ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Ακατάπαυστη σεναριολογία

Αβέβαιο το μέλλον του Αφγανιστάν και κυρίως δυσοίωνο, στηριγμένο απλά σε σενάρια που διοχετεύονται τεχνηέντως, όπλα και αυτά στην προπαγάνδα του πολέμου

Μέλος της Βόρειας Συμμαχίας ακούει τις ειδήσεις για τις αμερικάνικες επιθέσεις από το ραδιοφωνάκι

Associated Press

Μέλος της Βόρειας Συμμαχίας ακούει τις ειδήσεις για τις αμερικάνικες επιθέσεις από το ραδιοφωνάκι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΡΩΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για το Αφγανιστάν, είναι πολύ ομιχλώδη και κυρίως παραμένουν σενάρια, χωρίς καμία διέξοδο και κυρίως χωρίς μέλλον επί της ουσίας.

Το κυριότερο σενάριο, που το καλύπτει μάλιστα πέπλος μυστηρίου, φέρει ως πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, τον Αμπντούλ Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, ο οποίος φέρεται εδώ και μέρες να έχει «διαφύγει» σε πακιστανικό έδαφος. Οι πληροφορίες, μάλιστα, ήθελαν τον Μουταουακίλ να έχει συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου μάλιστα διαπραγματεύτηκε το μέλλον του καθεστώτος και του Αφγανιστάν, ζητώντας από τον Κόλιν Πάουελ τριήμερη κατάπαυση των βομβαρδισμών και διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον βρετανικό «Ιντιπέντεντ», οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν θέση στη «μελλοντική κυβέρνηση» του Αφγανιστάν και στους Ταλιμπάν, ενώ ο στρατηγός και δικτάτορας του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι στη μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν «υπάρχει χώρος για μετριοπαθή στοιχεία των Ταλιμπάν». Την ίδια στιγμή, υπάρχει η «προσφορά» για παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε τρίτη χώρα και χωρίς να χρειαστούν αποδείξεις...

Ομως το μυστήριο έγκειται ότι όλες αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ενώ επί της ουσίας «αγνοείται» και η τύχη του κύριου «διαπραγματευτή» του Μουταουακίλ. Οι Ταλιμπάν, επισήμως ανακοίνωσαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Πακιστάν, όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τον φέρουν να είναι στο Αφγανιστάν, ενώ χθες ο Χάμιντ Σίντιγκ, πηγή του πρώην μονάρχη, Ζαχέρ Σαχ στη Ρώμη, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, έχει φύγει από το Αφγανιστάν και μάλιστα «ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο του πρώην βασιλιά εκτός Ιταλίας».. «Προσπαθούμε ακόμη να μάθουμε γιατί έφυγε από το Αφγανιστάν» δήλωσε ο Σίντιγκ στο Ρόιτερ αλλά τόνισε ότι δε γνωρίζει πού είναι προς το παρόν ο Μουταουακίλ και απέφυγε να επιβεβαιώσει τις φήμες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν έχει αυτομολήσει. Μια τέτοια αυτομόληση, αναλυτές εκτιμούν και ερίζουν, θα ήταν κάτι που απεγνωσμένα οι ΗΠΑ θα αναζητούσαν να προωθήσουν σαν σενάριο, μία «κίνηση ματ» στον πόλεμο της προπαγάνδας.

Εξάλλου, Αμερικανοί, Βρετανοί καθώς και αξιωματούχοι της Βόρειας Συμμαχίας εντός του Αφγανιστάν, συνεχώς εμμένουν να τονίζουν ότι υπάρχουν σαφή παραδείγματα διάσπασης μέσα στους κύκλους των Ταλιμπάν, χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχει παρουσιαστεί κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. Δημοσιεύματα, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, ότι έχουν παρατηρηθεί μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των μελών της ομάδας της Αλ Κάιντα, συνεισφέρουν σε αυτή τη σεναριολογία. Ακόμη, πιο συγκεκριμένα χτες, πλείστα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μάχες μεταξύ των «Αράβων» της Μπριγάδας 55 και της αστυνομίας των Ταλιμπάν έχουν ξεσπάσει, πολύ βίαιες κοντά στην Κανταχάρ, όπου μάλιστα χτες το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο έφερε να γίνονται και μάχες μετά την αποβίβαση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από ελικόπτερα, γεγονός που θα σηματοδοτήσει εάν επαληθευτεί την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.

Ενας ακόμη παράγοντας, αλλά επίσης νεφελώδης είναι και η Βόρειος Συμμαχία. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, The Scotland, ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό την ίδια στέγη με τους «τρομοκράτες» Ταλιμπάν, αλλά και τον πρώην μονάρχη, ενώ απέφυγε να σχολιάσει εάν η Βόρειος Συμμαχία «καλωσορίζει» τη δράση και την επέμβαση των αμερικανικών και βρετανικών ειδικών ομάδων εντός του εδάφους του Αφγανιστάν, καθώς η επέμβαση αυτή καταδικάζεται εμμέσως πλην σαφώς από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Επίσης, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ απέρριψε οποιαδήποτε σκέψη για είσοδο στην Καμπούλ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ανησυχία» για Ιράκ προθυμία για συμμετοχή στο Αφγανιστάν...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να τεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ το Ιράκ εξέφρασε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει και διάσπαση του Ιράκ, γεγονός που θέτει σειρά απειλών για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας, χωρίς να δώσει κάποια περαιτέρω εξήγηση για το συλλογισμό του. Στην ίδια συνέντευξη, που παραχωρήθηκε στον Λάρι Κινγκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία, ως μοναδική μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς αποτελεί την απόδειξη ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συμβιώσουν».

Μιλώντας, και πάλι, προς δημοσιογράφους, Τούρκους αυτή τη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ σχολίασε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν ειρηνευτική δύναμη υπό τουρκική ηγεσία. Ο Τζεμ δεν έκρυψε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική αποστολή, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο της πραγματοποίησής της. «Θα πρέπει, όμως, τονίζει, να έχει επέλθει σταθεροποίηση της κατάστασης, εντός του Αφγανιστάν, να έχουν διεξαχθεί εκλογές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να έχει διαμορφωθεί μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής, και να έχει εκπονηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα για την αναμόρφωση της χώρας».

Τέλος, στην Αγκυρα αναμενόταν αργά χθες βράδυ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τους Ετζεβίτ και Τζεμ.

ΙΤΑΛΙΑ
Στο στόχαστρο των αρχών ισλαμικά κέντρα

ΡΩΜΗ.-

Υπό το «μικροσκόπιο» των ιταλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών έχων τεθεί τις τελευταίες μέρες δεκάδες ισλαμικά κέντρα και κοινότητες στην Ιταλία, ενώ τα επιτελεία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι δίνουν από χτες οδηγίες για «χαμηλούς τόνους» προς ισλαμιστές ιερωμένους...

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κλαούντιο Σκαγιόλα, κάλεσε, επί παραδείγματι, χτες τον μουφτή του Τορίνου, Μπουρίκι Μπουχτά, (που φέρεται πως είχε υπερασπιστεί τον Οσάμα Μπιν Λάντεν σε ανοιχτή συγκέντρωση μουσουλμάνων, χαρακτηρίζοντάς τον «θύμα συνωμοσίας και άριστο μουσουλμάνο») να χαμηλώσει τους τόνους διότι «ορισμένες διακηρύξεις δεν είναι αποδεκτές και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αδίκημα».

Επιπλέον, ανακοινώθηκε στη Ρώμη πως 50 από τις 160 ισλαμικές κοινότητες και κέντρα είναι υπό τον έλεγχο των ιταλικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, ενώ ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας Ρομπέρτο Καλντερόλι ζήτησε να κλείσουν τα τζαμιά και τα πνευματικά ισλαμικά κέντρα, αν αποδειχθεί ότι συχνάζουν άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις... Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση - αν όχι... αναμενόμενο σάλο - προκάλεσαν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτής της «Λέγκας του Βορρά», Φρανσέσκο Σπερόνι (δεξί χέρι του Ουμπέρτο Μπόσι) με τις οποίες πρότεινε να απαγορευτεί η είσοδος... των μουσουλμάνων(!) στην Ιταλία για «προληπτικούς λόγους»...

Τέλος, το περασμένο 24ωρο, καταγράφηκε η ψύχρανση των ιταλο-βελγικών σχέσεων που αποτυπώθηκε στη χτεσινή απροθυμία του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ρενάτε Ρουτζιέρο να χαιρετίσει διά χειραψίας τον Βέλγο ομόλογό του, Λουί Μισέλ, μετά τα σχόλια του τελευταίου πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι «πολιτικά μηδέν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ