδή εμμέσως τη «στοχοποίηση» της βάσης της Σούδας και συνολικά της Κρήτης, στο όνομα των αναγκών της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής εκστρατείας για «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», με ζητούμενο, όπως ανέφερε, μια «πολιτική ασφάλειας και προστασίας για όλους τους λαούς της Γης».

Δηλαδή, η Σούδα μετατρέπεται σε πόλο έλξης ενδεχόμενων αντιποίνων, χημικών ή βιολογικών, πολεμικών ή τρομοκρατικών, ακόμα και προβοκατόρικων αν αυτό απαιτήσουν οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών. Και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας καθησυχάζει τους κατοίκους της περιοχής λέγοντάς τους ότι οι εγκαταστάσεις που γίνονται στο νοσοκομείο και στο ελικοδρόμιο της Σούδας, για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής, αποτελούν «κοινωφελές έργο»! Αποσκοπούν στην «προστασία της περιοχής» και σε καμιά περίπτωση αυτά τα έργα «δεν υποδηλώνουν επιθετικές ενέργειες». Δεν έμεινε εδώ. Οπως είπε, μπορεί την όποια εγκατάσταση να την «αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί για να πάνε στις δικές τους αποστολές, αλλά είναι και υπέρ της τοπικής κοινωνίας».

Χάνουν λοιπόν οι λέξεις το νόημά τους. Ο Α. Τσοχατζόπουλος τα λέει όλα αυτά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Εξάλλου, πρέπει ο λαός να εθιστεί στην αναγκαιότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μάθει να ζει με αυτόν αλλά και να πεθαίνει εξαιτίας του και από 'κει και πέρα να... δούμε τι ψίχουλα θα πάρουμε κι εμείς. Αυτή είναι με απλά λόγια η πολιτική της κυβέρνησης. Για την εξυπηρέτηση αυτής της λογικής παραμερίζονται όλα τα άλλα, η Εθνική Αμυνα, η ασφάλεια του λαού, η ειρήνη. Ομως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο αντίπαλο που είναι η ίδια η συνείδηση του ελληνικού λαού που δεν τρώει «κουτόχορτο». Σκέπτεται, αναζητά και βρίσκει τρόπους αντίδρασης απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να του προσφέρουν το θάνατο.

Ιοί θανάτου

Φωνάζουν

για τον άνθρακα

μέρες και μέρες

τώρα

κι αποσιωπούν

πως έχουμε

μικρόβια πληθώρα,

που 'ναι σαφώς

χειρότερα

και πιο θανατηφόρα.

*

Χειρότερο μικρόβιο,

θαρρώ το ξέρουν

όλοι,

είναι το ΝΑΤΟ,

που ωχριά

μπροστά του

κι η πανώλη,

αλλά κι οι ΗΠΑ,

φυσικά,

για ολόκληρη

τη σφαίρα

μικρόβιο είναι

φοβερό, σαφώς

σαν τη χολέρα!

*

Σαν και τους δυο

αυτούς ιούς

δεν έχ' άλλους

η φύση

κι ως τώρα

άπειρες ψυχές

έχουν παντού

«θερίσει»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ