ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Αντίσταση σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Περιοδεία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός πραγματοποίησε χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

«O ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούμε στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, να αγωνιστούμε για να αποτραπεί το νέο κύμα κατασταλτικών μέτρων κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να μην περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλιση και άλλους κρίσιμους τομείς».

Τις επισημάνσεις αυτές, αλλά και το κάλεσμα για ενότητα, συσπείρωση και αγώνα απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, στους εργαζομένους του νοσοκομείου Ευαγγελισμός κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος.

Ο Σπ. Χαλβατζής συνομίλησε με τους διοικητικούς υπάλληλους, τους εργαζόμενους στα πλυντήρια, τα μαγειρεία, τα εργαστήρια και τα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου, ενώ μοιράστηκαν και φυλλάδια με τις θέσεις του Κόμματος για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς, αλλά και για τις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούνται στον τομέα της Υγείας.

«Από τις 11 του Σεπτέμβρη και μετά διαμορφώνεται μια νέα πολιτική κατάσταση διεθνώς που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ενεργοποιήσει», επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής. Σαν ΚΚΕ, υπογράμμισε, εκφράσαμε τη λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για τα αθώα θύματα της επίθεσης στις ΗΠΑ, αλλά τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι το αίμα των αθώων αυτών ανθρώπων δεν πρέπει να γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλυθεί η ιμπεριαλιστική πολιτική και τα εγκλήματα που έχει κάνει τα τελευταία 50 χρόνια η Αμερική, για να προωθηθούν παραπέρα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όποιος δε συμφωνεί με την πολιτική των ΗΠΑ να ταυτιστεί με την τρομοκρατία», τόνισε και επισήμανε ότι η τρομοκρατία αποτελεί το πρόσχημα, αφού οι Ταλιμπάν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες είναι δημιούργημα της CIA και των μυστικών υπηρεσιών, που τους χρηματοδοτούν για να προωθούν τα συμφέροντά τους και να δημιουργούν εστίες για νέους πολέμους. Η πραγματικότητα είναι, υπογράμμισε, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανοίξουν τους δρόμους για την κατάκτηση του γεωπολιτικού σταθμού που είναι το Αφγανιστάν, θέλουν να πάνε στην περιοχή και να μείνουν.

«Πρέπει να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική δραστηριότητα. Να μην εμπλακεί η Ελλάδα στην τρομοκρατική υστερία που αναπτύσσεται, να μπει φραγμός στη συρρίκνωση των των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την παραπέρα προώθηση αντιλαϊκών μέτρων», επισήμανε. «Οι κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο, αμέσως μετά το χτύπημα και την κήρυξη του πολέμου από τον Τζ. Μπους, ακόμα και στην καρδιά του ιμπεριαλισμού, δείχνει ότι μπορούμε να αντισταθούμε, να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους», τόνισε και κατέληξε τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν και να πρωτοστατούν στην πάλη. Τον πόλεμο δεν πρέπει να τον πληρώσουν οι λαοί. Χρειάζεται ενότητα, αντίσταση, κινητοποίηση, αγώνας».

Να ορθώσει μέτωπο η εργατική τάξη

Σε συγκέντρωση εργαζομένων του Δήμου Λάρισας μίλησε χτες ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις εξελίξεις που «τρέχουν» μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και την έναρξη του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, αναφέρθηκε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση εργαζομένων του Δήμου Λάρισας, που διοργάνωσαν οι ΚΟΒ Δήμου Λάρισας του ΚΚΕ, σε αίθουσα του δημαρχείου.

Ο Δ. Γόντικας στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στους εργαζόμενους της χώρας μας και τους λαούς, υπογραμμίζοντας ότι αν η εργατική τάξη δεν ορθώσει μέτωπο ενάντια στη βαρβαρότητα που εξελίσσεται, οι εργαζόμενοι θα θρηνήσουν πολλά θύματα. Κι όχι κατ' ανάγκη, ή μόνο νεκρούς, αλλά πολλά θύματα λόγω της κατάργησης των ελευθεριών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Οι εργαζόμενοι - συνέχισε - δεν πρέπει να παραμείνουν παρατηρητές αυτών των εξελίξεων, αλλά χρειάζεται να ενεργοποιηθούν, ν' αντισταθούν και να παλέψουν.

Και ξεκαθάρισε ότι δε φτάνει σήμερα να τάσσεται κάποιος κατά του πολέμου και των Αμερικανών. Είναι ανάγκη ο καθένας να στραφεί αγωνιστικά και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΝΔ, που στηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών.

Και όπως εξήγησε στη συνέχεια ο Δ. Γόντικας τα κόμματα αυτά στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, διότι αυτό επιβάλλουν τα ταξικά τους συμφέροντα, αλλά και τα στενά κομματικά συμφέροντά τους, με την έννοια ότι έχουν το νου τους στη νομή της εξουσίας και φοβούνται ότι αν ταχθούν κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, θα βρουν πολλά εμπόδια στο δρόμο για την κυβερνητική εξουσία.

Οι επισημάνσεις του Δ. Γόντικα έδωσαν το έναυσμα για ν' αναπτυχθεί πλούσιος και γόνιμος διάλογος, με τη συμμετοχή πολλών εκ των εργαζομένων που πήραν το λόγο για να ρωτήσουν και να πουν τις απόψεις τους.

Προσπαθούν να πατάξουν τον «εχθρό λαό»

Στους εργαζόμενους, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη

Την ανάγκη να υψώσουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο ενάντια στον πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο στους λαούς, υπογράμμισε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της ομιλίας στους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι πλέον αρχίζει να αλλάζει η καθημερινότητά μας, αφού ο ιμπεριαλισμός θα προσπαθήσει να πατάξει και «τον εσωτερικό εχθρό», δηλαδή τον «εχθρό λαό». Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, έρχεται και η επιβολή του γνωστού τρομονόμου στη χώρα μας, ως τμήμα του παγκόσμιου τρομονόμου που προσπαθούν επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανά τον κόσμο.

Στη συνέχεια ανέλυσε την έννοια «τρομοκρατία», σημειώνοντας ότι ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να συμπεριλάβει σε αυτόν τον όρο οποιονδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά του, με σκοπό να συμπεριλάβει ακόμα και κόμματα αλλά και πραγματικά λαϊκά προοδευτικά κινήματα. Οι εξελίξεις, τόνισε, δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές, αφού αυτός ο πόλεμος σε καμία περίπτωση δε στρέφεται εναντίον της τρομοκρατίας. Με αυτό το πρόσχημα, σημείωσε, και τα τελευταία ακόμη δικαιώματα που είχαν οι εργαζόμενοι στη Δύση, θα καταργηθούν, και η αρχή έγινε με τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν από την επόμενη κιόλας μέρα στις ΗΠΑ, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν αλλά και την καθημερινή καταστολή που εφαρμόζεται και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ακόμη, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ανάλογες εξελίξεις θα σημειωθούν και στην Ελλάδα, σε όλα τα μέτωπα, τόσο στα εθνικά όσο και στα κοινωνικά προβλήματα, γι' αυτό και «εμείς λέμε ότι είναι ώρα ευθύνης».

Τιμή στους ήρωες - θύματα του αγώνα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου (1946 - 1949) διοργανώνουν αύριο Κυριακή, 21 Οκτώβρη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων του ΔΣΕ. Η εκδήλωση - στην οποία θα παραβρεθεί και ο Χ. Φλωράκης - θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., στη θέση «ΚΑΖΑΝΑΚΙ», της Νέας Ιωνίας Βόλου. Εκεί, στον τόπο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή Ελληνες πατριώτες, αντάρτες του ΕΛΑΣ, μαχητές του ΔΣΕ, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που αφιερώνεται στα θύματα του Εμφυλίου Πολέμου.

(Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, θα διατεθεί λεωφορείο με σταθμό εκκίνησης το Δημαρχείο Βόλου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ