ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη για το λάδι

Πανελλαδική σύσκεψη για το λάδι διοργανώνεται σήμερα στην Αθήνα - στην αίθουσα του Συλλόγου Μανταμαδιωτών (3ης Σεπτεμβρίου 39) στις 10 το πρωί - με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Στη σύσκεψη που γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για ελαιοπαραγωγούς, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν παραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και Συντονιστικών Επιτροπών από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Θέμα της συζήτησης θα είναι ο αγωνιστικός συντονισμός των ελαιοπαραγωγών μπρος στην ένταση των προβλημάτων που υπάρχουν, τόσο στο λάδι όσο και στις βρώσιμες ελιές, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αποτελεί δε, κοινό μυστικό, ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής το υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζεται να επιβάλει από φέτος «ατομικό πλαφόν» επιδοτούμενης παραγωγής και στο λάδι, προκειμένου να εμφανίσει μια φαινομενικά αυξημένη τιμή στην επιδότηση και να αποκρύψει τις οδυνηρές επιπτώσεις του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού. Με τον κοινοτικό κανονισμό καθιερώνεται η λεγόμενη «τεκμαρτή ποσότητα επιδότησης» για τον κάθε ελαιοπαραγωγό, με σκοπό να επιδοτηθεί τελικά μια συνολική ποσότητα μέχρι 430.000 τόνους, όσον αφορά την παραγωγή της περιόδου 2000 - 2001 και από εκεί και πάνω η υπόλοιπη παραγωγή θα μείνει χωρίς επιδότηση.

Το υπουργείο Γεωργίας για να κάνει πράξη αυτή την παράνομη μεθόδευση, προχωράει σε έναν πρωτόγνωρο εκβιασμό. Οι ελαιοπαραγωγοί, ή θα αποδεχτούν την «τεκμαρτή ποσότητα ενίσχυσης» και θα πάρουν στο χέρι μια προκαταβολή της τάξης των 356 δραχμών το κιλό για όση ποσότητα λαδιού χαρακτηριστεί ως επιδοτούμενη, υπογράφοντας και μια υπεύθυνη δήλωση αποδοχής, ή θα τρέχουν να κάνουν ενστάσεις και να βρουν μια σειρά από δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι είχαν καλύτερη παραγωγή από το «ατομικό πλαφόν» που αυθαίρετα τους επιβλήθηκε.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τα πρώτα τιμολόγια «σφαγής»

Εκκοκκιστήρια της Καρδίτσας άρχισαν να πληρώνουν το μη επιλέξιμο βαμβάκι με τιμές από 64 έως 70 δραχμές το κιλό!

Τα τιμολόγιο αυτό - που είναι ένα από τα πολλά - αποτελεί δείγμα γραφής της ληστείας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών
Τα τιμολόγιο αυτό - που είναι ένα από τα πολλά - αποτελεί δείγμα γραφής της ληστείας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών
Τα πρώτα τιμολόγια «σφαγής» των βαμβακοπαραγωγών άρχισαν να βγαίνουν στη Θεσσαλία, διαψεύδοντας στην πράξη τις «διαβεβαιώσεις» του υφυπουργού Γεωργίας Βαγ. Αργύρη περί μιας τιμής στο βαμβάκι.

Οπως καταγγέλλουν βαμβακοπαραγωγοί από το Νομό Καρδίτσας, τα εκκοκκιστήρια της περιοχής άρχισαν να εκδίδουν τιμολόγια, με βάση τα οποία τα βαμβάκια που η κυβέρνηση χαρακτήρισε μη επιλέξιμα μέσω του ΟΣΔΕ πληρώνονται με τιμή από 64 μέχρι 70 δραχμές το κιλό. Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετο τον Βαγ. Αργύρη, ο οποίος μόλις την περασμένη Δευτέρα δήλωνε στη Βουλή, σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη, ότι «θα επιδοτηθεί όλη η ποσότητα στο βαμβάκι» και πως: «Δεν υπάρχουν δύο τιμές. Είναι μόνο μία η τιμή στο βαμβάκι». Τώρα, όμως, που τα εκκοκκιστήρια άρχισαν να εκδίδουν τιμολόγια πληρωμής μόνο με εμπορική τιμή και όχι αποδείξεις ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής, όπως γίνεται την ημέρα της παράδοση της παραγωγής, είναι προφανές ότι η υπόθεση δε σηκώνει άλλο δούλεμα σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας οφείλει επιτέλους να πάρει ξεκάθαρη θέση και όχι να βγει πάλι με μισόλογα αληθοφάνειας και αποπροσανατολισμού, ώστε να πάρει παράταση στην πολιτική «κουκουλώματος» του ολέθριου κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και των συνακόλουθων αποφάσεών της. Γιατί, από ό,τι φαίνεται, οι εκκοκκιστές δεν μπορεί να κάνουν του κεφαλιού τους και να μην καταβάλουν την αξία της επιδότησης σε μεγάλο μέρος των ποσοτήτων σύσπορου βαμβακιού που τους παραδόθηκε από τους παραγωγούς, μετά την έναρξη της τρέχουσας εκκοκκιστικής περιόδου.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ένα από τα τιμολόγια που πήραν στα χέρια τους τις δύο προηγούμενες μέρες βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας και στο οποίο η ποσότητα βαμβακιού που χαρακτηρίστηκε μη επιλέξιμη πληρώνεται με 66 δραχμές το κιλό. Πρόκειται για μια παρτίδα 2.024 κιλών που παραδόθηκε στα «Εκκοκκιστήρια θεσσαλία ΑΒΕΕ» στις 5/10/2001. Ο «παθών» βαμβακοπαραγωγός, που ακούει στο όνομα Αχιλλέας Γακόπουλος και είναι από το Γραμματικό Καρδίτσας, θα εισπράξει για 2.024 κιλά μόλις 129.576 δραχμές καθαρά! Οπως ο ίδιος ανέφερε στο «Ρ», για το επιλέξιμο βαμβάκι που παρέδωσε στο ίδιο εκκοκκιστήριο, η τιμή που αναγράφεται σε άλλο τιμολόγιο είναι 212 δραχμές το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο συγκεκριμένος βαμβακοπαραγωγός πληρωνόταν για την παρτίδα αυτή - που χαρακτηρίστηκε αυθαίρετα μη επιλέξιμη - με 212 δραχμές το κιλό, θα εισέπραττε 429.088 δραχμές, μείον την κράτηση υπέρ ΕΛΓΑ που είναι 3%.

Το παραπάνω παράδειγμα, που δεν είναι το μόνο στην Καρδίτσα και θα γίνει κανόνας για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας, οι οποίοι εντός των επομένων ημερών ή εβδομάδων θα αρχίσουν να παίρνουν τιμολόγια στα χέρια τους, έρχεται να δείξει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στην πράξη. Και έρχεται να αποδείξει τη μεγάλη απατεωνιά της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, όπου πρωτεργάτης είναι ο ψευτο - Αργύρης. Κι αυτό γίνεται με μοναδικό σκοπό να καμουφλαριστούν οι οδυνηρές συνέπειες του νέου καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και των συνακόλουθων καταστροφικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και που σε κάθε περίπτωση οδηγούν στη φτώχεια και τον αφανισμό τους βαμβακοπαραγωγούς.

Και πληρωμή φόρου με πιστωτικές κάρτες

Την πληρωμή των φόρων μέσω τραπεζικού δανεισμού διευκολύνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φροντίζοντας έτσι να ενισχύσει τα υπερκέρδη των τραπεζών, καθώς τα επιτόκια των δανείων με πιστωτικές κάρτες κινούνται πάνω από 15%. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, εγκαθιστούν στις Εφορίες ειδικά μηχανήματα, τα οποία δέχονται όλων των ειδών τις τραπεζικές κάρτες, ακόμη και τις πιστωτικές. Την πολιτική αυτή το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δικαιολογήσει με αστήρικτα επιχειρήματα, κάνοντας λόγο για «διευκόλυνση των φορολογουμένων μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας». Το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες», αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών είναι τραπεζικό δάνειο, το οποίο βέβαια θα χρυσοπληρωθεί στη συνέχεια στις τράπεζες.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παραδίδουν τα δίκτυα στους ιδιώτες

Ακόμα και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας, που έχουν δημιουργηθεί με σκοπό την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, παραδίδει η κυβέρνηση στους ιδιώτες. Με απόφασή του - που υπαγορεύτηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)- ο υπουργός Ανάπτυξης, ανοίγει το δρόμο για τη λεηλασία των δικτύων από τους ντόπιος και ξένους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, από τις βόρειες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας που ανέρχονται στα περίπου 600MW, η κυβέρνηση, παραδίδει με δημοπρασία στους ιδιώτες τα 230MW, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν «δεσμευμένα» από τη ΔΕΗ.

Η παράδοση της συγκεκριμένης ισχύος, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν λάβει σχετικές άδειες εμπορίας και στη χώρα μας. Αυτές όμως οι διασυνδέσεις, δεν έχουν δημιουργηθεί για την κερδοσκοπική ιδιωτική εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά στα πλαίσια ενός διαβαλκανικού συστήματος ανταλλαγής ενέργειας, συνθήκης απαραίτητης για την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων.

Η πρώτη δημοπρασία που θα αφορά στο έτος 2002 και δυναμικότητα 200MW, θα διενεργηθεί εντός του Νοέμβρη από το Διαχειριστή του Συστήματος σύμφωνα με κανόνες που θα ανακοινωθούν μετά από έγκριση της ΡΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ