ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν: «Νέος πόλεμος» ξεκινά
  • Αφορμή για κλιμάκωση της ισραηλινής «δράσης» κατά των Παλαιστίνιων η εκτέλεση του υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ
  • Διεκόπησαν όλες οι πολιτικές επαφές μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής
  • Συνέχιση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» θέλουν ΗΠΑ - ΕΕ

Ρεχάβαμ Ζε' εβί. Ανδρες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εκτέλεσαν χτες τον πιο ακραίο υπουργό του Σαρόν

Associated Press

Ρεχάβαμ Ζε' εβί. Ανδρες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εκτέλεσαν χτες τον πιο ακραίο υπουργό του Σαρόν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η εκτέλεση του 75χρονου υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζε' εβί, του πιο ακροδεξιού στελέχους της κυβέρνησης του Ισραήλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), χτες το πρωί, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στο Μεσανατολικό. Το ότι η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν διέκοψε κάθε διπλωματική επαφή με την Παλαιστινιακή Αρχή, όσο και η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι «καθιστώ τον (Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ) Αραφάτ υπεύθυνο, καθώς αυτός έθεσε την τρομοκρατία σε κίνηση, αν και γνώριζε πολύ καλά τις συνέπειες» προοιωνίζονται μια σκληρή στρατιωτική απάντηση με όλα τα μέσα εναντίον των Παλαιστινίων - αν και ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ καλούσαν για «αυτοσυγκράτηση», προβάλλοντας υποκριτικά την «ελπίδα» ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» θα διατηρηθεί εν ζωή. Πράγμα ιδιαίτερα αμφίβολο, αφού ήδη προχτές ο Σαρόν είχε ανακοινώσει πως θεωρεί «νεκρές τις συμφωνίες του Οσλο», στις οποίες αυτή στηρίζεται.

Το χτύπημα κατά του Ζε' εβί έγινε στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου «Χαγιάτ» στην Ιερουσαλήμ, καθώς αυτός βρισκόταν στην είσοδο του δωματίου του, περίπου στις 07.00 το πρωί. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, ο Ζε' εβί δέχτηκε τουλάχιστον 3 σφαίρες από κοντινή απόσταση. Πέθανε στο νοσοκομείο «Χαντάσα», όπου μεταφέρθηκε τρεις ώρες αργότερα.

Το Ισραήλ απειλεί με «πόλεμο χωρίς έλεος». Ηδη τα μπλόκα ξαναστήθηκαν...

Associated Press

Το Ισραήλ απειλεί με «πόλεμο χωρίς έλεος». Ηδη τα μπλόκα ξαναστήθηκαν...
Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με ανακοίνωσή του, αλλά και με δηλώσεις εκπροσώπου του ανακοίνωσε ότι ο Ρεχάβαμ Ζε' εβί - που είχε παραιτηθεί στις αρχές της εβδομάδας μαζί με τον Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και άλλους 26 ακροδεξιούς εθνικιστές των κομμάτων Εθνική Ενωση και Ισραέλ Μπεϊτενού από την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους Παλαιστινίους - χτυπήθηκε από μέλη του. Το PFLP ανέφερε ότι επρόκειτο για πράξη εκδίκησης της δολοφονίας του γενικού γραμματέα του, Αμπού Αλί Μουσταφά (Μουσταφά Ζίμπρι), στις 27 Αυγούστου φέτος από τον ισραηλινό στρατό. «Είχαμε πει ότι θα εκδικούμασταν τον ηγέτη μας και τιμήσαμε την υπόσχεσή μας». Ενα στέλεχος του PFLP, ο Ραμπά Μιχάνα, είπε ότι ο Ζε' εβί χτυπήθηκε και λόγω των ακροδεξιών πολιτικών ιδεών του. Ο Ζε' εβί είχε κάποτε αποτελέσει «καρκίνο» για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς Αραβες, διατυπώνοντας την άποψη πως πρέπει να «απομακρυνθούν» από το Ισραήλ: «Αφήστε τους να πάνε στη Μέκκα».

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, η οποία στάλθηκε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το PFLP γράφει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «πρέπει να γνωρίζει ότι το αίμα των Παλαιστινίων δεν είναι φτηνό και εκείνοι που βάζουν στο στόχαστρο τους ηγέτες των Παλαιστινίων δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να δολοφονηθούν και οι ίδιοι».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο Ζε' εβί ήταν σύμβολο της τρομοκρατίας εναντίον του λαού μας, ένα σύμβολο ρατσισμού και ισραηλινού εξτρεμισμού».

Η Παλαιστινιακή Αρχή αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, καταδικάζοντας την ενέργεια. «Αισθανόμαστε λύπη γι' αυτή τη δολοφονία. Απορρίπτουμε όλες τις μορφές των πολιτικών δολοφονιών. Θέλουμε να μπει ένα τέλος στον ανελέητο κύκλο των φονικών», δήλωσε ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, υπουργός της παλαιστινιακής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Τεριέ Ρεντ Λάρσεν στα παλαιστινιακά αυτόνομα εδάφη, ο Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε για «άμεση σύλληψη» των φυσικών και ηθικών αυτουργών του Ζε' εβί.

Το PFLP πάντως δεσμεύτηκε να συνεχίσει τα πλήγματα κατά του Ισραήλ, καλώντας «τον κόσμο να αναγκάσει το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη» και την Παλαιστινιακή Αρχή «να εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις της και να καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντίσταση». Οσον αφορά τη «σύλληψη των υπευθύνων» που ανακοίνωσε ο Αραφάτ, το PFLP την κατάγγειλε. «Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να παρασημοφορήσει τους ήρωές της, αυτούς που προχώρησαν σ' αυτήν την επιχείρηση κατά του υπουργού Τουρισμού και όχι να αποφασίσει να τους συλλάβει», δήλωσε από τη Δαμασκό ο Μαχέρ Ταχέρ, εκπρόσωπος του Μετώπου, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της εκτέλεσης. «Στο όνομα ποιας λογικής θα πρέπει να συλληφθούν αυτοί που υπερασπίζονται το λαό τους;» αναρωτήθηκε ο Ταχέρ.

«Νέος πόλεμος»

Από την άλλη πλευρά, ο Σαρόν εμφανιζόταν έτοιμος να προκρίνει την πιο ακραία εκδίκηση: «Ξεκινά μια καινούρια εποχή... θα διεξάγουμε έναν πόλεμο χωρίς έλεος ενάντια στους τρομοκράτες».

Η Σιν Μπετ, το αντίστοιχο της CIA στο Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι θα «εργαστεί νυχθημερόν για να βρει τους δολοφόνους του Ζε' εβί και να αποδώσει δικαιοσύνη».

Ο πρώην στρατηγός είχε φρουρούς από τη Σιν Μπετ και η υπηρεσία ξεκίνησε «εσωτερική έρευνα» για τις συνθήκες της δολοφονίας.

Ταυτόσημη ήταν η θέση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Καταδικάζοντας την ενέργεια, η αμερικανική πολιτική ηγεσία τόνιζε ανεπισήμως ότι «θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να μην επιτρέψουν στην τραγωδία αυτή να τους απομακρύνει από τις θετικές εξελίξεις που όλοι έχουμε παρακολουθήσει τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι ανάγκη να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο». Από την άλλη, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «καταδίκασε ομοφώνως» την εκτέλεση και κάλεσε για «συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΟΗΕ.

Το κλίμα πάντως στο Ισραήλ και μεταξύ των εποίκων ήταν ακραιφνώς πολεμοχαρές - είναι χαρακτηριστική η δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο του εκπροσώπου των εποίκων της Χεβρώνας, Ντέιβιντ Ουάιλντερ: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να βγάλουμε από τη μέση τον Γιάσερ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αρχή... Ο Γιάσερ Αραφάτ είναι το κεφάλι ενός ερπετού που ενσαρκώνει την τρομοκρατία. Αν δεν κόψεις το κεφάλι του ερπετού, αυτό θα συνεχίσει να επιτίθεται και να σκοτώνει». Η άποψή του είναι ταυτόσημη με εκείνη του Ζε' εβί, που έλεγε πως ο Αραφάτ«είναι αιμοσταγής και πρέπει να φύγει από τη μέση».

Τα πρώτα σημάδια σκλήρυνσης της ισραηλινής στάσης φάνηκαν με την επαναπροώθηση στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη και τη δημιουργία νέων μπλόκων - την ένταση του αποκλεισμού των αυτόνομων και των κατεχόμενων. Αλλο ένα μέτρο που επρόκειτο να ληφθεί σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό ήταν το κλείσιμο του διεθνούς παλαιστινιακού αεροδρομίου - με σκοπό μεταξύ άλλων να μην μπορεί ο Αραφάτ να πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση βρισκόταν ως αργά χτες βράδυ σε σύσκεψη, εξετάζοντας όλα τα πιθανά μέτρα - με στρατιωτικά πλήγματα μαζικής κλίμακας να έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι.

Πληροφορίες περί σύλληψης «εκπροσώπου» του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετέδιδε αργά χτες βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά του. Η εξέλιξη δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενας χρόνος από την έναρξη της απεργίας πείνας

Ζεχρά Κουλαξίζ. Μια από τους 73 νεκρούς της απεργίας πείνας έως σήμερα

Associated Press

Ζεχρά Κουλαξίζ. Μια από τους 73 νεκρούς της απεργίας πείνας έως σήμερα
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ.-

Την 20ή Οκτωβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της απεργίας πείνας στις φυλακές της Τουρκίας. Η διαμαρτυρία εναντίον των «Λευκών Κελιών» που ξεκινούσε τότε εξελίχθηκε σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου, που συνεχίζεται έως και σήμερα. Ο αγώνας των κρατούμενων, όμως, συνάντησε μια απάνθρωπη και χωρίς προηγούμενο σε φονικότητα πολιτική καταστολής εντός φυλακών, αποσιώπησης των γεγονότων εκτός αυτών και φαιάς πολιτικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, από την τουρκική κυβέρνηση, με την πλήρη συνενοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν σημειώνει:

«Εδώ και ένα χρόνο, οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι γονείς τους αντιστέκονται στην πολιτική παράδοση του ιμπεριαλισμού. Παρά τις καταπιέσεις, την καταστολή, τα βασανιστήρια, εδώ και ένα χρόνο, πληρώνουν με το βαρύτερο κόστος τον αγώνα τους για τις ελευθερίες, τις ιδέες τους, για τη δικαιοσύνη στους λαούς, για δημοκρατικά δικαιώματα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 73 μάρτυρες. Δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως απώλεια μνήμης, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά δεν έχουν χάσει την αποφασιστικότητά τους, αντίθετα, και έβδομη ομάδα δυνάμωσε τον αγώνα. Ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να δολοφονεί τους λαούς είτε με τα "λευκά κελιά" είτε με βόμβες. Να δυναμώσουμε την αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων και των γονιών τους, εκείνων που πεθαίνουν, αλλά δεν παραδίνονται».

Κινητοποίηση γυναικών κατά των «Λευκών Κελιών». Η κυβέρνηση κωφεύει και στέλνει το στρατό να καταστείλει - και να σκοτώσει
Κινητοποίηση γυναικών κατά των «Λευκών Κελιών». Η κυβέρνηση κωφεύει και στέλνει το στρατό να καταστείλει - και να σκοτώσει
Η Επιτροπή διοργανώνει Εκδήλωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, στις 19.00, στα Προπύλαια.


Βελί Γκινές. Ενας από τους νεκρούς απεργούς πείνας
Βελί Γκινές. Ενας από τους νεκρούς απεργούς πείνας

ΡΩΣΙΑ
Αναπροσανατολισμός των ενόπλων δυνάμεων

Αποχώρηση από το κέντρο πληροφοριών στην Κούβα και από τη βάση στο Βιετνάμ για λόγους οικονομικούς...

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε στην κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις για την αύξηση της χρηματοδότησης των αναγκών του υπουργείου Αμυνας ενόψει και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Υπογράμμισε σχετικά ότι «η συλλογική αντίσταση στην τρομοκρατία έχει μια ουσιαστική στρατιωτική συνιστώσα». Γι' αυτό, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί από νέες θέσεις και η πορεία της στρατιωτικής μεταρρύθμισης και ο τεχνικός εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς, φυσικά, να ξεχνιέται η κοινωνική πολιτική». Επομένως, θα γίνει ανασυγκρότηση και ανακατάταξη του στελεχικού προσωπικού. Στο τέλος του 2001 ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1.000.000 άτομα και θα μειωθούν 300 στρατηγοί. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ επισήμανε ότι βασική αρχή της στρατιωτικής μεταρρύθμισης θα είναι ο ποιοτικός επανεξοπλισμός του στρατού.

Από την άλλη μεριά, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι για οικονομικούς λόγους η Ρωσία πρόκειται να κλείσει «φέτος» το κέντρο ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών στο Λούντρες της Κούβας και επιβεβαίωσε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη βιετναμική βάση του Καμ Ραν από την 1η Γενάρη του 2002. «Χάρη στο κλείσιμο του κέντρου συλλογής πληροφοριών της Κούβας φέτος και την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη βιετναμική βάση του Καμ Ραν από την 1η Γενάρη του 2002, θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε πολλά οικονομικά ζητήματα», δήλωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», η απόφαση για το κλείσιμο της βάσης στην Κούβα ίσως έγινε και υπό την επίμονη απαίτηση των ΗΠΑ. Επίσης, όπως εξήγησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ανατολή Κβασνίν, η εξοικονόμηση των πόρων από το κλείσιμο των βάσεων θα χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονο πολεμικό τεχνικό εξοπλισμό. Πρόσθεσε δε ότι το κλείσιμο των δυο βάσεων δε θα επηρεάσει το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ