ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διάτρητα «αντικυβερνητικά μέτωπα»

Τη συγκρότηση ενός «αντικυβερνητικού μετώπου» ως απάντηση στην «τεχνητή πόλωση» που επιχειρεί η κυβέρνηση, επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να «ισορροπήσει» τις εντυπώσεις στη δικομματική διαμάχη. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ η ηγεσία της ΝΔ προτείνει «αντικυβερνητικό μέτωπο», την ίδια στιγμή είναι ο καλύτερος σύμμαχος και στυλοβάτης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται.

Η αμηχανία και ανησυχία της Ρηγίλλης είναι ολοφάνερη, καθώς η κυβέρνηση απέρριψε επιδεικτικά τις προτάσεις της για «θεσμοθετημένη εθνική συνεννόηση» και «κοινή δράση για τα μείζονα προβλήματα», δημιουργώντας «υπαρξιακά» προβλήματα στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε, άλλη μια φορά, ως «προστάτης» της... Αριστεράς, επιδιώκοντας στην πραγματικότητα να «μη μείνει απέξω» από τη «λεηλασία» που θα γίνει, όπως πιστεύει, των αριστερών από την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης υποτάσσεται και υιοθετεί μια προσχεδιασμένη απόπειρα πολιτικής οξύτητας, πόλωσης και φανατισμού», καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «προσωπική και αποκλειστική επιλογή και ευθύνη του πρωθυπουργού». «Ο Κ. Σημίτης, πρόσθεσε, με την επιλογή της τεχνητής πόλωσης και της προσπάθειας αναβίωσης χαρακωμάτων, ζημιώνει συνειδητά τον τόπο και τους πολίτες».

Απέναντι σε όλα αυτά, συνέχισε, «οι πραγματικά δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούμε με απόλυτη ψυχραιμία και συναίσθηση ευθύνης. Το σχέδιό τους δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά και την Αριστερά. Σε μας επιτίθενται ευθέως. Την Αριστερά προσπαθούν να την καταργήσουν εμμέσως».

Παράλληλα επανέλαβε ότι δε θα ακολουθήσουν την κυβέρνηση στην παγίδα της πόλωσης και του φανατισμού, καθώς και ότι «σκληρό ροκ θα χορέψουν μόνοι τους».

Ταυτόχρονα αναφερόμενος σε ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας, κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές - «οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό» - ενώ για το ασφαλιστικό την επέκρινε ότι «εμφανίστηκε σαν ανεύθυνη αντιπολίτευση και η ΝΔ με υπεύθυνες θέσεις ως αυριανή κυβέρνηση».

Αναφορικά με την τακτική του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, είπε ότι «είναι γνωστή από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και δεν αλλάζει». Είναι προφανές, διευκρίνισε, ότι «οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και έχουν πολιτική σημασία». Ταυτόχρονα επιχείρησε να παρουσιάσει ως «ανεξάρτητους» τους υποψηφίους που θα στηρίξει, λέγοντας ότι «έχουμε εγκαταλείψει την ξεπερασμένη λογική των χρισμάτων».

Ο Τζ. Τζαννετάκης, ως πρόεδρος της επιτροπής εκλογικού αγώνα, γνωστοποίησε ότι οι διαδικασίες επιλογής των ανεξάρτητων κατά τα άλλα υποψηφίων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φλεβάρη.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
«Τέλος» ελλείψει ψηφοφόρων!

Το τέλος του κόμματός του ελλείψει ψηφοφόρων και πόρων σήμανε ο Στ. Μάνος, πληρώνοντας έτσι την «κατά μέτωπο» σύγκρουσή του με τα λαϊκά συμφέροντα και μάλιστα από θέση «προκεχωρημένου φυλακίου» του άγριου νεοφιλελευθερισμού.

«Η πραγματικότητα μας επιβάλλει να λάβουμε σήμερα την απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία του κόμματος των Φιλελευθέρων» δήλωσε ο Στ. Μάνος, ανακοινώνοντας την απόφασή του, η οποία επικυρώθηκε με ψήφους 23 υπέρ και 12 κατά στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Ο Στ. Μάνος πρόσθεσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, οι Φιλελεύθεροι δε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για μένα». Οι δύο βουλευτές θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν τους «Φιλελεύθερους» μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Ο Στ. Μάνος σημείωσε ότι «η έντιμη και υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά μας δεν επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα» και η πραγματικότητα είναι ότι «η κομματική μας απήχηση είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την απήχηση στην ελληνική κοινωνία των ιδεών που υποστηρίζουμε». Καθοριστικό ρόλο, όπως είπε, για την παραπάνω απόφαση έπαιξε «και η έλλειψη οικονομικών πόρων». Η ελληνική κοινωνία, κατέληξε, δείχνει ικανοποιημένη με τον παρόντα δικομματισμό, όπως αυτός εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Στενοί συνεργάτες του δήλωναν χτες ότι το πλέον πιθανό είναι ο Στ. Μάνος με τη λήξη της θητείας αυτής της Βουλής να οδηγηθεί στο σπίτι του, γιατί «δεν αξίζει τον κόπο να επιχειρήσει πάλι συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ το ίδιο ισχύει με το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Αβραμόπουλου».

Από την άλλη ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται μέχρι τις επόμενες εκλογές, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Στ. Μάνος θα γίνει αντικείμενο «φιλικής» επίθεσης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Χαρακτηριστικές ήταν οι σχετικές δηλώσεις από εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας χαρακτήρισε τον Στ. Μάνο «σεβαστό πολιτικό αντίπαλο» και «βεβαίως, καθένας προσφέρει στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, διατυπώνοντας την άποψή του. Εχουμε ανάγκη από τις διαφορετικές φωνές».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος είχε σχολιάσει ότι η αναστολή της λειτουργίας του κόμματος των Φιλελευθέρων «δεν είναι μία θετική εξέλιξη για τη Δημοκρατία», επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχύονται τα μικρά κόμματα. Οι Μ. Εβερτ και Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής του Στ. Μάνου στη ΝΔ, ενώ ο Γ. Σουφλιάς σημείωσε ότι «υπάρχει πολύς χρόνος ακόμα μέχρι τις επόμενες εκλογές».

Δύο «εφεδρείες» λιγότερες...

Ο Στ. Μάνος «κατέβασε ρολά», ελλείψει οπαδών και χρημάτων. Ο Δ. Αβραμόπουλος αναζητεί εναγωνίως προσχήματα και ρόλους για να μπορέσει να εγκαταλείψει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για αυτόνομη κάθοδο του κόμματός του στις εκλογές. Δύο «πολλά υποσχόμενα» εγχειρήματα για την «ανανέωση» του πολιτικού συστήματος, λήγουν άδοξα και με παταγώδη αποτυχία.

Οι «Φιλελεύθεροι» και το ΚΕΠ, γεννήματα της εσωκομματικής κρίσης της ΝΔ, αποδείχτηκε ότι δεν ανταποκρίνονταν σε καμία ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, ούτε εξέφραζαν κανένα αίτημά τους. Ταυτόχρονα, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των αφεντικών για «αναπαλαίωση» του δικομματισμού και αύξησης των δυνατοτήτων του πολιτικού συστήματος για ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Ο λόγος είναι απλός. Οι «καθαρές» νεοφιλελεύθερες εξαγγελίες των δύο αυτών κομμάτων και η «πρωτοπόρα» πλειοδοσία τους για αντιλαϊκή επίθεση, είχαν ημερομηνία λήξης. Τόσο η κυβέρνηση Σημίτη όσο και η ηγεσία της ΝΔ, τους υπερφαλάγγιζαν, έστω και με διαφορά φάσης, καθιστώντας τα έτσι άχρηστα και περιττά. Η ανάγκη του συστήματος να στηρίζουν τις σκληρές αντιλαϊκές επιλογές «διαφορετικές φωνές» φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ισχυρή.

Τόσο ο Στ. Μάνος όσο και ο Δ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκαν με τη σημαία του «αντιπάλου» του δικομματισμού, διακηρύσσοντας ότι θέλουν να τον «εμβολίσουν» και «ανατρέψουν». Αυτό που πραγματικά ήθελαν, ήταν να «ανακατέψουν την τράπουλα», προσδοκώντας να μπουν και οι ίδιοι - και όσοι ήταν πίσω τους - στο παιχνίδι της εξουσίας και της μοιρασιάς της πίτας. Από αυτή την άποψη, το «τέλος» των δύο αυτών μικρών κομμάτων δε μεταφράζεται αυτόματα σε ενίσχυση του δικομματισμού. Μάλλον ο δικομματισμός γίνεται «φτωχότερος», αφού ακυρώνονται δύο εφεδρείες του και χάνονται δύο δεξαμενές διοχέτευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Φυσικά αυτό δε φτάνει, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται...


Π.Κ.

Ο «άγριος» Λαλιώτης

«Αποκαλυπτική» για τις «άγριες» διαθέσεις του, αλλά ταυτόχρονα και για τα αδιέξοδά του, ήταν η χτεσινοβραδινή τηλεοπτική εμφάνιση του Κ. Λαλιώτη στον «Αλφα», η πρώτη μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας επίδειξη του «εκσυγχρονιστικού» ήθους του και της απίστευτης αλαζονείας του, ο Κ. Λαλιώτης δεν άντεχε όχι την παραμικρή αμφισβήτηση των -έτσι και αλλιώς έωλων και αστείων - «επιχειρημάτων», αλλά ούτε καν δεχόταν ερωτήσεις. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κατακεραυνώσει τον, όχι και τόσο «ενοχλητικό», δημοσιογράφο (Μ. Καψής) με τη φράση «είσαι άσχετος»(!). Συνέχισε έτσι ανενόχλητος το μονόλογό του και τις σκιαμαχίες του. Σίγουρα θα βαυκαλίζεται ότι «έσκισε» στην τηλεοπτική εμφάνισή του. Μακάρι τότε να συνεχίσει έτσι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ